2024-02-24 279 views
有咩好得過人哋返工嘅日子你走去放假在放大假的日子跟朋友吃過午飯後獨自在中上環散吓步之前聽朋友介紹呢間cafe 的咖啡和蛋糕唔錯經過便來試試吧午餐太飽關係只叫了Iced Latte店家default 用oat milk及不加糖的如有需要才轉用普通牛奶因為我本身不太懂咖啡但都覺得咖啡順口細滑可能用了oat milk 即使不加糖都帶有一絲絲甜味一杯咖啡一本書配上店家選擇的音樂和其他客人帶來的狗狗What a wonderful day!!
有咩好得過人哋返工嘅日子你走去放假

即使不加糖
都帶有一絲絲甜味
一杯咖啡一本書
配上店家選擇的音樂和其他客人帶來的狗狗
What a wonderful day!!
$50 (Tea)
2023-11-25 285 views
:sᴏᴜʟ ғʀᴇsʜ📍 ɢ/ғ, 𝟷𝟺ʙ ᴛᴀɪ ᴘɪɴɢ sʜᴀɴ sᴛʀᴇᴇᴛ, sʜᴇᴜɴɢ ᴡᴀɴ位於太平山街嘅轉角位,舖頭出面放咗好多露營櫈,而家呢個天氣坐喺户外,可以感受吓陽光又唔會熱,涼浸浸好舒服,坐吓ʜᴇᴀ吓又一日😌🍰 ᴘᴀɴᴅᴀɴ ᴄʜɪғғᴏɴ ᴄᴀᴋᴇ $𝟻𝟶用新鮮斑蘭汁出嚟嘅味道真係好香加上係用燕麥奶整 啱晒同牛奶敏感嘅朋友仔蛋糕質地好鬆軟 超級有彈性 感覺到蛋糕嘅濕潤 食落又唔會先得好甜一個人食哂成件蛋糕都唔會覺得有負擔🤭☕️ ɪᴄᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ $𝟺𝟶飲落覺得好啱口味,又唔會酸又唔會太苦順帶一提 如果揀ʟᴀᴛᴛᴇ就會配上燕麥奶🥛室內室外都係店主嘅畫作,餐點上都加咗手繪圖案嘅小心意成個ᴘʀᴇsᴇɴᴛᴀᴛɪᴏɴ好靚。呢度都係ᴘᴇᴛ ғʀɪᴇɴᴅʟʏ,又多個地方可以帶埋主人嘆咖啡食蛋糕🐶

sᴏᴜʟ ғʀᴇsʜ

🍰 ᴘᴀɴᴅᴀɴ ᴄʜɪғғᴏɴ ᴄᴀᴋᴇ $𝟻𝟶
用新鮮斑蘭汁出嚟嘅味道真係好香
加上係用燕麥奶整 啱晒同牛奶敏感嘅朋友仔
蛋糕質地好鬆軟 超級有彈性
感覺到蛋糕嘅濕潤 食落又唔會先得好甜
一個人食哂成件蛋糕都唔會覺得有負擔🤭

☕️ ɪᴄᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ $𝟺𝟶
飲落覺得好啱口味,又唔會酸又唔會太苦
順帶一提 如果揀ʟᴀᴛᴛᴇ就會配上燕麥奶🥛

ɪᴄᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ
啱啱開業既時候已經俾小店既小女孩logo同室外座位吸引到, 可惜一路都未有機會黎到, 反而今次誤打誤撞就黎到😊 店外白色既牆身配上露營櫈, 再帶埋竉物一齊黎吹住微風好舒服😌 呢度主打輕食, 臨近萬聖節仲推出左兩款限定食品添😎Pandan Chiffon Cake🍰($50)新鮮斑蘭汁, 燕麥奶, 麵粉, 蛋, 油, 少糖既formular 去整既呢個Chiffon Cake 勁鬆軟帶有淡淡既斑蘭香, 同朋友分享一件剛剛好☺️Pumpkin curry bread🎃 ($65)萬聖節限定既南瓜造型咖喱包口感鬆軟, 中間夾住滿滿既咖喱汁, 濃郁得黎食完唔會覺得有飽滯感😉Fresh Pandan Tea🌱 ($35/$45)有熱同凍既選擇, 凍既係預先浸泡好入左樽仲有一大塊斑蘭葉係入面, 淡淡既斑蘭味同茶底完美結合相當清新🥰Daily Spiced Tea🌼 ($50)有機會定期換口味, 所以最好問左店員是日口味係咩先好叫呀, 而我今次去就係菊花茶, 味道甜甜菊花味好香, 熱飲完會好舒服暖胃😌呢度既店員相當友善, 仲送左張親手畫既素描俾薯仔添, 食物同環境都100分😎

Pandan Chiffon Cake🍰($50)

Pumpkin curry bread🎃 ($65)

Fresh Pandan Tea🌱 ($35/$45)

Daily Spiced Tea🌼 ($50)

2023-10-29
$100 (Tea)
  • Pandan  Chiffon  Cake
  • Fresh  Pandan  Tea
2023-08-14 401 views
有時me time我也喜歡在上環半山的太平山街流連一番,街上有很多充滿文青氣息的特色Cafe,Soul Fresh @soulfresh_hk 是其中一間我別喜愛的.Cafe的店主由一位年輕的藝術畫家所開設的,無論室內或者室外都掛滿店主的畫作,而小店的logo就像一個小女生在看着你,非常之有神韻,我覺得個logo其實就係店主的樣貌,因為她也是一個眼大大的女生。走進小店,瀰漫着濃郁的咖啡豆香味,Cafe面積不大,不過每個角落也充滿文青藝術感,我特別喜愛Cafe純白色的外牆,簡單整潔,只畫上一個Cafe的logo,簡單而純潔,坐在外面可以懶洋洋的看看書聽聽歌嘆番杯咖啡,整個環境就有種自然的療癒感,是的,真的讓你的靈魂放鬆了!小店是用燕麥奶來沖咖啡的,無乳糖更健康;所有售賣的蛋糕和曲奇也是店主親手做的,絕對是純天然的材料!而且餐廳更有寵物蛋糕提供,絕對係Pet friendly!

2023-08-04 240 views
中環太平山街是個慢活的好地方微涼時份户外位置享受斑斕葉冷泡茶和戚風蛋糕,味道很refreshing 細看餐牌發現蛋糕不用牛奶而用上Oatmilk 燕麥奶,而班蘭葉其實對身體也很有益,潤肺清熱,降血壓,甚至改善抑鬱 🍃店裡店外可以欣賞到店主親自繪畫的paintings環境和食物上也讓人很舒心~ 當日還幸運地吃到好吃的 Sourdough Egg tart ——• Fresh Pandan Chiffon Cake $50• Iced Pandan Tea $40• Sourdough eggtart (Special of the day)
中環太平山街是個慢活的好地方

店裡店外可以欣賞到店主親自繪畫的paintings

環境和食物上也讓人很舒心~

——
• Iced Pandan Tea $40

2023-04-18 426 views
呢度店如其名,好清新🍃到訪係復活節長假嘅第一日,當大街嗰幾間咖啡店都門庭若市之時,靜靜咁安坐喺呢條「後巷」,感受住溫和嘅陽光同微風,一樂也☺️店主表示佢地嘅飲食都無添加人工香料同色素 (而飲品用嘅奶全部係燕麥奶),唔怪得鬆軟嘅斑蘭蛋糕好清甜👍🏻而且我非常鍾意佢地嘅芋頭拿破崙卷蛋,甜度適中嘅芋頭蓉夾雜脆脆拿破崙,口感好豐富😋嗰日仲有一棵復活蛋樹,每隻復活蛋內都有一份小禮物😆味道及環境嘅 Fresh,令我真係能 Soul Fresh 呢❤️
呢度店如其名,好清新🍃

斑蘭蛋糕

芋頭拿破崙卷蛋

Creamy Black

嗰日仲有一棵復活蛋樹,每隻復活蛋內都有一份小禮物😆

2022-09-25 500 views
太平山街有文化氣既小店林立, cafe都有唔少!可能因為比佢既公仔頭icon吸引到, 加上女店主非常親切友善, 所以決定幫襯!小店除左咖啡之外, 仲有提供多款homemade食品, 包括主打既自家麵包, 越南包, chiffon cakes, macaron等等!叫左杯凍mocha, 佢指定奶係用oat milk, 岩晒feel! 唔會太甜, 咖啡同朱古力味平均, 好飮!扎肉越南包外脆內軟, 味道濃香!而個chiffon 蛋糕夠晒moist, 唔會加埋d色素香油咁!小店中掛上唔少店主既畫作, 裝修簡約但好舒服好chill! 店主一腳踢, 每日準備食材, cafe亦主要係佢一人打點!好有心有誠意, 食物水準又高, 所以好值得多多支持呀😽
2022-09-25
$150 (Lunch)
  • Pandan Chiffon Cake
  • 扎肉越南法包
1K
上星期某日行程好緊密,食完拉麵走去食刨冰,再去兩間cafe自從幾間好喜歡嘅cafe結業之後,就好耐冇嚟過太平山街嚕。呢間叫Soul Fresh,店面好易認,外牆有小女孩壁畫,同時都用嚟做店logo。鋪面唔大,店內座位唔多。設兩組室外座位,唔熱嘅話係幾chill的。值得一提係店主真係超有禮貌!餐牌品項唔多,飲品以oat milk製作,另有梳打、自家班蘭茶。食物有自家製法棍、戚風蛋糕 (都係以oat milk整嘅)。Pandan Chiffon $50Fresh Pandan Tea $40Iced Black $40由於仲有下餐,就冇試到麵包喇,班蘭戚風質地鬆軟、有彈性,味道偏淡嘅,勝在食完冇乜負擔感。
上星期某日行程好緊密,食完拉麵走去食刨冰,再去兩間cafe

鋪面唔大,店內座位唔多。

Pandan Chiffon $50
Fresh Pandan Tea $40
Iced Black $40

2022-08-01 418 views
上環。ⓝⓔⓦ。太平山街溫馨小店自家製Sour dough focaccia和蛋糕呢#petfriendlyhk (´▽`) homemade sourdough focaccia (weekly special) with cherry tomatoes, olive and rosemary這個是週末限定,豐富的材料鋪滿在sourdough上,非常欣賞老闆娘的用心製作。(´▽`) pandan cake 斑蘭蛋糕由漂亮的老闆娘自家製作,沒有使用斑蘭香精由班蘭葉鮮製,蛋糕整體十分鬆軟很好吃啊。(´▽`)碎碎唸:除了斑蘭蛋糕,還有冷泡班蘭茶咖啡只提供燕麥奶啊!老闆娘非常友善,如果覺得蛋糕好吃,別吝嗇你的稱讚啊!別忘了欣賞牆壁上的老闆娘畫作,還有門口外牆也繪畫了妹妹的畫像,顯現了和妹妹的深厚感情呢。
上環。ⓝⓔⓦ。太平山街溫馨小店
自家製Sour dough focaccia和蛋糕呢
#petfriendlyhk

(´▽`) pandan cake
斑蘭蛋糕由漂亮的老闆娘自家製作,沒有使用斑蘭香精
由班蘭葉鮮製,蛋糕整體十分鬆軟很好吃啊。

(´▽`)碎碎唸:
除了斑蘭蛋糕,還有冷泡班蘭茶
咖啡只提供燕麥奶啊!
老闆娘非常友善,如果覺得蛋糕好吃,別吝嗇你的稱讚啊!
2022-07-30 281 views
咁啱途經太平山街呢間新店見到佢地有冰凍嘅新鮮班蘭茶啱晒不敵炎熱嘅我個茶浸住成條班蘭非常有誠意仲有越式法包同戚風蛋糕提供下次嚟連埋咖啡一齊試先- Fresh Pandan Tea@soulfresh_hk上環太平山街14B號地舖
Fresh Pandan Tea
Fresh Pandan Tea
2022-07-16 593 views
social media得知上環太平山街又開左新咖啡店其實上過個頭好幾次,計埋普慶坊,磅巷等,真係幾多coffee shop,餐廳今次呢間小店,老闆娘親手畫嘅每幅畫,好靚好特別,就連裝咖啡嘅杯,蛋糕上面都有個卡通公仔(大概都係老闆娘自畫像吧)店舖雖小,但有唔少特色小擺設最令我印象難忘嘅呢間小店,係個句 A place to refresh your soul咁啱天氣熱到爆,行到上黎都身水身汗之際入去坐低飲杯咖啡,食件蛋戚風蛋糕,真係令我成個人放鬆左唔少店內只有幾個座位,有D望向窗外,有D係bar枱咁,有D係軟墊嘅位,店外都有座位,但真係堅熱我頂唔順....,我揀番坐室內咖啡揀左white (用上燕麥奶),又冇問題wo,唔會話唔好飲,老闆娘話用左燕麥奶更加帶出左咖啡個種酸味,我個人就接受到,一直都係飲開fruity嘅豆戚風蛋糕都係用燕麥奶整,見有款special flavour,老闆娘話係肉鬆味 癲覆左我一貫諗法,唔係只有甜味,原來咸咸甜甜都可以咁夾,肉鬆之外,仲有芝麻,同埋相信係葵花籽個類吧,整體一D都唔乾身,唔錯有機會真係要再黎幫襯,繼續支持小店!
social media得知上環太平山街又開左新咖啡店

店舖雖小,但有唔少特色小擺設

咁啱天氣熱到爆,行到上黎都身水身汗之際
入去坐低飲杯咖啡,食件蛋戚風蛋糕,真係令我成個人放鬆左唔少

肉鬆戚風蛋糕

White (oat milk)

有機會真係要再黎幫襯,繼續支持小店!
2022-07-16
Type of Meal