2025-01-27 392 views
因為附近有文具佬所以去食 十一點半等開門 完全冇服務 想要杯水見到出面有自助斟水就去斟跟住個waiter出嚟話我幫你斟 斟得過兩滴我心諗飲杯水啫次次都叫你不如自己出去斟啦幫襯一個多謝都冇跟住舖頭百冇 叫雞翼冇雞翼要奶昔就無奶昔全程有烏蠅伴食好唔衛生食完好受氣
因為附近有文具佬所以去食
跟住個waiter出嚟話我幫你斟 斟得過兩滴
我心諗飲杯水啫次次都叫你不如自己出去斟啦
幫襯一個多謝都冇
跟住舖頭百冇 叫雞翼冇雞翼要奶昔就無奶昔
全程有烏蠅伴食好唔衛生
食完好受氣
2025-01-15 569 views
在杏花新城添置了新的運動裝後,就來到一間花海主題的餐廳,餐廳在每一枱的位置都擺放了自家製的香薰,除了令用餐時更有氣氛外,還多了一份氛香樸鼻的味道。💐🌷🌹🌺✨鮮奶焙茶($42),焙茶的香氣濃郁,搭配鮮奶後更加順滑,茶味與奶香平衡得恰到好處,喝起來多了一份溫暖。🍵🥛💛✨ 玫瑰鮮奶咖啡 ($44) ,這杯咖啡不僅賣相優雅,玫瑰的香氣與咖啡的濃郁完美融合,入口順滑,帶有淡淡的甜味。🌹☕️🥛✨ 三文魚籽炙燒蟹棒明太子貓耳朵 ($128),貓耳朵似是貝殼型的麵食,口感Q彈帶有嚼勁,與滑順的忌廉味濃郁的醬汁融合,每一口都很細膩。蟹棒帶著炙燒的焦香味,搭配鹹香的三文魚籽,味道層次豐富。🍝🦀✨ 鰻魚滑蛋燉飯 ($128),這道燉飯柔滑的滑蛋覆蓋在米飯上,飯更晶瑩帶來濕潤的口感,舖在飯上鰻魚厚身肥美,甜甜的醬汁很開胃,散發出濃厚的香氣與甜鹹滋味。🐟🍳🍲

$170 (Dinner)
2025-01-09 390 views
近日係杏花邨搵野食搵到呢間西餐廳餐廳舖面唔算大 但一路播住啲舊廣東話點住蠟燭咁都好有feel~-🥢牛油果蟹肉燉飯牛油果同個飯好完美咁融合左,完全唔會覺得奇怪,飯入面仲有啲魷魚同洋蔥絲增加口感😋 面頭既蟹肉都比得好足,蟹味又濃又鮮甜🦀🥢蒜香白酒蜆肉意粉意粉硬度係偏硬身,白酒同蒜加埋橄欖油既味道都好香,蜆肉都起碼有成10隻!每隻都厚肉又鮮甜😍 🥢白桃紅茶上枱既時候旁邊仲有一細束花,儀式感點滿❣️ 白桃味都幾岀唔會死甜又唔假🥢蜂蜜鮮檸茶同普通熱檸茶分別不大,但甜味就由糖漿轉為蜂蜜,冬天飲就好啱🍯
近日係杏花邨搵野食搵到呢間西餐廳
餐廳舖面唔算大 但一路播住啲舊廣東話
點住蠟燭咁都好有feel~
🥢牛油果蟹肉燉飯

🥢蒜香白酒蜆肉意粉

🥢白桃紅茶

🥢蜂蜜鮮檸茶
2025-01-09
$150 (Dinner)
2025-01-02 332 views
今日同朋友出旺角行街,聽過朋友介紹呢間樓上餐廳,決定黎試吓~ .一入餐廳就見到最iconic嘅花海,我哋夜晚去食飯所以室內較暗,相信日頭有陽光照入餐廳應該幾靚💞💐.Food & Drink Ordered:酥炸軟殼蟹黑松露扁意粉 ($148)忌廉龍蝦汁甲羅燒貓耳朵 ($158)柚香菠蘿檸檬梳打蜂蜜柚子梳打(+$55 跟餐湯、包、飲品).Kuku食評:兩個main都幾唔錯,甲羅嘅蟹膏配搭貓耳朵好食!軟殼蟹炸得好酥脆,黑松露sauce可以再濃味啲 兩款梳打中規中矩~#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_mongkok #香港好去處 #香港美食 #旺角美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店

Food & Drink Ordered:
酥炸軟殼蟹黑松露扁意粉 ($148)

忌廉龍蝦汁甲羅燒貓耳朵 ($158)

柚香菠蘿檸檬梳打
蜂蜜柚子梳打
(+$55 跟餐湯、包、飲品)

Kuku食評:
兩款梳打中規中矩~

2024-12-04 581 views
杏花新城嘅《走過十萬八千里找到你》店面大、坐得舒適,啱哂約埋三五知已嚟傾吓計、食下野。今次來食晚餐。✨️《美國安格斯肉眼扒伴薯菜配燒汁》肉眼扒大過隻手掌,外層煎到焦香,入面肉質粉嫩多汁。扒下有超滑薯蓉 和 香口嘅燒翠瓜,非常滋味。✨️《單骨蜜糖雞翼》雞翼切開至單骨,食用容易。蜜糖甘甜順喉,塗在雞翼上,使其光澤,觀感十分好。✨️《草莓醬梳打》草莓味香濃、梳打予人清新感,整体不太甜。有束小花在杯旁,打咭一流。📍杏花村 杏花新城西翼地下

✨️《美國安格斯肉眼扒伴薯菜配燒汁》

✨️《單骨蜜糖雞翼》

✨️《草莓醬梳打》
草莓味香濃、梳打予人清新感,整体不太甜。
有束小花在杯旁,打咭一流。

📍杏花村 杏花新城西翼地下
2024-12-02 519 views
二訪走過十萬八千里找到你Cafe鐘意Cafe環境闊落開陽,食物水準高,飲品有特色,價錢相宜,性價比高今日趁着假期,做完運動又來到Cafe食晚餐。時間尚早,人流唔算多,到我晚飯完後,開始多人餐湯香濃南瓜湯,味道濃郁,口感綿密,附上一片香脆多士添主食大啡菇黑松露燉飯推介呢款大啡菇黑松露燉飯,大大的大啡菇,配上黑松露燉飯,飯內仲有啖啖蘑菇及洋蔥,味道豐富,個人很喜歡餐飲凍泡沫咖啡泡沫咖啡咖啡味濃,口感幼滑
二訪走過十萬八千里找到你Cafe

餐湯

香濃南瓜湯,味道濃郁,口感綿密,附上一片香脆多士添

主食

大啡菇黑松露燉飯

餐飲

凍泡沫咖啡
泡沫咖啡咖啡味濃,口感幼滑

2024-12-02
$120 (Dinner)
2024-11-14 498 views
午餐時間又嚟到杏花邨商場搵食,見呢間cafe個名—走過十萬八千里找到你,幾得意就入嚟試吓。食物類型係西餐,價錢唔算太貴,午餐食到三點,跟餐飲品就凍熱都一樣要加錢。加咗一杯熱奶茶,飲品先到。 係英式嘅奶茶,要自己加奶同加糖,味道淡淡地,不過可以接受。海鮮龍蝦汁燉飯,熱辣辣上枱。份量都算幾多,裝到個大碟滿滿。整體質地都比較濕,但係龍蝦汁好香,鹹淡適中,而且海鮮份量都唔少㗎。比較晏入嚟,冇咩人,所以食飽仲可以慢慢坐多陣。

熱奶茶

海鮮龍蝦汁燉飯

海鮮龍蝦汁燉飯,熱辣辣上枱。

份量都算幾多,裝到個大碟滿滿。
比較晏入嚟,冇咩人,所以食飽仲可以慢慢坐多陣。
2024-11-14
$102 (Lunch)
海鮮龍蝦汁燉飯
2024-11-10 499 views
食品《三文魚子炙燒蟹棒明太子猫耳朵》一上枱就Wow! Wow! Wow! 你冇睇錯,三文魚子真係有一大堆放上炙燒蟹棒上。蟹棒軟腍。仲有很多明太子混在猫耳朵中。猫耳朵味道類似通粉,掛汁能力高。飲品飲品方面除了有主打嘅咖啡外,還有多款嘅花茶、特式茶 和 Smoothie。我就選左smoothie,而smoothie, 都 有三款不同嘅口味,分別有香蕉朱古力、什莓 和 菠蘿芒果。今次我就選左一杯《菠蘿芒果》Smoothie,內有d芒果蓉、菠蘿碎粒和冰粒。飲落酸酸甜甜好好味!旁邊有朵花放係杯盤上做裝飾,十分美觀。
食品

《三文魚子炙燒蟹棒明太子猫耳朵》

飲品

2024-10-17 493 views
因為探完個親戚諗住夠奇食小小醫吐,哇點知好難食,未食過咁難食既野,睇到貴店食評真係眼都突埋出嚟,請槍手都咪咁明顯,意粉creamy?乾到乜咁叫creamy 😂😂咁難食既意粉自己屋企整都好食過佢,收八九十蚊一碟。咖啡難飲到呢,一杯latte都咁難飲,最好飲係杯梳打。梳化污糟,有垃圾無執。杏花邨雖然冇西餐冇競爭,不過咁既質素難怪冇乜人入黎食,睇怕都捱唔長。
2024-10-16 536 views
去杏花新城行完outlet 行得攰,想搵個舒舒服服嘅地方食飯見到呢間餐廳有乾花同埋絲花裝飾好靚, 門口仲有個月亮打卡位添!晚餐八十幾蚊起,跟餐包餐湯及飲品不過我哋就散叫,我哋點咗:🌟 三文魚子炙燒蟹棒明太子貓耳朵 $128貓耳朵意粉軟硬適中,有咬口,索晒明太汁,味道不錯!🌟 鰻魚滑蛋燉飯原條鰻魚上、飯上面有嫩滑炒蛋,飯本身用醬汁燉製,份量好大!🌟 玫瑰洛神花茶$36用壺上,份量好多,茶有洛神花味道,杯入面有玫瑰花瓣,兩者溝埋好夾,酸酸地,有解膩作用🌟 Latte $44鮮奶咖啡,適合唔想飲太濃咖啡嘅人,咖啡好滑除咗正餐之外,仲可以食靚cake餐廳仲有乾花,蠟燭,同餐廳精品售賣
去杏花新城行完outlet
行得攰,想搵個舒舒服服嘅地方食飯

晚餐八十幾蚊起,跟餐包餐湯及飲品
不過我哋就散叫,我哋點咗:

🌟 三文魚子炙燒蟹棒明太子貓耳朵 $128
貓耳朵意粉軟硬適中,有咬口,索晒明太汁,味道不錯!

🌟 鰻魚滑蛋燉飯
原條鰻魚上、飯上面有嫩滑炒蛋,飯本身用醬汁燉製,份量好大!

🌟 玫瑰洛神花茶$36

🌟 Latte $44
鮮奶咖啡,適合唔想飲太濃咖啡嘅人,咖啡好滑

除咗正餐之外,仲可以食靚cake
餐廳仲有乾花,蠟燭,同餐廳精品售賣
  • 玫瑰洛神花茶
2024-10-15 428 views
呢度個 menu 都幾豐富,好多嘢揀肉,意粉同飯類都算幾多選擇揀咗我一陣晚市去,主要照明係靠商場嘅燈同枱面嘅香薰爉燭,食食吓會有啲好清新嘅香味飄入腳,感覺不錯周圍又有好多花做裝飾氛圍有格調友人仲話啲歌好啱聽🤣客服加分,幾細心個 staff 見到我哋用完最後一張紙巾就主動比多兩張我哋,我哋完全冇比任何眼色海鮮燉飯個汁真係勁有海鮮味,每粒飯都有鮮味裏面有青口,蜆同魷魚,數量都唔少貓耳朵個汁好 creamy,整體質感豐富,三文魚籽同飛魚籽脆卜卜,貓耳仔有咬口,滿足的口感個人覺得紅寶石巧克力草莓鮮奶好靚,好啱打咭味道方面特濃巧克力正好多,幾濃的!原來旺角都有間分店的走過十萬八千里找到你海鮮燉飯 $98三文魚籽炙燒蟹棒明太子貓耳朵 $128紅寶石巧克力草莓鮮奶 $52特濃巧克力 $40📍杏花邨
呢度個 menu 都幾豐富,好多嘢揀
肉,意粉同飯類都算幾多選擇
揀咗我一陣
周圍又有好多花做裝飾
氛圍有格調
友人仲話啲歌好啱聽🤣
客服加分,幾細心
海鮮燉飯個汁真係勁有海鮮味,每粒飯都有鮮味
裏面有青口,蜆同魷魚,數量都唔少
個人覺得紅寶石巧克力草莓鮮奶好靚,好啱打咭
味道方面特濃巧克力正好多,幾濃的!
原來旺角都有間分店的

走過十萬八千里找到你

海鮮燉飯 $98
三文魚籽炙燒蟹棒明太子貓耳朵 $128
紅寶石巧克力草莓鮮奶 $52
特濃巧克力 $40

📍杏花邨
2024-08-02 643 views
黎開呢頭探朋友,無意中望到有間cafe就叫埋老友嚟食,嘩。點知好差成肚氣又難食無味的意粉 水稀稀。。叫杯latte唔熱又冇咖啡味。侍應呀姐黑面又冇反應,問句嘢都慢幾拍😓搞不掂最差係收銀啊叔,問小小積分問題冇耐性 態度差到冇朋友!
搞不掂
最差係收銀啊叔,問小小積分問題冇耐性
態度差到冇朋友!
2024-06-25 799 views
有日同男朋友喺旺角唔知食咩好,見呢間咁多正評諗住黎試下,點知中大伏😢叫咗一個意粉同半隻燒雞,加錢轉咗一個做餐,見到佢個湯我真係呆咗,佢用咗隻好可愛嘅貓貓杯嚟裝,但係佢只係裝咗1/4杯左右(可能都冇)嘅湯俾我😅之後嗰半隻烤雞黎到,我哋呆咗😧佢嗰兩嚿雞仲細過KFC嗰啲雞,然後再加一pat仔薯蓉同少少蘆筍粟米仔就上碟,個汁又唔好食,食完又唔飽,完全唔值咁嘅值錢。(近鏡影可能唔覺佢咁細,實物係真心細。我好鍾意食燒雞,佢真係我食過最迷你嘅烤雞)至於個意粉,係味道正常份量偏細嘅意粉,而個洛神花茶嘅味道就好似加咗花瓣嘅熱水咁🤯 但係我見到其他枱嘅嘢食,例如佢個豬肋骨同薯條,離遠睇個份量好似正常少少🥲 如果大家都真係想試呢間餐廳個人建議千祈唔好嗌佢個燒雞,真係幾啖就食完。環境方面,我哋嗰日由六點鬆啲坐到七點幾,間餐廳長期好似冇開冷氣咁,可能因為佢係開放式廚房又長期打開咗去後樓梯嗰度門,就算唔食嘢淨係坐喺度真係好熱🫠另外佢燈光亦非常之昏暗,如果我為咗影靚靚打卡相黎一定會好失望。當晚我哋兩個都食唔飽,只係想快啲食完快啲走,去第二度食嘢🫠完全唔理解啲好評喺邊度嚟

2024-06-23
$190 (Dinner)
2024-05-27 681 views
I have been buying the same dish from them for several times and i am having their pumpkin orecchiette right now and found a fragment of aluminum foil 😵😵‍💫🤮🤢 luckily i spit it out who knows if i had already swallowed some! Never gonna patronize this restaurant again!For the price of $68 for such small portions i expect something better!😵‍💫🤬🤯😤
Pumpkin Orecchiette
2024-05-27
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$70 (Lunch)
2024-05-10 510 views
唔好食到要寫負評價錢就都唔平其實附近仲有好多仲平嘅連鎖店小食嚟到枱面係凍嘅意粉難食到買包煮好既意粉醬自己係屋企煮總好食服務差連最基本禮貌都冇當你唔係到咁唔理你睇路各位
唔好食到要寫負評
當你唔係到咁
唔理你
睇路各位
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)