2014-05-19
事隔幾天,又約兩位靚媽食飯啦〜今次靚媽推介她至愛的飯堂Solemate一行四人,點了不少!(今次多了靚媽的愛人呀〜)首先一人一碗湯我的是忌廉蘑菇湯撲鼻而來的蘑菇香,入口creamy,食到很多的蘑菇蓉,好rich 呀〜乾蕃茄批一上枱,見到滿滿的芝士,已經十分開心本以為乾蕃茄會很乾,誰不知,juicy 非常!蕃茄味亦十分香濃配上底下的脆脆多士,好滋味呀!Buffalo wings微辣的雞翼,鹹香十足~開胃非常~蟹餅成品都頗薄薄的,慶幸它用料十足,蟹肉成份非常多,煎得很香脆,都非常yummy~巴東牛肉靚媽特別推介,當然要試牛肉不韌,香辣得黎又十分惹味不怕辣的我們,忍不住的不停高呼「辣呀辣」但又不停把牛肉夾到口中〜〜這個惹味的巴東牛肉配飯是最好!所以我們都點了一客白飯分著食〜慢煮豬腩肉配自製菠蘿醬這個豬腩肉跟燒味店的燒肉有啲似樣,但食落,這個好食得多!豬皮帶點焦香,鬆脆非常。腩肉肥瘦相隔,入口juicy ,一點也不油膩同上的菠蘿甜中帶點菠蘿的酸,配合豬腩肉一起食,滋味非常!香草雞肉意粉有男士在場,當然要食一點澱粉質Al dente 的意粉條條都沾上清新香滑的香草醬,好味!食飽飽,鹹胃十分滿足~
今次靚媽推介她至愛的飯堂Solemate
一行四人,點了不少!(今次多了靚媽的愛人呀〜)
首先一人一碗湯
我的是忌廉蘑菇湯
撲鼻而來的蘑菇香,入口creamy,食到很多的蘑菇蓉,好rich 呀〜 乾蕃茄批
一上枱,見到滿滿的芝士,已經十分開心
配上底下的脆脆多士,好滋味呀! Buffalo wings
微辣的雞翼,鹹香十足~開胃非常~
蟹餅
巴東牛肉
靚媽特別推介,當然要試
牛肉不韌,香辣得黎又十分惹味
不怕辣的我們,忍不住的不停高呼「辣呀辣」
但又不停把牛肉夾到口中〜〜
這個惹味的巴東牛肉配飯是最好!
所以我們都點了一客白飯分著食〜 慢煮豬腩肉配自製菠蘿醬
這個豬腩肉跟燒味店的燒肉有啲似樣,但食落,這個好食得多!
同上的菠蘿甜中帶點菠蘿的酸,配合豬腩肉一起食,滋味非常!
香草雞肉意粉
有男士在場,當然要食一點澱粉質
Al dente 的意粉條條都沾上清新香滑的香草醬,好味!
食飽飽,鹹胃十分滿足~~
謝謝靚媽的推介呀!!