2020-11-01 71 views
聽講銅鑼灣新開咗間好正嘅越南餐廳,我就即刻約埋兩位朋友一齊去試吓。餐廳環境寬敞舒適,服務員態度和藹親切,第一印象已經相當唔錯。鮮蝦青木瓜沙律平時食開嘅青木瓜沙律通常都辣辣地,依一款越式嘅反而一啲都唔辣。開邊大蝦非常甜味,而青木瓜絲亦好清新爽脆。不過最為人不知嘅,就係原來依個鮮蝦青木瓜沙律,係應該配合魚露嚟食。魚露令整個沙律嘅鮮味更加突出,更加惹味。蒜香牛油雞翼雞翼炸得超香脆,雞翼大隻得嚟、肉質嫩滑Juice。方間有好多餐廳做依味雞翼時,味道會側重於蒜香或者牛油,而SO TAM就調配得好好,兩者味道好平衡。燒豬肉串火喉控制相當得宜,面頭少少焦香,肉仍然保持嫩滑。調味亦剛剛好,原全唔需要再額外點汁醬。講下飲品先。我哋分邊叫咗桔仔蔗汁、龍眼水同埋House White Wine。唔慣飲甜嘢嘅朋友,可以試下桔仔蔗汁。蔗汁雖然係甜,但桔仔中和咗部分甜味,仲令蔗汁嘅味道層次升級。龍眼水就比桔仔蔗汁甜少少,不過龍眼肉十足,真係真材實料。至於白酒,一入口香氣就充滿口,而且同啲頭盤小食都幾夾。越式豪華火煱,人稱鐵帽子鍋嘅越式火鍋。有依個別名、因為鍋嘅形狀似一隻反轉咁嘅帽。火煱可選椰子雞湯或者蟹湯。而基本

桔仔蔗汁、龍眼水、House White Wine

越式豪華火煱,人稱鐵帽子鍋嘅越式火鍋。有依個別名、因為鍋嘅形狀似一隻反轉咁嘅帽。火煱可選椰子雞湯或者蟹湯。而基本已包含菜、蜆、魷魚同牛肉。經理介紹我哋可以先品嘗湯頭,跟住將配料焯熟,再用菜葉包住嚟食。依個番茄蟹湯超好味,番茄同蟹非常濃郁。配料亦非常新鮮、再加埋濱海、用生菜葉包住,又真係好好味。
越式豪華火煱

食完主食,當然係甜品時間啦。餐廳提供嘅五款甜品當中,我哋揀咗桂圓黑糯米、椰汁斑蘭西米糕同埋菠蘿香茅乳酪。 桂圓黑糯米有一大球雲尼拿雪糕球,黑糯米中有大大粒嘅桂圓肉。椰汁斑蘭西米糕,成個青BB、一眼就睇得出係斑蘭。整個西米糕都充滿椰汁同斑蘭香味。菠蘿香茅乳酪,一大件嘅燒菠蘿,菠蘿燒過後非常之甜美,乳酪面頭有磨成蓉嘅香茅,估唔到混埋乳酪原來都幾好味。
桂圓黑糯米、椰汁斑蘭西米糕、菠蘿香茅乳酪

食到尾,我同另一位朋友叫埋越南滴咖啡。經理咁啱經過,介紹咗依個越南滴咖啡嘅煉奶都係嚟自越南,以保證有越南風味,而凍飲咖煉奶原來係比熱飲多一倍嫁。越南咖啡並唔係一種咖啡豆的品種,而係一種咖啡的飲法。使用滴漏式嘅咖啡器具,而多數都係用咗經過重烘焙,苦味比較重嘅Robusta 咖啡豆,再配上煉奶。越南滴咖啡嘅味道非常濃烈,咖啡嘅苦味、堅果味隨著煉奶嘅甜甜口感,帶出令一種層次,相當之好飲。
桔仔蔗汁、龍眼水、House White Wine
桂圓黑糯米、椰汁斑蘭西米糕、菠蘿香茅乳酪
越南滴咖啡
呢間野新開 見食評唔錯稔住試下 佢個牛肉酸鍋得幾片非常薄既牛肉 同生菜 比一碗生牛肉湯河仲要少 同個價錢完全唔成正比 其他野食可以 但都唔正宗 個牛肉酸鍋千祈千祈唔好嗌 完全中伏
2020-10-30 105 views
有個吃貨朋友真好,在時代廣場看戲後到《So Tam》越菜,這裡剛剛開業🥳餐廳位於英皇珠寶中心樓上,𨋢門大開後,有架越南標誌—- 單車 🚲在眼前 ~ 聽職員說是運回來😱 這裡的環境有舒適版的越南味道😎多人更有獨立房間 🥳 私隱度高 ! 先來個小食 脆口帶小許甜, 小妹吃不停🤣越式炸春卷 HKD 78 炸得金黃色脆,內裡味道調較不錯,一絲絲雲耳、紅蘿蔔🥕更增加爽口度。肉質與脂肪也比例相稱 😎燒豬肉串 HKD 42 (2 串) 肉質嫩口👍🏻 起初擔心肉質乾如柴🤣味道不錯! 越式豪華火鍋 HKD 228 越南也有Hot pot!爐具很有意思,有菜、蜆、魷魚、牛肉材料 滿滿的圍著 🤩 ~ 有睇頭! 挑選了椰子湯底,內有椰子肉、雞肉😋 味道帶有濃郁的一鼓椰子香氣。雞肉挺嫩口 桔仔遮汁 HKD 38 酸酸甜甜味道很清新~ 爽 YY House Red Wine HKD 19 桂圓黑糯米 HKD 48 加了桂圓的椰汁味雪糕濃郁而且入口不會感到冰塊。 配上煙煙韌韌的黑糯米 推薦! 椰汁班蘭西米糕 HKD 38 喜愛西米露就最為適合了,複蓋了整杯啊! 朋友說入口後班蘭蛋糕味道很強烈 ~ 整體服務認真而

餐廳位於英皇珠寶中心樓上,𨋢門大開後,

有架越南標誌—- 單車 🚲在眼前 ~ 聽職員說是運回來😱

先來個小食
脆口帶小許甜, 小妹吃不停🤣

越式炸春卷 HKD 78

燒豬肉串 HKD 42 (2 串)
肉質嫩口👍🏻 起初擔心肉質乾如柴🤣
味道不錯!

越式豪華火鍋 HKD 228

挑選了椰子湯底,內有椰子肉、雞肉
😋 味道帶有濃郁的一鼓椰子香氣。
雞肉挺嫩口

桔仔遮汁 HKD 38
酸酸甜甜味道很清新~ 爽 YY

House Red Wine HKD 19

桂圓黑糯米 HKD 48

椰汁班蘭西米糕 HKD 38

整體服務認真而且賓賓有禮,食物滿意,價錢合理
2020-10-30 86 views
越南菜,食來食去都係生牛肉河,毫無新意!但今次食果間越南菜,居然有啲驚喜首先,推介下個豬肉同雞肉串燒,燒得岩岩好,唔鞋,不過香茅味有啲重,其實都好食嘅之後食左蒜香牛油雞翼,啲炸皮太厚,同埋雞翼有少少紅,可以改善一下重點黎啦,就係濃湯鮮茄蟹肉檬粉,呢個真係不得了,茄味同蟹味好出,仲有好多蟹肉,絕對唔係求求其其!最後,食到非常飽,之不過仲有份拉椰糕甜品,好有椰子味同好煙un!!整體來講,呢度無論環境同地點都無得輸,徝得一去!
越南菜,食來食去都係生牛肉河,毫無新意!

但今次食果間越南菜,居然有啲驚喜

整體來講,呢度無論環境同地點都無得輸,徝得一去!

2020-10-29 47 views
日日食日本嘢,真係食到無乜新意。但係個人黎講,又唔喜歡西餐,咁就決定去試下Vietnam cuisine. 今次就去左SO TAM,地點就剛好係銅鑼灣時代廣場對面。餐廳裝潢好好,幾有Vietnam特色,Menu 設計亦好靚,揀左一陣,店員就主動過黎提供意見同推介,值得一讚。 店員今次主力推介蒜香牛油雞翼、鮮茄濃湯蟹檬。另外,自己決定再叫一個炒通菜同雞豬肉串燒。 上菜速度好快,(不過我略嫌有少少太快,真係食都食唔切)。 首先食左串燒,好重香茅味道,好食!肉又燒得岩岩好! 牛油雞翼,略嫌皮有點厚,不過真係好香好好食! 最徝得推介的,非鮮茄濃湯蟹檬莫屬,蟹味真係好濃,食到唔停得口。 最後,叫左一杯龍眼冰同拉椰糕。非常豐富的午餐,抵食好食!

今次就去左SO TAM,地點就剛好係銅鑼灣時代廣場對面。

上菜速度好快,(不過我略嫌有少少太快,真係食都食唔切)。

首先食左串燒,好重香茅味道,好食!肉又燒得岩岩好!

牛油雞翼,略嫌皮有點厚,不過真係好香好好食!

最後,叫左一杯龍眼冰同拉椰糕。非常豐富的午餐,抵食好食!
2020-10-29 77 views
天氣開始轉涼,正是打邊爐的時候!中港台日韓瑞士火鍋經常吃,就是沒試過越式!今晚最於有機會一試新餐廳位於一商業大廈的二樓,旁邊是同一集團的中式點心店裝修風格充滿越南特式,感覺置身小法國一樣,暫時未能去旅行就在這感受一下異國風情牙車快即雞絲沙律!味道清甜開胃,作飯前沙律十分適合越式手拉蒸粉卷皮薄香滑,餡料豐富,味道清爽不膩主角牛肉酸鍋除了牛肉外還有蜆、菜、香葉及菠蘿片!蜆已經做了吐沙工序,十分細心!配有米紙可包著各配料一起吃!由於湯底味非常濃,基本上不用沾醬汁美食當然要配美酒,紅白酒只項$19一杯無論如何也要留肚吃越式甜品!椰汁斑蘭西米糕口感清甜軟滑,同時品嚐到椰香及斑蘭葉的芳香桂圓黑糯米可選凍或熱食!口感軟Q、健脾暖肝越南滴咖啡在先熱後冷的交替作用下散發最極致的風味熱龍眼水,甜度剛好,養心安神
新餐廳位於一商業大廈的二樓,旁邊是同一集團的中式點心店
牙車快
牙車快即雞絲沙律!味道清甜開胃,作飯前沙律十分適合
越式手拉蒸粉卷
越式手拉蒸粉卷皮薄香滑,餡料豐富,味道清爽不膩
House  Wine
美食當然要配美酒,紅白酒只項$19一杯
椰汁斑蘭西米糕
桂圓黑糯米
桂圓黑糯米可選凍或熱食!口感軟Q、健脾暖肝
越南滴咖啡在先熱後冷的交替作用下散發最極致的風味
龍眼水
熱龍眼水,甜度剛好,養心安神
2020-10-28
$305 (Dinner)
牙車快
House  Wine
椰汁斑蘭西米糕
桂圓黑糯米
龍眼水
2020-10-24 159 views
抗疫咁耐,終於出街拍下拖!頭盤我地叫左燒豬頸肉木瓜沙律,脆邊豬頸肉係我最愛,驚喜在豬油渣脆脆,炸得岩岩好,雖然邪惡都忍唔住口食左幾粒。以為係前菜,點知份量好大!食完飽左一半😹手拉粉卷皮薄餡料夠味,可惜掛住影相,搞到放耐左粉皮痴晒碟,同整爛左啲皮最抵讚嘅係海鮮濃湯濛嘅湯底,酸尾尾加少少辣,就算平時唔係好食得辣嘅我都食得好過癮❗$98非常足料有蝦硯同魷魚圈半邊雞略嫌偏甜,但起碼餐廳掌握燒雞肉嫩又滑,兩人食份量稍多,如果去左骨的話 用黎加生菜包住食更好唔太甜嘅甜品拉椰糕~ 😹滴漏咖啡滴滴精華加埋練奶,出奇地唔似一般越南咖啡咁甜,可能跟香港人口味調整過😋 而龍眼水好多龍眼肉😍但偏甜其實下次想再黎試下呢個火鍋! 見隔離枱個越南火鍋咁吸引~整體幾好, 始終新餐廳,乾淨企理,服務唔錯,坐喺角落頭都成日有員工黎"針"水,仲要食物高汁唔太貴,食左成晚around 500, 可以翻啅 😊
抗疫咁耐,終於出街拍下拖!

蕃茄湯海鮮湯檬

唔太甜嘅甜品拉椰糕~ 😹

其實下次想再黎試下呢個火鍋! 見隔離枱個越南火鍋咁吸引~

蕃茄湯海鮮湯檬
2020-10-23 178 views
本身好鍾意食正宗嘅越南菜睇到有人話呢度新開幾正宗就諗住去試下 兩個人叫咗四樣嘢蕃茄蟹檬 $88牛油雞翼 $68越式春捲 $78牛肉串燒 (兩串) $48首先蟹檬好快就嚟咗,個湯係完全冇蟹味,得番茄同香茅嘅味,都算啦咁嘅價錢我都唔期望佢係真材實料咁用好多蟹嚟煮個湯頭,本身冇乜期望所以都冇失望,附送用嚟放落湯嘅芽菜同香葉都唔係好新鮮其餘三樣嘢係新鮮整嘅所以就等咗一陣陸續先上。首先個牛油雞翼有好多炸蒜黐住喺度,炸得幾惹味又保留到肉汁,略嫌啲炸蒜少少蓋過咗牛油嘅香味個牛肉串燒賣相睇落好似幾好,一食不得了,個牛肉係入口即化,唔好意思,係落咗鬆肉粉嗰種化跟住個春捲嚟到我真係下咗一聲,只有四小件,係茶樓食到嘅春捲一半嘅size,盛惠78蚊... 重點係味道毫無特別,如果用佢畀埋嘅生菜包住一齊食就更加乜味都食唔到... 我係由ig得知呢間新開嘅餐廳,亦都見到佢哋soft opening期間有九折優惠。有枱客人問係openrice book唔到枱但係會唔會照有九折,個經理就話冇 (佢地應該係唔知唔使book都會有優惠),但當我之後同經理講我喺ig見到個優惠佢就話可以照做返個九折俾我(??),希望餐廳要做
本身好鍾意食正宗嘅越南菜
睇到有人話呢度新開幾正宗就諗住去試下

兩個人叫咗四樣嘢
蕃茄蟹檬 $88
牛油雞翼 $68
越式春捲 $78
牛肉串燒 (兩串) $48

番茄蟹檬

我係由ig得知呢間新開嘅餐廳,亦都見到佢哋soft opening期間有九折優惠。有枱客人問係openrice book唔到枱但係會唔會照有九折,個經理就話冇 (佢地應該係唔知唔使book都會有優惠),但當我之後同經理講我喺ig見到個優惠佢就話可以照做返個九折俾我(??),希望餐廳要做優惠嘅話唔好做到咁小家...

差唔多食到尾聲嘅時候, 有staff走埋嚟想收我隻碟,重點係我根本未食完,仲有食物喺隻碟度,所以冇比佢收。話口未完又有另一個staff想收我隻碟,今次我態度有啲強硬話我仲未食完,跟住佢走咗。我同男友講笑話如果仲有第三個人走埋嚟我諗我會反枱,點知真係有!! 好彩佢喺我未發火之前俾第一個staff拉走咗佢。當晚係冇乜客人,起碼有一半吉枱, 我唔知啲staff係想趕客定係太得閒冇嘢做喺度玩收碟...

好心做下staff training啦,問menu點解冇我喺網上見到嘅法包,個侍應支支吾吾話得午市有但可以照做畀我,但係價錢會貴啲,問佢幾錢佢就好似求其噏咗個價錢出嚟咁,我真係無言以對

總括而言間嘢開正係時代廣場對面,咪又係諗住做打工仔同遊客嘅生意,可想而知會有幾正宗
2020-10-22
$150 (Dinner)
2020-10-20 951 views
經歷一至五喺公司嘅生死搏鬥之後 終於嚟到回血嘅星期六啦!咁難得梗係要同朋友出去食吓好嘢啦😭餐廳喺正時代廣場對面 而且大廈仲好新淨感覺好舒服👍🏻一上到去有兩邊 千祈唔好去錯啊!入到去間餐廳嘅座位都好闊落🥰之後我哋嗱嗱臨睇吓有咩食啦🤤我同朋友各自嗌左一個set•無骨海南雞飯🐥•-我自己梗係食返蛋白質豐富嘅海南雞飯啦!🙈呢個set一嚟到已經好華麗 擺盤靚之餘仲好豐富👍🏻餐湯配菜都主食都一應俱全!以佢嘅雞都整得相當之柔嫩 一咬落有好滑嘅感覺而且佢哋嘅飯仲係用咗黃油煮 特別香!•鮮茄濃湯蟹檬🍜•-而我朋友就係食咗呢個湯檬佢話呢個夢粉個湯底都好濃郁 除咗蕃茄味之外仲有好鮮味嘅蟹肉👍🏻而且配料都唔少👍🏻之後又點少得叫番杯越南特色嘢飲😏•特色越南咖啡☕️•-呢杯咁有特色嘅越南咖啡同越南當地嘅都整得好似👍🏻而個精粹就係佢慢慢滴落嚟嘅咖啡溝埋煉奶一齊 易入口之餘 仲相當滑漏👍🏻 •桔仔甘蔗特飲🍹•-呢杯野嘅味道相當清新 有甘蔗鮮甜之餘仲有青檸嘅清新 飲完之後成個人即刻煥然一新🥰.總括估唔到呢個大廈有間咁有特色嘅餐廳 而且食物質素都幾好 賣相仲幾啱打卡添👍🏻
餐廳喺正時代廣場對面 而且大廈仲好新淨感覺好舒服👍🏻
一上到去有兩邊 千祈唔好去錯啊!

入到去間餐廳嘅座位都好闊落🥰

之後我哋嗱嗱臨睇吓有咩食啦🤤
我同朋友各自嗌左一個set

•無骨海南雞飯🐥•
我自己梗係食返蛋白質豐富嘅海南雞飯啦!🙈
呢個set一嚟到已經好華麗 擺盤靚之餘仲好豐富👍🏻
餐湯配菜都主食都一應俱全!

以佢嘅雞都整得相當之柔嫩 一咬落有好滑嘅感覺
而且佢哋嘅飯仲係用咗黃油煮 特別香!

•鮮茄濃湯蟹檬🍜•
而我朋友就係食咗呢個湯檬

而且配料都唔少👍🏻
之後又點少得叫番杯越南特色嘢飲😏

•特色越南咖啡☕️•
呢杯咁有特色嘅越南咖啡同越南當地嘅都整得好似👍🏻

•桔仔甘蔗特飲🍹•
Lunch
做完treatment 餓餓地,經過Time SQ見到對面英皇二樓開左間越南餐廳,就捉埋老公上去睇。𨋢門一開,必然俾眼前搶眼璧畫吸引住,入面既人物、衣飾以至場景都呈現著獨特既越南社區色彩,仲有代表性既舊式單車,一事一物都彷彿帶我回到胡志明市的片段,腦海中頓時浮現電影《甜蜜蜜》嘅情懷。 鮮蝦青木瓜沙律每次食越菜頭盤都總愛點青木瓜鮮蝦沙律,味道帶點酸甜感特別醒胃。加入一辮羅勒葉在其中,添香效果非常明顯,又不失青木瓜本身既清香原味道。配搭開邊蝦肉既爽甜彈牙,兼附有大量金黃香脆既炸豬皮碎,食落帶有層次感之餘又足料豐富~越式手拉蒸粉卷必食既越式民間手工菜粉卷,外皮相當晶瑩薄透,咬口綿滑柔韌,味道相對清新。平民化既餡料混入扎肉條、蔬菜、豬肉碎、沙葛,落幾滴咸香魚露一齊食,非常惹味。牛肉酸鍋香港少有既鐵帽子火鍋都可以係度揾得到,由外到內深深嚐味到濃厚越式風情。超寬鍋邊要放上大量配料,順時針由色澤鮮艷既牛肉片排起,仲有蜆貝啦、同厚肉菠蘿片,加上大量綠柔香草蔬菜,好有睇頭,絕對係必點推介!鍋底湯頭清香不油膩之餘,切片鮮菠蘿仲添加一份果香酸酸甜甜之感,配合大量香茅洋葱伴煮,牛肉掛上湯汁入口味道更加郁香純

牛肉酸鍋

鍋底湯頭清香不油膩之餘,切片鮮菠蘿仲添加一份果香酸酸甜甜之感,配合大量香茅洋葱伴煮,牛肉掛上湯汁入口味道更加郁香純鮮。

越南滴滴咖啡
透過咖啡文化去細味越南人慢活節奏是最貼切,冲泡器具亦有其獨特一套,配合不銹鋼壺身、蓋子、壓板及底座,一點一滴慢慢萃取出一杯醇厚度極高既咖啡,每啖入喉都非常香順回甘!

椰汁班蘭西米糕、桂圓黑糯米
餐後甜品食埋先夠完美,叫左椰汁班蘭西米糕同桂圓黑糯米各一份。混合左班蘭汁液既椰漿不單止顏色清爽,仲帶俾人一股舒適既草本芳香氣味。黑糯米口感夠軟糯,咀嚼桂圓肉時釋放出甜蜜既味道,超好味!

Dinner
2020-10-19 171 views
同HONEY去時代SHOPPING,原本諗住去對面英皇鐘錶珠寶中心食點心,但原來唔知已經無左,轉左都中式點心店嚐捌同埋越南店SO TAM想想下,因為見到越南店SO TAM好有特色,加上見到有越式火鍋,在越南菜當中真的比較少有,所以就同HONEY決定去越南店SO TAM食我地的DINNER啦~~去到職員真的好貼心地介紹佢地的MENU,另外佢地都介紹左越南火鍋中的- 牛肉酸鍋,所以同HONEY點左牛肉酸鍋,青木瓜沙律,越式手拉蒸粉卷,飲品方面點左熱的越式滴咖啡,熱的龍眼水甜品就點左桂圓黑糯米同埋椰汁斑蘭西米榚,ORDER完,先來一份小食,熱的越式滴咖啡,熱的龍眼水,越式滴咖啡真的好有驚喜,飲落真的好重的果香味,比起平時去食越式野,哩杯真的值得我再來~~龍眼水都唔錯,秋涼真的一流,越式手拉蒸粉卷,哩個小食都唔錯,蒸粉卷食得出剛剛蒸好,餡料都唔少,青木瓜沙律青木瓜沙律的脆粒系豬皮粒,真的好香口,青木瓜沙律又爽口,牛肉酸鍋牛肉酸鍋當中有菠蘿,牛肉,蜆同埋生菜,湯底又唔少的洋蔥,香矛,南薑估不到越式都會有打邊爐XDDD款款食物都唔錯,湯底加埋菠蘿真的酸得來好開胃,意想不到好食,桂圓黑糯米,椰汁斑蘭

去到職員真的好貼心地介紹佢地的MENU,
另外佢地都介紹左越南火鍋中的- 牛肉酸鍋,
所以同HONEY點左牛肉酸鍋,青木瓜沙律,越式手拉蒸粉卷,
飲品方面點左熱的越式滴咖啡,熱的龍眼水
甜品就點左桂圓黑糯米同埋椰汁斑蘭西米榚,
ORDER完,先來一份小食,

熱的越式滴咖啡,熱的龍眼水,
越式滴咖啡真的好有驚喜,飲落真的好重的果香味,
比起平時去食越式野,哩杯真的值得我再來~~
龍眼水都唔錯,秋涼真的一流,

越式手拉蒸粉卷,

哩個小食都唔錯,蒸粉卷食得出剛剛蒸好,餡料都唔少,

青木瓜沙律
青木瓜沙律的脆粒系豬皮粒,真的好香口,青木瓜沙律又爽口,

牛肉酸鍋

牛肉酸鍋當中有菠蘿,牛肉,蜆同埋生菜,
湯底又唔少的洋蔥,香矛,南薑
估不到越式都會有打邊爐XDDD

桂圓黑糯米,椰汁斑蘭西米榚

最後的甜品,椰汁斑蘭西米榚真的好特別,味道香濃,食到一粒粒西米,桂圓黑糯米都唔錯,
整體來說,哩間SO TAM的越式野真的好有心機,希望佢一直都KEEP住水準~~~
2020-10-18
  • 牛肉酸鍋,
  • 椰汁斑蘭西米榚,
  • 越式手拉蒸粉卷,
  • 越式滴咖啡,
2020-10-19 119 views
早排行過銅鑼灣知道咗呢一間新開嘅越南餐廳SO TAM,就同朋友去咗幫襯下!食完又覺得佢幾物超所值,鍾意去食越南野嘅唔好錯過。前菜我哋叫咗兩款,分別係蒜香牛油雞翼($68),同埋越式扎肉米紙卷($78)。蒜香牛油雞翼$68有四隻,每一隻都充滿牛油香味,廚師整呢一隻雞翼處理得好好,配埋新鮮青檸汁一齊食就算有好多牛油味都唔會好流👍而家越式扎肉米紙卷就好清爽,作為前菜一流!米紙卷入邊有米粉,大蝦,生菜,青瓜等等唔同嘅蔬菜。配埋嗰汁一齊食好開胃!至於主菜方面呢度都同樣出色,首先要推介嘅係蒜蓉燒大頭蝦($188),大頭蝦燒完啲蝦膏特別好食,而且啲肉燒完之後冇縮水或者梅晒。但係個價錢有少少貴,但係新鮮嘅大頭蝦咁好食就俾貴少少都得啦😛燒牛柳串($48),食完個大頭蝦就到燒牛柳啦,呢個燒牛柳就真係幾抵啦。$48有兩串燒牛!個牛燒得啱啱好,仲保持到燒牛應有嘅嫩度同埋肉汁。再加上秘製嘅燒汁酸酸地好快就俾我哋K.O.晒兩串啦。春卷雞肉串撈檬($88),呢個撈檬份量十足,分別有春卷兩條同埋雞肉串兩條再加上好多撈檬。我特別鍾意食佢嘅春卷,貪個春卷夠晒香口配埋啲撈檬一齊食唔會話太過油膩,而個雞肉串有啲沙嗲味獨立食又

春卷雞肉串撈檬($88),呢個撈檬份量十足,分別有春卷兩條同埋雞肉串兩條再加上好多撈檬。我特別鍾意食佢嘅春卷,貪個春卷夠晒香口配埋啲撈檬一齊食唔會話太過油膩,而個雞肉串有啲沙嗲味獨立食又得,一齊同個撈檬食都好唔錯👍

食咗咁多野其實都幾飽,但係朋友堅持話要食呢度嘅甜品!好彩我有聽佢話因為呢度有甜品係好出色,簡直係成晚嘅越式料理上完美嘅句號! 今日我哋叫咗兩款唔同嘅甜品,分別係拉椰糕($38)同埋咖啡雪山($48)

拉椰糕得好精美,問返經理話原來係廚師親自一層一層咁樣整出嚟。就係呢份心思都值得加分!呢個甜品唔會好死甜,真係食得出椰汁嗰種奶香味同埋清爽👍

至於另一款甜品咖啡雪山更加好食,咖啡雪山喺越式餐廳都幾普遍嘅甜品。但係呢個特別就特別在餐廳自製左呢啲焦糖脆米通,就係呢個焦糖脆米通令到呢一個甜品咁特別。而且咖啡重裝左落個試管度影相都幾靚。鍾意咖啡味濃啲可以落多啲,淡啲嘅可以落少啲。呢個甜品會令到我再次encore呢一間餐廳呀。😌😌
2020-10-18 84 views
4個人,叫咗:海南雞飯,蕃茄蟹濛,春卷串燒撈濛,牛油雞翼,春卷,米紙卷。味道全部ok,海南雞飯個汁正,飯同湯都得。蟹濛蕃茄湯好味,係鮮蕃茄湯唔係茄膏。所有食物算好味,熱辣辣,係雞翼唔多夠入味。份量亦合理,正常食量會夠飽。服務都ok,斟水斟得幾勤,上菜時間合理。不過實在太少嘢可以叫,我地食晚市都無咩食物可以選擇,成個menu主菜得4樣揀。味道雖然唔錯,又唔至於正到嘩嘩聲,去一次ok,但好難吸引到客人幫襯第二次
份量亦合理,正常食量會夠飽。
服務都ok,斟水斟得幾勤,上菜時間合理。
Dinner
2020-10-17 99 views
讚1.番茄蟹檬做得相當好,湯底係有番茄酸同海鮮味,係香港有賣呢樣野既越南餐廳本來就唔多,呢間仲要做得幾好,蟹肉同蛋既份量都幾足,成碗野夠味;豬肉串燒係即燒既,夠香口又有肉汁,蘸果個醬有啲香茅味又有啲檸檬酸再有啲辣咁,醒神,越南咖啡都甘香2.服務有禮貌,會同客人講下邊樣好味或者招牌咁3.環境闊落彈1.湯用既豬紅係一啲味同口感都無

2.服務有禮貌,會同客人講下邊樣好味或者招牌咁
3.環境闊落

1.湯用既豬紅係一啲味同口感都無
2020-10-14 138 views
行完time square 想搵嘢食,朋友話今日想食越南野,即刻搵附近有咩餐廳揀!見依間近近地新開嘅,係樓下望上去又見到好似幾闊落坐低傾計都幾岩,一於試試佢!無論食物同環境都真係冇令人失望!裝修係有啲心思嘅!首先嗌咗個蒜香牛油雞翼($68),一上碟已經聞到好濃蒜同牛油味,雞翼炸完都仲好多汁,正!另外叫左蒜蓉燒大頭蝦($188)同燒牛柳串($48),個蝦除左蒜蓉之外仲有好多芝士,超邪惡。個牛柳粒燒得幾好食,仲好滑同多汁,本身醃得幾入味,配埋個酸酸地ge sauce更開胃!主食就叫左春卷雞肉串撈檬($88),落埋魚露撈嚟食好入味。呢度嘅串燒特別好食,個雞肉串又係嫩滑多汁。春卷個皮好脆!最後叫埋個甜品好圓滿,叫左咖啡雪山($48)同椰汁斑蘭西米糕($38)。佢咖啡雪山係用咗椰子雪糕,落埋個咖啡就勁似係越南飲緊椰子咖啡咁!好正個椰汁斑蘭西米糕就好重斑蘭嘅味道,仲要啖啖西米,都幾好味。下次想食越南野真係會再encore呢間!
無論食物同環境都真係冇令人失望!
裝修係有啲心思嘅!

個椰汁斑蘭西米糕就好重斑蘭嘅味道,仲要啖啖西米,都幾好味。

下次想食越南野真係會再encore呢間!