2021-08-01
今日同朋友約咗喺灣仔,朋友推介咗呢間食越南河嘅小店,11:30剛剛開門我地就去,所以完全唔駛等位。由於第一次黎,朋友推薦我食招牌春園河 - 入面有和牛湯底、半生熟安格斯牛肉、慢煮牛肉條、仲有蘿蔔粒。店家好貼心,客人可以自己揀配料既分量,之前喺出面啲舖頭食成日都唔記得叫人地走芫茜,呢度就唔駛擔心啦😊 同時可以揀河粉或者轉金邊粉,唔食生牛肉既朋友亦都可以要求轉做全熟。枱面上仲有一張教你點食先正宗嘅圖 (但我唔太好香料就冇跟啦😅)今次我叫左一個配料比較少既版本 (芫茜-無、紫洋蔥-少、青蔥-正常),同埋改咗金邊粉。粉既分量正常,肉嘅分量就好多😍和牛湯底 - 好濃郁,帶少少酸都幾開胃;安格斯牛肉 - 其實我好怕果啲生到好似仲流緊血既牛肉,但呢個生熟度啱啱好,食落好嫩滑;牛肉條 - 雖然見佢都幾厚身,但一啲都唔韌,一咬就咬得開,非常好!連個蘿蔔粒都要一讚,好甜!下次再黎試埋其他食物😋
粉既分量正常,肉嘅分量就好多😍
和牛湯底 - 好濃郁,帶少少酸都幾開胃;
連個蘿蔔粒都要一讚,好甜!下次再黎試埋其他食物😋