2023-01-07 1151 views
我绝少寫食評,但今次例外。之前家人來試過不錯,今日特意一家來吃,出菜安排很好,逐道菜出,每樣食物都很有水準,熱辣辣,份量很足夠。最值得一讚,服務態度一流,餐廳不算大,但乾淨舒適。有禮有心的小店,價錢相宜,必定推介之選。
泰式炒金邊粉
冬蔭公薄餅
烤雞半只
串燒拼盆
2023-01-07
$200 (Dinner)
泰式炒金邊粉
冬蔭公薄餅
烤雞半只
串燒拼盆
2022-11-29 818 views
天陰陰所以想食D辣下熱下身咁就試下泰國野啦之前經過見又係有佈導過話説之前係九龍城開而家就搬左見有2人晚餐menu都幾岩食就試下蝦餅少少酥脆肉都算彈牙食左2件其中1件有吳新鮮既味🥴其他正常分數鳳瓜沙律泰式酸辣醬味鳳瓜入味 且爽口配上 琳身既車厘茄有令件事多左種質感👍🏻馬拉盞炒通菜量相對少味都算炒得香口吳會太鹹食到有魚肉碎咁青咖喱雞煲感覺相對稠雞係用無骨雞柳雞味就無咩可以接受既薄餅一個2人餐只有一片圓餅就係少左D外面中午lunch set都有一片同size🥲呢種算係 厚身帶點粉既薄餅個人就不太喜歡啦班蘭葉菜糕(跟餐 甜品)聞到香濃既椰汁味有班蘭既甜咬落企身爽口個人喜歡有咬口多D甜品併盤(另外order)椰汁西米糕 夠椰香下層既西米又做到粘粘咁👌🏻泰式千層糕溫度 暖身粘琳既感覺其中一式➕入南瓜個人幾喜歡呢種芒果糯米飯飯都做到粒粒分明有點點鹹味椰汁ok夠味整體都幾夾👌🏻椰汁冰香濃既椰子味👍🏻🤩都係帶點鹹不過又幾夾🤨龍眼冰味淡甜度都不足結: 整體感覺有質素就價錢咁🥴當中最好 係 椰子冰👍🏻整體可以觀望#椰子冰 #soieatthaicuisine
天陰陰

只有一片圓餅就係少左D
外面中午lunch set都有一片同size🥲
呢種算係 厚身帶點粉既薄餅
個人就不太喜歡啦

班蘭葉菜糕(跟餐 甜品)
聞到香濃既椰汁味
有班蘭既甜
咬落企身爽口
個人喜歡有咬口多D

甜品併盤(另外order)
椰汁西米糕

整體可以觀望

#椰子冰
#soieatthaicuisine
2022-09-28 690 views
🔺打拋豬飯 🔺月亮蝦餅-🔖打拋豬飯-第一次看到碟豆蘭飯,立馬點來試試,米飯口感粒粒分明,適中的口感越咬越香,連菜色都毫不馬虎,有青木瓜涼拌、荷包蛋、瓜類涼拌等,這裡的打拋豬是比較偏辣的打拋豬,偏向正統的口味,是炒四季豆、洋蔥、九層塔等,香氣很夠味,喜歡吃辣的朋友絕對不能錯過這道泰式料理!😋😋😋-🔖月亮蝦餅-個人很愛吃泰式的月亮蝦餅,尤其裡面可以吃到蝦子口感還有蝦漿濃郁且紮實的帶彈牙的口感,外皮微酥香,裹粉不會太厚,越吃越刷嘴,在沾上特製醬料,清爽美味!喜歡吃月亮蝦餅的朋友跟著我一起點起來❤️
🔺打拋豬飯
🔺月亮蝦餅
突然好想食生蝦就搵下有無泰國野食 呢間就真係隨便係open rice 搵附近既泰國野搵岀黎我地2個人 叫左個2人餐💗之後加左生蝦同埋2杯野飲一共係5百幾蚊埋單到講下野食 我最想食既生蝦 佢係好大隻好厚肉 但係唔知點解感覺就係無乜味 好似無乜蝦味?定鮮味? 佢係大隻既 但係就唔係我想像中既味之後 前菜就係泰式鳳爪沙律🥗佢個汁係好食 沙律同撈埋個汁好味嫁 但係個鳳爪就好似無乜味😂😂 可能入唔到味跟住就係個菜啦 個通菜就不過不失 正常既到青咖喱雞啦其實我覺得好得意😂😂佢d野食個汁係有味夠味好味但係佢就係唔入味佢個青咖喱好食我哋跟餐叫咗薄餅(唔記得影個薄餅)點個汁好好味 我哋成個薄餅食晒另外加多個飯撈汁😂😂但係佢個雞就冇味😂😂好似烚完就咁放入去咁好極端😂😂最後就係墨魚餅正常冇乜問題 就係一般食開嘅墨魚餅味😂😂整體來講佢啲嘢食可能係唔夠入味但係佢啲汁係好食嘅另外 我哋晚市入去 平日六點半左右入 到八點左右走 全場加埋我地眼見就2枱客 有幾張外賣單咁好過要靜靜地既 對食物要求唔太高嘅都可以試吓嘅 😂
突然好想食生蝦就搵下有無泰國野食

到青咖喱雞啦
其實我覺得好得意😂😂
佢d野食個汁係有味夠味好味
但係佢就係唔入味
佢個青咖喱好食我哋跟餐叫咗薄餅(唔記得影個薄餅)
點個汁好好味 我哋成個薄餅食晒另外加多個飯撈汁😂😂

但係佢啲汁係好食嘅
另外 我哋晚市入去 平日六點半左右入
到八點左右走 全場加埋我地眼見就2枱客 有幾張外賣單咁
好過要靜靜地既 對食物要求唔太高嘅都可以試吓嘅 😂
$280 (Dinner)
今天要到長沙灣處理一些文件,自從會計師寫字樓從九龍城搬到長沙灣之後,我就很少機會到九龍城吃泰國菜,今天來到長沙灣竟然也吃到唔錯嘅泰國菜。這一間餐廳是我在網上找到的,看到食評好評不少,所以就來試一試。長沙灣區現時寫字樓工廠林立,中午搵食其實都比較困難,幸好這區餐廳也不少,而且新開嘅餐廳質量都唔算差,早前在這附近吃過一間波希米亞裝修的餐廳,打卡一流食物也不錯,但今天經過時看見門口封了圍板,希望只是裝修而不是結業,因為我是很想再去的。為了避開上班一族中午放飯的繁忙時間,我和會計師大約中午十二時就已經到達餐廳,餐廳也是剛剛開門營業,我們是這間餐廳的第一枱客人喔!餐廳面積不算大也不算少,長方形間隔四正,水吧設於餐廳最盡處,兩邊靠牆軟墊座位, 其他木枱木凳乾淨整潔。牆上掛了一些泰國風的油畫,以營造泰國情調。午餐分set A $60 及 set B $70,各有十款選擇,包熱飲一杯,凍飲加$5;另外有一些輕食沙律、蔬菜及甜品供選擇,每款$25。我們點了以下菜式:~ 泰式船金邊粉(牛頸脊)$70這一碗粉上枱時除了肉眼看見有很多呈現粉紅色澤的牛肉外,還伴有一些豬油渣以增加這碗粉的香味,最上面鋪上一些生洋

牆上掛了一些泰國風的油畫,以營造泰國情調。
我們點了以下菜式:
~ 泰式船金邊粉(牛頸脊)$70
這一碗粉上枱時除了肉眼看見有很多呈現粉紅色澤的牛肉外,還伴有一些豬油渣以增加這碗粉的香味,最上面鋪上一些生洋蔥、炸蒜以及金不換作為配菜。
泰式船金邊粉(牛)

先喝一口頭啖湯,哇!沒想到這一口牛肉湯,湯底夠熱,湯頭肉味十足,非常鮮味。😋
泰式船金邊粉(牛頸脊)
牛頸脊肉
這碗粉應該是廚師用熱湯淋上鮮紅的牛肉後,用湯匙攪拌兩三下,便迅速送上桌。沒有料理過的牛肉不但沒有腥味,反而帶有渾然天成的鮮味,牛頸脊部分夠鮮嫩,一二口咀嚼已溶化,而且牛肉的份量也不小。🥰
泰式船金邊粉(牛)

金邊粉正常軟硬度,配上味道濃郁的牛肉湯,有幸福的飽足感。
泰式船金邊粉(牛)
這碗金邊粉與越南生牛肉河非常相似,只是配菜方面有一些分別, 例如這碗粉沒有生芽菜及辣椒粒,不過這家泰國菜館採用了牛頸脊就好吃得多了, 因為越式生牛肉可的牛肉一般都是比採用較薄片的肥牛,上枱後要盡快把所有牛肉分開放在另一小碗內,以免牛肉被熱湯快速煮熟以致鞋口。但這碗卻採用了牛頸脊,我並沒有用小碗分開牛肉,吃到最後一片牛頸脊肉仍然感覺嫩口,而且每碗粉內都加入了一些蔬菜以平衡牛肉的油脂。
總結這碗粉用料新鮮,分量充足,牛肉夠嫩,集精華於一身的牛肉湯湯底夠鮮,值得推介。👍
~ 東蔭雞絲扎肉金邊粉 $70
這是會計師選擇的,呢碗東蔭雞絲扎肉金邊粉個樣都算睇得下,淺橘紅色既湯底,雞絲及扎肉份量充足而且伴有很多秀珍菇,還包含一些蔬菜。
冬陰功雞絲扎肉金邊粉

會計師未開始進食之前,我用匙羹喝了一口他這一碗頭啖湯,感覺湯的味道也是跟金不換的冬蔭公湯金邊粉差不多,湯的味道較淡,缺少了香濃的椰漿,湯的酸味比辛辣味重,對於不能吃太辣的朋友來說是較易入口,香茅份量也很少。
雞絲扎肉
會計師的意見是份量和味道也OK,他比較喜歡吃蔬菜,所以有那麼多秀珍菇, 也有通菜,他非常稱讚。
我也吃了一片扎肉,但因為自己那碗牛頸脊肉太棒了,所以這一片扎肉未見突出。😁
冬陰功雞絲扎肉金邊粉

會計師的意見是金邊粉掛上東蔭湯的味道,他覺得很好吃。
冬陰功雞絲扎肉金邊粉
會計師說整碗粉都很好味, 因他不能吃太辣,所以很適合他,相當滿意。👍
~ 迷你馬拉盞炒通菜 $25
上檯見這碟炒通菜份量比我想像中的要多,吃一口剛炒好的通菜,鹹香惹味,正!
馬拉盞是經典泰國調味料,搭配爽脆通菜更加是人人都愛的一道料理!而這碟炒通菜有鑊氣,而且惹味到不行,性價比頗為高!👍
迷你馬拉盞通菜
~ 迷你木瓜沙律 $25
酸辣的味道也剛好,但會計師覺偏辣,所以我成了最大得益者。
但相比起馬拉盞炒通菜,這一道木瓜沙律就較為遜色了一點。
迷你木瓜沙律
熱香茅茶(+$0)及凍香茅茶(+$5)
這個香茅茶的味道非常淡,而且凍飲還要加$5 ,實在不值,不建議選這一個味道的飲料。
午餐的飲料有很多款選擇,下次再來會選泰式奶茶或青檸梳打應該比較有保證。
凍熱香茅茶
餐廳 在12:30後已經滿座, 我們吃了1小時剛好一點離開,我們離開時還見到餐廳門口有其他客人排隊等候。
看見門外貼上下午茶和晚餐的菜單都有很多選擇,而且外賣還有折扣。
 這間泰國餐廳料理水準不錯,性價比也高,有機會會來試一下晚餐的烤雞,餐廳侍應經常留意客人需要,服務貼心有禮。👍
2022-06-16
Lunch
泰式船金邊粉(牛)
泰式船金邊粉(牛頸脊)
迷你馬拉盞通菜
2022-06-01 547 views
每隔一排都會無端端有食泰國菜既癮起,有冇人都係咁?🙋🏽‍♀️ 前幾日放工去開長沙灣,食泰國菜既癮起,就去試下評價好似唔錯既𝗦𝗼𝗶 𝗘𝗮𝘁 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗖𝘂𝗶𝘀𝗶𝗻𝗲 ! ➿ 冬蔭薄餅 ($78)pizza上🍕有層芝士封住,配料同醬料有微微辣味,如果有少少蝦肉🦐就好喇~ 薄餅皮既厚薄度,又脆,作為starter岩岩好!➿ 辣椒膏青口 ($128)辣椒膏係泰菜常見既醬料🤤 店家既辣椒膏辣得惹味,青口炒得入味,size又大隻,仲有9大隻咁多👍🏼➿ 烤芭堤雅走地雞半隻 ($126)大推呢隻烤雞🌟 調味不錯,有胡椒味,帶炭燒味~ 而且烤雞燒得均勻,唔同部位都保持到嫩滑,而外皮香脆!➿ 正宗泰式牛肩脊船粉 ($88)船粉都十分抵食😆 船粉湯底濃郁~ 一般餐廳既船粉可能因為成本,而未必會選用牛肩脊,但店家就揀左牛味重既牛肩脊作為呢碗麵既主角,而且份量慷慨,炸豬皮既份量都係😌

➿ 冬蔭薄餅 ($78)

➿ 辣椒膏青口 ($128)

➿ 烤芭堤雅走地雞半隻 ($126)

➿ 正宗泰式牛肩脊船粉 ($88)
👍🏻二人晚餐 $388青咖喱雞煲配蒜蓉包青咖喱甜中帶微辣,少少椰奶味,甜甜地幾creamy雞肉大大舊無骨,都幾多舊無太多蔬菜配料佔哂啲位蒜蓉包大大塊,蒜味夠哂濃,牛油味都好香中間幾脆口,點咖喱好夾-泰式鳳爪沙律鳳爪大大條無骨,爽口無雪味主要配料係生洋蔥同紅蘿蔔絲生洋蔥爽脆,充滿辛辣感,整體調味微微酸辣-泰式蝦餅熱辣辣幾脆口,咬落唔會一團粉好霉咁調味唔太重,點泰式酸辣醬岩岩好-馬拉盞炒通菜通菜新鮮爽口,有淡淡蝦米鹹香味,唔會太鹹/油膩唔辣嘅,怕辣人士唔使擔心同蒜粒一齊炒香-是日甜品係椰汁西米糕同班蘭葉菜糕兩款都唔錯,椰汁西米糕椰奶唔會太甜,鹹鹹地幾煙韌班蘭葉菜糕係大菜糕口感,淡淡椰青味唔甜幾fresh,做飯後甜品岩哂-龍眼冰&青檸梳打龍眼冰好足料!龍眼都有成十粒龍眼肉本身係甜嘅,就算加咗冰都唔會淡哂,夠哂濃,但怕甜人士嗌少甜好啲味道:6/10性價比:6/10-📍Soi Eat Thai Cuisine @soieat.thaicuisine長沙灣青山道454號地舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #香港美食 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #香港打卡 #情侶好去處
👍🏻二人晚餐 $388

青咖喱雞煲配蒜蓉包
青咖喱甜中帶微辣,少少椰奶味,甜甜地幾creamy
雞肉大大舊無骨,都幾多舊
無太多蔬菜配料佔哂啲位
蒜蓉包大大塊,蒜味夠哂濃,牛油味都好香
中間幾脆口,點咖喱好夾

泰式鳳爪沙律
鳳爪大大條無骨,爽口無雪味
主要配料係生洋蔥同紅蘿蔔絲
生洋蔥爽脆,充滿辛辣感,整體調味微微酸辣

泰式蝦餅
熱辣辣幾脆口,咬落唔會一團粉好霉咁
調味唔太重,點泰式酸辣醬岩岩好

馬拉盞炒通菜
通菜新鮮爽口,有淡淡蝦米鹹香味,唔會太鹹/油膩
唔辣嘅,怕辣人士唔使擔心
同蒜粒一齊炒香

是日甜品
係椰汁西米糕同班蘭葉菜糕
兩款都唔錯,椰汁西米糕椰奶唔會太甜,鹹鹹地幾煙韌

龍眼冰&青檸梳打
龍眼冰好足料!龍眼都有成十粒
味道:6/10
性價比:6/10

長沙灣青山道454號地舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #香港美食 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #長沙灣 #長沙灣美食 #長沙灣美食推介 #長沙灣好去處 #長沙灣小食 #長沙灣小店 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗美食推介 #深水埗好去處 #深水埗小食 #深水埗小店 #長沙灣泰國菜
長沙灣越來越多好嘢食!誤打誤撞搵到呢間咁好食嘅泰國菜!仲要唔貴!值得再來!泰式燒美國安格斯牛排🥩薄薄嘅安格斯牛扒配香濃嘅泰式醬!係西餐同埋泰國菜嘅Crossover!肉味香濃,齒頰留香😬泰式明爐馬友🐟馬友比烏頭同埋鱸魚都仲要鮮味!用泰式方法煮,滾滾下咁,真係好正!連湯都飲埋!黃咖喱牛腩煲🥘牛坑腩肉質淋滑,黃咖喱一啲都唔辣!用上多種泰式配菜烹調嘅咖喱特別好食!門口仲有好多泰式小食賣呢可能係長沙灣最正宗嘅泰國菜🇹🇭

泰式燒美國安格斯牛排🥩

泰式明爐馬友🐟

黃咖喱牛腩煲🥘

門口仲有好多泰式小食賣呢

可能係長沙灣最正宗嘅泰國菜🇹🇭

2022-05-27 330 views
有時當你行入一間餐廳,第一個感覺或多或少feel到餐館的氣氛或食物對唔對路。呢間餐廳比我嘅感覺就似自己在泰國自助遊、行到攰見到街角一間不顯眼的地道小餐館諗住坐低醫肚飲杯嘢,意外發現食物很用心煮兼且老闆幾nice Thai Style Oyster Shooter 泰式生蠔 > 生蠔新鮮、配料味道唔錯,一啖一隻舉杯吞下、爽Thai Style Chilli Minced Pork with Lettuce Warp正宗泰式生菜包 > 個人覺得呢個幾正,肉碎調味地道有層次,食到魚露、紅蔥頭、南薑、香茅、九層塔、檸檬葉等配料嘅香味,肉末爆得惹味帶少少辣,用咬落颯颯聲的新鮮生菜包嚟食感覺清爽,依家天氣咁悶熱食呢味會開胃啲Chicken in Green Curry青咖哩雞煲 > 青咖哩甜中帶微辣有椰香,內裏乾坤包括嫩滑雞件、茄子豆角香菜香料等,配佢哋嘅薄餅一齊食。剩低啲汁唔好嘥、撈麵或飯又可添多幾碗Crepes 薄餅> 濃濃椰油香未必個個啱,我就覺得幾香且口感酥脆鬆化,4片有啲唔夠喉

Thai Style Oyster Shooter
泰式生蠔

> 生蠔新鮮、配料味道唔錯,一啖一隻舉杯吞下、爽

正宗泰式生菜包

Chicken in Green Curry

Crepes

正宗泰式生菜
正宗泰式生菜
2022-05-24 1057 views
長沙灣抵食泰式餐廳去深水埗行街,行到長沙灣搵嘢食。見到對面有間泰國餐廳有二人餐食,人少少。環境裝修別具特色,有泰國特色畫作掛畫。寬敞座位舒適,有很多坐位,深色木製家俱,坐得幾舒服~另收加一服務費二人晚餐幾抵食$388+1有前菜泰式沙律🥗(扎肉或鳳爪)小食(炸蝦餅或墨魚餅)蔬菜(通菜或芥蘭或雜菜)主食(多款雞/酸甜蝦球)飲品x2甜品#貴妃雞半隻雞,食雞有雞味!岩岩熟唔會生,仲有雞髀肉,皮厚肉嫩,部份雞肉位置肉質比較粗糙~#泰式炸蝦餅外脆內軟,熱氣之選,甜甜地,彈牙,配埋泰式辣醬一流#泰式鳳爪涼拌小辣,鳳爪份量比想像中多#炒雜菜有西蘭花蘑菇蘿蔔甘筍等炒埋一齊,爽口,不錯可以揀飯或者薄餅,簡咗薄餅香脆,份量唔多,食餸為主甜品有:爽口班蘭果凍,椰汁西米露糕(鍾意食甜品)唔會太甜#龍眼汁 甜甜的,粒粒龍眼肉#菠蘿冰涼透心,底層有粒粒甜菠蘿服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
長沙灣抵食泰式餐廳

二人晚餐幾抵食$388+1

有前菜泰式沙律🥗(扎肉或鳳爪)
小食(炸蝦餅或墨魚餅)
蔬菜(通菜或芥蘭或雜菜)
主食(多款雞/酸甜蝦球)
飲品x2
甜品

#貴妃雞

#泰式炸蝦餅
外脆內軟,熱氣之選,甜甜地,彈牙,配埋泰式辣醬一流

#泰式鳳爪
涼拌小辣,鳳爪份量比想像中多

#炒雜菜
有西蘭花蘑菇蘿蔔甘筍等炒埋一齊,爽口,不錯

可以揀飯或者薄餅,簡咗薄餅香脆,份量唔多,食餸為主

甜品有:爽口班蘭果凍,椰汁西米露糕(鍾意食甜品)唔會太甜

#龍眼汁
甜甜的,粒粒龍眼肉

#菠蘿冰
涼透心,底層有粒粒甜菠蘿

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2022-05-23
$250 (Dinner)
2022-05-21 168 views
同事知道長沙灣有間餐廳食泰菜好好味,放工約埋我一齊去試吓!Soi Eat Thai Cuisine裝修以泰國風情為主調,主打泰國南部菜色,甚有泰國地道風味!泰式生蠔:每杯都有兩隻生蠔,即叫即開,新鮮肥美,雖然加左配料調味,但完全不會讓配料搶走生蠔本身的味道,反而令生蠔更鮮甜!烤芭提雅走地雞半隻:那雞塊散發着新鮮雞獨特的肉香,入口爽甜,肉質緊緻,點雞的醬汁由青辣椒仔碎及蒜頭、葱頭調製,以魚露吊味,帶出雞肉的芳香。泰式青口炒粉絲:青口份量不少,而且大隻又鮮甜,加上吸飽青口鮮味的粉絲,既鮮甜又爽口!冬蔭薄餅:薄餅底焗得十分薄脆,芝士亦可拉絲,味道酸甜好惹味!

2022-05-10
Dinner
2022-05-18 199 views
真係一次比一次難食!有日中午,想搵個環境清幽嘅地方食中午飯,就諗起呢間泰國嘢!之前食過晚飯都係貴夾唔飽,今次點左一個青咖喱雞,咖喱汁還可以就係啲雞呢一陣怪味,類似藥味,我全部雞都冇食到,價錢又唔係特別平,總之就係好差嘅體驗,個店員又成日冇笑容,好似一副唔想做嘅樣子總之以後都唔會再去!——————————————————————————————-!
2022-04-06
$60 (Tea)
2022-05-13 157 views
Let's go Thai Cuisine today!今日落住暴雨,不過無損心情係室內食個抵食泰國菜二人晚餐,有齊前菜、小食、蔬菜、主食、甜品,食到飽一飽又滿足!二人晚餐A $388首先叫左龍眼冰同椰汁冰各一,兩杯都好適合邊食泰國菜邊飲,解渴又好飲!前菜揀左扎肉沙律,沙律酸酸辣辣好開胃,扎肉一樣咁美味小食揀左蝦餅,蝦餅好彈牙香口,沾上甜酸醬,食到唔停口蔬菜就叫左芥蘭,係用馬拉盞醬炒芥蘭,芥蘭爽甜,用上馬拉盞醬炒,好有風味到主食,揀左好出名既芭堤雅烤雞,烤雞皮脆內juicy,推介推介!附上秘製醬汁,烤雞沾上醬汁,絕配!然後揀左配薄餅,烤雞可以用薄餅夾住一齊食,再淋上醬汁,一啖食,一樣咁惹味呢!到最後,就上番道泰國甜品做總結,係椰汁西米糕同班蘭葉菜糕,超濃郁既椰汁味,食完好滿足啊!

二人晚餐A $388

前菜揀左扎肉沙律,沙律酸酸辣辣好開胃,扎肉一樣咁美味

小食揀左蝦餅,蝦餅好彈牙香口,沾上甜酸醬,食到唔停口

2022-05-12
Dinner
  • 芭堤雅烤雞
2022-05-11 128 views
裝修休閒舒適的泰國餐廳唔認真睇真係好似去左打卡cafe😙二人套餐十分抵食,$388就有齊咁多款🌟前菜 - 鳳爪沙律鳳爪酸爽彈牙,十分入味!配上大量洋蔥配料,炎炎夏日好開胃🤣🌟小食 - 墨魚餅彈牙,食到有墨魚肉😄🌟蔬菜 - 通菜非常有驚喜!蒜味濃郁,食唔停口呀🌟主食 - 芭堤雅烤雞配蒜蓉包烤雞外皮烤到脆一脆,但肉汁依然嫩滑juicy,真係好想問下老闆係點做到!非常好食,必點!😍蒜蓉包又係好正,蒜蓉落得好大方,質感又脆又唔會乾🌟甜品 - 唔係我style,比左朋友食🌟飲品可以選擇泰式飲品兩杯,我地揀左凍奶茶同埋椰汁冰
裝修休閒舒適的泰國餐廳
唔認真睇真係好似去左打卡cafe😙
二人套餐十分抵食,$388就有齊咁多款

🌟前菜 - 鳳爪沙律
鳳爪酸爽彈牙,十分入味!配上大量洋蔥配料,炎炎夏日好開胃🤣

🌟小食 - 墨魚餅
彈牙,食到有墨魚肉😄

🌟蔬菜 - 通菜
非常有驚喜!蒜味濃郁,食唔停口呀

🌟主食 - 芭堤雅烤雞配蒜蓉包

🌟甜品 - 唔係我style,比左朋友食

🌟飲品可以選擇泰式飲品兩杯,我地揀左凍奶茶同埋椰汁冰
2022-05-09 97 views
餐廳:Soi Eat Thai Cuisine地區:長沙灣地址:長沙灣青山道454號地舖日期:5/5/2022時間:20:30人數:2人 等位: 0 min🌟柚子沙律🌟份沙律勁大碟勁多柚子,啖啖都係柚子肉,搭配蝦球、腰果、魚乾同佢嘅特製醬汁食簡直又fresh又香脆,真係好爽好開胃!🌟串燒併盤🌟併盤係豬、牛、雞串燒各兩串,三款肉都唔會燒得好乾,保持到肉質鮮嫩,值得一讚👍🏻🌟泰式炒通菜🌟炒通菜嘅醬汁好香,加上大量嘅蒜,真係唔錯唔錯😁🌟🌟🌟辣肉碎炒飯🌟🌟🌟依個辣肉碎炒飯真心無得輸!炒飯唔濕夠乾,亦粒粒分明,而肉碎份量充足,每一羹飯都可以食到,同埋辣度適中,真係好啱我哋食!依個炒飯亦係我哋係香港食過之中最出色嘅!😋依個二人套餐有4款食物再加兩杯飲品、兩份甜品先$388,真係幾抵食!而且仲食到好飽😂
餐廳:Soi Eat Thai Cuisine

柚子沙律

🌟串燒併盤🌟
串燒併盤

🌟泰式炒通菜🌟
炒通菜嘅醬汁好香,加上大量嘅蒜,真係唔錯唔錯😁
炒通菜

🌟🌟🌟辣肉碎炒飯🌟🌟🌟
辣肉碎炒飯

2022-05-05
$194 (Dinner)
柚子沙律
串燒併盤