2022-11-12 155 views
清湯牛腩是很多香港老饕追求嘅熱門美食之一,😎食得有追求嘅食貨,🥳更會追求限定品,如崩沙腩、香脆爽腩、軟淋坑腩等特別部位,🥰各有風味,投其所好。清湯加入新鮮牛骨,🐮熬制牛腩,配方及加入多款新鮮蔬菜用心熬制出來。由於牛腩新鮮味濃,👍更不需落任何香料去除牛的羶味,✨保持湯頭味道清甜。濃香咖哩🥘多種香料及蔬菜熬成咖喱汁,再配上牛腩等主角,🍚同白飯或麵食用,美味非常!#蘇哥清湯腩 #shatin

#蘇哥清湯腩 #shatin
2022-10-29 257 views
今日放假走到入科學園裏搵食, 遠處見到好多人等位, 就入去試下!點了... 小食: 腩汁蘿蔔2碗清湯牛腩河(凍奶茶+凍檸檬茶) (河粉又滑, 牛腩肉嫩,腩汁蘿蔔清甜無冇渣"抵食")加上員工同經理, 都落手落腳做, 服務好值一讚

點了...
小食: 腩汁蘿蔔
2碗清湯牛腩河(凍奶茶+凍檸檬茶)
(河粉又滑, 牛腩肉嫩,腩汁蘿蔔清甜無冇渣"抵食")

加上員工同經理, 都落手落腳做, 服務好值一讚

2022-10-27
$60 (Lunch)
2022-10-27 201 views
科學園又有新餐廳,今次呢間終於叫做抵食啲同平民啲,3個人叫左3碗野,價錢合理,牛腩好食,食得過。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。🥢清湯崩沙腩伊面 $55最鍾意食清湯腩,軟腍而牛味香濃,肥瘦適中,啖湯都唔錯,清清地少少八角味。。🥢魚蛋粗麵 $39有啲美中不足係得魚蛋,無魚片。不過魚蛋幾彈牙爽口有魚味,粗麵爽爽地。。🥢淨鮮蝦雲吞 $41淨餸抵食,有成7粒,雲吞大大粒蝦肉比例均勻。。👍🏻👍🏻👍🏻

🥢清湯崩沙腩伊面 $55

🥢魚蛋粗麵 $39

🥢淨鮮蝦雲吞 $41
淨餸抵食,有成7粒,雲吞大大粒蝦肉比例均勻。

👍🏻👍🏻👍🏻
2022-10-25 134 views
個人來說我都是最喜歡食湯麵,牛腩河真是我超鍾意的食物,知道有這間餐廳新開張,很開心。所以立即點了試試,我覺得價錢合理,牛腩很淋很有牛香味,很怕有些麵店是粒粒牛肉碎配很多肥肉,呢間不會,一整排牛腩,啖啖肉很爽,河粉都算幼不會一夾就斷,整體我覺得好食,會再幫襯。
2022-10-25 138 views
清湯沙腩麵 $47+6牛腩麵本身$47, 如果要特別部位例如爽腩,坑腩或者崩沙腩就要另加$6原本心大心細坑腩定沙腩但店員話坑腩lunch time 就已經賣晒,所以今次試下沙腩.黎到個樣已經好靚仔,牛腩顏色好粉嫩食落牛腩腍滑不鬆散,牛味都幾濃郁而個湯底就傾向清香,唔係好重味講返個腩,腩肉半肥半瘦,咬落油脂豐腴,係我喜歡既質感同味道.成碗麵都好食,值得encore 唯一可惜係清湯腩麵本身無蘿蔔,要另叫, 但另叫都唔貴.好食原來因為呢間係天后馳名清湯腩既新品牌,味道有保證,希望keep到落去.腩汁蘿白 $17好清甜,大部分都無渣又夠大大舊
清湯沙腩麵 $47+6
牛腩麵本身$47, 如果要特別部位
例如爽腩,坑腩或者崩沙腩就要另加$6
原本心大心細坑腩定沙腩
黎到個樣已經好靚仔,牛腩顏色好粉嫩
食落牛腩腍滑不鬆散,牛味都幾濃郁
而個湯底就傾向清香,唔係好重味
講返個腩,腩肉半肥半瘦,咬落油脂豐腴,係我喜歡既質感同味道
成碗麵都好食,值得encore
唯一可惜係清湯腩麵本身無蘿蔔,要另叫, 但另叫都唔貴
好食原來因為呢間係天后馳名清湯腩既新品牌,
味道有保證,希望keep到落去
腩汁蘿白 $17

好清甜,大部分都無渣
又夠大大舊
開左都冇一個月,搏你地喺科學園返工的人冇咩選擇,服務態度食物質量每況越下都吹佢唔脹。雙拼收費方法隨意改,唔會顯示喺menu 度,總之佢話點就點,收到張單見到收費唔同左,老細一句得埋黎,"唔啱食就轉過第二樣!" 真係吹佢唔脹開張初期覺得佢d 清湯腩真係夠清,唔多味精,粉量尚算ok (雖然女士都可能會唔夠飽);而家直情好似油加清水咁;咖喱就得個甜味,薯仔多過牛腩;暫時係得個炸魚皮keep 到水準。真係比多少少$ 去3期樓上食意粉都冇咁嬲
2022-10-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
  • 炸魚皮
2022-10-02 468 views
未夠12點黎到,等咗5分鐘就有位坐,幫我哋落單嘅阿姐係用手寫單🥶。等嘢食期間觀察其他食客食咩,發現人人都有電腦單,但我哋就冇😰,揮左一陣手終於有人肯過嚟,即刻叫阿姐幫我哋check下有冇落到單,佢隔咗一陣終於拎咗張電腦單返黎,單上印住12:27pm…😱等多10-15分鐘,碗麵終於黎到,岩岩起筷,另一位阿姐就過嚟問我哋介唔介意搬去另一張枱坐,原文複述:「我知你哋都就快食完,唔知你哋介唔介意轉去另一張食?」😧紫菜三寶丸幼麵($47)成碗麵只有5粒丸,魚蛋3粒,墨丸1粒,牛丸1粒,紫菜就最多,麵量極少,食完仍然空虛。幼麵冇鹼水味,但成碗麵、丸同湯都冇咩味,好彩枱上有調味料,加一匙羹辣油🌶️,味道即時提升。

紫菜三寶丸幼麵($47)
紫菜三寶丸幼麵

2022-09-27 496 views
科學園的餐廳選擇越來越貧乏,這年大換血,換到中午更加唔知食乜好, 終於。。。開了間清湯腩,想食粉麵有著落了。今日同同事來lunch, 因為是最繁忙的時段,所以我們來到已經大排長龍, 幸好所需等候的時間唔算太長, 15分鐘左右就到我們了。餐廳的菜單包羅萬有, 但當然最主打的是清湯牛腩吧, 但我食得較重口味所以點了牛三實酸辣粉。另外我們加了腩汁蘿蔔。這家的酸辣粉不是我們正常想像中的, 湯底以清湯加入白醋之類的酸,然後在薯粉上頭澆了兩大匙勺辣椒油,辣勁十足,但略嫌有點馬虎, 不過味道還不錯。牛三寳算幾到位, 有肉味, 牛腩炆得軟熟。腩汁蘿蔔比我想像中好味, 蘿蔔沒有筋,煮得很透很入味。

腩汁蘿蔔比我想像中好味, 蘿蔔沒有筋,煮得很透很入味。
2022-09-23
Type of Meal