平時係大埔街市食崩沙腩,以為出黎食會正D...點知原來好普通,d崩沙腩好細件,沒咩根膜,d湯好多味精同好似車仔面d味,d蔥沒一般粉面鋪咁香口,又沒加蒜頭,辣椒油味到有點怪。
2024-11-11
$64 (Lunch)
1K
2024-11-06 84 views
公司和家附近都有蘇哥清湯腩不說不知道原來有好幾家分店事實上他們的清湯腩真的ok五十多元午餐這世道來說不算貴了崩沙腩爽口牛味特別重份量也算多吧清湯不會太重味精轉麵底不用加錢油菜加腩汁加$13午餐這樣已很豐富了炸豬朳担坦麵也是我午餐之選湯底有濃濃花生香,帶點微微酸味我喜歡這裡的麵煮得不粘糊炸豬扒大件而且已剪開真是蠻貼心的我在這裡只喝過凍奶茶走田水準很穩定,有茶香沒煮過龍總括來說吃個快飯我本來就沒大要求夠飽,好吃,價錢合理三個都達標了還求什麼😂港式價錢港式享受如果要求好好服務就不是茶記了

公司和家附近都有蘇哥清湯腩

轉麵底不用加錢
油菜加腩汁加$13
午餐這樣已很豐富了

炸豬朳担坦麵也是我午餐之選

湯底有濃濃花生香,帶點微微酸味

我喜歡這裡的麵煮得不粘糊

炸豬扒大件而且已剪開
真是蠻貼心的

我在這裡只喝過凍奶茶走田
水準很穩定,有茶香沒煮過龍

總括來說吃個快飯我本來就沒大要求
夠飽,好吃,價錢合理
三個都達標了還求什麼😂
港式價錢港式享受
如果要求好好服務就不是茶記了
在一個晴朗的假日,我和太太在科學園海邊散步後,決定找個地方醫肚。意外驚喜發現了這裏有一間蘇哥清湯腩,地址是白石角香港科學園第二期科技大道西8號尚湖樓8W。我和打令走進餐廳,這裏環境令人感到舒適,乾淨整潔,空間寬敞,讓人有種放鬆的感覺。我們二口同聲點了牛三寶,搭配不同的主食。我選擇了白飯,太太則要了幼麵。牛三寶的組合包括牛筋、牛肚和牛腩,搭配了蘿蔔 ,湯底味道鮮美,讓整個菜式更加出色。白飯粒粒分明,香軟可口,配搭清湯牛三寶相得益彰。太太的清湯牛三寶幼麵,麵質彈牙爽口,清湯的清香與麵條的彈性完美結合。特別推介,牛三寶與辣椒油的配搭,讓味覺更加豐富,增添了一絲刺激。我們還點了凍檸茶,甜度適中,不會過於膩口,正好為這頓飯畫上完美的句號。整體而言,白石角科學園蘇哥清湯腩,牛三寶無論配上飯或麵皆是絕配,餐廳環境宜人,是個值得一試的地方,絕對不容錯過!

打電話落單要雪菜肉絲米,叫我10分鐘後拎。去到收銀先至講冇晒,叫我揀第二個。但落單嘅時候又唔講,又唔打電話返嚟通知。問佢點解唔通知,就話係囉,點解唔通知?態度極差同寸。永不光顧。
TakeAway
2024-08-31 314 views
即日新鮮去製作,🐮牛雜的部位都是即點即切,每到lunch/dinner time,✨因為性價比高又足料,都吸引好多附近的職員同街坊。💕💥主打滋味清湯腩,湯底醇厚,湯看似清澈,慢品味道濃郁。😚牛腩的品質都是靚肉,而且牛肉同牛筋的比例啱啱好,😋就算是厚切,都唔會咬唔動,口感極佳。招牌小吃牛丸,🤓蘿蔔和炸魚皮也特別值得一試。腩汁里的蘿蔔清甜多汁,🥣牛丸有嚼勁,而炸魚皮更是酥脆可口。#shatin

#shatin
2024-08-30 249 views
即日新鮮去製作,🐮牛雜的部位都是即點即切,每到lunch/dinner time,✨因為性價比高又足料,都吸引好多係沙田呢邊附近的職員同街坊。💕💥主打滋味清湯腩,湯底醇厚,湯看似清澈,慢品味道濃郁。😚牛腩的品質都是靚肉,而且牛肉同牛筋的比例啱啱好,😋就算是厚切,都唔會咬唔動,口感極佳。招牌小吃牛丸,🤓蘿蔔和炸魚皮也特別值得一試。腩汁里的蘿蔔清甜多汁,🥣牛丸有嚼勁,而炸魚皮更是酥脆可口。

2024-08-04 305 views
蘿蔔牛腩都唔錯!🐮牛三寶,牛腩,牛筋和金錢肚份量十足,口感恰到好處,不爛不硬,入口即化。😋最驚喜的是蘿蔔的清甜味道🥕無渣的同時,水份很多,😙清爽之餘,有吸收腩汁濃郁的肉香,入味。牛腩和牛筋香氣四溢,🫶🏻滑嫩入味,能吃到淡淡的牛肉香味。✨金錢肚也有剪開一條條,容易吃之餘,肉質軟淋,充滿驚喜。酥炸雞翼,🥩除了牛腩,小吃也是不錯的呢,雞翼皮薄外脆,肉汁好多。#shatin #沙田美食 #沙田 #清湯腩

#shatin #沙田美食 #沙田 #清湯腩
2024-06-17 783 views
本來諗住排隊買外賣,當排到我準備落單時,突然有一班客出嚟埋單俾錢,收銀阿姐(曲髮到肩帶眼鏡嗰位)突然叫我企埋一面等佢處理完插隊埋單嗰批客先。我等佢處理完一個碌左好耐信用卡既埋單客之後,仲要我繼續等佢處理晒所有埋單客先,插隊處理幫襯完既客先已經有問題,仲要趕走買外賣未幫襯既客,依個員工真係一個“好”員工!你老闆真係要多謝你!
TakeAway
嚟到一定要試吓佢嘅招牌清湯腩,湯底鮮味,麵嘅質地都恰到好處同湯底非常之夾。講到牛腩方面,肉質非常軟腍,而且牛味好濃,係實至名歸嘅招牌菜!(💡原本碗麵會跟埋蔥花,如果唔要,落單嘅時候就要同職員講啦)另外叫咗濃味嘅沙腩擔擔麵。沙腩識落肉質結實啲但都保持到軟腍,口感會多少少,牛味再濃啲!以擔擔麵方面,湯汁唔係坊間杰撻撻嘅嗰種,但都保持到麻醬嘅香味,同時唔會蓋過牛肉嘅味道,麵質都非常有誠意,有質感、嚼口,整體嚟講湯底、麵、同牛肉嘅配合程度好高!
清湯牛腩幼麵(走蔥)

沙籃擔擔麵

2024-06-03
$70 (Lunch)
清湯牛腩幼麵(走蔥)
沙籃擔擔麵
  • 沙腩擔擔麵
2024-05-10 727 views
評價話好味喺Menu上面打星星嗰啲譬如金錢肚同埋牛腩都好好味!不過牛筋就真係弱啲,口感少少爽,煙靭嘅感覺沒有下午茶金錢肚麵大概有六件,都好厚身同埋好鮮味!加$13白灼菜心,再加20幾蚊要菠蘿,雖然蘿蔔好平,但係太想食朋友食雲吞鮮蝦都覺得好味!不過自己試咗一啖就覺得麻麻地可能我本身唔係特別鍾意食!呢間嘅金錢肚的確唔錯!如果有牛雜仲好可能科學園唔多客,呢啲舖頭嚟講算少選擇不過服務態度非常好,店員態度親切
下午茶金錢肚麵大概有六件,都好厚身同埋好鮮味!

朋友食雲吞鮮蝦都覺得好味!不過自己試咗一啖就覺得麻麻地

可能科學園唔多客,呢啲舖頭嚟講算少選擇
不過服務態度非常好,店員態度親切
Type of Meal
Tea
2024-05-04 598 views
來科學園上班,😉一直鐘情於清湯牛腩,終於可以有機會來品嘗正宗的啦!牛筋酸辣粉,🐮Beef Tendon with Hot and Sour Noodles,湯喝完,事後沒有口乾,應該沒有味精,酸辣粉也是現做的,🍜配上牛筋搭配滿分。清湯淨牛腩Beef Brisket牛腩量大湯又清又鮮,🥩堅持每天新鮮製作.現點現切!主打的港式清湯腩,呈現香港地味道!湯底,湯清但味濃,🥢牛腩部份選用非常好肉和筋比例剛好,厚切也不會痴牙,蘿小卜都值得一試!

清湯淨牛腩Beef Brisket
今早有要事到科學園 , 上OpenRice 睇吓見依間都唔錯咗,咁就揀咗依間,點知就⋯⋯⋯先講返今日食咗啲乜嘢沙嗲牛肉麵,餐肉炒蛋牛角酥,凍齋啡走甜。沙牛~一般般啦炒蛋~滑嘅熱嘅牛角~交貨嘅質素凍齋啡走甜⋯⋯黑水囉,仲有野送添好唔好食已經唔係考慮範圍,食店最緊要係衛生!飲品入面有飯粒已經完全嘔心,可想而知你哋對衛生有幾重視?!但係唔知點解你可以有咁多個讚?戴返頭盔先,我覺得好唔好食≠你覺得好唔好食,好唔好食因人而異。

沙牛~一般般啦

炒蛋~滑嘅熱嘅
牛角~交貨嘅質素
凍齋啡走甜⋯⋯黑水囉,仲有野送添
飯粒

2024-03-27 488 views
在科學園這種辦公的地方,😙竟然還能吃到人均才60+的牛腩,💖和朋友lunch time一起來,無論清湯腩和咖喱牛腩都不錯哦!🤩咖喱牛腩,🍛咖喱汁微辣,裡面的牛肉還是挺豐富的,大大塊的牛肉,🐮軟糯的牛筋,配上一大碗白飯,🥩真的是太絕了。清湯腩,🥢牛肚切得比較大塊,而且還是帶筋的那種!湯汁清甜,帶有牛肉淡淡的清香,😋突出牛肉自然的香氣。服務有效率,上菜挺快的,很適合打工一族來吃飯,親民。

服務有效率,上菜挺快的,很適合打工一族來吃飯,親民。
2024-03-19 406 views
分別叫左份沙丹豬扒飯 ❤ 同 意大利鮮茄雞扒腸仔拼意粉❤。先講講咩係沙丹先,其實佢係黎自澳門茶記既菜色,基本上有豬扒 太陽蛋 火腿片 同 雜菜豆伴碟。而橙紅色醬汁係由洋蔥 紅蘿蔔 茄膏等煮成,所以個醬汁都係茄汁! 餐廳既沙丹豬扒飯,豬扒唔算好厚身,醃得幾入味,食落鬆化,太陽蛋加火腿片再撈埋個茄汁,食起黎幾惹味。而個意大利鮮茄雞扒腸仔拼意粉 ❤ 同沙丹豬扒飯既茄汁一樣,都係好香甜,大大塊雞扒嫩滑夠juicy! 意粉亦唔會煮到好淋,好有咬口,份量亦都好足,配埋2條港式必備嘅腸仔,滿足✌🏾另外加多$13就有多份時菜,抵食

另外加多$13就有多份時菜,抵食
2024-03-16 302 views
星期天自然醒後,與太太散步海濱,走得累了,去蘇哥牛腩吃個早餐,我點了沙嗲牛肉麵,配上太陽疍及午餐肉。牛肉麵,湯美味,麵彈牙,太陽疍,午餐肉正常配置,配上奶茶,親民價,只是37元