2023-09-27 59 views
唔講唔知原來杏花村有個outlet🫣行完outlet 同朋友仔搵地方醫肚叫咗兩份ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ配是日餐湯-南瓜湯ღ帶子蟹膏蟹肉意大利飯 $125帶子大粒厚身,煎得好香,入口爽滑,意大利飯好濕潤,帶點蟹膏香氣ღ溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉 $128先將溫泉蛋撈勻令意粉掛滿醬汁,食落好creamy,而且充滿濃濃嘅海膽味,加上蟹籽同蘑菇,口感豐富另外可以加錢要小食/甜品不過我哋都已經好飽所以就冇叫😂但係都半價叫咗兩杯飲品🍹╰ ღ紅寶石巧克力草莓鮮奶+$26賣相精緻😍 面頭放上玫瑰花瓣做點綴❤️口感柔順,帶淡淡酸甜味道╰ ღ荔枝梳打+$17香甜荔枝加上梳打,好清爽!
唔講唔知原來杏花村有個outlet🫣
行完outlet 同朋友仔搵地方醫肚

叫咗兩份ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ

配是日餐湯-南瓜湯

ღ帶子蟹膏蟹肉意大利飯 $125

ღ溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉 $128
先將溫泉蛋撈勻令意粉掛滿醬汁,

另外可以加錢要小食/甜品

不過我哋都已經好飽所以就冇叫😂但係都半價叫咗兩杯飲品🍹

╰ ღ紅寶石巧克力草莓鮮奶+$26

╰ ღ荔枝梳打+$17
香甜荔枝加上梳打,好清爽!
2023-09-26 35 views
朋友突然話要去杏花邨開會,要改行程嚟杏花邨食飯啦!上網搵到呢間餐廳「走過十萬八千里找到你」,個名好特別,一於試吓係咪咁正先!餐廳位於杏花邨站隔離商場地下中間店舖,左右電梯都容易到達。到達嘅時候,高朋滿座,等一陣先有位坐底。CAFE自己有賣香薰蠟燭同埋咖啡豆。香薰蠟燭有三款,每枱都會跟一款,超靚超香!🥰🥰咖啡豆亦有好多款陳列出嚟比大家聞,咖啡愛好者啱哂 👍🏻👍🏻餐牌裡面喺手工畫,超靚 😍😍睇咗好耐先諗好食咩 🤣🤣我哋點咗兩個主食加兩杯嘢飲🍔芝士安格斯牛肉漢堡配薯條 + 蜂蜜鮮檸茶牛肉漢堡一送到嚟真喺嘩一聲!超大份,賣相勁吸引!裡面仲要有兩塊扒,勁啱食肉獸,超超超滿足。🐥香烤法國春雞配時令燒薯菜 + 蜂蜜柚子茶烤春雞都唔弱,肉質超嫩口,唔韌,好鬼正!兩杯飲品都有花花配搭,打卡真喺一流!如果過開嚟真喺要試吓😋
朋友突然話要去杏花邨開會,要改行程嚟杏花邨食飯啦!

餐廳位於杏花邨站隔離商場地下中間店舖,左右電梯都容易到達。

到達嘅時候,高朋滿座,等一陣先有位坐底。

CAFE自己有賣香薰蠟燭同埋咖啡豆。

香薰蠟燭有三款,每枱都會跟一款,超靚超香!🥰🥰

咖啡豆亦有好多款陳列出嚟比大家聞,咖啡愛好者啱哂 👍🏻👍🏻

餐牌裡面喺手工畫,超靚 😍😍
睇咗好耐先諗好食咩 🤣🤣

我哋點咗兩個主食加兩杯嘢飲

🍔芝士安格斯牛肉漢堡配薯條 + 蜂蜜鮮檸茶

牛肉漢堡一送到嚟真喺嘩一聲!

🐥香烤法國春雞配時令燒薯菜 + 蜂蜜柚子茶

烤春雞都唔弱,肉質超嫩口,唔韌,好鬼正!

兩杯飲品都有花花配搭,打卡真喺一流!

如果過開嚟真喺要試吓😋

2023-09-25 31 views
「打卡浪漫花花cafe🍧」 最近同朋友去了「走過十萬八千里找到你」的新分店,在杏花邨站出來走幾分鐘就到了,小店不大,但是有乾花襯托十分有氛圍,加上每張桌子都有小小的蠟燭🕯️🍝溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉 $128這個意粉超級creamy😆,醬汁濃郁每一口能吃到蟹籽的味道,半熟的流心蛋液讓整個意粉的口感更加濃厚鮮香,而海膽汁和奶油醬的味道也是掛滿每一條意粉上,十分推薦~🍛日式原條鰻魚意大利飯有一整條的鰻魚真的超級滿足🥹,意大利飯裡面有蘑菇和日式醬汁的搭配非常美味,會有些甜口的味道,米飯煮的剛剛好😆🍵玫瑰抹茶 $46有一些清甜的玫瑰味道在裡面,不算特別重,抹茶的味道有但是不會特別濃郁,整備的感覺非常清新自然🍹蜂蜜柚子梳打 $34微甜的感覺特別解膩,柚子的味道特別突出但是搭配著蜂蜜特別清爽,還有乾花特別適合打卡~
「打卡浪漫花花cafe🍧」

🍝溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉 $128

🍛日式原條鰻魚意大利飯

🍵玫瑰抹茶 $46

🍹蜂蜜柚子梳打 $34
2023-09-22 189 views
走過十萬八千裡找到你Someday Oneday杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G41A號舖今次老友帶我去食西餐,杏花邨地鐵站出,一落扶手電梯就到,餐廳好高汁,嘆吓先。🤤南瓜湯夠鮮甜,加忌廉提升層次,又香又滑。😸帶子蟹膏蟹肉意大利飯帶子新鮮彈牙夠爽甜,煎香了更加入味,蟹膏蟹肉汁香氣四溢,面層加了香草提升層次,內層的菇和蟹膏好夾,意大利飯吸收了配料的精華,口感煙韌,好正!🤤溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉好邪惡,每一淡意粉也滲滿了 Creamy 的醬汁。蟹籽份量適中,口感煙韌,將溫泉蛋攪勻,海膽汁更加豐富,趁熱食超正!必食!😁蜜糖雞翼即叫即炸,炸油新鮮,外脆內嫩,單骨處理,口感提升,醬汁處理得很好。沙律菜夠新鮮,款式多,加少少醬汁好開胃。😻檸檬蛋糕這件蛋糕很出色,整件蛋糕充滿檸檬的香味,酸甜度適中,食完唔會覺得肥膩,口感鬆軟,好快就畀我清曬喇。😋柚香菠蘿檸檬梳打天氣咁熱,梗係整返杯凍飲,三種生果加埋味道好match,又夠fresh,酸酸甜甜的,好舒暢。😎玫瑰抹茶甜度適中,面層放了玫瑰花瓣,加了奶好滑。😉走過十萬八千裡找到你 食材新鮮,沒有味精,環境舒適,侍應服務態度好,還會再來。🤘🏻😎
走過十萬八千裡找到你
Someday Oneday

杏花邨盛泰道100號
杏花新城地下G41A號舖

南瓜湯夠鮮甜,加忌廉提升層次,又香又滑。😸

帶子蟹膏蟹肉意大利飯

溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉

蜜糖雞翼

檸檬蛋糕

柚香菠蘿檸檬梳打

玫瑰抹茶

甜度適中,面層放了玫瑰花瓣,加了奶好滑。😉

2023-09-21
2023-09-22 33 views
之前去過旺角店已經覺得環境好正,以乾花為主題靚靚cafe, 最近知道新店在杏花新城,相約了住在杏花邨的街坊好友-起聚餐位置在商場-角,感覺比較Cozy食物都同旺角店差不多,氣氛舒服休閑,我們點了兩個套餐是日餐湯:南瓜湯🎃🥣打得香甜綿滑,食落有南瓜𢇁,真材實料帶子蟹膏蟹肉意大利飯帶子新鮮大大隻,厚肉彈牙,蟹膏鮮甜多汁, risotto 煑得好淋溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉🍝海膽汁同蟹籽好配合,意粉好creamy, 溫泉蛋汁好香滑柚香菠蘿檸檬梳打🍍菠蘿味道香甜,加入柚子清香,味道清爽,每杯放了小乾花,外型討好,啱打卡白桃紅茶🍑清幽香甜,味道不錯

位置在商場-角,感覺比較Cozy
食物都同旺角店差不多,氣氛舒服
休閑,我們點了兩個套餐

是日餐湯:南瓜湯🎃🥣
打得香甜綿滑,食落有南瓜𢇁,真材實料

帶子蟹膏蟹肉意大利飯

溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉🍝
海膽汁同蟹籽好配合,意粉好creamy, 溫泉蛋汁好香滑

柚香菠蘿檸檬梳打🍍

白桃紅茶🍑
清幽香甜,味道不錯

2023-09-17 172 views
only for you🌸餐湯🌟🌟🌟🌟🌟南瓜忌廉湯南瓜味濃郁,湯底滑身🌸帶子蟹膏蟹肉意大利粉🌟🌟🌟🌟🌟帶子兩邊略煎,中間是生吃,濃郁蟹膏味,蟹肉一絲絲感覺,超cream醬汁掛到每一條意粉都有。🌸炸薯條配黑松露醬🌟🌟🌟🌟🌟大大籃外脆內綿粗薯條,香濃黑松露醬🌸玫瑰抹茶🌟🌟🌟🌟🌟表面有天鵝拉花及玫瑰花碎,味道濃厚抹茶味,淡淡散發住玫瑰味。======詳情======走過十萬八千里找到你 (杏花邨)杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G41A號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #夏日打卡日常 #南瓜忌廉湯 #帶子蟹膏蟹肉意大利粉 #炸粗薯條 #黑松露醬 #玫瑰抹茶 #杏花新城 #走過十萬八千里找到你
only for you

🌸餐湯🌟🌟🌟🌟🌟
南瓜忌廉湯
南瓜味濃郁,湯底滑身

🌸帶子蟹膏蟹肉意大利粉🌟🌟🌟🌟🌟

🌸炸薯條配黑松露醬🌟🌟🌟🌟🌟
大大籃外脆內綿粗薯條,香濃黑松露醬

🌸玫瑰抹茶🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
走過十萬八千里找到你 (杏花邨)
杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G41A號舖
================

2023-09-11
Dinner
  • 帶子蟹膏蟹肉意大利飯
  • 玫瑰抹茶
2023-09-16 49 views
🍽️溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉 $128醬汁有濃郁嘅海膽味🥰溫泉蛋半熟,撈埋蟹籽同海膽汁,口感好豐富;醬汁質感微微濃稠,可以輕易掛喺意粉度👍🏻+ $28 芝士薯條薯條比較粗身,新鮮炸起熱辣辣😌🍽️帆立貝龍蝦汁貓耳朵 $98貓耳朵質感硬身啲,龍蝦汁濃郁而且好有鮮味🥰帆立貝都幾大隻,不過略嫌Overcooked咗少少😣🍹手工黑芝麻(凍) $46芝麻味幾香濃,又唔會太膩,口感幾滑😋🍹白桃梳打 $34甜甜地幾開胃,不過不失~味道😋 7/10性價比💰 7.5/10環境🔎 6.5/10服務🫶🏻 7.5/10打卡指數📸 7/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10
🍽️溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉 $128

+ $28 芝士薯條
薯條比較粗身,新鮮炸起熱辣辣😌

🍽️帆立貝龍蝦汁貓耳朵 $98

🍹手工黑芝麻(凍) $46
芝麻味幾香濃,又唔會太膩,口感幾滑😋

🍹白桃梳打 $34
甜甜地幾開胃,不過不失~

味道😋 7/10
性價比💰 7.5/10
環境🔎 6.5/10
服務🫶🏻 7.5/10
打卡指數📸 7/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10

2023-09-15 37 views
好耐冇過嚟杏花村,開咗好多新食肆。今日路經咁啱要食Lunch,見到「走過十萬八千里找到你」係度開咗分店,就入去比較下。新鋪比較光猛,都有啲花花嘅佈置,仲做埋外賣咖啡添。佢哋主打係意粉,就叫咗碟三文魚子炙燒蟹棒明太子貓耳朵。貓耳朵都係意粉嚟嘅其名稱來源自其形狀,酷似一隻小耳朵。有兩隻炙燒蟹棒,明太子汁被貓耳朵裝著,夠曬味道。除咗三文魚籽,仲有飛魚籽。兩種魚籽連埋貓耳朵喺我個口bi-li-bla-la咁爆開,超正。另外叫咗一杯自家製草莓醬梳打,杯底嘅果肉都幾多,唔會太甜成杯嘢好解渴。

2023-09-15
Lunch
2023-09-15 34 views
下午時段極其眼訓,飲到一杯幾好飲的 Rosa Latte 🌹☕️ 原本以為港女口味,再加凍飲會甜度超標,但恰到好處👍🏼 表示欣慰。而且乾花瓣和所有 syrup 嘅香味都淡淡散発,怡人舒服。😍 it rescues my afternoon 我朋友叫咗杯梳打飲品,都好靚。偷飲咗一啖,味道唔算過分甜,梳打醒神!另外Tea Set 野食都唔差。我叫嘅「蒜香白酒蜆肉意大利粉🍝」Pasta Texture is al dente 少少彈牙、蒜香入味。蜆嘅數目大概有10隻左右。我朋友就叫咗鰻魚意大利飯。鰻魚都有足足一條,有頭有尾,都幾長身。意大利飯都算煮得米粒均勻,冧身。兩樣配搭,入口都幾好味。

Rose Latte

另外Tea Set 野食都唔差。

Rose Latte
2023-09-14 32 views
走過十萬八千里找到你地址: 杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G41A號舖=====================呢間網紅打卡餐廳,是女朋友落order 指定要來的。餐廳供樓是cafe 西方美食,如pasta ,risotto, coffee 等,也是很女性取向的,價錢一個飯或意粉百來元up 和order 一份主食及飲品磯燒魷魚筒墨魚汁意大利飯 $98個飯黑黑的,因為米飯吸了湯汁,食入口帶淡淡海鮮的味道,鹹鹹地好開胃。而魷魚塊口感qq 彈彈,好食!蟹肉牛油果意大利飯 $108 女朋友要健康,選了加入super food 牛油果的risotto ,仲有蟹肉,同樣是有海水的味道,像去了海邊一樣。白桃紅茶,有桃香宜人清新
走過十萬八千里找到你

地址: 杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G41A號舖
=====================
呢間網紅打卡餐廳,是女朋友落order 指定要來的。

和order 一份主食及飲品

磯燒魷魚筒墨魚汁意大利飯 $98

白桃紅茶,有桃香宜人清新
2023-09-07 39 views
杏花邨開咗呢間新Cafe,梗係即刻嚟試下!除咗好啱打卡,性價比都幾高!.🟩帶子蟹膏蟹肉意大利飯意大利飯入口軟硬適中!蟹膏同蟹肉嘅味道吸收晒落個飯度,上菜果陣都會聞到陣陣嘅蟹味!煎到金黃色既帶子唔會過熟,口感同鮮味都保存到。👍🏻🟦軟殼蟹黑松露雜菇忌廉意粉食意粉最緊要就係多醬多醬,呢個意粉食到最尾一啖都仲可以撈到好多黑松露醬。意粉上面係原隻軟殼蟹,賣相好得丫!雜菇嘅份量比相象中多,成碟野好juicy,兩個女仔share食都冇問題!❤️🟪凍焙茶鮮奶有好濃既焙茶粉聚積左系飲品嘅最底部,建議攪勻咗先再飲就prefect!🟧紅寶石朱古力草莓鮮奶呢杯都係打卡之選!Cream上面鋪滿花瓣有再夾雜埋草莓醬,底部就係鮮奶。飲落去好有層次感,士多啤梨控必點!😍
🟩帶子蟹膏蟹肉意大利飯

🟦軟殼蟹黑松露雜菇忌廉意粉

🟪凍焙茶鮮奶

🟧紅寶石朱古力草莓鮮奶
2023-09-06 27 views
帶子蟹膏蟹肉意大利飯 $125味道都唔錯,帶子煎到幾香脆🤓飯嘅口感亦都夠淋,多汁又唔會好乾~不過就略嫌唔係好食到蟹膏蟹肉嘅感覺😬😣溫泉蛋海膽汁意大利麵 $128海膽汁都好creamy,而且比較濃稠,食落去淡淡都係龍蝦汁嘅香味🧡不過食得多就有啲膩🤨溫泉蛋就有啲過熟,不過撈埋一齊蛋嘅醬汁同啲意粉,食落去邪惡又好食🤔晚市套餐價錢都唔算好貴~包左餐湯同嘢飲,加錢仲有小甜品添,餐廳位置都算企理闊落,經過都可以試吓💙
帶子蟹膏蟹肉意大利飯 $125

溫泉蛋海膽汁意大利麵 $128

2023-09-05 219 views
走過十萬八千里找到你喺港島有分店啦🥳 成日見到人去旺角本店打卡,作為港島人我就去試吓佢喺杏花邨嘅分店質素如何😋🌃 環境走過十萬八千里找到你嘅杏花邨分店喺杏花新城裏面,一出地鐵站向右邊行就到商場,好方便😆 餐廳唔算好大不過都幾cozy,dinner time每枱都會放一個自己品牌嘅香薰蠟燭🕯️ 一路食飯一路聞到若隱若現嘅香甜味,幾有feel㗎🥰😋 食物🍽️ Dinner Set 🍽️🦀️ 帶子蟹膏蟹肉意大利飯 $125🍝 溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉 $128跟餐連 是日餐湯🥣 + 餐飲☕️Weekday有dinner set都幾抵食,主菜連餐湯同餐飲基本上都$200有找😚 是日餐湯係甘荀湯🥕 甘荀湯幾香甜,裏面有粒粒甘荀粒~ 質地唔會太過濃稠,飲完唔洗驚即刻飽咗😆帶子蟹膏蟹肉意大利飯好足料,兩大粒煎香咗嘅帶子粒擺喺risotto上面😘 底下嘅risotto軟硬適中,食落有一絲絲蟹肉同蟹膏🦀️ 呢個risotto飽足感十足,建議兩個人一齊share🤤溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉賣相非常吸引🤩 Creamy嘅意粉上面放咗溫泉蛋同一大勺蟹籽🍝 意粉好掛汁,每一條都掛滿海膽汁,香甜又濃郁,好味道😛 Dinner Set仲

🌃 環境

跟餐連 是日餐湯🥣 + 餐飲☕️

Dinner Set仲有一杯咖啡或茶/柚子蜜添🍯

💰 價錢
Average price $150/pp
簡簡單單嘅dinner,抵食啊~
  • 溫泉蛋海膽汁蟹籽意粉
  • 帶子蟹膏蟹肉意大利飯
2023-09-01 36 views
餐廳名叫做”走過十萬八千里找到你”真係好浪漫, 餐廳用了優美的乾花裝飾, 主打設計簡約舒適, 環境優雅, 打卡一流, 性價比高. 點了晚餐 - 帶子蟹膏蟹肉意大利飯 $148 (真係好抵食)飯粒軟硬適中,厚厚嘅帶子肉既鮮又甜, 飯入面有雜菌, 雜菌香氣逼人,仲有一梳梳蟹肉, 配埋鹹香芝士同蟹膏,飯粒吸收曬所有材料嘅精華,真係食到停唔到口是日餐湯 : 用新鮮南瓜甘筍blend出黎, 南瓜香甘筍甜, 啖啖南瓜甘筍蓉,個湯好creamy同勁濃郁, 好正單點了 - 帆立貝龍蝦汁貓耳朵 $98.0帶子脹卜卜又大隻, 配龍蝦汁做基底,既鮮味又濃稠, 貓耳朵形狀可愛, 軟硬適中, 煙韌得嚟有咬口飲品Smoothie -菠蘿芒果奶昔 $56.0清潤香甜的芒果,多汁酸甜的菠蘿Smoothie, 酸酸甜甜,味道清新可口Latte - 手工黑芝麻(凍) $46.0香氣四溢的黑芝麻拿鐵,芝麻味濃醇, latte香滑, 美味又有益健康, 打卡一流👍

單點了 - 帆立貝龍蝦汁貓耳朵 $98.0

飲品
Smoothie -菠蘿芒果奶昔 $56.0

Latte - 手工黑芝麻(凍) $46.0
2023-08-22
Dinner
2023-08-30 35 views
😍上網見到呢間餐廳個名已經甜到漏嚕❤️呢度絕對係好適合拖友仔黎拍吓拖💯帶埋女朋友仔、男朋友仔黎就真係「言簡意到、就會收到」呢🥰🍴餐廳環境開揚得黎又夠曬氣氛👩‍❤️‍👨每張枱都有一款燒住嘅香薰🌼靜靜地好適合傾下計食餐飯✅整體食物質素高環境舒適👍而且仲有靚靚嘅卡位📷過黎一次你應該會加分不少呢💯哈哈🥳🦞帆立貝龍蝦汁貓耳朵 $98🌈呢個龍蝦汁嘅味道絕對係令人難忘喔😋濃郁嘅醬汁同的的式式嘅貓耳朵結合埋一齊💯口感豐富👍加埋兩粒大大粒超鮮味嘅帆立貝🦪唔錯呢🥳🐠日式原條鰻魚意大利飯$118🌈超大條嘅鰻魚🐟上面仲淋上🈵️蒲燒醬汁😍整體味道係甜甜地又帶d魚油香味😋放埋係煮得唔太濕嘅意大利飯上面一齊食💯好滿足呀🥳🫘手工黑芝麻 $44🌈呢個手工黑芝麻好推介呀💯入口味道柔細順口🫘芝麻香氣濃郁🔥啖啖都飲到幸福嘅味道呀👅☕️蜂蜜柚子茶$28🌈味道啱啱好嘅蜂蜜柚子茶☕️側邊仲放左一小束乾花💐充滿住少女心呢🥳

🦞帆立貝龍蝦汁貓耳朵 $98

🐠日式原條鰻魚意大利飯$118