2021-03-26
蜜桃小丸子繼續沙律之旅,今次在梗有一間係左近的Starbucks買了一個「慢煮雞環保蝦卷便當」,盛惠$67。賣相而言,有五顏六色的蔬菜,包括青瓜、西蘭花、白西蘭花、枝豆、蕃薯、生菜、車厘茄,可以滿足到我呢啲keep fit人士所需,每種食材都有少少,可以享用不同口感的纖維。至於蛋白質,就由雞胸肉和蝦提供。雞胸肉因為慢煮,食下去不算太粗糙,但每片都只是薄薄的,沒有太多口感。至於蝦,第一次聽「環保蝦」這個名詞,乜原來蝦都可以環保?原來可以架!睇返WWF嘅介紹,印有養殖管理委員會(ASC)或海洋管理委員會(MSC)標籤的蝦類產品已經獲得認證,無論捕撈或是養殖均符合法律和可持續性的標準,所以就叫做「環保蝦」,今次真係邊食邊長知識了...味道方面,其實同普通蝦冇乜分別,細細隻,用嚟做卷物,配埋生菜食幾有層次感。沙律配埋意大利黑醋汁,我覺得落少少已經夠,如果唔係會太酸。整體而言,個沙律係好食嘅,價錢同樣反映咗出來,大約7至8成飽,間唔中食下都可以。
沙律配埋意大利黑醋汁,我覺得落少少已經夠,如果唔係會太酸。