2020-12-14 147 views
這餐也是吃在疫情擴散前,為的是給友人慶生,大家久未見面;當然暢談甚歡,只是,下次聚會又不知要到何年何月了。嚐.這間雖是中菜館,但走的是時尚風,單看裝修;還以為是一間西餐廳。餐廳將西班牙Tapas的慨念融入中餐裏面,令大大碟的傳統中餐份量縮減,讓客人可多試試不同種類、口味的菜式。點心定食或商務精選套餐也非常超值,而下午茶更加有8折優惠。主菜未到,先點三款涼拌菜式,第一款梅酒秋葵,清淡爽脆,配酸酸甜甜的梅酒啫喱;簡單又好味;第二款和風山藥,爽口鮮甜,配胡麻醬同吃,又真係幾唔錯喎;第三款蔥油蟲草,將蟲草、木耳、甘筍、萵筍切成絲,配上惹味的蔥油,清爽滋味。這裡的蒸點以一盅兩件為主,就算人少少也可多試幾款不同口味。有色蝦餃,橙白綠三色的外表鮮艷誘人;隱約看到粉紅的蝦肉,做到了皮薄,餡也鮮爽彈牙;芝士燒賣,面頭鋪滿一層厚厚的芝士,一口咬下去,芝士溶在口中;很是惹味,透明波波,薄薄的澄皮完全把素菜餃的內在呈現出來,口感煙韌、內裡的餡料清爽,健康可口。再來便是幾款香口的炸物,香茅墨魚、香芒炸蠔及椒鹽魷魚鬚,最喜歡其中的香芒炸蠔,酢炸過的生蠔外酥內軟,仍保留其肉汁及鮮甜,芒果酸香開胃,一口咬開,層次豐富

點心定食或商務精選套餐也非常超值,而下午茶更加有8折優惠。

涼拌菜式

再來便是幾款香口的炸物,香茅墨魚、香芒炸蠔及椒鹽魷魚鬚,最喜歡其中的香芒炸蠔,酢炸過的生蠔外酥內軟,仍保留其肉汁及鮮甜,芒果酸香開胃,一口咬開,層次豐富。香炸過的饅頭亦酥脆可口,值得一試。
炸物
香芒炸蠔

饅頭肝醬~
這道菜必須趁熱吃,在熱力的作用下,饅頭的酥脆和豬肝醬的香氣相得益彰,而且豬肝醬的口感也特別嫩滑;雖然好好味,但脂肪含量超高,實是邪惡中的極品,這味還是多人分享較好。

滋味羊腩煲~
天氣轉冷,吃個暖笠笠的羊腩煲確係禦寒之選,分量剛好、足四人享用;伴羊腩的有香菇、竹筍、馬蹄、枝竹....等配料,羊腩炆得軟腍、肉厚軟滑、肥瘦均勻、很不錯!吃至中途;放入翠綠的生菜吸收精華,爽呀!
滋味羊腩煲

花雕醉雞雲吞煲~
滿有酒香,但又不會掩蓋雞湯的鮮味,雞件仍保持嫩滑,而某友人已吃不下皮薄餡靚的雲吞,我當然樂意為她代勞了。
花雕醉雞雲吞煲

羊腩煲及雲呑雞也是水準之作,而且分量比正常的為細小,正合乎現時的情理。

嚐•捌
地址: 銅鑼灣羅素街8號英皇鐘錶珠寶中心2樓
電話: 23231288
2020-11-30
炸物
香芒炸蠔
2020-12-10 1038 views
本身很喜歡發掘中式點心餐廳,得悉這裡有間特色點心餐廳,便前來試一試。餐廳的裝潢走大自然的風格,燈光柔和,木製椅子,還加上很多木的元素,感覺很溫馨。我們點了荔枝紅茶,有淡淡荔枝香,可以解膩。⭐️豬手豬腳$38看似平平無奇的豬手和豬腳,入口充滿骨膠原,味道香淡。⭐️橙棍冬瓜$28把冬瓜切成磚狀,入口有香橙的味道,很清新的味道。⭐️有色蝦餃$28內餡的蝦仁大隻又彈牙,很足料。⭐️蟹籽燒賣$26蟹子燒賣絕不會令人失望,裏面有蝦肉,入口很彈牙。⭐️鵪鶉蛋燒賣$26第一次吃鵪鶉蛋燒賣,薄薄的燒賣皮包著小小一顆蛋,感覺也是很新鮮。⭐️舉手雞花$38味道較泰式,加入酸辣調味,味道不俗。⭐️香茅墨魚$38墨魚棒入口啖啖肉。⭐️老干媽炒雜菜$68吃了那麼多點心,要吃一碟菜中和一下,雜菜入口惹味清爽。⭐️海皇酸辣羹$78有蝦仁、筍絲、黑木耳等配料,入口酸酸辣辣,很開胃。 ⭐️椒鹽魷魚酥$56魷魚酥炸得香口,外脆內爽。⭐️新加坡炒蘿蔔糕$68這碟蘿蔔糕加了醬料去炒,所以跟平時吃的不一樣,味道較重一些。⭐️楊枝甘露布甸$36小小一瓶甘露布甸,入口甜絲絲。⭐️香芒吉士炸包$23心型的吉士餅乾爆特別可愛,而且也很好吃!包皮是薄薄的炸饅頭,

我們點了荔枝紅茶,有淡淡荔枝香,可以解膩。

⭐️豬手豬腳$38
豬手豬腳

看似平平無奇的豬手和豬腳,入口充滿骨膠原,味道香淡。

⭐️橙棍冬瓜$28

把冬瓜切成磚狀,入口有香橙的味道,很清新的味道。

⭐️有色蝦餃$28
有色蝦餃

內餡的蝦仁大隻又彈牙,很足料。

⭐️蟹籽燒賣$26
蟹籽燒賣

蟹子燒賣絕不會令人失望,裏面有蝦肉,入口很彈牙。

⭐️鵪鶉蛋燒賣$26
鵪鶉蛋燒賣

⭐️舉手雞花$38
舉手雞花

味道較泰式,加入酸辣調味,味道不俗。

⭐️香茅墨魚$38
香茅墨魚

墨魚棒入口啖啖肉。

⭐️老干媽炒雜菜$68

吃了那麼多點心,要吃一碟菜中和一下,雜菜入口惹味清爽。

⭐️海皇酸辣羹$78
海皇酸辣羹

有蝦仁、筍絲、黑木耳等配料,入口酸酸辣辣,很開胃。

⭐️椒鹽魷魚酥$56
椒鹽魷魚酥

魷魚酥炸得香口,外脆內爽。

⭐️新加坡炒蘿蔔糕$68
新加坡炒蘿蔔糕

⭐️楊枝甘露布甸$36
楊枝甘露布甸

小小一瓶甘露布甸,入口甜絲絲。

⭐️香芒吉士炸包$23
香芒吉士炸包

心型的吉士餅乾爆特別可愛,而且也很好吃!包皮是薄薄的炸饅頭,夾層是香芒吉士醬,很棒!

⭐️睇住流奶$16
睇住流奶

無得輸奶黃包,裡面是香滑的奶黃,很棒。

▫️這裡是點心天堂,信心可以一試,服務也很貼心!
有色蝦餃
蟹籽燒賣
舉手雞花
睇住流奶
黎開Time SQ行街都會係附近開餐,前陣子黎過金朝陽一樓既越式餐廳,今次轉攻同層另一邊廂既新派粵菜。點餐前先黎茗茶一下,呢度既茶種選擇多,每人仲可以揀唔同口味添!有我最鍾情既荔枝紅茶,另一款就叫左玄米綠茶。創新意念之中都離不開水滾茶靚既堅持,茶葉放喺一支試管狀既玻璃隔器,盛水既茶壼就用左低温爉燭小爐火去保持熱度,自斟自飲慢慢享受一下喫茶樂!豬手豬腳冷盤小吃係迷你豬手豬腳,伴左多種配料有薑、蒜粒、醋汁調制成微酸帶濃香味道,入口好冰爽唔肥膩。夾起細細件唔會好骨感,方便易食之餘幾入味,仲有d青瓜蓮藕片可以伴埋一齊幾豐富。好中意呢款橙棍冬瓜冬瓜以方條狀切成,咬落爽口冇渣,浸透左微涼既橙汁,感覺香甜清新有自然果香,再加埋幼細橙皮絲鋪面一齊食更加甘口益胃!蒸品既點心以一盅兩件為主,倆口子每人一粒啱哂!蝦餃外層加入少少色彩睇起上黎幾Girly又冇咁沉悶,皮薄晶瑩有光澤不黏筷,內層包入豐厚餡料夠新鮮,蝦肉彈牙爽口,一粒都經已好滿足。蟹籽燒賣(2件) 綠色既外皮包裹住嫩滑多汁既豬肉,頂頭仲落左好多蟹籽,一啖咬開熱騰騰,鮮味尤其突出!另一款懷舊鵪鶉蛋燒賣,用左鵪鶉蛋,一粒白一粒黄造形圓圓地幾精緻,味道不
有我最鍾情既荔枝紅茶,另一款就叫左玄米綠茶。
創新意念之中都離不開水滾茶靚既堅持,
茶葉放喺一支試管狀既玻璃隔器,

好中意呢款橙棍冬瓜
橙棍冬瓜

蒸品既點心以一盅兩件為主,倆口子每人一粒啱哂!

蟹籽燒賣(2件)

另一款懷舊鵪鶉蛋燒賣,用左鵪鶉蛋,一粒白一粒黄造形圓圓地幾精緻,味道不單止含豬肉香,仲夾雜左清幽蛋香味,口感仲幾滑溜

舉手雞花(2件)
雞搥連骨先封入左惹味醬汁再香炸處理,面層灑左香口芝麻粒,咬開卜卜脆既橙紅外皮,裡頭雞肉尤其鮮嫩肉厚。

香茅墨魚(2件)
墨魚肉搓成棒狀再釀係一根香茅上,咬落爽彈鮮滑,每一啖都感受到芳香氣味滲透係魚肉之中,係一個不俗配搭。

老干媽炒雜菜
青嫩既雜菜配以老干媽辣椒醬炒,惹味得黎又唔會奪去菜嘅鮮甜味

海皇酸辣羹
海皇羹放入小手工玻璃碗之中,觀感賣相即刻提升左唔少。一匙羹既分量就經已包含蝦肉、豬紅、筍絲、木耳、椒絲、豆腐,味道方面堅挺得黎香辣感強勁,啖啖足晒料完全冇漿糊感,落肚仲幾暖胃。

椒鹽魷魚鬚
炸漿包住肥美既鱿魚鬚,外層金黄脆香,入口咸鮮肉質爽彈,可以附少少酸醋食減腻之餘又惹味

新加坡炒蘿蔔糕,成品有別於本地經常食到既蘿蔔糕,係一粒粒方狀形態,軟硬度岩岩好仲有鬆脆回彈既感覺,添加一點蛋花、葱粒加埋黑醬油出黎既味道又係另一番風味兒。

甜點都有兩款,分別係小樽仔綠茶布甸凍,上面加左D紅豆蓉,細細口食感覺涼快幼滑之中又含清新茶香。

另一款係香芒吉士炸包,外型做成心心樣子,似炸饅頭同拿破崙既混合體,灑上雪白輕盈既椰絲,中間夾層又有香滑淡黃既鮮芒果cream,味道口感不錯
橙棍冬瓜
2020-11-27 73 views
 防疫政策搖擺過搖擺賓州,人人叫苦連天,同時間卻又有不少餐飲新品牌湧現,一些是蜚聲國際的大牌子,有些則是心口掛著個勇字的餐飲界素人。無論如何,只要是有心去做,我都希望佢哋可以留低。銅鑼灣英皇鐘錶珠寶中心二樓有兩家新食肆,左手邊那間吃中菜,另一邊以越南菜為主打,隸屬同一屋簷下。就由中菜『嚐。捌』講起。去粵菜館當然要吃點心,一口氣來三籠。這兒的點心大走新派路線,晶瑩剔透的水晶果已是最傳統的一款,燒賣頂頭加入了芝士,實在聞所未聞,但我又接受到。彩虹蝦餃即在澄麵皮上加添色彩,視覺效果更理想,但在食味上是沒任何貢獻。然而,兩粒蝦餃形狀靚仔,外皮不黏牙,結合足料的蝦肉餡料,不錯吃的。又來幾份清爽的涼菜。秋葵的質感不是人人喜歡,我倒是可以接受,加入梅酒又多份清新氣息。爽甜的山藥,配合日式胡麻醬,滿有和風味道。蟲草花伴上蔥油,忽然覺得親切。接著的饅頭肝醬,是朋友指明想吃的。饅頭炸得鬆脆,將其貌不揚的肝醬大堆大堆的塗上面,一口咬下,滋味無窮。由於炸饅頭出色,所以再點一客香芒炸蠔,其實是將原隻肥美的炸蠔放入饅頭之上,再配以香芒肉及醒胃之汁醬,成件事平衡得好,吃罷沒有很膩的感覺。最後來兩個煲,其一是花雕醉雞
最後來兩個煲,其一是花雕醉雞雲吞煲。雞件無疑是嫩滑,但就並不很醉,反而雲吞皮薄而餡料豐富,我更欣賞。
十一月尾終於有少許涼意,吃羊腩煲正好。黑草羊皮厚而爽,肉質不嚡口,浸煮在濃郁的醬汁之中,夠晒入味。不過,吃時始終要沾些腐乳,才更有風味。
2020-11-26 62 views
最不想見到的第四波疫情終於開始爆發了!我們一班好朋友已經很久沒有相聚,過去的星期一相約到嚐•捌吃了場晚餐,為何想到這兒吃因為夜晚都有點心食,而且在飲食網站還有主餐牌正價9折優惠按此。餐廳內的環境裝潢也十分摩登,一看便知吃的是新派點心菜式地方。除了點心之外其實還有不少特色中菜,當然先來品嚐我最喜歡的點心先啦!首上檯是有色蝦餃$28色彩斑斕的蝦餃,不只賣相精緻吃下去味道也十分不俗,內裏的蝦肉挺鮮甜亦爽口絕對是美味之選。接下來這款點心擁有一個誘惑的名字透明波波$22!說穿了其實不過是件素菜餃!但澄皮弄得十分通透內裏的素菜亦都爽口清甜,這個透明波波我也分喜歡。最後這款是本身已經夠邪惡再加上芝士就變成邪惡軸心的芝士燒賣$26,鋪滿鹹香的半溶芝士吃下去更加滋味。吃過幾款點心之後我們更點了一些涼拌菜式和少許炸物來解饞!很喜歡這兒的點心份量不大人少也可多吃數款!所以我們可以點多三款涼拌菜式品嚐,第一款是和風山藥$28從來喜歡吃山藥的我當然愛吃這個涼拌菜,爽口的山藥配上胡麻醬哪有不好吃的道理呢!然後這一客梅酒秋葵$28亦都超好吃,面頭以通透的梅酒啫喱作點綴,配合酸酸甜甜的醬汁令秋葵變得更加可口。最後一款

吃過幾款點心之後我們更點了一些涼拌菜式和少許炸物來解饞!

最後一款涼拌菜是蔥油油蟲草$28,除了蟲草花外還有一些木耳絲、甘筍絲、和萵筍絲吃下口感豐富,尤其是那充滿嚼勁的蟲草花更是彈牙爽口呢!

然後到香口的炸物這一款香芒炸蠔$52真係好吃到不得了!重口味的炸生蠔配上了芒果後吃下去即時變得清新又鮮甜,而墊底的炸饅頭亦非常香脆可口這個強力推介大家必吃喔!

邪惡的朋友就必定要點上這款饅頭肝醬$62,用上豬肝弄成這個香氣濃郁的豬肝醬配合炸饅頭一同享用真的邪惡到不行但又真的好味到不行,要健康定好味那要看您自己怎樣選擇喇!

還有香口惹味的香茅墨魚$38和椒鹽魷魚鬚$56兩款也炸得金黃吸引,尤其是香茅墨魚吃下去夠彈牙亦有鮮味值得一試。

這天晚上翻了點風大家也想點兩個新推出的暖身鍋物來品嚐,先有滋味羊腩煲可惜我沒辦法給大家試味!但見他十分足料除了羊腩外還有香菇、竹筍、馬蹄等配料!聞得到那香氣而且見朋友們也吃得非常滿意呢!

而我就可以品嚐這一鍋花雕醉雞雲吞煲,湯頭煮得很鮮甜雞肉吃下亦十分嫩滑而雲吞我已經沒空間去嚐了!但看得到外皮十分薄滑而且很飽滿相信應該都也好好吃的!看見隔籬有間越南菜下次再來試試先!
2020-11-23
2020-11-25 275 views
今日約了靚太食lunch, 大家都想飲茶,同事推介嚐·捌,聽個名都覺得特別,不妨一試。店子以木作主調,四週以大量綠色植物作裝飾,感覺非常清新。開揚闊落,座位舒適,最重要沒有一般酒樓般嘈雜,真正可以静静地飲吓茶,傾吓計。嚐·捌除了供應點心,還有涼菜,小菜,蔬菜,湯羹,飯麵和甜品,選擇頗豐富。雞絲粉皮$28~雞絲,青瓜絲,紅蘿白絲加上滑捋捋的粉皮, 酸酸甜甜,清爽涼快,作為前菜非常開胃。口水雞$38~雞肉嫩滑鮮味,配上麻辣汁很惹味。蒜香豉汁排骨$25~排骨肉質爽口彈牙,充滿豆豉和蒜蓉的香味。醬香鳳爪$25~ 鳳爪炆得好腍好入味,甜中帶少辣,好惹味。翡翠粉卷(兩件)$22~ 配料有紅蘿蔔,粟米;木耳;青瓜粒和粉絲,粉皮又薄又滑,口感豐富。XO帶子餃$18~有好爽彈的蝦肉和鮮甜嫩滑的帶子,大大粒,配XO醬好滋味。甘香糯米餅(兩件)$24~糯米飯煎成餅狀,好乾身,一點也不油腻,蝦米和葱的味道很特出,再配上軟綿綿的麵餅,非常滋味。芝士蝦春卷(兩件)$20~長條型的春卷炸得非常鬆脆,中間充滿爽脆的蝦肉和芝士醬,非常美味。魚湯菜苗$62~菜心苗嫩滑清甜,加上用魚湯浸過,配上鮮百合和杞子,好健康。椰皇老

口水雞$38~雞肉嫩滑鮮味,配上麻辣汁很惹味。

醬香鳳爪$25~ 鳳爪炆得好腍好入味,甜中帶少辣,好惹味。

綿綿的麵餅,非常滋味。

椰皇老雞湯$79~ 一揭開蓋就聞到非常濃郁的椰汁香味,配料有老雞, 紅棗和椰肉,很清甜和滋潤,好好味呀。

海王酸辣羹$39~配料有蝦肉,豆腐;金菇和豬紅,酸酸辣辣非常惹味。

迷你東坡肉$38~小小的一塊東坡肉很别緻可愛,肥豬肉部位入口即溶,瘦肉位置腍軟入味,完全不會覺得太腻,好好味。

擔擔麵$49~麻醬芝麻味濃郁,有少許辣,麵條爽口彈牙,不錯。

木糠綠茶布甸$28~帶有綠茶的清香和回甘,好味!

楊枝甘露布甸$28~布甸除了柚子,還有大量芒果粒,真係啖啖都食到鮮甜的芒果,正呀!
2020-11-09
  • 迷你東坡肉
  • 木糠綠茶布甸
  • 楊枝甘露布甸
  • 口水雞
有時平日需要上班,晚市又沒有點心,想跟父母飲個茶都有困難還好這邊的嚐捌有做晚市點心,我就約了母親大人晚市飲個茶了。這家非常有格調的中式酒樓,有到訪高級中菜廳之感食物橙棍冬瓜$28鮮甜的橙汁加微澀的橙皮,配上非常爽口的甜冬瓜,食感很有趣!麻煩三菇$28辣椒絲炒冬菇 磨菇 秀真菇,滿提胃的味道迷你馬拉糕$15鬆軟的酒樓馬拉糕!勝在便宜陳皮牛肉球兩件$22少少一件的牛肉球加上豐富的莞茜,少吃多滋味呢!鴿香鳳梨$46原來是造成小鳥樣子的鳳梨蘇,樣子可愛,外皮十分鬆化耶!蒜香豉汁排骨$25比較普通的排骨五香金角兩件$16其實就是鹹水角,因為剛剛炸起所以連裏面都熱辣辣,外脆內軟非常好吃素菜酸辣羹$39酸中帶辣,口感豐盈,是十分傳統的中式酸辣羹馬拉盞椰菜苗$68非常具有馬來西亞風味的椰菜苗,10分惹味,口感煙韌扑扑蠔餅$48第一次見到蠔餅的蠔是外露的,非常奪目,蠔餅的餅底較厚野菌泡飯$68充滿菇類的泡飯,加上脆米的口感,飽肚~榴槤糯米糍兩件$23非常軟淋的榴槤糯米糍,外皮鬆軟,榴槤漿多,超好吃!如果只單點,價格不算很貴,兩個人可以多試幾道菜呢
有時平日需要上班,晚市又沒有點心,想跟父母飲個茶都有困難
還好這邊的嚐捌有做晚市點心,我就約了母親大人晚市飲個茶了。
這家非常有格調的中式酒樓,有到訪高級中菜廳之感
食物
橙棍冬瓜$28
鮮甜的橙汁加微澀的橙皮,配上非常爽口的甜冬瓜,食感很有趣!

麻煩三菇$28
辣椒絲炒冬菇 磨菇 秀真菇,滿提胃的味道
迷你馬拉糕$15
鬆軟的酒樓馬拉糕!勝在便宜
陳皮牛肉球兩件$22
少少一件的牛肉球加上豐富的莞茜,少吃多滋味呢!
鴿香鳳梨$46
原來是造成小鳥樣子的鳳梨蘇,樣子可愛,外皮十分鬆化耶!
蒜香豉汁排骨$25
比較普通的排骨
五香金角兩件$16
素菜酸辣羹$39
酸中帶辣,口感豐盈,是十分傳統的中式酸辣羹
馬拉盞椰菜苗$68
非常具有馬來西亞風味的椰菜苗,10分惹味,口感煙韌
扑扑蠔餅$48
第一次見到蠔餅的蠔是外露的,非常奪目,蠔餅的餅底較厚
野菌泡飯$68
充滿菇類的泡飯,加上脆米的口感,飽肚~
榴槤糯米糍兩件$23
非常軟淋的榴槤糯米糍,外皮鬆軟,榴槤漿多,超好吃!

如果只單點,價格不算很貴,兩個人可以多試幾道菜呢
$250 (Dinner)
2020-11-24 264 views
近年來新式酒樓越開越多 不過最近去過最靚既都可以算得上係係銅鑼灣呢間嚐捌😍 裝修有別於一般酒樓 與其話更加新穎 不如話驟眼根本睇唔出係一間中菜餐廳 有酒吧枱 亦有吧枱 吧枱既熱水出水裝置更加係同迴轉壽司店一樣😆唔止裝修用心 食物同茶同樣花心思 呢到既茶葉係用試管裝住所以每位客人都可以自己選擇自己想飲既茶😛 選擇更比一般酒樓多 仲可以揀荔枝紅茶 胎菊王 同玄米綠茶🍵 我地就揀左荔枝紅茶同香片 茶味香醇豪無苦澀味👍🏻前菜我地揀左橙棍冬瓜同麻煩三菇😍 2款都係好特別既前菜 第一次試配上香橙嘅冬瓜 冰涼既冬瓜帶橙香同甜味 非常清新開胃 好適合作為涼菜🤤 而麻煩三菇其實係麻辣味既3種菇 少少辣好惹味👅點心我地就食左五香金角 鴿香鳳梨 迷你馬拉糕 陳皮牛肉球 同蒜香豉汁排骨🤤 五香金角係鹹水角 值得食既原因係佢炸到亳不油膩 皮薄又煙韌 高質😍 鴿香鳳梨打卡已經一流 仲要係好有內涵既鳳梨酥 外皮酥脆 入面食到鳳梨果肉口感又唔係好甜😋 其餘點心質素都above average 架👍🏻見呢到仲有唔少好吸引既湯品 我哋就試左椰皇老雞湯同素菜酸辣羹😗 椰皇老雞湯原隻椰皇上 超 鮮 甜‼️‼️ 品嚐到係清甜同火侯

鴿香鳳梨
其餘點心質素都above average 架👍🏻

椰皇老雞湯
品嚐到係清甜同火侯十足既椰皇雞湯😍 素菜酸辣羹好足料 有豆腐絲 木耳絲 冬菇絲等等 酸酸辣辣🤤

小菜就食左馬拉盞炒椰菜苗同扑扑蠔餅😆 馬拉盞炒椰菜絲鑊氣十足😱 好夠味椰菜苗仲好翠綠鮮嫩👍🏻
馬拉盞炒椰菜苗
扑扑蠔餅裏面有好多隻蠔仔 酥脆而不油膩👅
扑扑蠔餅

飯類就試左野菌泡飯 湯底有冬菇 肉碎 三色椒等好鮮甜 加上脆米 口感好好😋
野菌泡飯
最後當然唔少得一個甜品 我哋試咗香芒吉士炸包 好似平時既炸饅頭 不過係扁版同中間加左芒果 吉士 香甜又幾特別 非常滿足滿意🌟
鴿香鳳梨
馬拉盞炒椰菜苗
扑扑蠔餅
香芒吉士炸包
星期日好想飲茶想搵返以前常幫襯既「飲茶」竟然無左同地址換左「嚐捌」睇食評唔錯就OpenRice 訂位試下仲有九折添荔枝紅茶$15位幾好味,可以每人都飲唔同既茶流口水雞$38,夠味既,有青瓜同蓮藕布拉叉燒腸$29蟹籽燒賣$26,食左一粒先記得影相陳皮牛肉球$22雞雞春卷$18,熱辣辣好味菠蘿叉燒酥$24,幾得意,面頭有啲菠蘿味,都幾夾五香金角$16Overall 所有點心都熱辣辣,味道唔錯前身「飲茶」一籠多數三件,而家一籠兩件好好多,兩個人一人一件又可以試多啲款值得再嚟幫襯
星期日好想飲茶
想搵返以前常幫襯既「飲茶」
竟然無左
同地址換左「嚐捌」
睇食評唔錯就OpenRice 訂位試下
仲有九折添

荔枝紅茶$15位
幾好味,可以每人都飲唔同既茶
荔枝紅茶

流口水雞$38,夠味既,有青瓜同蓮藕

布拉叉燒腸$29

蟹籽燒賣$26,食左一粒先記得影相

陳皮牛肉球$22

雞雞春卷$18,熱辣辣好味

菠蘿叉燒酥$24,幾得意,面頭有啲菠蘿味,都幾夾

五香金角$16

Overall 所有點心都熱辣辣,味道唔錯
前身「飲茶」一籠多數三件,
而家一籠兩件好好多,兩個人一人一件
又可以試多啲款
值得再嚟幫襯
2020-11-22
$100 (Lunch)
2020-11-21 88 views
今日lunch同咗朋友嚟飲茶唔係佢帶路,都真係唔知依到有嘢食飲茶竟然有荔枝紅茶揀有住淡淡嘅荔枝香啱晒我依啲唔飲中式茶嘅人仲要放喺個試管入面,好chilled好正兩個人嗌咗一枱嘢食梅酒秋葵 $28 & 和風山藥 $28兩款前菜都係朋友嗌秋葵同山藥都Not my thing至於點心方面舉手雞花 $38依個好好食炸到脆口嘅雞雞,配埋泰式辣醬又香口又好味甘香糯米餅 $24味道就好似平時嘅糯米卷咁只不過換咗一個出場方式鴿香鳳梨 $46 個樣有少少嚇人仲要放係籠入面味道就係鳳利酥咁黃金牛肉餅 $20外面好鬆脆,但入味嘅牛肉係牛肉球嗰陣味另外仲有醬香鳳爪 $25口感好綿,味道好濃郁韭菜鮮蝦腐皮卷 $24 & 翡翠粉卷 $22兩個卷都好味湯:椰皇老雞湯 $79海皇酸辣羹 $39酸辣嘅味道幾平均又幾好飲喎主菜:頭抽干牛河 $78依碟乾炒牛河真係好抵食足料又夠惹味甜品:咖啡合桃沙沙 $28 & 榴槤糯米糍 $23最後埋尾嘅兩款甜品都唔錯依到坐得好舒服,又靜靜地同埋係食到好飽嘅一餐
今日lunch同咗朋友嚟飲茶
唔係佢帶路,都真係唔知依到有嘢食

飲茶竟然有荔枝紅茶揀
有住淡淡嘅荔枝香
啱晒我依啲唔飲中式茶嘅人
仲要放喺個試管入面,好chilled好正
兩個人嗌咗一枱嘢食

梅酒秋葵 $28 & 和風山藥 $28
兩款前菜都係朋友嗌
秋葵同山藥都Not my thing
至於點心方面

舉手雞花 $38
依個好好食
炸到脆口嘅雞雞,配埋泰式辣醬
又香口又好味

個樣有少少嚇人
仲要放係籠入面
味道就係鳳利酥咁

黃金牛肉餅 $20
外面好鬆脆,但入味嘅牛肉係牛肉球嗰陣味

另外仲有醬香鳳爪 $25
口感好綿,味道好濃郁

韭菜鮮蝦腐皮卷 $24 & 翡翠粉卷 $22

足料又夠惹味
甜品
咖啡合桃沙沙 $28 & 榴槤糯米糍 $23
最後埋尾嘅兩款甜品都唔錯

依到坐得好舒服,又靜靜地
同埋係食到好飽嘅一餐
2020-11-16
Lunch
這次出來銅鑼灣,最大收獲是買到Samantha Vega的美戰銀包,店員說只剩下三個名額,幸好趕及截單時買到。然後朋友為我慶祝生日,特意帶我來嚐捌吃新派點心,這裡點心確實不錯。店員問我們想喝甚麽茶,我說就胎菊王吧,個人認為秋天跟菊花不可劃分。胎菊王淡雅清香,味道天然,當吃飽時喝胎菊王更為清爽解飽膩。黃澄澄的橙棍冬瓜一靠近嘴巴就聞到一股濃濃的橙香味,細細品味,冬瓜的甜美與橙汁融為一體,冬瓜酸甜酸甜的果香使人胃口大開,一口接一口吃過不停。原先以為豬手豬腳是熱菜,當我們吃進嘴裡,想不到是涼菜,豬手豬腳很特別。豬手豬腳咬感極佳,晶瑩剔透的豬手豬腳脆彈十足,飽含骨膠原,有一種鹽焗風味,鹹鹹的讓人愈吃愈想吃,回味無窮。有色蝦餃外型看上去十分飽滿,七彩繽紛,感覺裡面應該是真材實料才會那麼澎湃。蝦餃咬開來裡面是整隻蝦仁,皮薄之餘,蝦肉富彈性,味道鮮甜。蟹籽燒賣選用油脂分佈均勻的豬肉,加入適量鮮蝦做成內餡,再撒上蟹籽,蟹籽燒賣嚐來鮮香嫩彈飽嘴,選材用心且用料扎實,蟹籽燒賣深得朋友歡心。鵪鶉蛋燒賣在港式點心中堪稱經典,現在不是很多餐廳供應,難得嚐捌有賣,當然要嚐一下。燒賣最上方以鵪鶉蛋點綴,整體添入蛋香,

鵪鶉蛋燒賣在港式點心中堪稱經典,現在不是很多餐廳供應,難得嚐捌有賣,當然要嚐一下。燒賣最上方以鵪鶉蛋點綴,整體添入蛋香,豐富燒賣口感層次,豬肉餡充滿湯汁,帶出一股肉甜味。

新加坡炒蘿蔔糕滿推薦大家品嚐,蘿蔔糕外層煎至香脆,再加入臘腸和醬油去炒,聞起來香味四溢。蘿蔔糕咬下第一口糕體外脆來鬆軟,裡面吃到蘿蔔絲的纖維,蘿蔔糕鹹甜鹹甜的,非常美味。

椒鹽魷魚鬚難就難在遇到新鮮的魷魚鬚,很多餐廳以為炸物就能蒙混過關,但嚐捌魷魚鬚無敵新鮮,加上大廚的炸功,這椒鹽魷魚鬚當然是高分之作。椒鹽魷魚鬚脆鹹帶彈勁,若喜歡吃魷魚鬚的話,記得要點,吃吃就知道我說甚麼。

天氣轉涼,來碗海王酸辣羹最好不過,海王酸辣羹配料蠻豐盛,除了基本食材木耳,豬紅,筍絲,豆腐外,亦加入蝦肉,酸辣味恰到好處,開胃極致,勾芡亦不會過厚,酸辣羹蘊涵在嘴中。

天天就要吃蔬菜,這樣才能均衡飲食,老干媽炒雜菜精選時令菜心和白菜,搭上鹹香的老干媽醬,保留蔬菜的清脆感,還有老干媽提味的香氣,我愛透老干媽炒雜菜呢。

香茅蝦平常就吃得多,但香茅墨魚真的是初嚐,墨魚包裹著香茅直接下鍋油炸,墨魚有著陣陣香茅香。一口咬下香茅墨魚,肉汁完全鎖在裡頭,充斥墨魚的彈嫩,又不失外表香酥感,然後醮上甜酸醬吃,香茅墨魚超好吃。

舉手炸雞表層脆脆的卻不會油膩,咬起來雞肉柔嫩,雞汁豐沛,酸酸甜甜的醬料伴隨香口的芝麻巴在炸雞上,十分可口,舉手炸雞好不涮嘴。

吃完一大堆點心,最後還有驚喜甜品等著我們,美美的香芒吉士炸包都快忘了自己吃的是點心。心形的炸包灑上椰絲,酥酥的炸包與半融厚厚的吉士交織出一份美味,即使前面已經吃飽飽,還是開心地把香芒吉士炸包一掃而空。

木糠綠茶布甸頗誘人的,布甸上方鋪滿綿綿香甜的紅豆,木糠綠茶布甸口感綿密細緻,綠茶味濃郁,入口滑順,木糠綠茶布甸儘管簡單不花巧,卻十分討喜,令人愛不釋口。
餐廳新開張無耐, 所以地方整潔, 空間都幾闊落🤗茶位$15一位, 覺得定價有點高😯但就有別於平時茶樓將茶葉直接放係茶壺入邊沖水, 餐廳創新地將茶葉用test tube裝住🧪然後自己就可以將水倒入個test tube口去沖茶😛如果覺得個茶滲到夠濃, 就可以拎起支test tube放係提供既另一個杯入面😉個茶壺就有個火係下面keep住坐熱👍一共叫左7款點心排名不分先後👇﹟蟹籽燒賣﹟有色蝦餃﹟透明波波﹟櫻花蝦蔥腸﹟甘香糯米餅﹟鴿香鳳梨﹟迷你鳳爪排骨飯整體食評🙆🏻‍♀️﹟食物方面大致上都正常發揮, 點心都用心地打扮過, 賣相得體🧚🏻‍♀️而大部分都係2件既份量, 比較特別d既有甘香糯米餅, 同鴿香鳳梨🐥面頭係糯米飯整成既餅, 底部就係台式刈包咁樣, 幾新穎既配搭😄而鳳梨蘇就勁得意咁用左雀仔同鳥籠黎做presentation🍍整到熱辣辣, 食落外層夠鬆脆, 內餡亦都食到d菠蘿既果肉, 甜度都還可接受😙另外一提d 腸粉都夠軟滑🤤
餐廳新開張無耐, 所以地方整潔, 空間都幾闊落🤗

一共叫左7款點心
﹟鴿香鳳梨
﹟迷你鳳爪排骨飯

整體食評🙆🏻‍♀️
2020-11-13 41 views
星期天,我們是第一檯客。員工服務還算可以。食物樣式與之前‘飲茶’大同小異,比起以往少了一些選擇,但經典點心仍有提供。價錢、食物份量變化不大。用餐時間90分鐘,一家四口足夠時間了。除了場地小了一半,裝修有點變化,感覺與之前無異。
2020-11-08
$130 (Lunch)
2020-11-10 340 views
今日和同事一齊去了英皇中心的嚐捌食午餐,餐廳除咗食點心之外都仲有一啲中菜!餐廳環境雅致周圍僅有一些綠色的植物,令人放鬆。我點了一杯荔枝紅茶,紅茶甘醇飲落去非常順口,沒有一絲苦澀味!品後口腔帶有清香嘅荔枝味。餐廳用試管盛載新穎特別。XO帶子餃:帶子餃外皮晶瑩剔透,咬落煙韌彈牙,餡料有新鮮海蝦及大大粒嘅帶子,鮮味十足!加上帶子餃下舖着粉絲,外型創新有趣。醬香鳳爪:鳳爪軟綿,入口不用多咀嚼,加上醬汁甜甜地加上少少辣非常惹味。鳳梨咕嚕:鳳梨咕嚕味道酸酸甜甜非常開胃,咕嚕肉大概是八成瘦肉兩成肥肉!食落感覺不會太油膩,非常下飯。椰皇老雞湯:呢個椰皇老雞湯湯色清澈,用了原個椰皇燉雞湯,飲落去非常清甜!雞肉都唔會太老,加上螺片令燉湯嘅鮮味更出!非常推薦大家呢個天氣飲滋潤又暖胃。另外餐廳嘅芝士蝦春卷,糯米餅和翡翠粉卷味道都很不錯,芝士春卷外脆內鮮仲有芝士拉絲添!餐廳精緻嘅食物配上雅致嘅環境令人非常放鬆,相信假日嘅時候我和父母會再來嘆嘆茶!吃吃點心

帶有清香嘅荔枝味。餐廳用試管盛載新穎特別。

XO帶子餃

• XO帶子餃,
  • 鳳梨咕嚕,
  • 椰皇老雞湯,
2020-11-09 41 views
新派&高質中菜!優雅用餐必試😚😚😚平時如果想食中/高檔中菜都會喺港島區搵食,最近知道銅鑼灣新開左一間新派中菜,就立即嚟咗試!佢定位係中高檔,價錢唔會話好貴,好適合帶爸爸媽媽嚟飲茶食飯👍🏻👍🏻講咗佢嘅菜式先啦,因為係大賣點!好喜歡呢度嘅菜式選擇好多,特別嘅係每一樣菜式都加入左新式嘅元素!唔再係一般嘅燒賣蝦餃,每樣菜式都有新嘅心思&味道,中菜都可以食得好有驚喜,同新鮮感😆😆一坐就見到啲新意思,佢哋用咗貌類似實驗室test tube嚟裝茶葉🤣好處係以自行控制茶嘅濃度,仲有幾款特色嘅茶葉添👍🏻我就試咗荔枝紅茶同埋玄米綠茶,玄米綠茶超香!涼菜 - 麻煩三菇 + 橙棍冬瓜三菇係惹味小菜,少少辣味,極度開胃🤣🤣橙棍冬瓜完全驚喜👍🏻酸酸甜甜,爽脆到唔知係食緊冬瓜,好鍾意👍🏻點心 - 兩個人叫咗五樣🤣🤣迷你馬拉糕,陳皮牛肉球,鴿香鳳梨,豉汁蒜香排骨,五香金角(咸水角)呢度嘅點心要大讚,樣樣都係即叫即整,上菜時熱辣辣,脆卜卜!好耐冇食過咁高質素嘅點心,味道,造型,口感,都係超高質👍🏻👍🏻 迷你馬拉糕其實都唔係真係好迷你,完全夠晒兩個人食!鹹水角個皮做得超煙韌,糯味好香!特別想推介佢個鴿香鳳梨(熱鳳梨酥),
新派&高質中菜!優雅用餐必試😚😚😚

講咗佢嘅菜式先啦,因為係大賣點!好喜歡

涼菜 - 麻煩三菇 + 橙棍冬瓜

三菇係惹味小菜,少少辣味,極度開胃🤣🤣

點心 - 兩個人叫咗五樣🤣🤣

呢度嘅點心要大讚,樣樣都係即叫即整,上菜時熱辣辣,脆卜卜!
迷你馬拉糕其實都唔係真係好迷你,完全夠晒兩個人食!
鹹水角個皮做得超煙韌,糯味好香!

特別想推介佢個鴿香鳳梨(熱鳳梨酥),超精緻造型,外脆內軟嘅口感,鳳梨甜甜果香,第一次食到咁好食嘅鳳梨酥!

湯 - 鮮椰青雞湯

呢個係必食,又係超鍾意。原隻椰青燉雞湯仲有螺頭瘦肉等等材料,燉出嚟嘅雞湯好清甜!而且細心嘅位係用咗熱水座底,個湯全程飲都係咁熱💯

除咗中式點心仲有各類嘅粉面!
野菌泡飯
呢個泡飯又係另一驚喜🤣 佢用咗一半炸過既脆米+一半正常米,mix埋做飯底,浸落由肉碎, 豆角, 幾種菇菌煮成個湯底,口感係非常豐富! 脆米粒令泡飯清新得嚟帶點香口惹味,超正!!

馬拉盞椰菜苗,夠晒鑊氣!

香芒吉士包
食落去似炸饅頭咁而中間夾住少少甜嘅芒果吉士,幾特別!

舖頭好易搵,就係時代廣場對面啲商廈😆內部環境就有一貫新食中菜廳嘅現代感,最緊要坐得舒服闊落👍🏻👍🏻

另外值得一提係,店員招呼好周到,成餐飯都好多service & 介紹菜式, 貼心加分😁😁