韓綜藝 <新西遊記5 > 出現過的星林居 雲南小鍋米線 🍜 好幾年沒來了!有韓綜加持下 比以前更多韓國人來拜訪 好好吃 😋 但有心理準備 店員態度麻麻地 而且隨時叫唔到野飲 因為水吧人手有限!
2019-01-28 500 views
話說之前已經聽過,星林居好受韓國人歡迎,連我至愛嘅韓國綜藝都嚟過呢度拍野,所以一直都好想試吓,咁啱有朋友都有興趣,就相約黎一試究竟,睇吓佢係咪真係咁好味。我哋大概夜晚七點幾到,可能因為係晚飯時間,所以都排左一陣隊。同埋嚟到先發現,真係有好多遊客慕名而來,排喺我地前面嘅係日本人,坐喺我哋隔離嘅係韓國人。首先,米線同啲配料都冇咩特別,普普通通。湯底方面,我揀咗小辣普通酸,個人覺得唔係話特別辣,如果再食應該會揀再辣啲,不過湯底整體黎講比較重口味,岩晒我😂

2019-01-26 391 views
其實一直都唔知有呢間野㗎我係早幾個月前睇新西遊記我先知有呢間野早排12月終於等到我朋友係英國番黎因為我哋都好鐘意睇新西遊記所以我哋就約埋一齊黎食米線啦我哋兩個仲熱愛到專登重溫多次個集先食亦都做好research睇下佢哋6個係食咩米線佢有好多配料可以選擇既我叫個個係base on殷志源既小鍋米線配牛筋丸火腿牛𦟌要小小辣小酸但我就要咗多芽同正常米線啦上網有好多佢哋既負評所以食既時候我都冇咩期望唔知係咪因爲冇期望啦我又唔覺得咁差喎酸度同辣度配合得好好牛𦟌唔un好淋身好足料㗎朋友要個個就base on安宰賢既小鍋米線配墨魚丸油面筋菜肉雲吞牛𦟌要小中辣小酸少芽但朋友話小中辣已經辣得滯佢係完全食唔到LOL所以唔太食得辣要少少辣就差唔多啦回頭度:6/10
其實一直都唔知有呢間野㗎我

佢係完全食唔到LOL
所以唔太食得辣要少少辣就差唔多啦

回頭度:6/10
2019-01-17 604 views
每次黎新尖沙咀依頭都會諗起星林居嘅米線,今日番工條乙依頭開會,之後就下午時段過左黎食米線。黎到門口已經有兩三個人等緊,幸好今日一個人過黎食,好快就有位。入面位唔多,一定要搭枱食,坐底就即刻拎放係枱嘅落單紙圈餸菜同湯底要求。依到有好多有客慕名而來,行李唔可以帶入鋪,每人最底要消費有碗米線。米線有時會等好耐,但千祈唔好吹,因為會比店員寸需時煮。黎依到食,貪佢米線份量多,湯底夠哂濃,但唔建議簡腩肉(份量多點好少),最好簡啲丸類容易數個啲。
2019-01-13 478 views
星期日下晝兩點半入到去,可能係下午茶時段,間餐廳差唔多一半座位都係桔既,我與同行友人本來想坐係卡位度,點個個店員話唔得,要我地坐番喺矮櫈度,淨係呢一點都已經令到我相當迷惑。跟住我同友人好快就填寫好自選餐單,諗住交畀店員,嘩點不知舉咗十幾分鐘手都無人行過黎,我甚至有點懷疑自己係咪坐左喺班侍應嘅視覺盲點嘅位置,所以佢地先見唔到我舉手。終於,好彩我手臂耐力夠強,舉咗十幾分鐘手終於有個男侍應行埋黎,正當我諗住交張點餐單畀佢個陣,佢竟然同我講:「你等一等先,我一陣搵同事嚟幫你。」係呢一刻我再一次懷疑究竟收一收張單係咪真係咁高技術含量,要請專人嚟serve我,定抑或男侍應有工傷在身,握唔實兩張點餐單喺手呢?如是者我又等多咗十分鐘,係等待嘅過程中,我見到全係斜對面枱的一位女顧客發現自己兜麵浸一大張紙巾,佢當然即刻向店員投訴,並且要對方解釋原因。點不知個男店員笑笑口咁答佢:「沒問題嫁!唔影響味道同健康!如果妳有需要我地可以幫妳換過碗嫁!」聽到呢度,我終於明白點解連鎖快餐店愈做愈大,但係啲小店就一間一間咁執。有時真矮唔係唔想支持小店,但係咁嘅服務質素,連對顧客基本嘅尊重都冇嘅店鋪,值得支持咩?2019年

2019年第一個目標,永不光顧星林居。
2019-01-13
2019-01-10 317 views
湯底很好吃,酸酸辣辣,不過豬軟骨好一般,肉乾乾的,不太好吃,人還挺多的,14點多去還是要小小排隊,打包回家吃,可以分開裝,米粉就不會黏在一起了,有機會還回去吃的
2019-01-09 345 views
好耐冇食過雲南酸辣米線,咁啱起尖沙咀就決定食星林居。星林居有兩間分店,我去咗樂道嗰間,因為個間係我記憶中係好食啲。點知因為放飯時間,所以我等左15分鐘,本身已經好肚餓,再加上好想食嘅關係,搞到我更加期待。我叫左酸辣小辣米線,叫左兩個送,豬大腸同炸醬,碗粉個湯底好濃味而且好夠味,但叫咗小辣都唔係好夠辣,所以下次可以試中辣。米線好夠淋,而且連埋個湯一齊食真係一流鍾意食酸辣米線嘅朋友行過樂道一定要食,因為真係超級好食🤤🤤🤤
酸辣小鍋米線
$50 (Lunch)
酸辣小鍋米線
2019-01-04 388 views
本身想係附近食船麵,但個間餐廳只收cash,我又懶得行去禁錢,就決定食星林居算,反正價錢仲平啲!呢碗米線印象中Around$40,嗌左兩款餸,分別係魚蛋同炸醬。配菜同湯底幾個人化,我要求左走芽菜,湯底要非常酸。湯底好香口,配埋炸醬,味道又酸又濃,令人欲罷不能。而魚蛋就比較普通,冇乜特別。非常建議大家唔好嗌少米總,因為正常份量都比一般米線店偏少,我咁細食,食完都唔會有飽既感覺😂份量可以調整下會更好!

2018-12-23 473 views
同朋友落吧前 食個晚餐先上次想食 但太多人排隊放棄左點知今日竟然有好多位 唔駛等入到去係用剔剔紙落單有啲新配料要就咁order無得圈明明圈左芽菜 蔥 芡茜 但黎到乜都無以前大學時代黎係可以多到堆左綠色山出黎架麻叫左必叫豬軟骨 魚腐 餃子 同響玲(同友人share)魚腐有啲失望 係普通四海魚腐貨餃子又係失望 睇相就已經明啦係豬軟骨真係入味同淋佢個湯底真係睇手神係朋友提示下叫左少酸中辣 咁就湯底超好味有埋肉碎粒 個湯真係超好飲加埋汽水 平均都要$60per head但無論食物質素 數量 同服務都比以前差好遠
同朋友落吧前 食個晚餐先
上次想食 但太多人排隊放棄左
點知今日竟然有好多位 唔駛等

入到去係用剔剔紙落單
有啲新配料要就咁order無得圈

明明圈左芽菜 蔥 芡茜 但黎到乜都無
以前大學時代黎係可以多到堆左綠色山出黎架麻

叫左必叫豬軟骨 魚腐 餃子 同響玲(同友人share)
魚腐有啲失望 係普通四海魚腐貨

有埋肉碎粒 個湯真係超好飲
加埋汽水 平均都要$60per head
但無論食物質素 數量 同服務都比以前差好遠
2018-12-21
$60 (Dinner)
2018-12-16 374 views
環境已經唔係好乾淨,食食下碗野入隻細曱甴,好污糟!同店員講,佢一粒聲都冇出過冇道過歉,然後就叫廚房出嚟。但廚房個依姨姨最後都好好,重新整嗰碗俾我哋食。我地一直都好好禮貌,就算有曱甴,都好有禮貌講,唔好意思,好似有隻曱甴。但服務員態度超超超差,想加嘢飲,好大聲咩呀,咩呀🤷🏻‍♀️ 而且隔離枱都有反應比錯晒單,同佢反應佢又喺度同你坳返轉頭,好奇怪食物質素又唔係太差嘅,主要係太污糟,同埋服務好差。而且佢已經冇以前咁抵食,所以以後都未必會再嚟。

2018-12-15 386 views
學生最愛酸辣麻辣米線平時放學如果諗唔到食咩都會黎星林居食返碗米線 佢呢度嘅配料其實平平無奇 但主角係佢個湯底唔知點解食完佢個湯底之後真係返唔到轉頭 呢度嘅湯底食得出唔係味精俾譚仔其他連鎖米線餐廳嘅味精湯底有過之而無不及! 成日食食吓不知不覺就會食晒成碗 每次嚟到呢度都見到有好多學生同埋旅客 基本上每次都見到好多人不過米線呢間鋪頭都算比較貴 因為佢嘅飲品係要另外加錢 但係佢嘅凍奶茶真係幾好飲所以有時貴少少我都會照叫 呢度唯一唔好嘅地方可能就係侍應態度有少少煩躁 如果客人落單冇跟到規矩可能就會俾人鬧另外提醒大家如果係學生嘅話可以問老闆另外拎一張學生紙 用嚟叫嘢食會平啲㗎! 如果大家未食過一定要嚟呢度試吓 唔會令你失望
學生最愛酸辣麻辣米線

如果大家未食過一定要嚟呢度試吓 唔會令你失望
$50 (Lunch)
2018-12-03 600 views
之前睇韓國綜藝得知星林居算係香港幾有名好多韓國人黎必食既,於是就黎試下米線幾彈牙但份量偏小,大食既男仔可能要加底,叫咗既豬軟骨幾入味,好香好味道。菜肉雲吞比較普遍似普通急凍水餃,魚腐可以。湯底味道較酸,唔怪得之咁受韓國人歡迎。

湯底味道較酸,唔怪得之咁受韓國人歡迎。
2018-11-26 734 views
尖沙咀樂道呢間星林居出名多人到爆,仲有唔少遊客冒名而來,大陸客同韓國客都好多。其實呢度嘅米線唔係話好特別,不過我就鍾意佢有得多芽菜多荽茜多葱湯底方面揀咗少辣普通酸,食落唔太辣,酸味令人更開胃!今次叫咗貢丸,蘿蔔同豬軟骨,好老實講,大大話話食咗十幾廿款餸,都無一款特別好食,豬軟骨唔淋,蘿蔔唔入味,貢丸就普通冰鮮丸類如果唔係個湯底救一救佢,真係完全唔好食環境衛生方面唔洗多講,食過就一定知座位狹窄,枱面油冧冧,成間野俾人嘅感覺都係污糟

如果唔係個湯底救一救佢,真係完全唔好食

2018-11-22 463 views
星林居另一分店曾經是我常去的地方,已經大概五六年無黎,想不到已結業了。夜晚有事去開附近,又好想食酸辣米線,就特地過來這分店回味一下。雖然是平日夜晚,但人也不少呢⋯點了酸辣腩肉腐竹魚腐米線小辣,一杯凍檸蜜少冰少甜。米線黎到時非常熱辣辣,可惜煮得林左少少,但配上重口味橙紅色嘅酸辣湯底,夠多酸菜,酸味對我來說剛好腩肉仍舊惹味,有少少肥,無得輸~ 再辣d更爽! 魚腐不過不失。食完好warm, 是回憶中的味道啊... :’)

食完好warm, 是回憶中的味道啊... :’)

2018-11-12
Type of Meal
Dinner
2018-11-15 599 views
銅鑼灣有榮記,尖沙咀就有星林居都出晒名,好多遊客都會去幫襯不過我就唔覺得有幾特別同好食,米線同湯底都普普通通,但分量多就係事實黎既。因為米線同配料都好多滿潟咁款,但餸就唔算好特別無咩特色既餸 每次去都會叫紫菜同雞翼/豬軟骨雞翼有三隻係抵食,而且豬軟骨都炆得她淋 有兩三舊咁多!除左湯面仲會有撈米線我都試過,不過個人就鐘意湯多d但值得一提既係唔知係咪佢出左名,佢員工既服務就真係麻麻地,而且上菜又慢 經常漏單。。。
銅鑼灣有榮記,尖沙咀就有星林居都出晒名,好多遊客都會去幫襯
雞翼有三隻係抵食,而且豬軟骨都炆得她淋 有兩三舊咁多!
除左湯面仲會有撈米線我都試過,不過個人就鐘意湯多d