2021-07-22
奧海城利寶閣每季總有新出品,無論係晚市宴客定午市點心,總有引人想去的新法子。今次吸引我的係黑松露點心放題啊🤩🤩 黑松露放喺西餐食得多 , 但係傳統點心再加上黑松露 梗係正 精上加精 ,約埋班親戚姑姐姨媽,吃得開懷暢快,完全無得挑剔。餐廳裝修優雅,埋面仲有海景,中菜廳的格局卻不會覺得落伍,坐得舒服。午市超過數十多款點心兩小時任食,點心即叫即蒸,應有盡有。最不得不提的當然是每位都贈送的三寶吧!黑魚子鮮蝦腐皮卷炸至金黃色,黑魚子咸香,蝦肉爽彈, 整件腐皮卷香脆惹味。花膠灌湯餃灌湯餃由麵皮包裹餡料,湯皮薄,食下第一口覺得餡嫩湯旺,花膠 增添滿滿骨膠原是常識吧。最正係食得出 湯頭濃郁而不覺肥膩,果然是必食。王牌黑松露蟹鉗酥蟹鉗酥皮烤得脆酥,外皮甜而內餡鹹香兼備,風味獨特。-除了贈送的三寶外, 當然不得不提其他黑松露系列-黑松露牛柳酥 金黃香口,咬落香酥內軟黑松露鮮蝦餃在蝦餃皮內泥入黑松露, 蝦肉飽滿爽彈 ,味道層次十分豐富黑松露叉燒腸粉第一次與黑松露一起食叉燒腸粉,香甜叉燒 又帶點黑松露的香氣, 為腸粉的食味加添一層次當然還有其他傳統粵式點心吧,功夫也做得足豉汁蒸排骨北菇棉花雞湯汁滿滿肉味鮮甜,
最不得不提的當然是每位都贈送的三寶吧!
黑魚子鮮蝦腐皮卷
炸至金黃色,黑魚子咸香,蝦肉爽彈, 整件腐皮卷香脆惹味。
花膠灌湯餃
灌湯餃由麵皮包裹餡料,湯皮薄,食下第一口覺得餡嫩湯旺,
花膠 增添滿滿骨膠原是常識吧。
最正係食得出 湯頭濃郁而不覺肥膩,果然是必食。
王牌黑松露蟹鉗酥
蟹鉗酥皮烤得脆酥,外皮甜而內餡鹹香兼備,風味獨特。
除了贈送的三寶外, 當然不得不提其他黑松露系列
黑松露牛柳酥
金黃香口,咬落香酥內軟
黑松露鮮蝦餃
在蝦餃皮內泥入黑松露, 蝦肉飽滿爽彈 ,味道層次十分豐富
黑松露叉燒腸粉
當然還有其他傳統粵式點心吧,功夫也做得足
豉汁蒸排骨
北菇棉花雞
湯汁滿滿肉味鮮甜, 配搭厚肉棉花超好食
咖哩 蒸土魷
一吃就知是上等肉質
百花燒賣皇
燒賣鮮甜蝦肉爽味彈
蜜汁叉燒包
叉燒汁隨包慢慢流出來,甜而好食
鮮蝦菜苗餃
餡料包得飽滿,滿口都留有菜香
至於煎炸美點方面,鹹水角煙韌咸香唔會成口油,
燒汁木魚茄子加埋木魚碎,一口咬落去茄子爆晒汁
荔茸蜂巢芋盒,外層皮夠鬆化酥香,看似簡單卻是考師傅的功力,炸得剛好不會感覺肥膩。
陳醋雲耳
簡單涼拌又爽口
另外也有
豬腳薑豬腳夠入味
鮑汁鳳爪絕對係必點
埋尾當然唔少得甜點
椰汁紅豆糕配桂花糕,外型已經夠吸引,
楊枝甘露
啖啖口柚子芒果甜味在口裡爆發出來。
為這餐畫上完滿的句號~~~