2024-07-07 254 views
最近想食螺絲粉 行開元朗見到有呢間螺絲粉即時想試下叫左BB辣 辣度適中 最岩食少少辣又唔太食到難既人👍🏼 感覺好開胃配料好充足 下午茶時段黎就仲抵啦 又有額外既兩餸可以選擇
最近想食螺絲粉 行開元朗見到有呢間螺絲粉即時想試下
配料好充足 下午茶時段黎就仲抵啦 又有額外既兩餸可以選擇

嗦爸螺螄粉位於一條唔起眼嘅巷仔!每當放學時間都會見到有好多學生哥捧場客!螺螄粉起源於廣西柳州!☺️雖然現時有好多螺螄粉即食包,可以好容易就可以自己喺屋企煮螺絲粉食!但係喺舖頭食嘅螺絲粉無論湯底定係配料嘅味道都比即食包好食好多倍!最鍾意食呢一間嘅炸腐皮同炸花生!同埋湯底飲完都唔覺得口渴!好多地方冇賣臭豆腐🙈平時係金魚街買~ 10蚊舊,呢度$25 有超多舊😋😋而且調味夠晒特色!豬手炸得好脆!而且下面有好多腐皮!
嗦爸螺螄粉位於一條唔起眼嘅巷仔!

每當放學時間都會見到有好多學生哥捧場客!
螺螄粉起源於廣西柳州!☺️

臭豆腐

豬手炸得好脆!而且下面有好多腐皮!
霹靂炸豬手
2024-06-07 194 views
元朗一家專門供應螺絲粉,屬於潮汕既美食首先推薦系招牌潮味螺絲粉叫左bb辣一d都唔辣的👍🏻食唔到辣既朋友仔可以叫bb辣食到既儘管食小辣 會更香更惹味😜這道菜集合左潮汕小吃的精華,包括扎肉、豬肉丸、魚丸、木耳絲、酸筍酸豆角等多種配料,湯底唔會好濃好油好咸,幾好👍🏻加上唔到配料,酸甜鹹,濃郁鮮美,口感層次分明,夠豐富另一道值得推薦系嗦爸臭豆腐將黑色長沙豆腐經過特殊工藝烹煮,再淋上酸豆角、蘿蔔和芫荽等特色配料。口感扎實軟糯,帶有一股馥郁的香氣,入口即化,回甘爽口。索哂d汁 超正👍🏻👍🏻有6大舊 😋霹靂炸豬手、燒翠玉瓜等同樣值得一試明白,非常感謝您的補充。我已經更新了對於嗦爸螺絲粉的炸豬手介紹。即炸!外層酥脆可口的口感,內裡則保留了豐富的豬膠原,令口感綿密且爽口。有好多炸豆皮配襯👍🏻新鮮多汁的烤翠玉瓜,酥脆的外皮下包裹著原汁原味的瓜香食完個身都唔會有味道👍🏻👍🏻又唔洗搞到成間屋幾日都系個陣味haha

元朗一家專門供應螺絲粉,屬於潮汕既美食

首先推薦系招牌潮味螺絲粉

叫左bb辣
一d都唔辣的👍🏻食唔到辣既朋友仔可以叫bb辣
食到既儘管食小辣 會更香更惹味😜

湯底唔會好濃好油好咸,幾好👍🏻
加上唔到配料,酸甜鹹,濃郁鮮美,口感層次分明,夠豐富

另一道值得推薦系嗦爸臭豆腐

霹靂炸豬手、燒翠玉瓜等同樣值得一試

有好多炸豆皮配襯👍🏻

新鮮多汁的烤翠玉瓜,酥脆的外皮下包裹著原汁原味的瓜香

2024-05-22 142 views
以前睇劇聽啲男女主角講螺絲粉好臭就聽得多,一路以嚟都未試過,咁岩見到元朗開左螺絲粉,一於就見識下佢有幾臭今次我叫左個下午茶餐,有一碗輕盈螺絲粉+2個餸+罐野飲可能我真係食唔慣🥹一送到黎已經覺得好臭,啲酸荀有陣奇怪既味,而且可樂都唔凍。。。依啲試一次就夠🥹🥹🥹🥹

今次我叫左個下午茶餐,有一碗輕盈螺絲粉+2個餸+罐野飲

2024-05-22
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Tea
2024-05-19 140 views
炸蛋係新鮮炸!用料好香!湯底好香,好地道!值得一試!螺絲粉是我最喜歡的小吃之一。醬汁恰到好處,既不會過鹹也不會過甜,完美地襯托出螺肉鮮美的風味。細嫩的麵條吸附了醬汁,讓人忍不住一口接一口。店家用心製作,連最細微的細節都經過精心雕琢,呈現出傳統手藝的精髓。無論是作為簡單的小點心,還是作為一頓豐盛的正餐,螺絲粉都是一道很棒的選擇。我由衷地推薦這家店的螺絲粉,絕對是你不能錯過的一種美味。
2024-05-19 169 views
咁啱入開元朗,之前間中係小紅書見到有人推呢間嗦爸螺螄粉,所以諗住去試下。-平時返大陸都會周圍試下唔同鋪頭既螺螄粉,而且都會買返屋企自己煮,所以大概都知螺螄粉係咩味道。-首先落單已經冇大陸咁方便,要去排隊落單,而且得一個人係度,又要一邊出外賣、出餐、整廚房野,又要一邊落單,最後我企左係度等左最少10分鐘,因為前面都有其他客人落單,重點佢唔係落單先,係要你等佢整好晒啲野先幫你落單....客人個口緊係話唔緊要啦🤭-價錢正常比大陸貴都真心明白既,始終香港租金貴、人工貴。-有自助酸蘿蔔食,拎左少少試下,我平時都鍾意食酸辣野既,亦都識自己整酸蘿蔔,但佢啲酸蘿蔔係勁軟、又重醋酸味、而且偏咸,一食就知咩料,所以都冇再添食。-等左二十分鐘左右,我地碗粉終於到啦,賣相係唔錯既,叫左小辣,辣味正常,粉係煙韌既,配菜冇乜味,而且湯底都冇乜味,同大陸既差得遠。-炸蛋偏油、冇蛋香味,溏心蛋食落口凍凍地,唔似啱啱炸出黎,而且個心唔係流心,已半凝固,可惜唔記得影相...-臭豆腐味道同大陸一樣,豆腐係脆口既,$25有6件。-虎皮豬手就不知所謂啦,完全都冇炸過,咁都可以叫虎皮豬手真係笑左,想問下老闆你有冇去過柳州食過螺螄
價錢正常比大陸貴都真心明白既,始終香港租金貴、人工貴。
自助酸蘿蔔

紅燒牛肉螺螄粉

臭豆腐味道同大陸一樣,豆腐係脆口既,$25有6件。
臭豆腐

虎皮豬手就不知所謂啦,完全都冇炸過,咁都可以叫虎皮豬手真係笑左,想問下老闆你有冇去過柳州食過螺螄粉做下功課架,個豬手得個咸字,難食過普通廣式豬手囉!
虎皮豬手

之後第二朝我開始肚痛,最後屙左三次,我平時都會返大陸食野掃街,但係都冇試過肚痾,如果平時自己煮印尼撈麵就會肚痾,可能對佢啲化學調味料敏感,可能舖頭用嘅唔係天然調味料,不過算啦,唔會再有下次。Ps同行人冇肚屙既,即係唔關衞生問題事,佢平時食印度撈都冇事,因為當天係假期,我地全日食既野都一樣。
另外我都見到舖頭有塊板寫住如果喺小紅書度出食評,喺一個月內有50個like嘅話,就可以任食舖頭入面$400內嘅野,並且可以帶一位朋友,怪唔之得間中喺小紅書見到啲食評啦....
$82.5
2024-05-18 86 views
今日嚟到元朗行街,順便搵食🤤 知道元朗出名好多食店街舖,所以唔想係大商場食。嚟到yoho II 後面街,經過依間嗦爸螺獅粉,俾佢濃烈嘅味道吸引咗。 第二次食螺獅粉,價錢比想像中偏貴。叫咗一個牛魔王同一個大滿貫。都算足料,小辣唔算辣。有水同茶任斟,同埋酸蘿蔔。總結,幾好味!#嗦爸螺獅粉

#嗦爸螺獅粉
牛魔王螺獅粉
大滿貫螺獅粉
牛魔王螺獅粉
大滿貫螺獅粉
元朗好多餐廳都已經食厭咗,偶然間經過呢間螺螄粉,喺門口已經聞到好大浸味,心諗正呀!即管入去試一試!餐牌有好多小食嘅選項,最正嘅係有輕盈版螺絲粉,啱晒食量細嘅,食少啲粉,加多啲小食又得!而且正常size,同輕盈版,價錢相差成$10 ,非常有誠意!推薦一定要加炸蛋,好香,食得出唔係隔夜油!
2024-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • ⭐️嗦爸螺絲粉⭐️
2024-04-25 225 views
螺絲粉就食得多 但係每次都係食自家煮嘅即食版 喺香港仲未搵到一間店舖專賣螺絲粉 估唔到元朗就有😍🥰.乾撈螺絲粉 $58經常都係食湯嘅螺絲粉 表示食到乾撈螺絲粉好難得🤩 配菜份量超多 最特別嘅係佢有炸雞蛋 出面係外皮包住嘅炸皮 入面係糖心蛋 超級有驚喜🥰而且湯底唔會好鹹 湯底可以鎖住麵汁 麵嘅份量超多 女仔一個食真係會有啲飽🤰🏻.輕盈螺絲粉 $36朋友就叫咗一個細版嘅螺絲粉 係湯版嘅 佢啲湯真係好正😍 話晒都用豬筒骨、牛骨、鮮石累、酸筍花煲咗六個鐘!但其實份量都唔少㗎~強烈建議女仔可以叫呢一個 再配埋一啲小食 咁就啱啱好🤰🏻.嗦爸臭豆腐 $25嚟到一定要叫佢最出名嘅臭豆腐 一碟有六嚿 外脆內少少臭 好嘢味😋.黃金小饅頭 (半打) $18期間限定嘅小饅頭必定叫~ 炸到好香好脆 好吸引🤩.牛串菠蘿 $20/2串牛肉燒到啱啱好 菠蘿都好甜 整體來講幾夾幾好食🤙🏻.雞軟骨 $15/半打炸到好香 好有咬口 細細粒咁樣食好方便~.翠玉瓜 $10/2串翠玉瓜好甜 加埋啲孜然粉去燒 仲帶一點燒烤香味🤘🏻.📍嗦爸螺螄粉 (元朗)元朗鳳琴街22號金龍樓2座地下15B號舖
乾撈螺絲粉 $58
輕盈螺絲粉 $36
嗦爸臭豆腐 $25
黃金小饅頭 (半打) $18
期間限定嘅小饅頭必定叫~ 炸到好香好脆 好吸引🤩
牛串菠蘿 $20/2串
牛肉燒到啱啱好 菠蘿都好甜 整體來講幾夾幾好食🤙🏻
雞軟骨 $15/半打
炸到好香 好有咬口 細細粒咁樣食好方便~
翠玉瓜 $10/2串
翠玉瓜好甜 加埋啲孜然粉去燒 仲帶一點燒烤香味🤘🏻
📍嗦爸螺螄粉 (元朗)
元朗鳳琴街22號金龍樓2座地下15B號舖

2024-04-23 92 views
螺絲粉、炸蛋、滷水鴨腳炸蛋好油,試過一次就唔會再食。期望既酸、臭完全冇,個湯好似普通清水煮出嚟,筍好幼細冇乜味,個面煮得偏硬,變相好滑嘅口感冇咗,唯一讚就係個腦水鴨腳幾好食,不過加送都係得兩隻,真係有啲少。成碗$71好唔抵食Ps 舖頭入面有烏蠅
螺絲粉、炸蛋、滷水鴨腳

炸蛋好油,試過一次就唔會再食。
期望既酸、臭完全冇,
個湯好似普通清水煮出嚟,
筍好幼細冇乜味,
個面煮得偏硬,變相好滑嘅口感冇咗,
唯一讚就係個腦水鴨腳幾好食,
不過加送都係得兩隻,
真係有啲少。
成碗$71好唔抵食

Ps 舖頭入面有烏蠅
2024-04-22 94 views
以前聽人講螺螄粉好臭唔好食,所以就算而家開左咁多間鋪頭頭我都唔敢去試直至上次同朋友返大陸玩,佢帶左先食人生第一碗螺螄粉,先發覺原來無人地講得咁差,一啲都唔臭仲要其實好入味特別係個蛋餅超級好食!佢話係所以螺螄粉鋪都會有!今次黎到元朗再食,估唔到勁高質好多款式配料任意配搭,仲有撈螺螄粉,唔知其他地方有無,一於試下先!黎到大大碗,聞落去完全無啲所謂臭味,食落啲粉係好彈牙入味,而家好索味,唔洗飲湯都好濃味蛋餅係另外配,今次亦係沖住佢而黎,上次係大陸食完真係念念不忘。呢到蛋餅超大塊,就黎睇唔到下面啲麵,記得蛋餅係要瘋狂索汁先好食撈螺螄粉,配上一碗湯,飲落咸咸地,岩黎拎黎浸蛋餅食配料同樣勁多,肉碎多過粉,都唔知邊間鋪頭食撈麵可以比到同樣咁多配料!撈均食比有湯更濃郁!
特別係個蛋餅超級好食!佢話係所以螺螄粉鋪都會有!

今次黎到元朗再食,估唔到勁高質

撈螺螄粉,配上一碗湯,飲落咸咸地,岩黎拎黎浸蛋餅食
2024-04-03 93 views
啲野食真係好好食。酸梅特飲嘅味道恰到好處,既清新又提神,中和咗佢哋嘅辣味。個乾撈螺螄粉醬汁配方獨特,每一啖都令人回味無窮。至於紅燒牛肉螺螄粉,牛肉嘅軟嫩同湯底濃郁香氣。整體嚟講,呢間店嘅食物質素同服務都好好,值得推薦👍🏻
個乾撈螺螄粉醬汁配方獨特,每一啖都令人回味無窮。
至於紅燒牛肉螺螄粉,牛肉嘅軟嫩同湯底濃郁香氣。
整體嚟講,呢間店嘅食物質素同服務都好好,值得推薦👍🏻
2024-03-27 89 views
好難得有一間螺絲粉係我同太太覺得係湯底清之餘又充滿螺絲粉風味,好欣賞佢入貨用料唔係同一般供應商入貨,做出有別於坊間其他螺絲粉既舖頭獨特既特色,個人必食推介係佢既臭豆腐同炸豬手,真心功夫十足,夠哂惹味!咁細間既舖頭隱藏係雞地呢個唔起眼既地舖,估唔到咁有特色同咁好味既體驗,堂食第一次食已覺得老闆好貼心,會提醒客人同細心介紹推介,之後叫外賣更加驚喜,包裝完全係第一次係香港見到用湯包形式去作外賣既器皿,粉麵碗密封好,相信就算翻轉兩圈應該都唔會倒潟🤣🤣🤣呢種成本下價錢做到呢個服務真係少數係香港見到係物有所值既餐廳
TakeAway
2024-03-27 76 views
今日去左元朗呢一間食螺絲粉嘅餐廳喺地鐵站行過去都有少少距離,不過都唔算太遠,大概係七至8分鐘嘅時間,我同朋友今日去食lunch,餐廳店員都非常熱情,咁為我哋介紹餐牌,非常友善✌🏻牛魔王螺絲粉😎,嚟到呢一間主要食螺絲粉嘅餐廳點樣可以唔叫螺絲粉!我哋就叫咗呢一碗名為牛魔王螺絲粉,呢一碗粉嘅份量非常多,而且有好多唔同嘅配料令到成碗粉嘅口感增加,佢嘅牛筋非常好食炆得入味,鍾意食牛筋嘅人唔可以錯過,除咗牛筋之外仲有安格斯肥牛,安格斯肥牛,亦都唔會有好韌嘅感覺,食得出本身材料選擇方便餐廳都係用咗一啲唔錯嘅原材料,另外仲有牛展同埋潮汕牛丸,牛展都有非常香濃嘅牛肉味,而且加埋螺絲粉一齊食配搭上嘅口感都幾好食,牛丸亦都爽口彈牙,絕對唔係普通嘅貨色!滷水肥腸👍🏻,餐廳用新鮮嘅豬大腸去製作呢一個菜式,呢一個滷水豬大腸有少少特別嘅地方係餐廳會放避風塘嘅炒係放喺滷水豬大腸上邊,有少少避風塘豬大腸嘅口感,雖然呢一個味道係我第一次食,但係成個口感非常特別,而且加蒜蓉嚟講亦都令到成個菜式更香,辣辣地咁味道幾特別,鍾意食內臟嘅朋友都可以試吓!溏心炸蛋👍🏻,餐廳嘅溏心蛋再加埋特別調配醬汁,令到成隻雞蛋更加好食,識落亦都有

溏心炸蛋👍🏻,餐廳嘅溏心蛋再加埋特別調配醬汁,令到成隻雞蛋更加好食,識落亦都有香濃嘅蛋香味,作為前菜嚟講非常開胃!

老陣皮羅漢果茶(自家制)👍🏻,最後飲埋餐廳自家製嘅羅漢果茶,食完呢一餐咁豐富嘅lunch,好滿足!
2024-03-18 52 views
我今次食嘅係普通口味 小辣 服務態度:入去舖頭 人手並唔多 可能我唔喺繁忙時段幫襯 但係態度好好幾nice 同食客有兩句偈傾 仲會細心遞上香口膠 留意到店舖有供應一次性餐巾 著淺色衫都冇咁驚味道:粉: 煮得ok 唔稔唔硬湯底: 個人覺得湯底有用心去熬煮 唔會淡味得嚟 少少濃郁但係唔會得個鹹字 食完唔會口渴 👍如果要重口味 咁就一要嗌至少中辣 配料: 酸筍 豆角 木耳 ok 花生冇油溢味 食到一半口感仲喺度 本人就唔太識嗌 但留意到隔離枱嘅餸 “炸蛋” 唔錯 一嚟炸得色澤靚,份量偏大 可以下次去試選擇:選擇性廣 有得自選配料 細食可以揀輕盈版 大食又可以揀大滿貫 仲有海鮮 牛肉做配料 仲有一啲小食 店舖仲有特色嘢飲
我今次食嘅係普通口味 小辣
服務態度:

味道:
粉: 煮得ok 唔稔唔硬

2024-03-18
$60 (Tea)
  • ⭐️嗦爸螺絲粉⭐️