最近喜歡去九龍城喝咖啡,這次選了非常日系禪風的 sofi coffee,入面黑媽媽好神秘!除了精品咖啡之外,餐牌竟然有兩款刈包和一款素食窩夫,真係估你唔到喎!門口看起來很神秘,不大似一間咖啡店。入面原來係日系裝修,座位都幾可愛呢。咖啡吧設計都幾特別。一路往店入面行就越來越暗黑。非常靜心的座位。最入面仲有個枯山水口,這個位置好適合躲起來談心。回頭看就見到光了。咖啡豆好講究,看店家的社交媒體,似乎是會隨著季節變換。手沖咖啡有七款豆子選擇。有咖啡亦有茶飲。我以為只有甜品食,原來都有鹹味輕食,當中仲有素食和純素選擇!想影相都係揀返門口最光個位。自家製青醬椰菜花窩夫 HK$98我以為係牛角包壓成窩夫那種 Croissant Waffle,原來係用左個印度風味的酥餅,吃起來好酥脆又香口!自家製青醬超級香,椰菜花亦煮得入味,整個配搭異常好食喎!焙茶拿鐵 HK$45因為剛剛在隔離飲左咖啡,所以叫杯茶飲下,焙茶拿鐵口味偏甜,另外建議飲到一半要攪一攪勻。下次再來試下咖啡先。

門口看起來很神秘,不大似一間咖啡店。

入面原來係日系裝修,座位都幾可愛呢。

咖啡吧設計都幾特別。

一路往店入面行就越來越暗黑。

非常靜心的座位。

最入面仲有個枯山水口,這個位置好適合躲起來談心。

回頭看就見到光了。

咖啡豆好講究,看店家的社交媒體,似乎是會隨著季節變換。

手沖咖啡有七款豆子選擇。

有咖啡亦有茶飲。

想影相都係揀返門口最光個位。

自家製青醬椰菜花窩夫 HK$98

焙茶拿鐵 HK$45
2021-10-29
2021-10-29 48 views
📍Sofi 九龍城又一間行水泥牆工業風格⚪️♠️ 好鍾意啲灰白tone嘅cafe 佢燈光比較暗¯\_(ツ)_/¯有種俾人平靜下來嘅感覺😂所以系入面都坐左好耐!其實佢主食唔多 見大部分人都係叫咖啡share件小食咁 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 咁難得黎到一定要試曬佢兩款最多人叫嘅甜品😗💨•🕯豆腐芝士蛋糕配黑芝麻醬🍰 hkd55好淡嘅豆腐味😛但講真唔覺得有芝士味😂而且我以為係硬身芝士蛋糕😀點知係似個種豆腐花加左魚膠粉個種好軟身嘅口感╭(°A°`)╮ 質感就麻麻 不過好彩有佢個黑芝麻醬救返 兩樣加埋好夾 但應該下次會試其他野啦🤣🕯Tiramisu 意大利咖啡蛋糕☕️🍰 hkd60 一黎到真係感覺幾靚😹✨都幾期待 但唔算話好岀色 味道正常啦~~ 咖啡味夠但唔算好濃 食落口感似蛋糕∠( ᐛ 」∠)_ 偏奶味重 無咖啡小小苦澀味 🕯Iced Hojicha latte hkd 50 (+5 oat)一黎已經有提到要攪匀先飲🤣🤍佢冇加額外糖 所以飲落會有小小茶嘅甘苦味 但都係唔算好濃😬😬但配左oatmilk 幾鍾意陣味🕯Iced Americao☕️✨🔓sofiAddress: 九龍城太子道西428-430號地下#香港
📍Sofi 九龍城

Address: 九龍城太子道西428-430號地下

#香港咖啡店 #九龍城美食 #hkfoodie
2021-10-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2021-10-24 1139 views
🍽𝗦𝗼𝗳𝗶 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲𝚂𝚘𝚏𝚒 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎設計風格走呢個禪修暗黑風,食物以輕食為主,入到去空間感十足,坐位都係拍喺牆邊,𝙲𝚊𝚏𝚎播住靜修嘅音樂,食客可以自己慢慢沉澱。但由於坐位拍牆嘅關係,食嘢嘅時候條腰要扭住食,所以食完之後條腰都幾攰吓(我事後傷及舊患😂)除此以外,食物、咖啡同埋環境都十分滿意❤️▫️▪️🌱自家製青醬椰菜花窩夫($𝟿𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐:𝟿.𝟻/𝟷𝟶)呢個好好食!雖然有濃濃嘅芝士,不過由於係椰菜花嘅關係,感覺罪惡感少咗好多🤣窩夫外脆內煙韌,配埋青醬椰菜花顆粒,口感十足!大推呢個❤️▪️古味醬花生辣雞柳窩夫配莎莎醬($𝟷𝟶𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)相比椰菜花嗰款,呢個窩夫嘅風格大不同~微辣令窩夫更加惹味!窩夫做得同樣出色,花生醬雞柳呢個配搭唔常見,但食落超夾,有種台灣風味,而且餡料好豐富!不過要我揀我都係鐘意椰菜花嗰款多啲😆▪𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 ($𝟼𝟶, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)整體做得唔錯幾平均,𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎順滑,濕潤而食到幾出𝚁𝚞𝚖味,但未至於係我食過覺得會好想回頭再食,不過嚟到絕對可以一試~▪️☕️𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 ($𝟺𝟶, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)𝙽𝚞
🍽𝗦𝗼𝗳𝗶 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲

▫️

古味醬花生辣雞柳窩夫配莎莎醬

Tiramisu

𝙽𝚞𝚝𝚝𝚢 𝚋𝚊𝚜𝚎,整體唔錯~

▪𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟻𝟶, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)
朋友𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛嘅𝚑𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎,我試飲咗啖,印象中焙茶味道都幾濃,微甜。

下次經過應該會再戰個椰菜花窩夫😚
2021-10-23 46 views
小朋友補習放學後,途經呢間平日排超長龍的店,居然今日冇人等!立即同我仔入去,叫咩好?我就為杯咖啡入去,我仔呢?入去後,寬落空間感,大家側身坐,望住幅深灰水泥牆,有種令人放空感覺,發下吽哣,飲杯咖啡,我既人生不外如此。為左我仔甘乖陪我嘆啡,叫左份燻三文魚羽衣甘藍waffle 一齊食,waffle質地有D似泰式薄餅口感,三文魚好多我仔好鍾意,加埋我抔Dirty,咁先係放假天。飲Dirty真係唔可以影相㗎!
飲Dirty真係唔可以影相㗎!
煙三文魚羽衣金蘭waffle + Dirty
2021-10-23
$85 (Tea)
煙三文魚羽衣金蘭waffle + Dirty
  • 煙燻三文魚羽衣甘藍waffle
  • Dirty
2021-10-21 65 views
🍴燻三文魚配羽衣甘藍窩夫 HKD128賣相好靚😳三文魚份量十足 配埋羽衣甘藍好清新😳窩夫質感似酥皮咁 入口好有牛油香味 比左個驚喜🧇推薦❗️🍴泰式香葉炒新豬肉刈包(Vegan) HKD78呢份又係重份量 🧜🏻‍♀️食左大半已經食濟左😹留意返呢款係素食黎嫁 雖然係新豬肉 但係食落同普通豬肉無分別🥰煎香左嘅饅頭包夾住辣辣地嘅新豬肉 非常惹味😋🍴Tiramisu HKD60呢款比較普通 唔算好突出 咖啡味香 味道不錯 🍰🍴Matcha Latte (Iced) HKD50記得要攪勻先飲😙茶味比較出 但唔會覺得太甘苦 都幾香茶味🍵而且一路飲都無覺得有好多茶粉 好smooth🥳🍴White Coffee(Iced) HKD45咖啡味較濃 但唔會覺得好苦 都唔錯☕️-✾味道覺醒指數: 4/5 抵食指數: 3.6/5服務指數: 3.7/5.
🍴燻三文魚配羽衣甘藍窩夫 HKD128

🍴White Coffee(Iced) HKD45
咖啡味較濃 但唔會覺得好苦 都唔錯☕️

味道覺醒指數: 4/5
抵食指數: 3.6/5
服務指數: 3.7/5.
2021-10-14 837 views
我地今次特登早啲開始行程, 所以去到既時候得2-3枱客人, 可以係唔打擾到其他人既情況底下輕鬆打卡📸 Cafe走黑色型格風, 配埋舒服既音樂令到成個人好放鬆💆🏽‍♀️ 因為呢度主要飲咖啡, 所以啲座位都係平排咁靠牆擺, 每個位隔離都會有張細細既咖啡枱🪑 Magic 🪄($40)平日去既Coffee Shop 都比較少見呢款咖啡, 原來係澳洲墨爾本獨有既咖啡🦘 牛奶份量比 Flat White 少, 牛奶同咖啡既黃金比例俾人入口感覺就好似Magic 一樣而命名👍🏽 飲落口好順滑, 奶同咖啡豆既味道balance得好好, 咖啡既回甘味帶少少奶既甜味, 真係配合得好好☺️Hojicha Latte🍵($45)Latte係一般咖啡店必備既飲品, 可以俾啲想感受下Coffee Shop 氣氛, 但係又品唔飲咖啡既朋友😊 呢度既焙茶味濃得黎又唔會出現苦澀味, 奶既份量啱啱好又唔會過甜😍 鐘意茶既朋友必試呀🥰Tiramisu 🍮($60)最近食過既Tiramisu 既酒味都係偏重, 但係呢度既第一啖已經愛上😍 一黎冇酒精果種苦味, Cream夠滑, 蛋糕夠濕潤, 口感綿滑, 暫時係我No.1 既Tira

Magic 🪄($40)

Hojicha Latte🍵($45)

Tiramisu 🍮($60)
最近食過既Tiramisu 既酒味都係偏重, 但係呢度既第一啖已經愛上😍 一黎冇酒精果種苦味, Cream夠滑, 蛋糕夠濕潤, 口感綿滑, 暫時係我No.1 既Tiramisu ☝🏾 大家黎飲咖啡配返件係一流🤤

呢間Coffee shop 好有驚喜, 除左環境舒服, 飲品同食物都高質, 見到啲Staff沖咖啡既手法真係有一種好治癒既感覺💆🏽‍♀️ 絕對推薦大家去試, 都係果句早啲去有著數😂
2021-10-14
$61 (Breakfast)
  • Tiramisu
  • Magic
  • Hojicha  Latte
2021-10-12 58 views
一間好zen 的cafe特登一開舖就即刻過嚟 感受一下星期日朝早嘅寧靜 入邊嘅裝修係minimalism style牆身係全黑嘅 木枱細細張 沒有多餘嘅裝飾物 店內播住令人好放鬆嘅冥想音樂 閉上眼睛聽下個人都會放鬆到~價錢都非常合理 $40左右有交易 手沖咖啡都係$60至80左右~見到餐牌上有一個item叫做magic 於是問吓 侍應 佢好耐心地解釋 magic 係好似latte 咁樣做法 用兩個espresso短shots 再加奶泡 飲落嘅咖啡味會比一般latte 濃 聽完即刻想試試大概5分鐘到咖啡就整好 整咗個好靚嘅latte 拉花🥰慢慢品嚐咖啡享受一個寧靜的上午~perfect
一間好zen 的cafe

特登一開舖就即刻過嚟 感受一下星期日朝早嘅寧靜

入邊嘅裝修係minimalism style

牆身係全黑嘅 木枱細細張 沒有多餘嘅裝飾物

店內播住令人好放鬆嘅冥想音樂 閉上眼睛聽下個人都會放鬆到~

大概5分鐘到咖啡就整好 整咗個好靚嘅latte 拉花🥰

慢慢品嚐咖啡享受一個寧靜的上午~perfect

這間位於九龍城,走「禪意風格」的cafe。店內燈光較陰暗,吊燈發出黃光照射在水泥牆上,給人平靜中帶點神秘的感覺🙂近店後面的位置更設有一片日式枯山水,「以禪宗思想為基礎,利用石頭與砂子呈現自然與宇宙。將自己放置其中,到達無的境界,能遠離塵囂凝視自己,度過寧靜時刻。」(from google, interesting concept) 好適合一邊欣賞並享受著咖啡,思考人生☺️𝗧𝗵𝗮𝗶 𝘀𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗢𝗺𝗻𝗶 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝗮𝗼 第一次食削成幼條狀的omni新豬肉,口感與真豬肉無異。而且炒得幾辣幾惹味。但刈包的包面有點厚。幸好餡料不少,如果一個人食應該會好飽。𝗧𝗼𝗳𝘂 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗯𝗹𝗮𝗰𝗸 𝘀𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲🖤 淡淡的豆腐味,質感剛好不會太甜,加上濃濃的黑芝麻醬,兩者很夾,好食很推介!𝗜𝗰𝗲𝗱 𝘄𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲☕️ 咖啡不錯,偏濃帶點苦,是我喜歡的味道。𝗛𝗮𝗻𝗱-𝘄𝗵𝗶𝘀𝗸 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮🍵 男店員很用心的講解如何像藝術品般欣賞這杯抹茶。茶杯是手工製作的,飲的時候要把杯子順時針地慢慢轉動,再細心欣賞抹茶轉動時的flow movement。而且用的是高級抹茶粉,味道是

𝗧𝗵𝗮𝗶 𝘀𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗢𝗺𝗻𝗶 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝗮𝗼

𝗜𝗰𝗲𝗱 𝘄𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲☕️
咖啡不錯,偏濃帶點苦,是我喜歡的味道。

𝗛𝗮𝗻𝗱-𝘄𝗵𝗶𝘀𝗸 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮🍵
男店員很用心的講解如何像藝術品般欣賞這杯抹茶。茶杯是手工製作的,飲的時候要把杯子順時針地慢慢轉動,再細心欣賞抹茶轉動時的flow movement。而且用的是高級抹茶粉,味道是抹茶粉加水,可以品嘗出抹茶本身的味道。朋友笑説這杯抹茶是需用眼睛欣賞多於味道感覺🤣
Hand  whisk  matcha

如果大家想靜靜地諗下野細味人生,呢間cafe係一個唔錯的選擇☺️
Hand  whisk  matcha
2021-10-03 115 views
咖啡店係行偏暗氣氛路線,播住背景音樂,坐位唔多,同隔離枱隔好遠,好闊落舒服。二人坐位唔係面向對方,而係向住counter,而且有啲位嘅枱好細張,比較啱獨食下午茶,傾計要斜少少坐,有啲唔舒服。坐近窗邊門口光猛啲,影相好睇啲,坐入面會暗好多。*Latte (M) $40熱度足夠,咖啡豆香奶香差啲啲,奶泡細膩綿密,同咖啡混合得好均勻,質感很好。泰式香菜炒新豬肉刈包 $78刈包係烘熱烘脆嘅饅頭,麵粉香又鬆軟。今次係我第一次食新豬肉,非常meaty,焦香感十足,食唔出係全素。配料生菜新鮮爽脆,紅蔥頭九層塔係泰式調味嘅必需品,醬汁香辣惹味。一啖食晒刈包同埋餡料,個包索晒啲汁之餘,又唔油膩。自家製青醬椰菜花窩夫 $98窩夫應該係牛角包用窩夫機壓成千層酥,少少油但非常酥脆,窩夫上面鋪滿細細朵嘅椰菜花,加埋自家製青醬,味道淡淡地,但冇草腥味,亦唔會有橄欖油嘅油膩感,加埋芝士焗到焦香拉絲,仲有風乾蕃茄,酸甜又清新。
Latte (M) $40
Latte

泰式香菜炒新豬肉刈包 $78
泰式香菜炒新豬肉刈包

自家製青醬椰菜花窩夫 $98
2021-09-25
$130 (Lunch)
Latte
泰式香菜炒新豬肉刈包
2021-09-24 90 views
趁住假期同朋友去九龍城覓食,我地好少嚟呢個地方,唔打唔撞之下搵到呢間咁「襌」嘅cafe,幢面空間感勁充足,環境舒服到唔捨得走。呢段時間cafe開到成行成市,要食物同環境到位嘅cafe唔算多,呢間cafe除左環境舒服,食物亦令人喜出望外,我地叫咗素牛肉刈包,入口味道勁開胃,有熟悉嘅台灣味道豆腐芝麻芝士蛋糕:我自己唔太好芝麻,感覺好濃稠,食完會好濟。將豆腐芝士mix埋,食落唔會覺得好漏,加埋芝麻醬香得嚟唔會搶走豆腐味道最後點少得杯啡😊

最後點少得杯啡😊
2021-09-23 106 views
九龍城佛系裝修嘅cafe近排幾受歡迎 不過張枱真係好細 唔夠位放佢會搬多張凳放食物 唔太方便😅 而且環境好黑 食到好眼訓😅😅同埋每人最低消費一杯飲品架~古味辣花生醬雞柳窩夫 配莎莎醬 ($108)個窩夫十分酥脆 並唔係一般嘅格仔餅 切落去外脆內軟 有啲層次🤤 而辣花生醬雞柳配搭都好得意 唔算好辣而且有香濃花生醬味 配搭窩夫都幾夾😋 旁邊嘅莎莎醬酸酸地都幾解濟😌 不過得半塊窩夫呢個價錢真係貴😅😅Mocha ($45)Lychee White Tea ($40)茶具好靚 可惜都係冇荔枝味架🥲🥲🥲

古味辣花生醬雞柳窩夫 配莎莎醬 ($108)

Mocha ($45)
Lychee White Tea ($40)
茶具好靚 可惜都係冇荔枝味架🥲🥲🥲
外面繁華嘈吵嘅街道同店內靜謐嘅氛圍係截然不同嘅世界✨室內雖然行全黑風格且唔太光亮 但幽暗中反而打造好寧靜嘅空間 彩光玻璃磚透入室內嘅明亮亦令人頭腦幾清晰 成個空間好令人relaxed 好啱思考 同frd子二人傾下計亦幾舒服☺雖然係要平排坐 但成間舖嘅座位都以一個個嘅圓形坐墊有序排列  反而令空間感好足 不負「日本茶室」嘅美名🎐打造咗日本美學嘅襌意⚪⚫係好有心、有獨特風格嘅小店👨‍💼 👩‍💼呢度每一個店員都比人好professional嘅感覺 平日下午人流都唔少 有幸坐到離bar較近嘅位置 可以賞心悅目地欣賞佢地調配野飲🤩冷沖嘅咖啡仲可以見到佢地好似bartender咁手搖🤣最後臨走又個個同你farewell💕感覺非常溫馨有禮。。。🦔👉White (M) $40S 真係得茶杯仔咁細 所以就叫M😋坐係對正出drink位嘅好處就係得望住barista拉花kekee☺咁啱嗰位顏值好高kekee 好佩服barista被人金精火眼望住仲可淡定手定地拉花 呢杯latte flat white拉花肯定係水平以上🤩極對稱 又唔會越擺越多爛foam 係唔知點解飲落好似latte😂可能關乎選豆方面 咖啡味無
👨‍💼 👩‍💼
。。。🦔
White(M)

👉White (M) $40
S 真係得茶杯仔咁細 所以就叫M😋坐係對正出drink位嘅好處就係得望住barista拉花kekee☺咁啱嗰位顏值好高kekee 好佩服barista被人金精火眼望住仲可淡定手定地拉花 呢杯latte flat white拉花肯定係水平以上🤩極對稱 又唔會越擺越多爛foam 係唔知點解飲落好似latte😂可能關乎選豆方面 咖啡味無想像中無咁濃 飲落頭幾啖有啲水 抑或係奶香?
。。。🦔

👉Hand drip · Papua New Guinea · Natural $65
第一次就叫個熱手沖試試 好可愛咁用個大啲嘅茶杯裝起🤣朋友笑言似功夫茶 但我相信背後係貫徹日本美學嘅襌 巴布亞紐幾內亞嘅咖啡豆真係非常醇厚 飲落係明確嘅果香 酸味唔太重 終於飲番次滿意嘅手沖💕🌟睇落配搭奇怪但加埋又幾好食喎🌟
。。。🦔
古味辣花生醬雞柳窩夫配莎莎醬 Old Grandma's Style Chicken Waffle w/ Salsa

👉古味辣花生醬雞柳窩夫配莎莎醬 $108
個名係咪好特別🤭原來係源於一名店舖partner嘅家傳recipe!! 食落呢個配合真係surprisingly goooood 花生醬唔會過甜或過辣 平時用黎夾三文治多 估唔到同雞柳咁夾!最底仲有waffle嘅酥香😋無錯!佢係印度薄餅嘅質感 又唔油膩👍可以食下側邊莎莎醬refresh下(雖然係有啲辣xd 成個idea好好😆
Sofi Coffee @ 2021年9月 (星期日午餐)食物 ❤️❤️❤🤍🤍(light meal: 鹹點只有窩夫/刈包,甜品有tiramisu & cheesecake)環境 ❤️❤️❤️🤍🤍(2人枱為主,唔適合多人聚會)服務 ❤️❤️❤🤍🤍(正常)攞位 ❤️❤️❤️❤️❤(下午1:30仲有位)交通 ❤️❤️❤️❤️🤍(宋皇臺港鐵站行去約5分鐘)翻兜 ❤️❤️❤️🤍🤍有一日搭車經過,見門面幾特別,就bookmark咗呢間coffee shop。搵咗個星期日下午去試吓,本身預咗要等位,點知有枱。(離開時約3點,有幾張吉枱。門口卻有幾pair人排隊,唔太肯定係咪等緊呢間🤔)有別於其他coffee shop,佢哋室內環境暗黑。由於以輕食為主,張枱好細,適合情侶💑拍拖dry飲果種。個人覺得坐得唔太舒服,唔會hea得太耐。尤其係如果坐係洗手間出面果張枱,人流極高,又有一陣陣「味」,更加想快啲走。☕️佢哋規定每人最少要order一杯飲品(唔計食物)。叫咗杯magic($40) (話係double shot, 又唔覺)同americano($38)(帶酸)。🧇辣花生醬雞柳窩夫($108):花生醬同雞柳都夾到。唔太辣。份量細,只有1/
Sofi Coffee @ 2021年9月 (星期日午餐)
環境 ❤️❤️❤️🤍🤍(2人枱為主,唔適合多人聚會)
服務 ❤️❤️❤🤍🤍(正常)
攞位 ❤️❤️❤️❤️❤(下午1:30仲有位)
交通 ❤️❤️❤️❤️🤍(宋皇臺港鐵站行去約5分鐘)
翻兜 ❤️❤️❤️🤍🤍

Magic

🧇辣花生醬雞柳窩夫($108):花生醬同雞柳都夾到。唔太辣。份量細,只有1/2塊窩夫。

辣花生醬雞柳窩夫

🍰Tiramisu ($60):好味,cream、酒同咖啡味適中,唔太膩。值得推介😋

Tiramisu

🍰黑芝麻豆腐芝士蛋糕($55):唔太食到豆腐味,同原味芝士蛋糕無咩分別。黑芝麻醬另上,鍾意落幾多自己話事。

黑芝麻豆腐芝士蛋糕

室內環境

2021-09-05
$160 (Lunch)
2021-09-08 81 views
店舖營業時間只去到1800,所以星期六去,難免要喺門口等一段時間。一進店內,就感受到那種日本美學帶點寂靜的感覺,可能因為店內設計、燈光幽暗、播放著帶點禪意的音樂。感覺就好適合靜靜咁享受一下咖啡同甜品。🍴Tiramisu $60賣相不錯,食落都算順滑,份量剛剛好,而tiramisu 所用嘅酒係佢地自家調製嘅酒。咖啡同酒味就唔算好突出。整體口感都不錯,食完一份都亦會有膩嘅感覺,擺碟有心機,配有朱古力醬!Hand drip 比較特別係用茶杯的。

🍴Tiramisu $60

Hand drip 比較特別係用茶杯的。

☕️·Sofi Coffee·九龍城·人越大就越怕人多嘅地方,假日如果想去cafe食下野往往都擔心會大排長龍。早排巧合經過Sofi Coffee,意外搵到呢個人流唔算多,又有空間感嘅地方。呢間Cafe採光偏暗,裝修俾我一絲禪意嘅感覺~佢嘅座位安排幾特別,有啲似日式茶座,同朋友傾計同時,同其他客人都能夠保持到一定距離~(無論傾咩都唔怕俾人聽到啦🤓)Iced Black $40Tofu Cheese Cake $35 見到店鋪都有提供主食,但我同朋友主要都係想搵個地方傾下計,所以只叫左咖啡同輕食。Iced Black就普普通通啦~(´・_・`)而個豆腐cheese cake都算特別,因為唔多係cafe見到有咁嘅選擇。本身我都幾中諗豆腐,所以已經幾加分😺同行朋友就話覺得味道偏淡,我就覺得加上芝麻醬令到口感豐富左好多,同時亦令到cheese cake唔會太膩。今次冇食到主食,所以唔肯定食物overall嘅水準~但我覺得環境真係好加分,係我有機會會想再去hea足90分鐘嘅cafe(/▽\)推薦指數❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥/5

☕️

·Sofi Coffee·九龍城·