2018-10-24 63 views
尋日去開銅鑼灣睇戲,睇完戲就梗係要食啲嘢啦。就行咗去希慎,聽人講嗰度有間flippers,食pancake嘅,去到點知好多人,咁就食咗正餐先啦。見到佢隔離新開左一間叫snow peak eat嘅cafe,就一於試吓啦。打開個餐牌,即刻見到我最鍾意食嘅日式咖喱牛肉飯,仲有Slow cold pressed orange juice,咁梗係不作他選啦。我個朋友就叫咗煙三文魚凱撒沙律,同埋蘋果汁,都係cold press嘅,好健康。不得不提嘅係,呢間小店好貼心,有USB充電位,等緊食物嘅同時就可以幫手機叉下電啦。講返啲嘢食先,個咖喱牛肉飯好入味,牛肉都好有口感,加埋啲薯仔同埋蘿蔔,真係Perfect池。但係個白飯就有少少敗筆,有少少濕。個凱撒沙律都唔錯,煙三文魚份量都好足。果兩杯果汁更加冇得彈,真材實料用生果整出嚟,有冇加糖,下次離開呢邊要Encore。
打開個餐牌,即刻見到我最鍾意食嘅日式咖喱牛肉飯,
我個朋友就叫咗煙三文魚凱撒沙律,
講返啲嘢食先,
個咖喱牛肉飯好入味,
牛肉都好有口感,
若本身有露營或對其有興趣可能對 「 SNOW PEAK 」 這個日本山系品牌不會太陌生(・∀・) 這品牌還有自家餐廳,首間的店子當然是在日本吧!然後首間開在海外的店就在香港喔!位於銅鑼灣的 Hysan Place ~ i.t blue block餐廳是以輕食為主,所以餐牌中的選擇大部份都是沙律或是三文治之類。( ~っ~) 可惜店面空間並沒有很大,所以位置並不算很多 ....其中有一邊是佈置成戶外露營的格局,那邊使用的用品都是 Snow Peak 生產喔是說連這店內的餐具器皿都是 Snow Peak 出品喲由於來到的時候,這位置是滿座的~所以只好坐到另一邊的高桌位置 (*゚ー゚*)想好吃什麼後便可以去點餐!點好餐後回到座位等著就可以了因為夜晚的就不太想再點咖啡~於是便點了下邊這兩杯 Super Berry Ade ($32)  & Virgin Mojito 無酒精 ($32) 前者就是藍莓糖漿 + 梳打水~不會很甜,而且新鮮的藍莓超酸!(→ω←)後者的則是鮮青檸汁 + 白薄荷糖水 + 梳打水,還有薄荷葉整杯的薄荷超重,再加上冰塊很多的關係~喝起來更為清涼~薄荷感十足煙三文魚凱撒沙律 (
(・∀・) 這品牌還有自家餐廳,首間的店子當然是在日本吧!
是說連這店內的餐具器皿都是 Snow Peak 出品喲
想好吃什麼後便可以去點餐!點好餐後回到座位等著就可以了
因為夜晚的就不太想再點咖啡~於是便點了下邊這兩杯
後者的則是鮮青檸汁 + 白薄荷糖水 + 梳打水,還有薄荷葉
Super Berry Ade & Virgin Mojito 無酒精
煙三文魚凱撒沙律 ($62)
沙律醬是分開的,可以按自己喜好添加份量 (。´ω`)
煙三文魚一片都頗大塊的,吃落不會很鹹~且肉質及油份也算平均
另外還有生菜、煙肉、脆脆的法包等,最後巴馬臣芝士讓味道層次更為豐富
煙三文魚凱撒沙律
牛油果雞肉三文治 ($59) - 這份三文治很大的一份!!
(*´Q`*) 餡料很豐富,法包整個很脆,還有牛油味~但很容易吃到滿桌麵包碎
雞肉很不錯,出奇地不會柴柴的~吃起來也頗惹味
牛油果的份量相對比較少一點,都集中在前面 ... 另外還有甘筍、紫椰菜、車打芝士
牛油果雞肉三文治
Other Info. : 如果覺得三文治也不夠飽肚的話,其實還有咖喱飯!!
2018-10-16
Type of Meal
Dinner
煙三文魚凱撒沙律
牛油果雞肉三文治
2018-10-23 60 views
日本露營戶外品牌snow peak是日本有名的牌子,聽朋友介紹下過來吃了一頓簡便的速食。印度烤雞沙律 配芥末蛋黃醬$62烤雞味道夠濃,而且份量也不小!沙律菜亦算新鮮,配上沙律醬都很搭呢!夏威夷風情薄餅 $79烘得熱熱的薄餅就是最好吃的了。上面有菠蘿和肉腸,不錯!大頭仔點了杯Virgin Mojito (即青檸、薄荷和梳打水)和我點了手沖咖啡。Mojito味道十分清新,消暑一流,很適合夏天飲用!而咖啡味道一貫日式的深烘焙方式,味道比較強烈和濃。下糖後的味道也不錯的。值得一提她的咖啡杯是由鈦合金雙層塗層製成的咖啡杯,不會燙手,而且外觀都型格。既好看又方便啊!吃完這餐模仿露營的小食後,勾起了我想去露營的心呀....

印度烤雞沙律 配芥末蛋黃醬$62
烤雞味道夠濃,而且份量也不小!
沙律菜亦算新鮮,配上沙律醬都很搭呢!

夏威夷風情薄餅 $79
烘得熱熱的薄餅就是最好吃的了。
上面有菠蘿和肉腸,不錯!

Mojito味道十分清新,消暑一流,很適合夏天飲用!

而咖啡味道一貫日式的深烘焙方式,味道比較強烈和濃。
下糖後的味道也不錯的。
既好看又方便啊!

吃完這餐模仿露營的小食後,勾起了我想去露營的心呀....

2018-10-23 56 views
近年有很多品牌駐港,特別是Pancake、茶飲店多不勝數。今次與朋友到訪希慎廣場內的Flippers 隔鄰的Snow Peak Eat,是在日本非常有名的露營店。未去露營的我,倒不如感受一下,仿露營之樂。場內地方不大,但有兩個小空間。有露營椅及露營桌相當迫真,場內又有露營區域,亦有不少服裝及廚食爐具等。餐牌上的種類不算多,以輕食為主:包括有麵包類、薄餅類及咖喱飯等。感受在營地下的一刻,輕鬆的週末假期開始。蘑菇鮮蝦薄餅 $79以紙皮外賣來得像營底一樣,即叫即製相當熱騰騰,滿帶蘑菇及鮮蝦份量十足,混合少許火箭菜及蕃茄醬相當美味。日式咖哩牛肉飯 $69另一款熱食咖哩飯是日本人最常吃的,牛肉片相當大片而且多,有薯仔粒如果煮得腍軟一點會更好。咖哩醬汁相當濃郁,吸收飯粒的精華,令人津津有味。野莓特飲 $32最後來多一杯野莓特飲,野莓的甜到恰到好處並帶有口感配合梳打後,立即可減咖哩飯或薄餅的膩度,非常解渴。

蘑菇鮮蝦薄餅 $79

日式咖哩牛肉飯 $69

野莓特飲 $32
2018-10-09
2018-10-22 51 views
早前放工後去做療程, 我習慣之前會食咗嘢先, 今次去了位於希慎的日本露營戶外用品品牌Snow Peak Eat 主題餐廳食嘢. 由於係露營戶外用品品牌, 餐廳也怖置成營地感覺. 感覺不錯. 我選了印度烤雞沙律配芥末蛋黃醬, 飲品點了手沖咖啡. 店員先奉上印度烤雞沙律配芥末蛋黃醬. 雞肉都幾大件, 味道調教不錯. 唯獨雞肉凍了一點, 口感無咁好. 而各款各樣的蔬菜和車厘茄, 幾新鮮爽脆. 這個作為輕身, 健康又飽肚. 再來一杯咖啡. 咖啡入口帶有淡淡咖啡的味道, 與沙律好夾. 其實這裡仲有我想試的薄餅, 下次與友人經過可以來這裡試下.

由於係露營戶外用品品牌, 餐廳也怖置成營地感覺.

感覺不錯.

我選了印度烤雞沙律配芥末蛋黃醬, 飲品點了手沖咖啡.

店員先奉上印度烤雞沙律配芥末蛋黃醬.

印度烤雞沙律配芥末蛋黃醬

雞肉都幾大件, 味道調教不錯.

唯獨雞肉凍了一點, 口感無咁好.

而各款各樣的蔬菜和車厘茄, 幾新鮮爽脆.

這個作為輕身, 健康又飽肚.

再來一杯咖啡.

咖啡入口帶有淡淡咖啡的味道, 與沙律好夾.

其實這裡仲有我想試的薄餅, 下次與友人經過可以來這裡試下.
Type of Meal
Dinner
印度烤雞沙律配芥末蛋黃醬
2018-10-22 60 views
Snow Peak Eat: 牛油果雞肉三文治(hk$59), 日式咖哩牛肉飯(hk$69), 手沖咖啡(hk$39), 無酒精mojito (hk$32)-想露營?唔駛去西貢既,想快可以去銅鑼灣偽露營😂snow peak 係日本露營品牌,snow peak eat就係以露營戶外輕食為主題的餐廳,在希慎i.t.內flippers隔離,位置細細,有野外畫、露營枱凳、仲有個營🤣-野食選擇唔多,輕食為主,沙律、三文治、pizza、仲有一個日式牛肉咖哩飯,雖然份量唔多,但係估唔到咁好食!珍珠米係煙靭軟綿果隻,彷彿食到日本既味道🤩三文治都好有質素,法包外脆內軟,牛油果新鮮creamy,雞肉烤過好香。無酒精mojito落足薄荷,清新舒服。手沖咖啡用露營杯裝,好有感覺。整體來講食物質素真係唔錯!!不過留意番露營位得幾個,仲有bar枱位但比flippers條長龍圍住...-Follow IG:nee.eat.play

Follow IG:nee.eat.play
2018-10-22 52 views
Snow Peak 是一個來自日本的露營用品品牌, 日本嘅露營用品素來都係以高質見稱,而最近喺銅鑼灣嘅希慎商場6樓最近就開左露營主題嘅輕食店,主打三文治、咖啡,沙律和各款飲品。店內雖然地方細細,容納到嘅客人亦都唔多。但係就四周圍比唔同嘅露營用品包圍着,露營發燒友一定會好鍾意。而且又可以一路食嘅時候用埋這一個品牌嘅用品,簡直就係雙重嘅享受。Hand drip Coffee 呢杯咖啡就用左Snow Peak Titanium杯,好輕身。hand drip 有點苦澀,味道偏酸,加上這個環境,令人更想去露營了。牛油果田園沙律配黑醋汁啱啱收工冇乜胃口,所以簡簡單單叫咗個沙律。除咗牛油果之外仲加咗新一季好當做嘅無花果、柳橙及西柚,好多水果好多汁!而且蔬菜出奇地新鮮,每一片菜都好爽脆。其實就咁食已經好清新,加上小店係啲菜度加咗少少蜜糖,食落去甜甜地,又幾開胃。最近秋冬都開始嚟啦,食完一間餐廳令我更加想的起心肝去露營。係時間搵埋幾多friend 去Snow Peak入定少少貨,準備出發!

Hand drip Coffee

牛油果田園沙律配黑醋汁

2018-10-21 122 views
日本露營用品名牌 Snow Peak開設的餐廳 Snow Peak Eat在香港開設的第一間海外分店,地址就在銅鑼灣希慎廣場超人氣班戟店 Flipper's的旁邊,雖然我光顧這店子的時候,這店子門庭冷落,與門庭若市,店外大排長龍的 Flipper's大相逕庭,但處身於這間充滿野營氣氛,直情有一個真正的露營帳幕在旁邊的店子,坐的是戶外常用的便攜式椅子,用的是鋼造的摺合檯,感覺真的有點像在野外用餐,在繁忙的鬧市裡,雖然只是假象,但這店子刻意營造的寧靜悠閒的氣氛,也不錯。 這店子賣的主要是輕食,好像三文治、沙律等,不過也有少許熱食如薄餅和咖喱飯可供客人選擇。 飲品選擇也不多,只有三款。雖然店內的「手沖咖啡」($39)看來吸引,但我與老婆仔都非愛啡之士,所以各自點了「野莓特飲」($32)和「無酒精 Mojito」($32)做飲品。兩杯凍飲,一紅,一綠,,挺搶眼的。我的「野莓特飲」不太酸,也不太甜,味道適中,野莓味道都算自然。老婆仔的「無酒精 Mojito」我也喝了數口,味道正常,清新的薄荷味沁入心脾,解渴怡神。「蘑菇鮮蝦薄餅」($79)味道極淡,蘑菇與蝦都無甚味道,整件薄餅的只有蕃

蘑菇鮮蝦薄餅」($79)味道極淡,蘑菇與蝦都無甚味道,整件薄餅的只有蕃茄味較出,不過薄身的薄餅就都幾脆。
聰明的老婆仔點選的,價錢較便宜的「日式咖喱牛肉飯」($69)。這咖喱牛肉飯是店中唯一真正的飯類食品,味道比我點的薄餅好。始終是熱食,熱騰騰的咖喱飯不但較為開胃,也較為好吃,不過牛肉質素就只是普通,不算突出。
無疑,這特色咖啡店的環境和服務是好的,食物定價也在合理範圍之內,但食物水準只是一般,我覺得還有待提升。
$100 (Dinner)
2018-10-20 58 views
新開幕的日本露營主題餐廳Snow Peak Eat,主打輕食:沙律、薄餅、三文治、咖哩飯及手沖咖啡……食物色澤繽紛,外貌吸引,食物健康有營養。店內設有露營擺設椅凳及高凳兩種,餐廳露營器具也是沿用Snow peak。印度烤雞沙律雞肉先經醃製烤焗,表層帶焦略帶香氣,肉嫩未至多汁,沙律菜尚算新鮮,沙律醬略嫌不夠,醬汁較為稠身。香草水牛芝士薄餅薄身香脆,但放涼會有點硬身,芝士味頗香,用上現成的薄餅皮加上餡料焗製,不消一會已經吃光,因為是主打露營的輕食,所以不要期望有餐廳般的質素。飲品:野莓特飲及無酒精Mojito野莓特飲份量不少,用上藍莓、士多啤梨等製成,入囗清甜,可解膩感。建議女士們減肥的可以一試,餐點較健康及較多菜少肉的配撘。
印度烤雞沙律

飲品:野莓特飲及無酒精Mojito

建議女士們減肥的可以一試,餐點較健康及較多菜少肉的配撘。
2018-10-18 40 views
夏威夷風情薄餅 $79都有好一排無食pizza 呢間露營品牌開既餐廳主要賣輕食 包括薄批三文治沙律同日式咖喱飯是日午餐除左沙律仲叫左份pizza 味道唔錯 內裡有水牛芝士 芝士味都出 材料有大大舊既辣肉腸同菠蘿 特別係菠蘿 好少可見咁大塊上 幾鮮甜 食開夏威夷pizza都知其實唔會好辣 反而少少辣味令胃口更佳 另外其實仲有落火腿 幾standard下 無辣肉腸咁顯眼呢份一開六既細pizza其實份量唔少 我都係share食 呢個價黎講幾抵玩 唔想係排隔離間pancake到佛誕既 不妨坐係度望住人龍咁嘆下lunch/teaP.S. 鋪頭位其實唔多 因為新開無耐我就唔使等位既 遲啲就唔知烤雞沙律 $68.想清下腸胃 食沙律係一個好選擇 隔離flippers 要排成個鐘 我就係隔離條人龍懶户外露營咁坐左係度食野😊.哩個沙律可以食到7成飽 岩晒減肥中既女生 特別想介紹下佢既烤雞 真心覺得唔錯 咬落唔鞋口 有烤過既味道 .
夏威夷風情薄餅 $79

烤雞沙律 $68
$70 (Lunch)
  • 烤雞沙律
2018-10-18 108 views
銅鑼灣希慎又有新食店喇 今次係引入左日本嘅Snow Peak Eat 正正就喺本來Snow Peak嘅隔離😬----------雖然地方細細 但都佈置到好似露營咁嫁 有帳篷 露營椅 木枱 連啲餐具都行木質路線 好野餐feel🤣 餐廳主要提供輕食 份量唔多 但味道都唔錯 啱哂同朋友邊傾邊食享受下😬-印度烤雞沙律 配芥末蛋黃醬 ( $62 )有好多唔同款嘅沙律菜 烤雞唔會太乾 想再食清啲嘅都可以叫牛油果沙律 聽講有大半個牛油果😋-香草水牛芝士薄餅 ( $69 )一個可以分到4大片 餅皮脆卜卜 芝士味濃🤔-至於飲品方面暫時見menu就得兩款特飲同一款咖啡揀
----------

印度烤雞沙律 配芥末蛋黃醬 ( $62 )
香草水牛芝士薄餅 ( $69 )
一個可以分到4大片 餅皮脆卜卜 芝士味濃🤔
至於飲品方面暫時見menu就得兩款特飲同一款咖啡揀
和朋友行希慎睇行山用品,點知竟然見到其中一個行山品牌Snow Peak 佢有輕食賣,而且仲可以坐低慢慢嘆😝,我哋一定要試下😋其實佢在賣行山用品的位置旁邊劃左一個區域,擺放左一啲露營帳幕同埋枱櫈,營造到感覺就似去左户外露營咁⛺️感覺好chill呀!Menu都係一啲簡單輕食和飲品爲主,好似Pizza, 沙律,三文治咁,作為下午茶啱哂!款式不算多,但每款都好似幾吸引咁,價錢都唔算貴啵,最後我們揀了一個蘑菇鮮蝦薄餅($79),一份牛油果田園沙律配油醋汁($59)和2杯特飲,一杯是野莓特飲($32),另一杯叫無酒精mojito($32) ,一陣告訴你是什麼東東😅先上一份牛油果田園沙律,就咁睇顔色都知啲沙律材料新鮮,上面有半個牛油果,西柚,無花果,橙和沙律菜,其實我很喜歡食牛油果🥑係呢個沙律食到佢覺得好正,而且加上佢配的油醋汁,酸酸甜甜好開胃,幣!開左胃搞到我又好肚餓喎🤣🤣好彩即刻有個pizza上,我簡的蘑菇鮮蝦Pizza,趁熱食蘑菇的香味四溢,鮮蝦亦很爽,上面仲有啲羅勒葉和芝麻葉,很清新😋👍不過傾左陣計之後,食個凍左薄餅皮竟變左脆身,好神奇喔😋野莓特飲中間有一串大大粒藍莓,飲落不會似藥水味,酸甜清

牛油果田園沙律

蘑菇鮮蝦薄餅

野莓特飲中間有一串大大粒藍莓,飲落不會似藥水味,酸甜清新😝,另一杯叫無酒精mojito ,其實姐係青檸薄荷梳打,薄荷味超出,係勁薄荷,但又不會似牙膏味,加上青檸的清爽幾好飲喔👍
野莓特飲
無酒精mojoyo

估唔到行行下商場都有得坐低食下好西😋食完叉足電再有力氣行去血拼了, 哈哈🤣

店名:Snow Peak Eat
環境🏝:8/10
服務💁🏼‍♀️:7/10
價錢💰:7/10
食物質素🍝: 8/10
整體🙆🏻‍♂️:7.5/10
地址:
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場6樓i.t blue block
2018-10-13
$80 (Tea)
牛油果田園沙律
野莓特飲
無酒精mojoyo
2018-10-16 50 views
知道好友兼拍檔Foster十分熱愛露營以及大自然,就相約他來一個充滿大自然氣氛的小店一聚。最初他完全不知情的,一去到他亦 “嘩” 了一聲,感覺就如置身戶外營地一樣。哈哈~~座位餐桌方面,都是用露營用具呀,細節位都做得足啊!食物方面,今次點了印度烤雞沙律配芥末蛋黃醬先作前菜,新鮮沙律菜,再配以雜椒洋蔥雞蛋,非常清新。烤雞配沙律,味道好匹配啊!蘑菇鮮蝦薄餅薄餅面舖滿了配料,鮮蝦幾彈牙,表面還有我喜歡的火箭菜啊!!!如薄餅底的茄汁再多一點就會更好了。飲品就點了野莓特飲 及無酒精的Virgin Mojito飲品以梳打水, 藍莓糖漿以及薄荷葉製成的,喝完十分清新舒服。而我選擇的Virgin Mojito。飲完整個人都好refresh,內有鮮青檸汁、薄荷葉、白薄荷糖水及梳打水,喝完令整個口腔都好清新,吃完可以消除一點飽肚感,哈哈~~我目的是可以再食多一點!!!最後臨走前不忘再拍多幾張 扮露營照. So cool!!
知道好友兼拍檔Foster十分熱愛露營以及大自然
,就相約他來一個充滿大自然氣氛的小店一聚。
最初他完全不知情的,一去到他亦 “嘩” 了一聲
,感覺就如置身戶外營地一樣。哈哈~~
座位餐桌方面,都是用露營用具呀,細節位都做得足啊!

飲品就點了野莓特飲 及無酒精的Virgin Mojito

而我選擇的Virgin Mojito。
飲完整個人都好refresh

最後臨走前不忘再拍多幾張 扮露營照. So cool!!

2018-10-16 52 views
I was shopping in Hysan Place the. Suddenly saw this cute setting at the middle of the mall. At first, I thought it was the selling point for camping equipment and cloth but then I saw there were forks and spoons, sugar, tissue paper, etc. There was a small counter for you to buy food and drink nearby, and other seats for more capacity. The food selections are a bit simple. There were pizza, salad, sandwiches, curry rice,,,, However, they were not well prepared. The sandwich had no taste. The br

The food selections are a bit simple. There were pizza, salad, sandwiches, curry rice,,,, However, they were not well prepared. The sandwich had no taste. The bread was cold

The pizza was really really hard and salty, especially the sausages and ham. And it seems like being heated in microwave.

But the coffee was good. Even I ordered cold black coffee, the taste was very strong and smelled good.
2018-10-08
$100 (Lunch)
2018-10-14 75 views
假期想去感受下露營既氣氛但又唔太鍾意日曬雨淋?😎琴日經過hysan見到位於I.T.入面既snow peak eat...感覺將成個露營⛺️搬左入室內🤓·🥗煙三文魚凱撒沙律($62)2大塊煙三文魚🐟加埋檸檬汁👍🏻清新得黎又健康🥪牛油果雞肉三文治($59)最愛既牛油果,配埋椰菜絲,雞肉🐔,蘿蔔絲🥕仲有芝士🧀😍法包好chewy,加埋所有野一齊食係唔會輸架😋🥤🥤野飲我地點左mojito 同藍莓梳打😆mojito要浸耐少少味道先出⋯不過我唔喜歡草青味,所以霸左藍莓🤣如果鍾意咖啡既朋友,建議點咖啡!因為個杯好靚😂😂