2022-11-25
荃灣站📍麻辣好滋味-天氣轉涼最好就食返個羊腩煲🐏上星期去酒樓食羊腩煲食過返尋味,今日再encore!見到咁多麻甩佬食,應該都係正野,多數唔會中伏!清湯羊腩煲[細]($248)一開始覺得呢個羊腩煲睇好清淡,唔知夠唔夠入味,原來有驚喜!羊肉夠腍身而且完全唔羶!湯頭好清甜,飲左好多碗好暖胃😻配料有蘿蔔、粟米、馬蹄同埋枝竹,難怪咁清甜!兩人份量既羊腩煲岩岩好🙌🏻老婆冇醮任何醬料食都覺得好夠味,重口味既我就醮左腐乳辣醬,惹味!呢個羊腩煲唔洗用濃味既配料去烹煮,但同樣做得出色,補而不燥,唔錯唔錯👍🏻花椒雞($128)花椒雞好香好麻,雞粒走過油好香口,配埋花椒、辣椒🌶️,辣度恰到好處,送飯送酒一流!兒菜臘肉($108)呢個菜同樣係送酒一流!兒菜係四川時令菜,幾爽口,配埋臘肉鹹度剛好。臘肉微微煙燻香味,鹹香十足。環境方面,小店裝修唔係好靚好fancy,但有咁多麻甩佬去食肯定係有特別之處。餐具、環境都幾乾淨衛生。
見到咁多麻甩佬食,應該都係正野,多數唔會中伏!
清湯羊腩煲[細]($248)
花椒雞($128)
兒菜臘肉($108)