2023-06-23 273 views
這次同朋友到尖沙咀美麗華商場食正宗傳統韓國🇰🇷料理,Sorabol Korean,這家是老店,味道特別傳統👍🏻午市有set叫,烤肉豬牛雞套餐好抵食,肉肉質素一啲都唔馬虎,而且包含有石頭鍋飯或可選豆腐泡菜湯,鍋飯熱辣辣,泡菜豆腐湯,滑溜而且豆味香濃加上辣泡菜湯真係超級暖胃💯不得了,另外我哋重單點咗帶子和大蝦🍤去烤,鮮味十足我個人非常喜歡食這個帶子,味道鮮甜、清新可口,尤其肉厚多汁、白雪雪的帶子,軟綿鮮甜,猶如海洋寶石。這一餐很滿足呢!
肉肉質素一啲都唔馬虎,而且包含有石頭鍋飯
另外我哋重單點咗帶子和大蝦🍤去烤,鮮味十足
這一餐很滿足呢!
2023-06-21 2755 views
很久之前同朋友黎過這裡吃飯,今次就跟另一半來到!餐廳座位都好多,環境都好大!餐牌上有多款種類食物可以選擇,烤肉、韓式料理等,另外亦有套餐可以選擇!點餐後店員為我們送上前菜,有泡菜兩款、芽菜、菠菜、蓮藕等!我們揀選了一個Set B二人套餐,有烤肉、南瓜粥、粉絲、韓式拌飯、大醬湯同埋飲品,超抵食!烤肉,烤肉包括有牛排骨肉、烤去骨豬肉同埋烤雞肉!三款都是有醃製過的,食落肉有韓式烤肉的醬汁甜味!肉的份量二人食剛剛好,還配有生菜,可以跟烤肉同泡菜一齊食,特別美味!韓式炒粉絲,粉絲的份量不會太多,不會炒得好油,用上冬菇、紅蘿蔔、洋蔥、菠菜一齊炒,味道亦不會太咸!南瓜粥,第一次食韓國的南瓜粥,原來味道甜甜的,而且凍凍的,食完烤肉食,喉嚨幾舒服!韓式拌飯,韓式拌飯用上蘿蔔絲、菠菜、芽菜、牛肉、冬菇、翠玉瓜等,拌入韓式辣醬一齊食,味道辣辣地,而且也有不少飯焦,口感豐富!大醬湯,大醬湯味道好濃郁,有大量洋蔥、豆腐、翠玉瓜等,足料又惹味!
點餐後店員為我們送上前菜,有泡菜兩款、芽菜、菠菜、蓮藕等!
2023-06-13
Type of Meal
Dinner
2011年曾經是米芝蓮推介餐廳的韓國料理,位於九龍尖沙咀美麗華的新羅寶,環境相當闊落,中午的商務午餐非常實惠,還可以品嘗中午的一人烤肉套餐。同朋友點了兩份一人用烤肉套餐,餐牌上寫的名字是一樣,用料卻卻不太一樣,還有其他烤肉如烤牛排骨肉套餐、烤豬肉套餐、烤雞肉套餐,或烤鮮大蝦、帶子套餐,一人用蝦肉套餐,還可以配搭軟滑豆腐湯、豬肉泡菜湯或雜錦飯,另外套餐還提供包菜和包飯醬,加10蚊可加薑茶或柚子茶(凍飲或熱飲)。⭐️烤牛排骨肉,豬肉,雞肉套餐 148(180g) 套餐 「A」一人套餐的份量以午衣來說還滿足夠的,肉類選擇新鮮,雞肉是滑嫩的雞柳部份,豬肉肥瘦均勻咬落好柔軟,牛排骨肉看似是薄切鮮牛肉的樣子。⭐️烤牛排骨肉,豬肉,雞肉套餐 148(180g)餐牌的名字一樣,除了牛肉是肥牛的部份不一樣,豬肉雞肉也是點的另一份「A」套餐的同款。⭐️豬肉泡菜湯套餐附送的豬肉泡菜湯是迷你版本,裏面有很多年糕,滑嫩豆腐以及一些豬肉片。⭐️雜錦飯韓式雜錦飯顏色非常豐富,也是用上韓式配菜的配料,上面加隻太陽雞蛋🍳,經常覺得韓國雜錦飯就像是香港的黯然銷魂飯,隻雞蛋就係靈魂🤭加埋韓式辣醬,非常開胃🤤⭐️人蔘雞湯套餐(半隻)$

⭐️烤牛排骨肉,豬肉,雞肉套餐 148(180g)

⭐️豬肉泡菜湯

⭐️雜錦飯

⭐️人蔘雞湯套餐(半隻)$118
味道較清淡的人蔘雞湯,有一條人蔘鋪面,雞湯喝下人蔘味較不明顯,燉雞的份量非常足夠,雖然只有半隻,配合埋糯米煮出的湯品比較濃郁,很飽肚滿足🫶🏻
2023-06-14
$200 (Lunch)
  • 豬肉
食韓國菜最開心🥳就係可以任食泡菜🥬食燒肉之餘🥩又可以減低罪惡感🙈今次嚟到呢間米芝蓮推介嘅正宗韓國菜🙆🏽‍♀️有好幾個套餐都好抵食🤭啱晒選擇困難症嘅我💜🙆🏽‍♀️今次選咗套餐setB $488有齊🐮🐓🐖😋牛肉好重牛味五成熟剛剛好🙂雞肉好嫩滑🐣半肥瘦五花腩配埋泡菜生菜食好鬼夾💜泡菜前菜有好幾款🥬食得出每樣都好新鮮👍🏻🙆🏽‍♀️炒雜菜粉絲 喜歡韓式粉絲煙煙韌韌有咬口 調味適中🥢豆腐雜錦煲🥘湯好夠熱好足料😋🙆🏽‍♀️石鍋飛魚子雜錦拌飯🍱 食石鍋飯最緊要夠熱上到枱加埋秘製醬汁🥄用匙羹撈勻整個飯🍚香氣十足🫶🏻十分滋味🤤南瓜粥沽清🫣🙆🏽‍♀️店員安排橙補償😆😆仲開心其實已經好飽🙈食返啲生果中和返🍊🍊🍊環境地段尖沙咀區👍🏻咁嘅價錢咁嘅質素真的好滿意了💜💜💜
食韓國菜最開心🥳就係可以任食泡菜🥬
三色燒肉🐮🐖🐓💜😋
😋👍🏻
飛魚子石頭拌飯🥘🍚🤤
2023-06-14
$270 (Dinner)
三色燒肉🐮🐖🐓💜😋
😋👍🏻
飛魚子石頭拌飯🥘🍚🤤
  • 飛魚子石頭拌飯
2023-06-14 151 views
前菜每次嚟食都有唔同款 每樣都好食 泡菜同蘿蔔仲可以喺出邊任添牛肋骨煲$235呢個黎到次次都必叫😆雖然啲肉唔算好多但好好送飯真係超級超級好食 未食過一定要試吓雜錦海鮮鍋$380見隔籬枱叫咗呢個 好似幾正我哋又試吓好豐富 入邊有好多餸 除咗泡菜豆腐芽菜仔之外 裏邊仲有好多八爪魚、魚、蝦、蟹腳、蝦仔等等 總之就抵食啦有咁多海鮮 而且個湯好鮮味 下次可以再encore😌雜錦粉絲$125就係平時韓國街買到嘅粉絲 但呢個比平時個d好食 一食就停唔到 好惹味😋呢張相係大家已經夾咗嘅相 原本應該有呢度再多一倍🤣人蔘雞湯$230呢個唔建議大家食 無咩人蔘味 雞肉好鞋口
前菜

雜錦粉絲$125

人蔘雞湯$230
呢個唔建議大家食 無咩人蔘味 雞肉好鞋口

2023-06-06 171 views
米芝蓮餐廳,食物味道都很有保證‼️午市套餐超抵吃,1百元不用就吃到了~人參雞湯~湯裡有半隻雞,味道帶點人參甘味,喝起來很順喉~醬炒八爪魚飯~這個醬汁超惹味,辣度是兩隻辣椒,但味道只是微辣而已,辣醬還帶點甜甜的,不太吃辣的朋友也能吃到,不用喝水;八爪魚彈牙不韌,旁邊還有一大堆蔬菜,加上惹味的醬汁超好吃~烤去骨豬肉~醃肉的醬汁超美味,豬肉烤熟後,害我一口接一口,停不了😂藍梅梳打~吃韓國菜,冷的飲品是必備‼️而這個藍梅汁解渴又不太甜~

人參雞湯~湯裡有半隻雞,味道帶點人參甘味,喝起來很順喉~

Set A - Raw Meat Set $488🥗前菜有6款,卷蛋, 波菜,芽菜,泡菜,豆角,蘿蔔泡菜,泡菜同蘿蔔仲可以自己出去無限refill🥩一個set有晒3款肉, 豬牛雞共300g肉,🐃牛排骨肉比較薄片但有大約十片,燒既時候要睇住火,好快就食得味道有D似肥牛, 🐖烤五花肉有6片,燒完豚脂都幾香有口感,🐔烤雞肉應該係雞脾肉, 因為肉質幾嫩滑,仲有附上生菜同埋燒肉醬,夾埋泡菜食就perfect🥘石鍋雜錦飯 (豬肉)估唔到個石鍋飯咁多料,有香菇,紅蘿蔔🥕,白蘿蔔, 波菜, 芽菜, 豬肉, 加埋隻生雞蛋,石鍋一撈時仲乍乍聲熱辣辣,見到底有飯焦🤩 記得要加佢附既韓式辣醬一齊炒就夠晒惹味🍝炒雜菜粉絲 好香麻油味,有冬菇波菜洋蔥同紅蘿蔔🥕一齊炒,好正宗🍲豆醬雜錦煲湯最緊要夠熱, 呢個湯上台直頭仲滾緊👍🏻 味道似味噌湯,入面有好多豆腐,仲有薯仔🥔冬菇, 🫑紅椒, 🥒翠玉瓜 , 🧅洋蔥,一D都唔馬虎😋🎃南瓜粥唔知呢個係咪本身都係凍食🤔 但一黎到就凍凍地,texture似南瓜濃湯不過冇南瓜濃湯咁甜清清地🥤汽水套餐有晒以上咁多野食仲要包埋2罐汽水,有雪碧, 可樂同忌廉揀🍺生啤 $58食燒肉就唔少得飲

Set A - Raw Meat Set $488

🥘石鍋雜錦飯 (豬肉)

🍝炒雜菜粉絲
好香麻油味,有冬菇波菜洋蔥同紅蘿蔔🥕一齊炒,好正宗

🍲豆醬雜錦煲

🎃南瓜粥

🥤汽水

🍺生啤 $58
食燒肉就唔少得飲啤酒,叫左杯大既,啤酒夠凍👍🏻
  • 石鍋雜錦飯
  • 炒雜菜粉絲
2023-06-04 138 views
早排見朋友推薦,而我地又好耐無食韓國菜,就去試吓係咪咁好食🤣醬炒八爪魚🐙 $180初頭見到3隻辣椒🌶️好驚食唔到咁辣,好彩可以叫少辣🤣八爪魚夠彈牙🐙個醬又辣又惹味,送飯一流👍🏻不過略嫌少咗d🤣海鮮蔥煎餅🍕$170呢個必叫❣️平時食嘅海鮮煎餅都比較薄,料唔多同可能唔脆🫣但呢個係好厚脆底,而且好足料👍🏻啖啖有海鮮😍而且好大個,如果兩個人食嘅話,應該食唔到其他野🤣韓式炸雞🍗 $180我覺得唔似係韓國食到嘅炸雞🤔佢外皮似更脆身嘅麥樂雞🤣內裡雞肉唔鞋,但都唔算好juicy~配咗青瓜生菜雜果醬沙律🥗味道清新帶甜😋不過價錢就唔算好抵~燉牛排骨湯麵商務套餐🍜 $95湯底都幾香濃,牛排骨份量唔少,有啲係啖啖肉😋不過麵就少啲,同埋係極幼身冷麵果種,口感上就爭少少🤏🏻配有幾款前菜和2個小飯團🍙飯團加咗紫菜碎同飯素,所以都好好食😋整體黎講,食物質素係幾好👍🏻坐亦坐得幾舒服,不過服務質素就普通🤣*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*😋#kellydiscovery_food 🫶🏻#kd_food_tst🫶🏻#kd_food_尖沙咀#尖沙咀美食 #尖沙咀打卡 #尖沙咀餐廳 #韓國餐廳

醬炒八爪魚🐙 $180

海鮮蔥煎餅🍕$170

韓式炸雞🍗 $180

燉牛排骨湯麵商務套餐🍜 $95

😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_tst
🫶🏻#kd_food_尖沙咀
#尖沙咀美食 #尖沙咀打卡 #尖沙咀餐廳 #韓國餐廳 #韓國料理 #尖沙咀韓國餐廳 #韓國菜

• 海鮮煎餅
2023-05-27 154 views
新羅寶韓國料理美麗華廣場一期心郁郁又想食韓國嘢搵咗呢間傳統韓國菜餐廳。前菜五小碟泡菜、菠菜、蘿蔔、青瓜、芽菜我最鍾意菠菜健康又好味。醬油生蝦大大隻好入味,蝦肉鮮嫩彈牙,好好味😋自製煎餃子餃子餡料有豬肉同菜,外層煎到金黃香脆,再點埋個醬汁好夾。炒雜菜粉絲粉絲炒到好爽口配埋啲雜菜仲有啲菇菇。炆宮中牛排骨跟咗個白飯原來呢個係好出名既韓國菜。我都係第一次食,估唔到咁好味😋牛排骨煮得好稔,牛肉味香濃,食落甜甜哋啲汁用嚟撈飯仲正👍
新羅寶韓國料理
美麗華廣場一期
心郁郁又想食韓國嘢搵咗
呢間傳統韓國菜餐廳。
前菜
五小碟泡菜、菠菜、蘿蔔、青瓜、芽菜
我最鍾意菠菜健康又好味。
醬油生蝦

大大隻好入味,蝦肉鮮嫩彈牙,好好味😋
自製煎餃子
餃子餡料有豬肉同菜,外層煎到金黃香脆,
再點埋個醬汁好夾。
炒雜菜粉絲
粉絲炒到好爽口配埋啲雜菜仲有啲菇菇。
炆宮中牛排骨
跟咗個白飯
原來呢個係好出名既韓國菜。
我都係第一次食,估唔到咁好味😋
牛排骨煮得好稔,牛肉味香濃,食落甜甜哋
啲汁用嚟撈飯仲正👍
  • 炆宮中牛排骨
  • 醬油蝦
2023-05-26 167 views
午巿選擇超多,估唔到仲有一人燒烤餐,唔怪得午巿都要等位。佢有啲小菜可以任食,其實都係啲泡菜,但最估唔到係有南瓜粥,全部都係南瓜,甜甜地,其實有啲似甜品,我覺得好好食🥹。我哋叫咗一個人參雞湯,個湯好清甜,可以自己加鹽,咁就唔使驚太鹹或者太淡味。佢呢度係半隻雞,但我覺得一個人食都好夠🤣,中午想清清地嘅話,呢個都係一個唔錯嘅選擇。我就叫咗一個海蝦同埋帶子嘅燒烤餐,佢另外仲可以配一個雜錦拌飯,其實成個餐都幾豐富。海蝦同埋帶子都大大隻,好新鮮。題外話,有冇人都鍾意燒泡菜?我覺得咁樣真係好好食。我仲叫咗一份鰻魚食,都幾肥美。最後係食到勁飽🤣,因為佢個雜錦拌飯真係好多,我覺得如果細食嘅朋友,真係可以同朋友share!
午巿選擇超多,估唔到仲有一人燒烤餐,唔怪得午巿都要等位。

我仲叫咗一份鰻魚食,都幾肥美。

2023-05-23 193 views
📍一直都好想試傳統嘅韓國菜餐廳好耐,今次終於book咗呢間喺尖沙咀美麗華嘅新羅寶韓國餐廳,地鐵站行過去好方便!💕Menu選擇好多,其中見到佢有一個套餐餐牌都幾抵食,叫咗個Set B <牛排骨肉、豬扒、雞扒>試吓~好快店員就送上幾款韓式小菜,唔夠喉出邊仲可以有蘿蔔同泡菜無限refill!🍴烤肉首先送上烤肉同生菜,三款肉醃得唔錯,最有驚喜係豬扒我哋烤到少少焦香再配烤肉醬同泡菜好好食!🍴豆醬雜錦煲雖然細細地,但係入邊好多料,有冬菇、金針菇、節瓜、薯仔粒同豆腐,豆醬再加埋泡菜湯,帶少少微辣好開胃。 🍴炒雜菜粉絲呢個粉絲會比較甜口,唔算好多油,感覺似拌粉絲多啲!🍴石鍋雜錦飯送上嚟嘅時候仲係熱到渣渣聲,我哋等多一陣令到佢個底嘅飯焦更加脆先撈埋食,會另外再配韓式辣醬同麻油俾我哋自己撈,食完我哋都覺得真係好飽,呢個二人餐真係太多嘢食!

🍴烤肉
首先送上烤肉同生菜,三款肉醃得唔錯,最有驚喜係豬扒
我哋烤到少少焦香再配烤肉醬同泡菜好好食!

🍴豆醬雜錦煲

🍴炒雜菜粉絲
呢個粉絲會比較甜口,唔算好多油,感覺似拌粉絲多啲!

🍴石鍋雜錦飯
  • 炒雜菜粉絲
  • 石鍋雜錦飯
2023-05-23 134 views
諗起以前去韓國食燒肉幾開心,突然好想去食韓燒。新羅寶算係具江湖地位傳統韓國餐廳,餐廳其中一位老闆為前韓國駐港總領事,不論煮法食材都保持水準。餐廳主打傳統燒烤、宮廷菜式,參雞湯、燜牛肋骨和石頭飯…入到餐廳都幾大,裝修好去韓國feel,入到去韓國旅遊回憶即刻返晒黎前菜kimchi好好食,酸到啱啱好,同平時超市買到kimchi 好唔同,口味正宗,餐廳自助可以任refill泡菜、酸蘿白人蔘雞湯熱辣辣蔘雞湯,湯汁入口香甜,韓式人蔘味道比較淡雅,但飲起來好舒服,晚上飲碗熱騰騰雞湯,原隻雞燉,雞肉燉到好淋,仲比我搵到條蔘補下氣!非常正特級牛排骨肉牛排骨肉醃過都燒完好香!入口肉味仲幾香,燒過都仲好軟腍多汁,加上生菜夾住食,食多幾件都唔會濟五花腩五花腩厚切燒過邊位燒到微焦,五花肉包埋泡菜生菜食,甘香可口

人蔘雞湯

特級牛排骨肉

五花腩
五花腩厚切燒過邊位燒到微焦,五花肉包埋泡菜生菜食,甘香可口

$300 (Dinner)
  • 前菜
  • 烤五花肉
  • 烤特級牛排骨
2023-05-21 127 views
Would like to order a la carte but we saw that the restaurant is doing a special price 2 people meal - For just $488, you get a bunch of mouth-watering items like beef, pork ribs, chicken, pumpkin congee, stir-fried mixed veggies with vermicelli, mixed bean curd casserole, and stone pot mixed rice.The meat was so fresh and I cooked it to perfection, it was melt-in-your-mouth good! And let's not forget about the pumpkin congee - it was the perfect comfort desert! the stone pot mixed rice was the
and stone pot mixed rice.

- it was the perfect comfort desert! the stone pot mixed rice was the real star

Overall, I'd say the special discount barbecue set menu is definitely worth checking out if you're in Tsim Sha Tsui and looking for some yummy eats that won't break the bank.
2023-05-20 121 views
今晚在尖沙咀吃飯,這家餐廳的口碑一直不錯。餐牌有兩款免費試吃的泡菜,今日是芥泡菜和蘿蔔泡菜。我們點了Set E:炆宮中牛排骨套餐。餐廳的開胃小菜包括了泡菜、沙律和芽菜等,味道鮮美。⭐️炆宮中牛排骨這道菜的牛排骨經過炆煮,肉質鮮嫩多汁,搭配年糕、冬菇、紅棗、白蘿蔔和紅蘿蔔,讓這道菜更具層次感和豐富口感。⭐️南瓜粥濃郁的南瓜香氣和綿密的口感讓人耳目一新,味道甜膩,我覺得更像甜品。⭐️炒雜菜粉絲這道菜將紅蘿蔔菜、黑木耳和菜心炒得恰到好處,搭配上滑嫩的粉絲,口感豐富且美味。⭐️石鍋飛魚籽雜錦拌飯這道飯菜將芽菜、蘿蔔、青菜和節瓜等多種蔬菜與飛魚籽拌在一起,加上韓式甜辣醬,味道更有風味。⭐️豆醬雜錦煲這道菜將金針菇、豆腐、冬菇、洋蔥和薯仔燉煮在豆醬裡,入口味道濃郁,富有層次感,配上一碗白飯,更滿足。二人餐還包括兩瓶汽水,最後也吃不完,很滿足!
今晚在尖沙咀吃飯,這家餐廳的口碑一直不錯。

餐牌有兩款免費試吃的泡菜,今日是芥泡菜
和蘿蔔泡菜。

我們點了Set E:炆宮中牛排骨套餐。

餐廳的開胃小菜包括了泡菜、沙律和芽菜等,味道鮮美。

⭐️炆宮中牛排骨

⭐️南瓜粥

⭐️炒雜菜粉絲

⭐️石鍋飛魚籽雜錦拌飯

⭐️豆醬雜錦煲

二人餐還包括兩瓶汽水,最後也吃不完,很滿足!
Type of Meal
Dinner
2023-05-13 202 views
朋友想食韓國菜,即刻俾我諗到尖沙咀新羅寶。屹立30年韓國新羅寶餐廳, 相信好多人都食過。我仲記得當時好多韓星及政要人物指定會去呢間,因為是最地道。而且更是首家被列在《米芝蓮指南》的正宗的韓國餐廳‧ 新羅寶承諾繼續履行韓國文化大使的精神,推廣正宗的韓國料理。新羅寶選用從韓國進口的韓國農産品和食材料,以及在中國自設農場栽培的有機農蔬菜🥬。由韓國廚師親自烹飪,以保持韓國正宗味道和質量👍必點當然係韓燒,「新鮮牛排骨」牛肉新鮮,我喜歡原味,食的時候沾上麻油鹽,更張牛肉味提升。「烤五花肉」豚肉燒起時油份甘香香,肉質軟滑。烤肉附上沙律菜,減低油膩感,而且蔬菜非常新鮮,再混上麻油,配搭一流。「紫菜包飯」韓式紫菜飯卷,簡單,蔬菜多,健康又健康美味😋裝修簡潔,服務依然貼心,仲聘請好多識韓文侍應。

「烤五花肉」豚肉燒起時油份甘香香,肉質軟滑。

「紫菜包飯」韓式紫菜飯卷,簡單,蔬菜多,健康又健康美味😋

裝修簡潔,服務依然貼心,仲聘請好多識韓文侍應

$240 (Dinner)