2011-02-03 659 views
20th January, 2011在已很久沒見的好好好朋友的生日當天見面,相約在又一城的simplylife cafe吃晚飯。這裡的菜單正如其名:簡潔,主要有沙律意粉燴飯主菜幾大類,全印在一張雙面a4紙上。坐下時,侍應先送上兩大條麵包,有白法包和麥包兩種,裏面柔軟好吃,不過皮有點太硬,如果是烘過的話想必會很乾脆好吃。看了一陣菜單,我點了tomato and mozzarella cheese with spinach salad,友人都點了意粉等,更加了一個grilled chicken Caesar salad分享。沙律先到:凱撒沙律份量不少,生菜切成大角的,與醬混合得不錯;因為看見有鯷魚乾在上面,沙律醬感覺應該是有誠意的自製品,味道也對版,不會太酸太咸。唯一問題是燒雞因為有醬油,估記應該是甜甜的,好像和凱撒沙律有點格格不入。蕃茄芝士沙律有切成一角角的肉茄和紅、黃車厘茄,伴以隨意切割的水牛芝士和菠菜葉沙律,加上酸酸的醬汁。芝士味不濃但質感像豆腐的幼滑,與同樣清淡但新鮮爽脆的蕃茄很夾;整體來說,因為所有材料都是我愛吃的東西的關係,這個沙律就最對我的胃口。吃過主菜,是時候上生日蛋糕。先
20th January, 2011

house bread - lovely if warm

caesar salad with chicken
my mozzarella with tomato salad - lovely!
friends' pasta dishes
chocolate truffle cake, birthday edition :)
吃過主菜,是時候上生日蛋糕。
先與朋友藉故到蛋糕處叫了一件朱古力蛋糕,並拜託店內以朱古力醬在碟邊畫畫;再加了一件看來很大件頭的banana pie,再回座位靜候。

等一會,侍應送上點了蠟燭的蛋糕,讓我們可以為朋友慶祝生日。
蛋糕因為是實心朱古力慕絲的關係,切來份量也不少,五人吃都覺得足夠
;朱古力慕絲質感綿滑,味道濃郁,不過如果一個人吃會有點太漏。
banana pie - very intimating..
a bird-eye's view...
之後是香蕉批-又高又厚,上面是忌廉,中間是焦糖慕絲和香蕉片,底層是拖肥醬和批皮。頂層的忌廉有點太肥膩,香蕉和拖肥味道很夾,批皮不算油和厚。不過因為已吃飽了,所以也不能將它解決。

三人請其中的兩個壽星吃飯,也不算貴,加上我們坐到十時多也沒人來趕我們走,不錯不錯,看來這裡是朋友吹水的好聚腳點。
2011-01-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
Birthday
caesar salad with chicken
friends' pasta dishes
a bird-eye's view...
2011-01-28 13 views
Longing for my favourite British food, I persuaded my mom to have it with me. As I suddenly recalled there's brunch in simplylife, a high-class maxim concept dining, my mom took me to there. Though we saw a long queue, we didn't leave but just spent sometime waiting outside the restaurant. Actually I really loved this restaurant because it always reminded me of maxims, the most trusted restaurant/dining retail group in Hong Kong. So I decided to have a try again. Having a seat, my mom and I each
Having a seat, my mom and I each ordered a lunch set. There's plenty of choices so I had to better think twice before ordering it. I made up my mind to have an English breakfast and soup of the day (pumpkin soup). A drink (tea) was also included. Anyhow I thought that the drink used a concept called crossover- Chinese and Western culture. Okay, my order came.
First, the soup was very tasty, making me mad of the strong taste of pumpkin, though the bread was not that good. I mean crumby but too hard and nothing special. Therefore, I dipped it into the soup.
Then, my drink- tea. I did not really expect too much anyway, but it smelt good and oolong mixed with peach was not doubt a good combination.
After that, how' bout my English breakfast? Overall speaking, I believed that if more raisin bread was provided, it would be better. The sausage, bacon and egg were really heavy, so it's better to have more carbs.
As a whole, I would really like to try other brunches next time to fulfill my curiosity. Haha!
2011-01-26
$90 (Lunch)
Anniversary
  • english breakfast
2011-01-11 19 views
幸好早早book 了位,否則跟外面長長的人龍一起排了。第一次吃這裡的sunday brunch, 平日都是吃dinner。一如以往是一張簡潔的menu,大約有8個選擇。 平日最愛吃這裡的linguine 同risotto,但sunday brunch sets 竟然有 hamburger, egg benedit or english breakfast set!!! 商討後,二人便叫了一個英式早餐,一個pouched egg (其實是egg benedit) 午市的set包了餐飲、沙律/湯+ 主菜,可另加甜點。友人要了peach tea, 我要了咖啡。餐湯同沙律都配上自家製wheat baguette。青瓜沙律很清新。English Breakfast 先到,雖然是一般expected 的口味及賣相,但伴碟的炒菇菇很好吃,要炒蛋亦很滑,配上餐廳有得賣的raisin toast 很合得來。Pouched egg 可選salmon fish/ 菠菜或火腿,愛三文的我當然不作他選。salmon fish 同egg benedit + cheese 永遠是最佳伙伴!!可是蛋心不太 ''流'
幸好早早book 了位,否則跟外面長長的人龍一起排了。

午市的set包了餐飲、沙律/湯+ 主菜,可另加甜點。
友人要了peach tea, 我要了咖啡。

Pouched egg 可選salmon fish/ 菠菜或火腿,愛三文的我當然不作他選。salmon fish 同egg benedit + cheese 永遠是最佳伙伴!!可是蛋心不太 ''流'',但個人認為佐以wheat baguette 在底比English muffin 好吃

餐廳的舒適環境令人真的有weekend brunch 的感覺!!!
English breakfast
pouched egg
2011-01-09
$100 (Lunch)
English breakfast
pouched egg
2010-12-29 39 views
當日12點到festival walk... 原本同阿囡講話去食pizza... 上到去pizza express, 見到simply life 已經排滿晒, 之前食過佢0地0的包包, 覺得唔錯. 反而pizza express 只得小貓三兩隻... 終於決定改變主意...叫0左個鱋魚有機飯, 有0的似risotto... 另外因為阿囡想食薯條, 所以叫0左個chesse burger...個飯唔錯, 件魚都好新鮮, 只係嫌佢個portion 比較細.個burger 0的包好新鮮, 個牛肉煎得剛剛好...另外沙律同湯都好fresh, 味道濃淡適中.最好0既就係個杯加$10 0既capucinno, $10有杯0甘高質素0既coffee,夫復可求...仲有不我不提佢個dessert, chocolate brownie & lemon cheese cake... 兩件都不相怕仲... 以呢個價錢食到唔錯0既食物, 真係好滿足... 剛離開老公已經盤算幾時再0黎多次...

終於決定改變主意...

個burger 0的包好新鮮, 個牛肉煎得剛剛好...

另外沙律同湯都好fresh, 味道濃淡適中.

2010-12-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
Christmas
  • Lemon Cheese Cake
2010-12-25 17 views
本來x'mas 都冇咩興致慶祝,不過做好功課梗係要食返餐好ga啦男友決定book呢間又多好評又就腳嘅simplylife,果然冇失望呀!!店員安排我地坐入面近廚房位,哈哈我最鍾意裝人地煮野食我要特別讚前半段serve我地既男仔,非常有禮每人要一個dinner set橙香三文魚好清新又開胃,不過舖面d 菜好苦食唔慣鮮蟹肉蕃茄忌廉湯,味道okay主菜叫左一個roasted turkey同埋一個baked seabass 火雞係正常味道,反而估唔到成碟野咁大堆頭,砌得好吸引,見到都開心,有煙肉蕃薯茸蘿蔔chestnut, brussels sprouts件碟真係好誇張最鍾意就係我揀嘅seabass,又滑又香,唔油膩最後送上溫暖brownies,我第一次食ja,覺得好好食。第一次試嘅仲有蘋果烏龍茶,有驚喜,以後要試多d新野 下次要試下佢d 甜品

店員安排我地坐入面近廚房位,哈哈我最鍾意裝人地煮野食
我要特別讚前半段serve我地既男仔,非常有禮

每人要一個dinner set
橙香三文魚好清新又開胃,不過舖面d 菜好苦食唔慣
鮮蟹肉蕃茄忌廉湯,味道okay
最鍾意就係我揀嘅seabass,又滑又香,唔油膩

下次要試下佢d 甜品

$347 (Dinner)
Christmas
2010-12-13 13 views
今次係第2次黎Simplyfile 因為黎得早 所以唔係等左好耐就有位可能係因為咁 所以上次有服務員派飲品俾排緊隊ge人 今次就無la食物方面麵包(送ge) 我覺得唔錯 不過媽咪就嫌麵包邊硬等滯龍蝦湯 好濃味 正水牛芝士什蓄茄 d蓄茄好甜好juicy 完全將我ge注意到從芝士身上扯走松露汁什菌麥麵 鱸魚糙米飯(2款都唔係好記得個名la = =") 2樣都好好食 不過我個麵汁底香d 而個糙米飯就有d膩服務方面服務員真係好細心 望佢地一眼 未舉手就已經好快就走埋黎問你有咩需要而且態度仲好nice添希望佢地可以keep住呢個服務水準

食物方面
麵包(送ge) 我覺得唔錯 不過媽咪就嫌麵包邊硬等滯
龍蝦湯 好濃味 正

服務方面
而且態度仲好nice添
希望佢地可以keep住呢個服務水準
2010-12-12
$220 (Dinner)
2010-12-12 7 views
好彩六點幾到, 否則大排長龍, 不過要我哋八點半就交枱, 唔多啱想傾偈的朋友聚會先來一個麵包拼盤, well, 其實我唔覺得特別好食, Panash 的好好多叫了一個凱撒沙律, 幾好喎, 蔬菜夠新鮮, 個芝士汁 dressing 好夠多, 沾滿了每一片蔬菜兩個主菜都是意粉, 老實說, 是差不多的汁料, 差不多的味道,帶子和魚的質素唔錯, 但整體都不會令人留下什麼印象.....

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2010-11-24 19 views
@公司難得可以出街食不過連校長都話方圓十里都冇好野食,不如都係買舊蛋糕啦。雪完之後食,成半都係Cream/Chocolate Cream@@"焦糖醬有左香蕉之後易入口左好多,個批底都好好食,不過如果多少少香蕉底會更有味道價值=)真係好高卡路里,都係由底咬好d。
@公司難得可以出街食不過連校長都話方圓十里都冇好野食,
不如都係買舊蛋糕啦。

焦糖醬有左香蕉之後易入口左好多,個批底都好好食,
不過如果多少少香蕉底會更有味道價值=)

真係好高卡路里,都係由底咬好d。
TakeAway
我好鐘意去simply life不過係太古個間,今日要返學聽講座,爸媽過左泥同我食lunch,等左好耐位,終於都有,頭盤有salad,個汁酸咪咪好開胃,D菜好新鮮我就梗係食我最愛既波蛋,個汁好好味,唔會太漏,個蛋好流心,D蛋汁伴埋個包食,好正,仲有D波菜同埋一塊菇,D波菜應該炒過,不過唔太油我真係好鐘意食benedict egg架牛肉burger,好大份,好足料,D薯條都好好食,粗薯條好有口感,好重carbohydrate,正!大蝦天使麵,個蕃茄base好好味,大蝦好鮮,good意大利飯真係唔係我杯茶,我唔鐘意甘重芝味@@上一次去試過杯咖啡都知唔講得笑,好rich好香咖啡味,我自問對咖啡無研究,不過呢杯咖啡真係令我再三回味=]
等左好耐位,終於都有,

頭盤有salad,個汁酸咪咪好開胃,D菜好新鮮

我真係好鐘意食benedict egg架

大蝦天使麵,個蕃茄base好好味,大蝦好鮮,good

意大利飯真係唔係我杯茶,我唔鐘意甘重芝味@@

2010-10-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • benedict egg
2010-10-30 19 views
今日同好朋友慶祝返佢生日一行4人黎左呢到食晏...不過佢真係真係好多人...我地都排左成半個鐘有多先入到去佢地安排左我地個位係排隊人隔離..其實真係吾係甘好,,我覺得成餐飯都係比人望住好吾自然講返野食先啦*V* 我地4個女仔叫左3個SET: D一個雞肉漢堡,美式早餐同紅酒牛尾飯*V*再出去簡左3個CAKE,一個SET $92 其實算吾錯 因為真係好好味: ) 環境好RELAX 佢地D STAFF都好有禮貌好細心下次放學再去食先*V*
今日同好朋友慶祝返佢生日

講返野食先啦*V*
我地4個女仔叫左3個SET: D
一個雞肉漢堡,美式早餐同紅酒牛尾飯*V*

下次放學再去食先*V*
SIMPLE LIFE
香蕉朱古力..好好味^3^
勁正呀*V* 呢個
BURGER!!!!!
士多啤莉CHEESE CAKE
美式早餐
2010-10-30
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$105 (Lunch)
Birthday
SIMPLE LIFE
香蕉朱古力..好好味^3^
勁正呀*V* 呢個
BURGER!!!!!
士多啤莉CHEESE CAKE
美式早餐
2010-10-14 13 views
前日下午同幾個朋友無所事事四圍遊蕩,行到少少累,就來左這間坐下,順便就HIGH TEA,hea 下啦~ 我地ORDER 左幾款 CAKE,雖然細細件,但好好味啊!banana chocolate cake – 好好味呀! 個人喜好 banana + chocolate = perfect match 呀! 中間又少少脆,得得得呀!!!White chocolate cheese cake – 個樣子好靚靚,雖然白朱古力配cheese cake 底,感覺會好甜好膩,但這款不會,剛剛好Blueberry cheese cake – 個人最受,newyork cheese cake 底加入藍莓醬,上面配上幾顆藍莓做點綴,夠心思有誠意。 (出面餅店已好少這樣做,多數都係newyork cheese cake 上面加藍莓醬 or 排鮮藍莓+少少cream,草草了事)麵包布甸 – 一般貨色,燶左少少,味道都唔差
我地ORDER 左幾款 CAKE,雖然細細件,但好好味啊!

麵包布甸 – 一般貨色,燶左少少,味道都唔差
Banana Chocolate Cake
White Chocolate Cake
2010-07-03
Banana Chocolate Cake
White Chocolate Cake
  • blueberry cheese cake
2010-09-18 13 views
2款麵包:就咁食就麻麻,點湯食唔錯南瓜湯($42):淡左d,但有南瓜味龍蝦湯($44):個人覺得唔錯,朋友就話咸左d,不過加埋麵包食又岩岩好凱撒沙律+烤雞($72):正常烤海鮮有機扁意粉‧乾茄希臘黑橄欖汁($98):普通,但魷魚唔得香燒肉眼扒 (10安士)‧烤雜菜($168):肉眼扒要7成熟有7成熟,烤菜正常特價包,23/3個:個muffin好多料book唔到位早d去排,未夠7:00去到,差唔多排左1個鐘,排隊其間職員比左d麵包我試食同有杯好細既梳打水試飲,唔錯!
2款麵包:就咁食就麻麻,點湯食唔錯

香燒肉眼扒 (10安士)‧烤雜菜
特價包,23/3個
2010-09-15
Waiting Time
55 Minutes (Dine In)
2款麵包
南瓜湯
龍蝦湯
凱撒沙律+烤雞
烤海鮮有機扁意粉‧乾茄希臘黑橄欖汁
香燒肉眼扒 (10安士)‧烤雜菜
特價包,23/3個
2010-09-02 7 views
有人話想食,但又book唔到位,唯有去walk in等位啦。以為好多人,原來都唔駛等好耐啊。我們叫了一個紅酒燴牛尾有機糙米飯和一個松露野菌扁意粉,還有有人的drink~~ 我比較愛飲水,所以無打算叫drink~~~紅酒燴牛尾有機糙米飯牛尾好淋,好好食,飯唔硬,好多汁,味道好好。有人好喜歡啊。松露野菌扁意粉這個有人最愛。因為她喜歡松露的味道。我都喜歡,意粉唔太硬,又唔軟,食的感覺好舒服。麵包算可以,有人好喜歡食麵包,但無奈外皮太硬和不容易拉開,食起上來有點困難,由其是這個比較愛整潔的小女孩。麵包內鬆軟,好。

紅酒燴牛尾有機糙米飯
牛尾好淋,好好食,飯唔硬,好多汁,味道好好。有人好喜歡啊。

松露野菌扁意粉

2010-08-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
  • 松露野菌扁意粉
  • 紅酒燴牛尾有機糙米飯
2010-08-20 12 views
simplylife明明就在咫尺, 常常都會經過, 倒是brunch也是嚐過1次~ 這天跟少爺逛街完, 饞嘴小妹又想搵野咬下, 就要試試這兒的Croissant~ 玻璃櫃裡放滿不同口味的酥, 鮮果的、巧克力、肉桂的, 頭1次就先小試"牛角"~店員夾起1件牛角酥, 小心包好放在紙袋遞上, 小妹接過紙袋轉身在後面付錢~ 幾乎心急得零$$都忘了收回就想離開~~ 問准少爺可以馬上打開來吃~~~ 酥餅裡始終是要熱吃才突顯出脆脆感覺, 不過涼了吃依然是充滿層次感的鬆化, 滲著淡淡的牛油味, 不會太膩~還有很多嚐試的空間~~ danish 同cake都很令人期待~~~

2010-08-13
TakeAway
$9 (Tea)
2010-08-10 27 views
老實說,我唔係好buy美心旗下的餐廳,特別是中菜廳同bakery shop,嫌她們流水作業,叻在可以做到款款麵包一樣味!Simplylife是例外。她格局獨特,玩高檔,整的是傳統西式麵包、餅點;賣的是沙律、意粉、risotto、漢堡包。每款都各有水準,最重要是上檯全都熱辣辣,好新鮮。個人好鍾意佢o地gei意大利飯類,有有機糙米、十殼米等款式,不過是夜揀錯o左,已經胃痛啦,仲走去叩超難消化gei十殼飯,真係救命......(痛多兩錢重!)有人叫了個燒春雞做主菜,諗住實o鞋,點知切落勁順手,肉質超嫩,仲有肉汁o添~~ 抵讚在兩件各有一條大骨,不難切~ 且雞肉下面墊了大大件蘑菇同其他grilled蔬菜,頓時豐富曬~麵包...... 基本上次次來都係新鮮微暖的~ 不過是夜胃痛無吃,唔知水準如何。如愛吃麵包,來到別忘了在麵包櫃內點來一客三文魚酥,好好好好食的!

Simplylife是例外。

每款都各有水準,最重要是上檯全都熱辣辣,好新鮮。

(痛多兩錢重!)

燒春雞,估唔到咁嫩咁好食。
野菌五穀飯,risotto做法,可以再煮得軟少少。
麵包,依舊鬆軟有水準。
燒春雞,估唔到咁嫩咁好食。
野菌五穀飯,risotto做法,可以再煮得軟少少。
麵包,依舊鬆軟有水準。
  • 燒春雞
  • risotto