2023-06-10 22 views
呢期見社交平台介紹元朗好野食既新食店個名好似無乜特別,咁啱搵朋友係yoho 傾野就過去試一試味先。位置係yoho 行過去5分鐘路程既一條巷仔,睇Google 都好易搵到。舖頭細細,但好光鮮乾淨既感覺。入到去有自助區,一入門口就聞到濃郁既螺螄粉味,老實講,我都係第一次試。menu 就一張仔,好似唔多選擇,但又可以無限加料,啱晒貪心既我坐低選好野就可以直接去櫃枱落單朋友嗌左個全家福,我就嗌左螺爸粉再加料。對於初次嚐試既我黎講,螺螄粉就好似米線類麵食,但一食就發現比米線好食好多。米線就好似茶記既意粉淋patpat,螺螄粉就好似手作意粉咁食落好有口感,入口滑滑得黎又有口感,加上唔係周圍有,開始明白間野紅起既原因。必食1:炸蛋,炸蛋真係炸到好香好脆又唔油,真係唔係周街食到果只。必食2:豬手真心覺得呢只只賣15蚊既豬手性價比好高,老實講,自己去買去煮都可能差不多價錢,但呢間真係煮得好入味。必食3:炸豬手老闆娘見我地食得咁開心,即刻拎左震店之寶隱藏餐單上既炸豬手比我地試。一試驚為天人,滿滿骨膠原又淋又香既豬手加上表皮如薯片脆脆既豬皮,好佩服呢間既炸工,外脆內香,加上炸到真係食唔停口既炸腐竹做底,真係

坐低選好野就可以直接去櫃枱落單

必食2:豬手

必食3:炸豬手

老闆娘見我地食得咁開心,即刻拎左震店之寶隱藏餐單上既炸豬手比我地試。一試驚為天人,滿滿骨膠原又淋又香既豬手加上表皮如薯片脆脆既豬皮,好佩服呢間既炸工,外脆內香,加上炸到真係食唔停口既炸腐竹做底,真係諗起都留口水,不過老闆娘話呢度菜好花時間製作要先慢煮3個鐘再炸到香脆,因工序煩覆,而個豬手既要求又較高,貨源未必足,可能唔係日日有,所以想試既朋友真係要早d去或者提早預約呀!

相信呢間店紅起後會係又一人龍小店,所以要食就趁早啦!
2023-06-07 30 views
光鮮企理靚裝修,但係食地道螺螄粉~ 之前喺大陸食過,估唔到喺香港元朗都可以食到正宗嘅螺螄粉首先第一感覺已經好好,乾淨、企理。入邊個Menu係好似手繪圖咁幾得意~豬手係必點嘅菜式,想講真係好驚喜,超級好食,一定要堂食!店主都唔建議外賣,因為即食先可以食到最新鮮炸起嗰一刻嘅鬆脆 豬手會附送埋一杯小小嘅蘋果醋,可以充分刺激味蕾,然後先再試豬手內軟外脆嘅滋味 螺絲粉我就選擇咗外賣🥡炸蛋餅~~ 可以索晒啲湯,超正超級足料!!成碗麵好有誠意,選左中辣有點高估左自己😂 不過辣得過癮!
光鮮企理靚裝修,但係食地道螺螄粉~
之前喺大陸食過,估唔到喺香港元朗都可以食到正宗嘅螺螄粉

首先第一感覺已經好好,乾淨、企理。

入邊個Menu係好似手繪圖咁幾得意~

螺絲粉我就選擇咗外賣🥡

炸蛋餅~~ 可以索晒啲湯,超正

2023-06-05 41 views
我從來未食過螺絲粉, 而另一半就好中意食, 見元朗有新餐廳冇理由唔去試下佢!!!店內環境光猛幾舒服, 不過我就今日就外賣, 而佢地外賣包裝用料都幾厚實👍🏾1/ 嗦爸螺絲粉 $46有多個唔同既辣度, 我地就揀左BB辣就夠喇😂除左個主麵我地仲可以加好多唔同既配菜, 呢款就加左炸蛋同墨魚丸, 而每款價錢都好經濟! 拎到返屋企的湯仲超夠熱! 麵食落好彈牙, 湯底好惹味😋2/ 海鮮螺絲粉 $88海鮮味既螺絲粉係”隱藏餐單”, 老闆話黎緊都會放入去常規menu, 不過今次叫我揀黎揀去就推介左呢個比我😂的確又唔錯, 我仲加左炸蛋估唔到加埋湯一齊食係超美味!3/ 冬瓜茶 $12甜度恰到好處👍🏾食螺絲粉送呢個正!4/ 凍豆漿 $12豆味香濃, 價錢適中!5/ 霹靂炸豬手 $35外皮超脆, 內裡肉質嫩滑, 仲滿滿既骨膠原😋😋抵食!

1/ 嗦爸螺絲粉 $46
有多個唔同既辣度, 我地就揀左BB辣就夠喇😂

2/ 海鮮螺絲粉 $88

3/ 冬瓜茶 $12
甜度恰到好處👍🏾食螺絲粉送呢個正!

4/ 凍豆漿 $12
豆味香濃, 價錢適中!

5/ 霹靂炸豬手 $35
外皮超脆, 內裡肉質嫩滑, 仲滿滿既骨膠原😋😋抵食!
TakeAway
2023-06-04 37 views
螺螄粉比人既感覺係酸辣臭,但呢個就好似榴槤咁,未食過既就會覺得臭,但一試之後就會愛上既食物,當我知道呢間鋪頭開左後都有想去試下,今日終於有機會試到😚😚入到鋪頭係會有少少既酸筍味,但唔算濃郁,食完個身都冇乜味,而且冷氣亦好強,絕對唔會食到出汗嗦爸全家福螺螄粉全家福係有鍋燒,鴨腳,牛展,炸蛋同其他配料,鍋燒係類似燒腩肉,同炸蛋同鴨腳一樣,外皮有炸過/焗過,所以都好嗦湯,湯底係幾鮮,食完都唔會口乾,湯中都搵到螺螄,都幾真料實料老闆話佢地既辣係香辣為主,唔係麻辣,所以我叫左中辣,又真係唔算辣,但又幾香呢到既粉係似平時食到既米線,但又比米線粗少少同彈牙少少,我都幾鍾意嗦爸螺螄粉加炸蛋,牛丸,蟹柳,滷水豆腐,炸豬手呢個螺螄粉要左小辣,所以個湯底鮮味比較易飲得出,炸豬手好好味,炸過既豬皮好嗦湯,而且豬手既筋都炆到好軟淋,好好味😋炸豬手勁大隻馬蹄爽 & 凍豆漿凍豆漿有豆味同亦唔算太甜馬蹄爽有馬蹄肉,飲落好清新好解暑

嗦爸全家福螺螄粉

嗦爸螺螄粉加炸蛋,牛丸,蟹柳,滷水豆腐,炸豬手

炸豬手勁大隻

馬蹄爽 & 凍豆漿
凍豆漿有豆味同亦唔算太甜
馬蹄爽有馬蹄肉,飲落好清新好解暑

2023-06-03 34 views
螺螄粉似乎在元朗國越開越多。但是能吸引我走入去的,暫時有這一家裝修新穎的嗦爸螺螄粉😊因為這類粉麵店給人一種又臭又老派的感覺,他們的出現確實令人有耳目一新!今天點了一個基本組合:米線加有酸筍、木耳、花生、油炸豆皮、青菜等配料。石螺的湯底很鮮甜,加上辣椒,有酸、辣、鮮加在一起的風味😋今天還試了鍋燒(豬頸肉)、炸蛋(一般推薦)、鹵大腸、豆腐和馬蹄爽,挺滿足,入門者可以來試試。
2023-06-01 26 views
天氣熱辣辣,冇乜胃口。🙁收工嘅時候經過新開左一間螺絲粉就決定試試佢先🤭我就揀咗一碗嗦爸螺絲粉加牛展、炸鴨 、豆卜,朋友就揀左彈牛筋丸、肥腸、炸豬手、同鴨爪🙈相當豐富🤭如果去食嘅朋友仔,一定要試吓佢嘅炸蛋,真係脆卜卜,浸落湯度,炸蛋吸晒湯嘅味道,完美🤭🤭我同朋友仔都食到停唔到口😚酸酸辣辣咁,認真開胃佢嘅豬手同鴨爪都鹵得好入味同腍身☺️嘢飲方面呢,我地貪得意叫咗佢嘅二鍋頭汽水同埋酸梅湯🤭果然真係有酒味架🤭但佢就冇酒精嘅,所以同意飲白酒但又唔想醉嘅你就可以試試啦😚包你一試難忘酸梅湯同螺絲粉都幾夾,都係酸酸地,同埋佢地有加酸梅係入面,都幾加分☺️不得不提,佢地老細都非常好傾,係傾計過程,佢仲同我哋講話之後會有串燒同啤酒推出😚到時真係要去再試吓❤️❤️
天氣熱辣辣,冇乜胃口。🙁
收工嘅時候經過新開左一間螺絲粉就決定試試佢先🤭

佢嘅豬手同鴨爪都鹵得好入味同腍身☺️

嘢飲方面呢,我地貪得意叫咗佢嘅二鍋頭汽水同埋酸梅湯🤭

2023-05-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-05-27 402 views
聽朋友講元朗鳳琴街新開咗間螺螄粉小店,叫我一定要試下☺️今日難得入Yoho 買完禮物後,就去試下啦😃我同朋友各自叫咗一碗螺螄粉,一場黎到,仲加配咗少少配料😄😄聽朋友講呢度既炸豬手好正!呢間既螺螄粉真係有正宗螺螄粉果種臭味嗦爸螺螄粉 $46嗦爸全家福螺螄粉 $88- 材料好豐富,我一個女仔食哂成碗,覺得好飽但非常滿足,因為真係好好食🤣🤣冬瓜茶$12- 好潤喉,好清甜馬蹄爽$12- 係店主自家製既好正炸豬手$15- 好味! 層皮好脆非常有質素既螺螄粉 我會多多幫襯嗦爸螺螄粉 (元朗)元朗鳳琴街22號金龍樓2座地下15B號舖

聽朋友講元朗鳳琴街新開咗間螺螄粉小店,叫我一定要試下☺️

今日難得入Yoho 買完禮物後,就去試下啦😃

呢間既螺螄粉真係有正宗螺螄粉果種臭味

炸豬手$15

- 好味! 層皮好脆

非常有質素既螺螄粉
我會多多幫襯

嗦爸螺螄粉 (元朗)
元朗鳳琴街22號金龍樓2座地下15B號舖
Type of Meal
Dinner
馬蹄爽
2023-05-25 298 views
認識我的朋友都知道我喜歡吃螺螄粉,幾乎每星期在家都會煮一包螺螄粉來頂頂癮。朋友見到元朗開了一間新的螺螄粉店,立即報料叫我去試試看。作為螺螄粉迷,我當然是超興奮立即出發去元朗。由YOHO MALL行去鳳琴街的方向,不用五分鐘便到,就腳啊!店內人客很多呢! 我們坐了最後一張檯,近落單處。店內裝潢非常光亮、整潔,跟平時吃粉麵的店大不同。坐下即點單,完全沒有猶豫,就是要吃一碗「嗦爸螺螄粉」加螺螄粉靈魂伴侶炸蛋及炸豬手!辣度有BB辣、小辣、中辣、大辣,像我這種覺得自己可以吃點辣但又不敢太辣的人,第一次吃還是保守一點,選了小辣,朋友怕太辣,所以點BB辣。有這種辣度選擇,很適合不能太吃辣的香港人呢!再來一杯店員介紹的自家製馬蹄爽!馬蹄爽清新不太甜,馬蹄切碎粒,飲的時間「索索」聲有咬口,超正,可解辣!這是朋友點的BB辣螺螄粉配炸鴨爪,炸鴨爪掛湯吃超惹味!一人一碗吃得超過癮這是我的小辣螺螄粉,配炸蛋及炸豬手我點的大大隻炸豬手大推炸豬手,軟燸有咬口,吃到滿口骨膠原的感覺! 超大一隻才$15,必點!炸蛋超大,吸湯後吃一流! 果然炸蛋跟螺螄粉缺一不可啊!最後我覺得小辣不夠惹味,還自行加辣呢! =P 我猜下次再
朋友見到元朗開了一間新的螺螄粉店,立即報料叫我去試試看。
作為螺螄粉迷,我當然是超興奮立即出發去元朗。

店內人客很多呢! 我們坐了最後一張檯,近落單處。
店內裝潢非常光亮、整潔,跟平時吃粉麵的店大不同。
有這種辣度選擇,很適合不能太吃辣的香港人呢!
再來一杯店員介紹的自家製馬蹄爽!
這是朋友點的BB辣螺螄粉配炸鴨爪,炸鴨爪掛湯吃超惹味!
一人一碗吃得超過癮
這是我的小辣螺螄粉,配炸蛋及炸豬手
炸豬手
我點的大大隻炸豬手

炸蛋超大,吸湯後吃一流! 果然炸蛋跟螺螄粉缺一不可啊!

最後我覺得小辣不夠惹味,還自行加辣呢! =P 我猜下次再來可以直接點中辣 (呵呵~)
朋友的BB辣其實真的沒有辣味,像我朋友怕辣不想吃到滿頭大汗就很適合點BB辣呢!

吃光光認證 =P

我沒有去過柳州,不確定正宗的螺螄粉味道如何,但這店的螺螄粉味道對我來說是非常美味、上癮。

整體來說,這間店環境乾淨、食物質素高、價錢合理,如果喜歡螺螄粉但又怕辣的朋友,可以試BB辣感受一下螺螄粉的魅力。
最後重要的事再說一次﹕必點炸蛋及炸豬手!
2023-05-23
$70 (Dinner)
炸豬手
  • 炸蛋,炸豬手
2023-05-22 75 views
作為一個廣西人,竟然可以在香港食到咁好食嘅螺獅粉個湯一飲就知用心,湯頭沒得輸,做湯粉麵個湯可以做到更好相信店家花不少心思!米粉彈牙,和在香港食到的米線唔一樣,是我們廣西的正宗米粉!酸筍是嫩的筍,不老不柴,炸腐竹竟然是脆的~這點好驚喜!我是晚上去吃,腐竹還是脆脆的,漂在湯裡的花生也是脆脆的,老闆在小細節上都做得很用心新品炸豬手一定要試!我係看旁邊台點,好誘惑,叫一個來試試,外表酥脆夠味,裏面的肉質軟爛彈牙,滿滿的膠原蛋白好滿足~ 可以將豬手炸得咁好其他炸物相信一定唔會差!馬蹄爽沒影相,老闆話自家製,粒粒口感馬蹄脆脆,啖啖肉好滿足好新鮮,配螺獅粉解辣~店內環境乾淨,老闆好好服務,堂食坐得也舒服朋友食完再外帶給家裡人吃,會再光顧~
作為一個廣西人,竟然可以在香港食到咁好食嘅螺獅粉
店內環境乾淨,老闆好好服務,堂食坐得也舒服

朋友食完再外帶給家裡人吃,會再光顧~

螺狮粉、爆炸猪手、炸蛋
2023-05-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$128 (Dinner)
螺狮粉、爆炸猪手、炸蛋
  • 嗦爸螺獅粉
  • 炸雞翅尖
  • 馬蹄爽
2023-05-16 153 views
終於係元朗食到好味既螺絲粉試一啖湯先,濃郁豬骨雞湯,就算食唔辣既朋友都一樣好味。螺絲粉講究配料,花生腐皮香脆,筍絲木耳爽口,真係無得輸雞翼肉質彈牙,唔會煮到淋哂,加埋d味粉,停唔到口鴨腳真係平時除左點心,都好少有得食,經過 鹵水之後,寧舍香口仲有跟餐飲品,手工東瓜茶,手工薏米水,大大支豆漿螺螄粉店先有得食嘅炸蛋,呢間係炸得大大隻,加上湯底,一個香字炸豬手,聽老闆講係佢地自己炸,都食得出,唔係交貨級數,賺裝修唔似一般粉面店咁hea,用心設計過既工業風
終於係元朗食到好味既螺絲粉

試一啖湯先,濃郁豬骨雞湯,就算食唔辣既朋友都一樣好味。
螺絲粉講究配料,花生腐皮香脆,筍絲木耳爽口,真係無得輸

雞翼肉質彈牙,唔會煮到淋哂,加埋d味粉,停唔到口

鴨腳
真係平時除左點心,都好少有得食,經過 鹵水之後,寧舍香口

仲有跟餐飲品,手工東瓜茶,手工薏米水,大大支豆漿

炸豬手,聽老闆講係佢地自己炸,都食得出,唔係交貨級數,賺

裝修唔似一般粉面店咁hea,用心設計過既工業風

2023-05-10
$80 (Lunch)
  • 炸蛋
  • 炸豬手
😜今日去元朗工作,肚餓又冇咩心水,見到新開一間螺螄粉,裝修好型格,係我鐘意的類型就即刻入去試下先~🫕點左一個招牌螺螄粉,老闆推介炸豬手,望到佢啱啱炸好,又好似幾靚,試下無妨。👍上菜速度都算快!不過當時不算太爆場。😊我見區地門口貼住幅漫畫,教人先飲湯,果然,湯頭都幾鮮甜(聲明,我尼幾日有d 咳,所以叫bb辣,飲到湯的原味)粉裡面好多配料,酸筍,蘿蔔幹,炸腐竹之類滿滿一碗,炸花生我好鐘意,超級脆,浮係湯面都仲係脆,尼個認真難得!到豬手上來,係有驚喜嘅,好大個,15蚊簡直係抵到爛😅,女仔建議兩個人share 一個都夠了!味道都幾好,皮係炸過,似燒肉甘,但咬落去好煙硬,QQ彈彈!原本想打包,最後都係忍唔住食嗮,又係減肥失敗的一天最後分享一個趣事,我隔離檯等食期間,老闆過來話頭先收多左錢💰,退返比客人(尼兩位客人完全唔知收錯錢)仲要再送多一碟鹵水豆腐比區地食,即刻覺得好窩心。我會再來~
就即刻入去試下先~

👍上菜速度都算快!不過當時不算太爆場。
,尼個認真難得!

我會再來~
2023-05-15
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$73 (Dinner)
  • 嗦爸螺螄粉
  • 馬蹄爽
2023-05-11 89 views
螺螄粉第一反應就係臭,臭係個精髓,唔臭證明個筍唔夠正宗。聞起身越臭,食起身越好味唔怕肥噶朋友仔,真心建議加炸蛋,是日點小辣,辣度剛剛好,等於三個4小辣程度完全可以接受豆腐:驚喜,雖然係鹵水豆腐,但個皮有少少脆脆地
螺螄粉第一反應就係臭,
臭係個精髓,唔臭證明個筍唔夠正宗。聞起身越臭,食起身越好味
唔怕肥噶朋友仔,真心建議加炸蛋,
是日點小辣,辣度剛剛好,等於三個4小辣程度完全可以接受
豆腐:
驚喜,雖然係鹵水豆腐,但個皮有少少脆脆地
2023-05-09
$53 (Dinner)