呢間店舖喺希慎IT個層,好耐之前食落~最近食過其他好好食嘅咖啡店主打輕食,令我諗翻起呢一間令我落差勁大嘅店舖,所以寫返個食評。·環境方面,其實佢同flippers係一齊share座位,所以銷售策略應該係預咗消費者食完鹹點再食甜點。·Any肥,我哋當日叫咗一個潛艇堡,餐牌上張相睇落都好足料,諗住食下subway嗰啲頂下肚餓~·點知等咗成15分鐘終於上碟,先發現原來係迷你潛艇堡咁嘅size,應該得四吋左右🙄一夠兩啖食晒~唔好睇我影得咁靚,其實係想俾大家睇吓佢同手嘅關係係咩😑😧點解我咁蠢嚟咗呢度食·講完外賣上嘅落差,咁食落又如何呢。首先第一個口感係嗰包硬到不得了,亦都唔熱,感覺唔討好;第二就係個醬汁唔夠,所以令到啲烤肉(份量已經好細),食落口嗰個口感層次好麻麻。好彩有啲蕃茄/生菜,名義上都係一個三文治(雖然實際佢係潛艇堡)·其實呢啲店舖都唔知點定位,價錢唔係平,份量亦唔係多,仲要食物質素真係麻麻~性價比真係超級一般(已經講得好客氣)😪·自己認為銅鑼灣有更加好既咖啡店嘅選擇,亦都有同類型嘅三文治提供,唔使局限係啲大財團啦🤧-烤肉三文治|$59-Snow peak eat銅鑼灣希慎廣場6樓
烤肉三文治

烤肉三文治

烤肉三文治|$59
Snow peak eat
銅鑼灣希慎廣場6樓
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$59 (Tea)
2019-07-07 1518 views
同朋友仔行街,本來想排flipper’s嘅但又好肚餓,所以就去左佢隔離嘅外賣店食野選擇不多,都係輕食但感覺都好fresh好吸引有喜歡嘅牛油果!😍😍😍自助餐桌上有清水同餐具飲食完後都要自行清理嘅要左個烤肉三文治黎share不過有少少圖文不符明明圖片入面有牛油果㗎😭😭😭賣相擺盤都唔錯蔬菜都幾新鮮,顏色配搭得幾靚法包整得都幾香口自行沾醬可以調節口味,有心思味道不錯👍價格可以啦,但可再平少少
同朋友仔行街,本來想排flipper’s嘅
但又好肚餓,所以就去左佢隔離嘅外賣店食野

選擇不多,都係輕食

要左個烤肉三文治黎share
不過有少少圖文不符
明明圖片入面有牛油果㗎😭😭😭

賣相擺盤都唔錯
蔬菜都幾新鮮,顏色配搭得幾靚
法包整得都幾香口
自行沾醬可以調節口味,有心思
味道不錯👍
價格可以啦,但可再平少少
2019-07-06
TakeAway
Tea
2019-06-13 1810 views
🎐今日又相約左日本朋友食個快飯午餐,再努力下午的工作。📌熊妹特登揀中位於希慎廣場呢間《Snow Peak Eat》專食沙律🥗,三文治🥪,比較輕怡啲的午餐。📌係聯乘隔離《FLIPPER’S 》的一間快餐店,開放式廚房,製作一點簡單食物。📌就係簡單幾張bar枱,未算上係一間餐廳或者咖啡店,真係俾速食的人仕享用。📌如果係《FLIPPER’S 》攞到位,亦可以係《FLIPPER’S 》內享用《Snow Peak Eat》的食物,店員會送過去隔壁的。📌自助式的餐具,餐巾,水杯,水瓶全部都供應係bar枱上,無人服務的,幾free style。📌一心黎食沙律,三文治,熊妹就唔再三心兩意喇。印度烤雞沙律,$62餐牌其實都寫明配料有咩,包括沙律菜、雞肉、紅洋蔥、蛋、車厘茄同三色椒。好新鮮喎,所有材料!非常脆口,證明用料有用心挑選!開初熊妹以為印度烤雞會有啲星馬菜的辣味,又唔係喎,就係烤雞咁間單,細細件,都切成有4-5件,幾入味。再配合一杯仔的芥末蛋黃醬,芥末味同蛋黃就無咩,志在沙律菜有啲沙律醬點下。牛油果雞肉三文治,$59用上法包baguette 包裹著雞肉、大半個牛油果、紫椰菜絲、甘蔗絲、車打芝士同沙
🎐今日又相約左日本朋友食個快飯午餐,再努力下午的工作。

📌一心黎食沙律,三文治,熊妹就唔再三心兩意喇。

印度烤雞沙律
印度烤雞沙律,$62
好新鮮喎,所有材料!非常脆口,證明用料有用心挑選!

牛油果雞肉三文治,$59
用上法包baguette 包裹著雞肉、大半個牛油果、紫椰菜絲、甘蔗絲、車打芝士同沙律菜。

簡直同餐牌幅圖一模一樣,原圖直出。

牛油果同雞肉份量都幾多,塞滿成個法包,咬的時候真係多到滿瀉會流出來。

牛油果🥑好夠熟呀!同雞肉🐥真係好夾,成件事真係好健康!

三文治🌯真係幾大份下,吃半個都幾飽肚,難怪外國人唔興食米飯做主糧。

飲品方面,熊妹叫左杯最愛的flat white,咖啡味未算做得出,未算達到熊妹對flat white的欣賞程度。

📌雖然open area比較開揚,但坐落感覺都幾free幾舒服,自成一角吹下水,hea下都幾唔錯,下次要試下烘培pizza類🍕。
2019-06-07
$93 (Lunch)
印度烤雞沙律
2019-05-23 1032 views
一心想來吃咖哩牛肉飯,下單時店員說以後沒有了,不想行來行去,便選了pizza作為一人晚餐,等了一會,pizza出爐,看著是ok樣子,食落是微熱,而且是硬的!就是這樣浪費了金錢及kcal,食到第三件硬到不能再硬,決定放棄!Snow Peak Eat是我收藏食店內,食評大多數是讚的,真是不明白,或者pizza少人食,信食評的真的要考慮清楚才幫襯!自己已很久沒有寫食評,今次激發我來給個差評!個人評分食物:D(點解$79元pizza會這麼差)服務:C (基本上是快餐,落單時有店員一個招呼)環境:D(有隻蒼蠅在檯上趕來趕去都唔走)抵食:D(定價奇高,質素差)

自己已很久沒有寫食評,今次激發我來給個差評!

個人評分

食物:D(點解$79元pizza會這麼差)
服務:C (基本上是快餐,落單時有店員一個招呼)
環境:D(有隻蒼蠅在檯上趕來趕去都唔走)
抵食:D(定價奇高,質素差)
2019-05-23
$79 (Dinner)
2018-12-08 1150 views
唔熟既牛油果雞肉包,失敗之中既失敗,最尾只好整走晒所有牛油果。對於牛油果愛好者來說感到非常失望!!!間野都已經冇乜人食,咁簡單既都做不好🙄🙄🙄 你自己都不感到失望嗎?
唔熟既牛油果雞肉包,失敗之中既失敗,

TakeAway
2018-11-24 1125 views
由日本駐名的「Snow Peak」終於抵港,如果你是行山迷萬勿錯過。場內有不少行山用品或是衫褲鞋襪,還有小露營天地營造一個露營感覺。在商場內有一個小天地,頗為特別。喜歡那露營椅,非常舒適。以及餐牌上的種類以輕食為主,大多以Pizza,三文治,沙律等,還有一些特式特飲供客人選擇。印度烤雞沙拉 $62烤雞的份量十足,配上印度的香料非常濃郁。旁邊更有雞蛋、牛油果,沙律菜等,相信健康女士們必食之選。烤雞還有蜜糖芥末醬,配感滋味。香草水牛芝士薄餅 $69薄餅餅底脆邊,配合蕃茄及濃郁芝士味道,非常美味。芝士味道芝味十足,更有火箭菜等配料,增加無限口感。

印度烤雞沙拉 $62

香草水牛芝士薄餅 $69
2018-11-18
Dinner
2018-11-21 715 views
活在繁忙喧鬧的都市中,身邊的人和事、嘈音等會令我們無法思考,如可暫時遠離煩囂,呼吸一口清新空氣,絕對能令身心注氧;加強能量,而露營可能是一個不錯的選擇,且現在的設備很先進,有摺疊式的枱、凳、木製餐具、四季衣物...... 等等,方便隨時隨地輕鬆出發。喜歡喝咖啡的,這個便攜式可摺疊Coffee Filter 就最理想不過了。這裡除售賣露營用品外,也有提供簡餐以供堂食,那不如就挨著那巨幅山林壁畫午餐吧。蘑菇鮮蝦薄餅 $79~餡料是我喜歡的配搭 - 大蘑菇、櫻桃茄、羅靭、火箭菜,另還有鮮蝦;但餅底有點硬,適合年青人享用,填肚之選。牛油果田園沙律 配 油醋汁 $59~一向喜吃沙律,這個配搭亦見討好;包括有牛油果、 西柚、無花果、橙及雜錦沙律菜,澆上適量油醋,吃得開心又健康,不消一刻已把它KO掉。Virgin Mojito $32~以鮮青檸汁、薄荷葉、薄荷糖漿及梳打水混和的Mojito口感清涼、解渴一流。手冲咖啡 $39~濃濃的咖啡,不用加糖加奶亦可,水準還可以吧。朋友,幾時有空去露營呢?Snow Peak Eat地址: 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場6樓i.t blue block電

蘑菇鮮蝦薄餅 $79~

蘑菇鮮蝦薄餅
牛油果田園沙律 配 油醋汁 $59~
Virgin Mojito $32~
Virgin Mojito
手冲咖啡 $39~
濃濃的咖啡,不用加糖加奶亦可,水準還可以吧。
手冲咖啡
朋友,幾時有空去露營呢?

Snow Peak Eat
電話: 23672133
2018-10-21
$120 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
Virgin Mojito
  • 牛油果田園沙律
  • 手冲咖啡
2018-11-19 528 views
當日週末,我獨自走到銅鑼灣希慎廣場 6樓 <Flipper's> 隔離新開的 <Snow Peak Eat>!以露營主題的餐廳,令我想到野餐及就地取材! 由於店方沒有供應紙杯隔熱套,我靈機一觸,想到就地取材,拿了一個紙杯隔熱,另外,在之前食評的相片中得知,木餐具好看不好用,所以,我帶備了膠餐具以便食用,切薄餅,膠刀果然大派用場!供應:沙律、三文治、薄餅、咖啡、特飲...等!這裡的用餐區自成一角! 亦供應差電,相當週到!午餐:夏威夷薄餅 $79薄餅烘至香脆可口,連辣肉腸也烘至好像燒肉皮那種脆卜卜及鹹鮮!幸好,不算重口味!還有大件又香甜多汁的菠蘿及火腿,底部有茄膏及少量的芝士,味道上都夠味!Mint Latte $36熱薄荷咖啡帶出清新的感覺,甘香與薄荷味並存!口味平衡!

以露營主題的餐廳,令我想到野餐及就地取材!

供應:沙律、三文治、薄餅、咖啡、特飲...等!

這裡的用餐區自成一角!
 亦供應差電,相當週到!

午餐:
夏威夷薄餅 $79

Mint Latte $36
熱薄荷咖啡帶出清新的感覺,甘香與薄荷味並存!口味平衡!
Mint Latte
2018-10-13
$115 (Lunch)
2018-11-18 249 views
之前食過日本正宗嘅snow peak eat,見香港開左就當然要再試下🤩野莓特飲既然有野莓,當然有少少微酸啦!入面加埋薄荷葉,所以好refreshing!飲到咁上下仲可以拎起杯入面凍晒嘅藍莓岀黎食番而朋友就簡左飲熱咖啡醒醒神,今期係用緊埃塞俄比亞嘅咖啡豆,味道都好香濃牛油果雞肉三文治好彩叫左一份黎share,如果自己食晒一個就會好飽啦🙈 雖然叫做三文治,但其實係法國硬包,就變相更加飽肚🐖 🥑牛油果熟得岩岩好,所以唔會硬身,連埋香草雞肉一齊,成件事就好夾啦🤤而另一個重點係有半溶嘅車打芝士係埋入面,每啖咬落去都好香濃,絕對係強推尼個包🤩 不過因爲太多材料係入面,食得有啲呢啡🙈除左法包之外,我地再另外叫左沙律🥗,雖然第一眼見到嘅牛油果沙律好吸引,但又覺得個法包已經有牛油果,所以就叫左尼個印度烤雞沙律啦🐣兩個選擇都有雞🙈 但尼個係印度烤雞!所以同個法包係唔同架!印度烤雞嘅味道濃烈好多,尤其係黃薑粉味,配番蜜糖芥末醬嘅沙律就岩岩好,可以refresh 番下👍下次有機會再試埋個pizza🍕因為見隔離枱上碟嘅時候都好香🤤

野莓特飲

• 牛油果雞肉三文治
2018-11-14 331 views
印度烤雞沙拉🥗($62) 想食清啲所以嗌左個沙律😝 芥末蛋黃醬係分開上既(岩晒我呢d唔中意沙拉醬既人🤣🤣),雞肉正常水準,都嫰既😗 但係唔算好驚艷~ 欣賞既係 有多種蔬菜,唔係淨係得生菜😛!-香草水牛芝士薄餅🍕($69)對於lom黎講,pizza一定要有芝士🧀➕番茄🍅,淨係得呢2樣都係十分ok的😍 呢個pizza係薄邊,唔算係十分脆口,偏有咬口的😛 最鍾意上面果舊芝士,好濃味😗 -餐廳主要係個theme—露營⛺️特別!檯檯凳凳都有露營既感覺~仲有個真帳幕😆隔離係賣露營用品既店~仲有一路食會望到隔離flippers排長龍🐲 我都未試呀😭😭-📍Snow Peak Eat (銅鑼灣希慎廣場6樓)
印度烤雞沙拉🥗($62)
香草水牛芝士薄餅🍕($69)
餐廳主要係個theme—露營⛺️特別!
檯檯凳凳都有露營既感覺~仲有個真帳幕😆
隔離係賣露營用品既店~
📍Snow Peak Eat (銅鑼灣希慎廣場6樓)
Dining Offer
Tasting Event
2018-11-13 433 views
之前去過3-4次camping 都覺得好正最近未有時間camping 見到人地介紹希慎入面呢間餐廳 甘就嚟一次snow peak eat 感受下🌱離遠望到 已經覺得呢個角落好relax 有齊帳篷 戶外椅 太有feel太chill 要放多圖!😳餐單主打健康輕食 相機食先之餘 味道亦不錯! 👍🏽👍🏽牛油果田園沙律 $59有齊牛油果 橙 西柚 無花果 加多種新鮮沙律菜 😍烤肉三文治 $59醬汁非常好吃 酸酸地 大大個 吃起來有點狼狽 😝野莓特飲$32手沖咖啡 $39
之前去過3-4次camping 都覺得好正
醬汁非常好吃 酸酸地 大大個 吃起來有點狼狽 😝
野莓特飲$32
手沖咖啡 $39

2018-11-07 525 views
有時會驚lunch time 食得太飽,晏就飯氣攻心就大件事,今次就拉埋同事食番個輕營午餐🤤Snow Peak Eat 嘅主題係camping,所以餐廳嘅設計簡約,亦有露營枱櫈嘅座位🏕️上菜嘅速度好快,唔怕lunch time 趕時間☕️手沖咖啡 ☕️為左提神,手沖咖啡就係我地兩個嘅首選啦🤩咖啡唔係一味得個苦嘅!尼種咖啡豆嘅味道偏酸,我個人幾鐘意,相反同事就要落番多粒糖,所以好睇每個人自己受唔受到啦!🐣印度烤雞沙律 配芥末蛋黃醬🥗講到明係印度烤雞,所以用左好多香料,味道好濃郁,我地兩個話咁快就食晒個雞扒🙈。有一般沙律菜同三色椒係入面,而個蜜糖芥末醬係另一個重點!因為有埋原粒芥末,所以食落口感更加一流🤤🦐蘑菇鮮蝦Pizza 🍕當然淨係食沙律好難捱到放工,所以我地兩個女仔就再叫左個pizza share。除左蘑菇同蝦之外,有蕃茄醬同芝士做底。有時啲餐廳會加火箭菜係面,而尼度放嘅係芝麻葉,包埋黎食好香,又唔會有火箭菜個種草青同辣味,所以話咁快又俾我地兩個女仔食晒。 上菜速度好快,所以食完仲有時間係附近行個圈。而我地叫嘅份量都好岩女士們做lunch,下次試食埋個三文治啦🥙

☕️手沖咖啡 ☕️
手沖咖啡

為左提神,手沖咖啡就係我地兩個嘅首選啦🤩

🐣印度烤雞沙律 配芥末蛋黃醬🥗
印度烤雞沙律  配芥末蛋黃醬

🦐蘑菇鮮蝦Pizza 🍕

手沖咖啡
印度烤雞沙律  配芥末蛋黃醬
2018-11-02 740 views
每天營營役役的返工💻,在香港這個石屎森林🏢差不多個個打工仔都壓力爆錶。💣💣💣所以近來興起親親大自然🌲,除了做各種運動🚵🏻‍♀️外也有人很喜歡行山和露營🏕。在大自然環境中露營⛺️,沒爐具和各種架罉就等於吃東西要馬虎求其嗎?😮😮😮非也非也,今天好友帶我到銅鑼灣希慎廣場六樓的〈Snow Peak Eat〉初嘗露營餐。😋😋😋餐廳主打來自〈大自然的盛宴〉,選用日本🇯🇵食材,讓大家在石屎森林中也可以享受來自大自然的美味。😄😄😄餐廳位置雖少,但是露營氣氛感覺十足。🏕🏕🏕〈牛油果田園沙律配油醋汁〉🥗新鮮爽脆的沙律菜🌱加上橙🍊,西柚,牛油果🥑及無花果。有酸味同時有甜味的生果肉,加上健康的油醋汁,感覺非常清新。🌿🌱☘️〈煙三文魚凱撒沙律〉新鮮清甜的羅馬生菜配上煙三文魚🐟,另加脆煙肉粒🥓,巴馬臣芝士🧀和法包粒粒🥖,健康中不失美味。😋😋😋另有超幼滑的薯仔沙律🥔,適量的澱粉質有助飽肚和補充體力。💪🏻💪🏻💪🏻〈香草水牛芝士薄餅〉薄而脆的餅底上鋪滿蕃茄醬🍅,再加上忌廉芝士和水牛芝士🧀,羅勒葉和芝麻葉熱辣辣的登場~~急不及待一口咬下去,微酸的番茄醬🍅中和了滿滿cream cheese的油膩🧀,無論味道和質感都非常平衡。⚖️⚖️

餐廳位置雖少,但是露營氣氛感覺十足。🏕🏕🏕

〈牛油果田園沙律配油醋汁〉🥗
新鮮爽脆的沙律菜🌱加上橙🍊,西柚,牛油果🥑及無花果。

〈煙三文魚凱撒沙律〉

〈香草水牛芝士薄餅〉

急不及待一口咬下去,微酸的番茄醬🍅中和了滿滿cream cheese的油膩🧀,無論味道和質感都非常平衡。⚖️⚖️⚖️
pour over coffee

〈pour over coffee〉(手沖咖啡)
好友好喜愛咖啡☕️,她可是我們圈中的咖啡達人~~🥇
咖啡帶有很輕微的果酸,香氣芬芳,慢慢喝下有微微回甘,即使初嘗黑咖啡的朋友也適合呢。🤝🤝🤝
總結:雖然餐廳地方細細,但是逛街逛久了來這裏坐坐吃點東西也非常不錯。👍🏻👍🏻👍🏻
2018-10-26
pour over coffee
  • pourovercoffee
2018-11-01 522 views
最近希慎人龍pancake店的旁邊,開了家小小的角落餐廳Snow Peak Eat,是高端日本山系品牌Snow Peak開的,賣輕食,重點是能試用品牌的產品!簡單卻豐富的食物,很切合camping的主題!買好食物就可直接就座。這角落完全是仿露營的感覺,枱椅都是露營用品,後面還在個帳幕,加上背景,讓大家切身於山林的樣子。跟兩位女生一起吃,兩份沙律加一份pizza的份量剛剛好吧。牛油果田園沙律配油醋汁全是蔬果,色彩繽紛鮮豔又健康,十分適合我們呢!油醋汁添了酸味,有點開胃。他們用,的食材夠新鮮,菜清新,橙和西柚酸甜又多汁,牛油果入口即溶好滑,香甜的無花果更是驚喜位煙三文魚凱撒沙律用了清甜爽脆的羅馬生菜,煙三文魚,煙肉和巴馬臣芝士碎及法包粒,加上醬汁就如凱撒沙律的樣子。煙三文魚又兩大片,好長呀!肉質又柔軟有鮮味,抵食抵食。香草水牛芝士薄餅是我要的,誰說pizza一定要有肉?就這樣用蕃茄,芝士和羅勒葉已經可以很好吃。這裡的pizza是薄脆的批底,帶來不同口感之餘又不會太飽。底層塗滿蕃茄醬,加了忌廉和水牛芝士,烘過有半溶的口感!最喜歡這團芝士,薄薄的外皮包裹著超幼滑的芝士,口感perfect! 怕

簡單卻豐富的食物,很切合camping的主題!

跟兩位女生一起吃,兩份沙律加一份pizza的份量剛剛好吧。

煙三文魚凱撒沙律

煙三文魚又兩大片,好長呀!肉質又柔軟有鮮味,抵食抵食。

香草水牛芝士薄餅

底層塗滿蕃茄醬,加了忌廉和水牛芝士,烘過有半溶的口感!

最喜歡這團芝士,薄薄的外皮包裹著超幼滑的芝士,口感perfect! 怕胖的友人給了我多一團,照吃照吃!

對莓果類有偏好的我點了野莓特飲,是以藍莓為主的梳打飲品,味道清甜又夠爽。除了有新鮮的藍莓外,冰內有乾坤!冰粒內也有草莓和藍莓,好得意!
super berry ade

坐著露營枱椅用餐的感覺頗特別,吃完還可到旁邊賣店看看有沒有合適自己的物品,很有特色!
2018-10-26
$100 (Dinner)
super berry ade
  • superberryade
2018-11-01 358 views
上星期同朋友去左希慎行街,見到呢間以露營為主題既新餐廳呢度係以半自助既形式買野食係開放式既擺位,除左設有露營既用具做擺設之外,連坐位都有用到露營既摺凳添!!咁山系既感覺又真係幾特别而食物都係以輕食為主有幾款沙律同薄餅可以揀,而飯類就有一款身為小飯桶既我就梗係唔會放過食飯既機會啦我要左份“咖喱牛肉飯”HKd$69咖喱調味香濃不嗆喉,仲有薯粒同紅蘿白,滋味又飽肚而朋友就要左份“夏威異風情薄餅”HKd$79,細食既朋友分左塊俾我食,味道幾好啵,仲用左新鮮菠蘿夠晒fresh係到食完就當自己去左個“都市露營”啦
上星期同朋友去左希慎行街,見到呢間以露營為主題既新餐廳

呢度係以半自助既形式買野食

咁山系既感覺又真係幾特别

而食物都係以輕食為主

有幾款沙律同薄餅可以揀,而飯類就有一款

身為小飯桶既我就梗係唔會放過食飯既機會啦

我要左份“咖喱牛肉飯”HKd$69

咖喱調味香濃不嗆喉,仲有薯粒同紅蘿白,滋味又飽肚

係到食完就當自己去左個“都市露營”啦
Lunch