2022-04-14 840 views
今日介紹嘅西餐廳係比較大眾化,亦都好多分店,而我就鍾意食下午茶,因為比較抵食今日就叫咗個沙嗲牛肉公仔麵🍜同埋乾炒牛河肉河粉。呢個面嘅賣相好似好spicy其實少少辣,可以接受嘅,而D面比較硬身,冇咁淋,牛肉都好食,整體來講比想像中好食😋而個河粉賣相都炒得好靚,色水都好平均,睇落去令人好想食,但係食耐左會有少少鹹同有少少想飲水既感覺,牛肉都係好食嘅,整體來講都算係唔錯嘅。另外呢間西餐廳成日都會派coupon,所以下午茶會比較抵食,下次試埋其他美食介紹俾大家啦

今日就叫咗個沙嗲牛肉公仔麵🍜同埋乾炒牛河肉河粉。

嘅。
2022-04-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
2022-01-08 1080 views
抵食!下午茶  💕the food is yummy A lot of choices!!! 2:30pm到,要等5min.嘢食大大碟好抵食 就算好多人但係只需要等大概5分鐘就可以食到野不過服務員太熱心有啲驚haha 睇緊餐牌嘅時候不停喺側邊 推介食物The price is reasonable and the location is convenient too!
抵食!下午茶  💕the food is yummy
A lot of choices!!!
2:30pm到,要等5min.
嘢食大大碟好抵食
就算好多人但係只需要等大概5分鐘就可以食到野

2021-12-07 740 views
天盛商場一樓有間茜廊,見門口冇人排隊,又同同事一齊走去食先。基本上唔洗等位,行入去自己揀位。叫咗個鴛鴦焗飯,佢包蒜蓉包,同一碗白湯(忌廉湯)。忌廉湯好thick好肥,入面冇乜料,味道一般。蒜蓉包脆身,蒜蓉味唔算濃。鴛鴦焗飯一邊係龍脷柳芝士,一邊係鴨胸茄汁。鴨胸算多,番茄味道ok,唔會好鹹。芝士味濃,龍脷柳唔算大塊,不過煮得唔柴唔乾,個白汁好厚。成個鴛鴦焗飯都唔會好乾。檸檬茶,個茶底比較濃。總括嚟講,正正常常冇乜特別,但係都唔平,就唔係好抵了。

叫咗個鴛鴦焗飯,佢包蒜蓉包,同一碗白湯(忌廉湯)。

忌廉湯好thick好肥,入面冇乜料,味道一般。

蒜蓉包脆身,蒜蓉味唔算濃。

成個鴛鴦焗飯都唔會好乾。

檸檬茶,個茶底比較濃。

總括嚟講,正正常常冇乜特別,但係都唔平,就唔係好抵了。
2021-11-28 384 views
夜晚經開,諗住是但搵間野飽肚。點知難食到要比食評。杯檸水苦既!即係檸檬唔新鮮!其他唔洗講啦⋯⋯豬扒又無味,又乾,又鞋。我見間野都幾多分店,可能我要求高。挑戰劣食可以一戰!

2021-11-28
$108 (Dinner)
2021-11-05 421 views
黑松露奶油反,好難食,冇cream,啲雞一陣冰鮮味。焗雞超鞋口,淡某某,冇味。焗菜勁難食,一pat野,冇鹽冇味。仲有啲白湯,觀頭味仲好食過佢,紅湯好鬼辣。總結:垃圾!
2021-10-20 416 views
放假同爸爸媽媽落樓下食下午茶,呢間餐廳開左好多年,我都食左好多年🙈平時都係食晚餐多,今日試下下午茶~超抵食,睇餐牌下午茶一般都係40$左右,唔預佢會好大份,而且應該都好輕食,下午茶跟埋餐飲。一出菜嚇親我,雞比薯條好大件,雞比炸得好透,好脆,本身有醃製過所以唔會無味,薯條亦都剛炸好,好脆好香,爸爸平時唔食快餐呢啲嘢,佢都忍唔住睇多次餐牌。爸爸食咗個雞肉飯,份量都比預期大,感覺似晚餐份量。雞肉有好多件,咖喱汁好食,唔會太辣,薯仔同蕃正常發揮,整體都唔錯。媽媽食咗個意大利飯,好好食所以我搶食左好多,香濃南瓜味,入面都有啲帶子(剪碎左),好抵食。

2021-09-15 430 views
雖然店名係Cafe,但似係一間茶餐廳feel 嘅西餐廳😅。位處屋邨商場,走大眾化路線,勝在街坊價,下午茶去到6:00,仲有幾十個餐任你揀。上星期嚟呢度食咗一次下午茶,送咗張小食券(只限星期一至五下午茶堂食使用),今次就乘機用咗佢。小食券送嘅係吉列炸蝦併西多士,原價$39免咗,但要收原價嘅加一服務費,即係$3.9。雖然係送嘅,但都唔hea喎,實物個賣相同coupon張相九成九相似,新鮮炸起,好脆,又唔會油淋淋咁,味道都好正常。唯一美中不足係西多士無餡(無花生醬夾心),所以略嫌乾。因為已經有送嘅小食,所以唔揀粉麵飯嗰d咁勁嘅下午茶餐,叫咗個相對「輕量」嘅焗墨西哥肉醬薯皮。焗薯皮有三件,醬料都豐富,整體份量同造型都ok。落order時我無為意墨西哥醬係辣嘅,我只係可以食到少少辣,呢個醬我尚可以接受,食得晒份薯皮,但一邊食一邊流鼻水囉😅餐飲即磨咖啡,就係一般平民西餐廳咖啡機沖嘅水準,正正常常。咁豐富嘅下午茶,連加一盛惠$40.2,味道同份量都唔差,呢個價錢,算係好抵。註:埋單時,又獲贈兩張優惠券,下次可以用😄

餐飲即磨咖啡,就係一般平民西餐廳咖啡機沖嘅水準,正正常常。

註:埋單時,又獲贈兩張優惠券,下次可以用😄

2021-08-30 344 views
星期四1300去餐廳lunch, 不用排隊就直接入內因為餐廳的學生餐好抵食,包餐飲,又不用加一記得叫餐生餐時要出示學生證俾職員看學生餐-B餐-三色芝士白汁焗魚柳飯 $40味道方面:相當不錯上面有滿滿的芝士,魚柳都好足份量,有4條放滿整個碟面,不過因為有好多芝士好快就飽了我食淨4分1的飯不過我同事叫正價的餐就不抵食了,1個餐有$50-60幾都有,再加1就要$70左右先埋到單
星期四1300去餐廳lunch, 不用排隊就直接入內
因為餐廳的學生餐好抵食,包餐飲,又不用加一
記得叫餐生餐時要出示學生證俾職員看

學生餐-B餐-三色芝士白汁焗魚柳飯 $40
味道方面:相當不錯
我食淨4分1的飯

2021-08-26
$60 (Lunch)
2021-07-04 668 views
早餐諗唔到食咩,求其去左屋企附近既西餐廳茜廊,入到去人唔多,環境幾大所以都坐得舒服既,揀左個 $43 烤雞肉,煎農場雙蛋配羅宋湯煙斗粉,牛角包。羅宋湯酸酸地係幾開胃,但雞肉超鞋,煙斗粉都好少,真係食幾啖食完,似飲湯多過食粉。仲有佢既牛角包係縮水版,勁細舊之餘再成舊淋哂真心一啖已經幾乎咬哂。唯一成功既應該係煎雙蛋,唔太咸可以入到口,橙汁就正常橙汁一杯對呢度既早餐真係唔可以有期望,今次大失望,又貴又唔好食冇下次

仲有佢既牛角包係縮水版,勁細舊之餘再成舊淋哂
真心一啖已經幾乎咬哂。

對呢度既早餐真係唔可以有期望,今次大失望,又貴又唔好食
冇下次

2021-07-02 436 views
諗住隨便食過午餐,見茜廊都比較多位,就入去食過快飯。 之前去開德福嗰間,諗住天水圍呢間都差不多,怎料,截然不同,一進入內,同茶餐廳沒有分別,只是有播放音樂,但與餐廳的格局倒也有點格格不入,加上,衞生一般,有些客人的舉止也相當嚇人😖餐牌都有很多選擇,我倆就點了:🍝芝士卡邦尼蜆肉:份量算大,味道不錯🍛燴闊條麵鴛鴦焗飯(白汁龍利柳拼茄汁焗煙鴨胸):份量尚算可以,鴨胸切到好似腸仔,不是一片片,魚柳都算大塊,味道也不錯午餐配以忌廉湯🥣、蒜蓉包🧄🥖及飲品🥤,典型的套餐,都算不俗。

餐牌都有很多選擇,我倆就點了:

🍝芝士卡邦尼蜆肉:份量算大,味道不錯

忌廉湯
奶茶
$70 (Lunch)
2021-03-24 786 views
呢間西餐廳啲野都唔錯。上次食咗個龍蝦汁意粉系其貌不揚但龍蝦味超香😍😍。今次試呢個忌廉明太子煙斗粉都幾滑嘟嘟唔會好霉。不過啲汁就無乜明太子味。So far啲蝦都幾爽口大隻。下次可能堂食會好啲,等外賣等咗超耐😅😅。
Delivery
2020-11-06 1378 views
中伏了! 週日午餐,食物和環境差勁。背景音樂差,勁播快歌,好似打仗咁。出菜慢, 樣樣都要催。叫了一份葡汁牛脷飯, 牛脷只得幾粒,主要食葡汁撈飯,葡汁傑撻撻 ,非常恐怖, 食咗半碟就 支持唔住,逼住要倒。裝修, 座位開始殘舊。下次寧願挨餓都唔嚟食。一定唔會再嚟。
中伏了!
週日午餐,食物和環境差勁。
背景音樂差,勁播快歌,好似打仗咁。
出菜慢, 樣樣都要催。
叫了一份葡汁牛脷飯, 牛脷只得幾粒,主要食葡汁撈飯,
葡汁傑撻撻 ,非常恐怖, 食咗半碟就 支持唔住,逼住要倒。
裝修, 座位開始殘舊。
下次寧願挨餓都唔嚟食。
一定唔會再嚟。
$60 (Lunch)
間舖頭本身開喺屋企附近,因為之前食都唔算太難食,有時經過都會幫襯。今日見都幾多人,就入咗去食。入到去嘅時候就叫咗一份鐵板西冷牛扒,佢就話可以揀生熟程度嘅,咁因為佢係鐵板上,我就唔想佢太韌就揀咗三成熟,屋企人就叫咗燒春雞同埋黑椒牛扒飯。大概等咗15至20分鐘,終於上主菜。但係嘢飲同埋湯未到,嗰陣時就提咗佢上埋。一上個主菜就即刻切開塊牛扒,一睇佢根本就係七成熟!食落去又好韌,一啲肉汁都冇!係勁乾,勁難食!然之後都提咗佢三至四次嘢飲同埋湯未到,直到就嚟食完個主菜佢先上湯,見到都嚇咗一跳,我以為係正常忌廉湯,點知個湯係忌廉洋蔥火腿湯!食主菜同埋飲湯期間都有再提佢上嘢飲,直到食完主菜飲完湯,嘢飲都依然未上。咁就提多佢兩次話嘢飲未上,而嗰個人都係記得嘅。雖然我覺得多人漏單都叫可以接受,但係實在太離譜,都已經叫咗佢六至七次由主菜嚟到嘅時候已經開始提到食完所有嘢。雖然價錢唔算貴,但係食物質素同漏單情況十分嚴重!越食越嬲,一句講晒冇下次!

鐵板西冷牛扒

2020-10-31
$100 (Dinner)
2020-09-05 1202 views
打電話去外賣自取早餐:羅宋湯:好香濃,不過湯有一片紅油浮面,先隔走D油,再倒粉入湯。湯內真材實料,有菜、胡蘿蔔....粉:好健康,由於湯和粉分開裝,所以粉保持原味,唔會浸到爛曬!牛角包🥐:好好味,夠鬆脆,不過好邪惡(充滿牛油味)太陽蛋、德國腸:一般,食得入口!已經幫襯數次,質素無退步亦無進步,保持以往水準,希望有優惠推出啦!份量十足,女士食唔曬,因為太飽,食唔落個包和腸子!午餐都唔會餓!而男士就一定夠飽!聽電話的侍應態度一般,我講完個餐內容(牛角包、腸子、太陽蛋,羅宋湯粉),佢仲反問我:係米即係C3餐? 我答:我點知你地餐廳叫呢個係咩餐?我已經講曬要咩啦?佢答:即係C3餐.......🙄🙄🙄🙄🙄🙄
打電話去外賣自取早餐:

牛角包🥐:好好味,夠鬆脆,不過好邪惡(充滿牛油味)

太陽蛋、德國腸:一般,食得入口!

佢仲反問我:係米即係C3餐?
我答:我點知你地餐廳叫呢個係咩餐?我已經講曬要咩啦?
佢答:即係C3餐.......
🙄🙄🙄🙄🙄🙄

羅宋湯粉
TakeAway
羅宋湯粉
2020-06-23 904 views
用OpenRice App 訂購外賣自取,逢星期二有Master Card 優惠,買滿45元減15元,幫襯過好多次早餐,食過早晨全餐、經典風味、烏冬、米粉、出前一丁都試過。早晨全餐嘅多士,又乾又硬不敢恭維,希望堂食會好好多。經典風味早餐,如果係三餸,我基本上只食呢三樣餸,雞扒一片(Size大約係手掌心咁大),味道不錯不斷encore,紐倫堡腸兩條,煎雙蛋,如果冇特別要求佢一定係比太陽蛋。加配吉列豬扒$12 ,做得都唔錯,外脆,但係肉質比較實,沙律醬就水坑坑,味道好,但係唔好睇,返到公司一Pat野咁。唯獨有啲不好嘅係粉麵,茜廊係除了出前一丁會分湯外,銀絲米粉及加$3食烏冬,都係不會分湯的,主動要求分湯要另外加兩蚊,返到來一滴湯都冇,我根本都懷疑佢有冇加到湯,而家好似譚仔三哥、吉野家、鴻仔記... 有汁有湯嘅食物都已經用晒有隔盒,我有向茜廊提出過建議,但係好明顯不被接納。老老實實如果唔係OpenRice有優惠,如果冇咗呢個優惠,我相信用正價去光顧嘅機會率好微好微真心
早晨全餐嘅多士,又乾又硬不敢恭維,希望堂食會好好多。
老老實實
真心