2025-01-28
年廿九(今年沒有年三十),公司放lunch,我諗住快食順便行花市,又見天氣少少凍,就入去食碗毛血旺紅薯粉,點知:1. 我同前面一位男士門口呆企咗一陣,個門口阿伯都冇安排座位。後來先有個廚房哥仔走出來示意我坐。2. 我點毛血旺,飯轉薯粉。點知有位兄台拎住毛血旺加碗白飯嚟,我話我點咗紅薯粉,個兄台就話喺毛血旺裏面。咁我開動啦,原來冇紅薯粉㗎囉!雖然哥仔話分開煮過一碗俾我,但真係用多咗我時間。3. 點餐時哥仔係話今日加價,我諗住快食,心諗是但啦,咁就話ok。埋單,門口阿伯(即係冇安排客人入座嗰位)話收$69.9!其實碗粉按佢餐牌冇加價時係$58。即係佢過節加價加咗百份之三十幾!而碗粉有幾好食呢?平心而論,正路囉。料呢?偏少。同場有位男士點酸菜魚,佢哋就擾擾攘攘講麻辣魚,時不時又夾雜啲問候人媽媽的粗口。大哥,你識過節加價,都唔好大時大節被客人聽到你哋互相問候吖!同埋你哋落單可唔可以認真啲?人手唔掂用科技啦!唔係個個客都有時間俾你哋出錯補救。你過節開工,難道客人唔係過節都走來幫襯你咩?真係唔會有回頭客!奉勸各位慎入!
真係唔會有回頭客!
奉勸各位慎入!