2020-11-29
黎開Time SQ行街都會係附近開餐,前陣子黎過金朝陽一樓既越式餐廳,今次轉攻同層另一邊廂既新派粵菜。點餐前先黎茗茶一下,呢度既茶種選擇多,每人仲可以揀唔同口味添!有我最鍾情既荔枝紅茶,另一款就叫左玄米綠茶。創新意念之中都離不開水滾茶靚既堅持,茶葉放喺一支試管狀既玻璃隔器,盛水既茶壼就用左低温爉燭小爐火去保持熱度,自斟自飲慢慢享受一下喫茶樂!豬手豬腳冷盤小吃係迷你豬手豬腳,伴左多種配料有薑、蒜粒、醋汁調制成微酸帶濃香味道,入口好冰爽唔肥膩。夾起細細件唔會好骨感,方便易食之餘幾入味,仲有d青瓜蓮藕片可以伴埋一齊幾豐富。好中意呢款橙棍冬瓜冬瓜以方條狀切成,咬落爽口冇渣,浸透左微涼既橙汁,感覺香甜清新有自然果香,再加埋幼細橙皮絲鋪面一齊食更加甘口益胃!蒸品既點心以一盅兩件為主,倆口子每人一粒啱哂!蝦餃外層加入少少色彩睇起上黎幾Girly又冇咁沉悶,皮薄晶瑩有光澤不黏筷,內層包入豐厚餡料夠新鮮,蝦肉彈牙爽口,一粒都經已好滿足。蟹籽燒賣(2件) 綠色既外皮包裹住嫩滑多汁既豬肉,頂頭仲落左好多蟹籽,一啖咬開熱騰騰,鮮味尤其突出!另一款懷舊鵪鶉蛋燒賣,用左鵪鶉蛋,一粒白一粒黄造形圓圓地幾精緻,味道不
有我最鍾情既荔枝紅茶,另一款就叫左玄米綠茶。
創新意念之中都離不開水滾茶靚既堅持,
茶葉放喺一支試管狀既玻璃隔器,
豬手豬腳
豬手豬腳
好中意呢款橙棍冬瓜
橙棍冬瓜
蒸品既點心以一盅兩件為主,倆口子每人一粒啱哂!
蟹籽燒賣(2件)
另一款懷舊鵪鶉蛋燒賣,用左鵪鶉蛋,一粒白一粒黄造形圓圓地幾精緻,味道不單止含豬肉香,仲夾雜左清幽蛋香味,口感仲幾滑溜
舉手雞花(2件)
雞搥連骨先封入左惹味醬汁再香炸處理,面層灑左香口芝麻粒,咬開卜卜脆既橙紅外皮,裡頭雞肉尤其鮮嫩肉厚。
香茅墨魚(2件)
墨魚肉搓成棒狀再釀係一根香茅上,咬落爽彈鮮滑,每一啖都感受到芳香氣味滲透係魚肉之中,係一個不俗配搭。
老干媽炒雜菜
青嫩既雜菜配以老干媽辣椒醬炒,惹味得黎又唔會奪去菜嘅鮮甜味
海皇酸辣羹
海皇羹放入小手工玻璃碗之中,觀感賣相即刻提升左唔少。一匙羹既分量就經已包含蝦肉、豬紅、筍絲、木耳、椒絲、豆腐,味道方面堅挺得黎香辣感強勁,啖啖足晒料完全冇漿糊感,落肚仲幾暖胃。
椒鹽魷魚鬚
炸漿包住肥美既鱿魚鬚,外層金黄脆香,入口咸鮮肉質爽彈,可以附少少酸醋食減腻之餘又惹味
新加坡炒蘿蔔糕,成品有別於本地經常食到既蘿蔔糕,係一粒粒方狀形態,軟硬度岩岩好仲有鬆脆回彈既感覺,添加一點蛋花、葱粒加埋黑醬油出黎既味道又係另一番風味兒。
甜點都有兩款,分別係小樽仔綠茶布甸凍,上面加左D紅豆蓉,細細口食感覺涼快幼滑之中又含清新茶香。
另一款係香芒吉士炸包,外型做成心心樣子,似炸饅頭同拿破崙既混合體,灑上雪白輕盈既椰絲,中間夾層又有香滑淡黃既鮮芒果cream,味道口感不錯