2016-03-18 789 views
是日來到Mega box吃lunch,見呢間餐廳外形唔錯,價錢也不太貴,就試下咯🙄和老公一個吃豬扒一個吃燒春雞,頭盤有餐湯或沙律,餐湯是意大利雜菜湯,我地都麻麻地……於是乎叫了2個沙律😀巴馬火腿沙律賣相一般,乾爭爭沒有汁⋯⋯ 沙律菜咬落去又係乾,感覺不新鮮巴馬火腿質素正常,但救不到成個沙律,可惜!食完個沙律等多陣,主菜豬胺扒就來了!哇,比想像中大件但無汁配🙄驚喜的是豬扒肉質比較淋,切得容易而且不會乾爭爭⋯頭兩啖都覺得唔錯,但吃下就覺得鬆肉粉過多⋯⋯配少少汁會比較野味同冇咁乾! 無幾耐老公的燒春雞也到了。呢度的燒春雞標明是無骨,所以上枱時是開半而且係俾人撳扁了的! 春雞冇燒到過火,雞肉入口都仲算嫩,雞味都算出,但可能春雞本身比較肥,食多幾舊就開始滯……😔 餐飲方面,本來對呢d餐廳的奶茶沒有期待,不過杯凍奶茶有驚喜喎!有茶味且滑,糖漿自己落甜度可控制👍🏻 最後加15蚊有個甜品 ,侍應話係咖啡凍但完全食不到咖啡味,食落奶味很強烈,應該係奶凍吧奶凍甜度剛好,唔會甜到入唔到口😬一餐普普通通的lunch,埋單每人也要$150⋯⋯其實好唔抵,還是吃翻茶記好吧🙃

巴馬火腿質素正常,但救不到成個沙律,可惜!

最後加15蚊有個甜品侍應話係咖啡凍但完全食不到咖啡味,食落奶味很強烈,應該係奶凍吧
奶凍甜度剛好,唔會甜到入唔到口😬

2015-12-16 1576 views
同事請我們食呢度食午餐, 我點左一個燒春雞餐, 同事們分別叫左熱狗餐及意大利飯餐. 有餐湯及沙律跟, 同弗食沙律, 賣相都OK喎, 味道都好味, 入面有蕃茄, 沙律菜, 青瓜, 蘋果.另外, 蕃茄忌廉湯, 賣相都好好, 味道都好好味, 唔會好酸的, 夠晒熱及大碗, 都幾濃味又好味.熱狗餐, 嘩, 好大隻熱狗呀, 仲有一籃薯條, 好吸引呀, 不過熱狗太多醬, 食到好狼狽, 一條大大的腸, 仲有肉醬, 同埋介辣, 好味呀. 香口又惹味.意大利飯, 係紅菜頭, 個樣好素, 有些芝士片, 西蘭花, 煙肉脆, 同事話味道都好味的.我的燒春雞, 好香呀, 仲有一個焗薯, 幾片翠玉瓜的, 燒春雞燒到金黃色, 好惹味, 雞肉夠晒滑身, 雞皮超級脆及香口的, 好好味, 有一小杯的汁加埋一齊食, 帶出雞的鮮味, 翠玉瓜都好多汁好味, 焗薯沒有配料的, 不過都好香及夠淋的. 這一餐午餐好滿足呀.
這一餐午餐好滿足呀.
2015-12-04
Type of Meal
Lunch
2015-12-08 1313 views
話說呢間餐廳由 Megabox 開幕至今都一直屹立不倒,所以想試下有咩咁巴閉是次晚餐點了一份「頂級芝士牛肉漢堡」$98 及「麵包蟹肉蟹膏意粉」$138所謂「頂級芝士牛肉漢堡」牛肉是乾的,完全沒有肉汁而且份量只有大約麵包的一半左右。包內只有生菜絲及數片蕃茄而芝士只有一塊類似卡芙芝士的片裝芝士。包內完全沒有其他醬汁的。以 $98 一份漢堡而言,十分差勁,強差人意。麥當勞好食好多。由於太氣忿所以相都無影到。差勁食物,永不光顧。

由於太氣忿所以相都無影到。

差勁食物,永不光顧。
2015-12-03
$120 (Dinner)
2015-10-31 1611 views
今日去megabox唸住吃完 lunch 去 ikea買野。經過尼間一家三口入去坐低點咗三個餐。個服務員講野好大聲兼唔友善,好次敢收工咁。之後就即刻將飲品送上。我問拒可唔可以等餐黎之後先上飲品,根住拒叫經理黎。經理話“尼度唔係fine dining, 我同你收返d飲品” 過刻真係好生氣。 我太太 就連仔仔都問點解尼間店好次系度敢客咁。真係對尼間的服務好失望 !
2015-10-30 1489 views
難得在公司百忙之中,能夠在午飯時間有一絲私人空間,兼且相約多月不見的好友聚餐,當然要選一間坐得舒適,食得招積的餐廳啦! 唔駛一秒就揀左 Studio City Bar and Cafe 喇!十二点正,仲可以揾返個至靚嘅sofa 位添 ;)叫左個大蝦芝士意大利飯,配青豆湯。黎到時個心離一離,唔通我去左中上環啲貴價餐廳,点解個賣相咁得!兩大隻大蝦非常新鮮,很惹味!半溶的芝士混在意大利飯,再加上粒粒蘑菇,口感一流!最後叫左杯熱檸茶,為是日與友人聚餐劃上完美的逗號,係呀,係逗號,因為環境太舒適,食物性價比高,我倆已經相約下星期同一時間再聚餐喇!

十二点正,仲可以揾返個至靚嘅sofa 位添 ;)

叫左個大蝦芝士意大利飯,配青豆湯。

大蝦芝士意大利飯

2015-10-29
$100 (Lunch)
大蝦芝士意大利飯
2015-07-13 2755 views
行完IKEA,諗住lunch下,原本諗住行去個間喇沙餐廳食,但途經studio 時,見到佢既set lunch 都唔算好貴,餐廳入面又唔多人,決定舒舒服服嘆番餐先~佢既set lunch都有成10款,有pizza,有pasta,有burger等,最平好似$50幾蚊至$200都有。我同男朋友都係食肉獸,所以佢叫左個豬,我叫左個牛😁😁前菜方面有南瓜湯,男朋友話普普通通,但佢既分量都算多。我就要左個雜菜芝麻醬沙律。味道都唔錯,d菜食落都仲脆,無話淋晒~男朋友個豬黎左(請原諒我忘記佢全名)男朋友一切開,好鬆軟,佢唔係一味得個林字,佢係有彈牙的~仲好juicy。配埋提供既黃芥末醬,好好味~感覺似食緊燒腩仔,但係有汁既燒腩仔~不得不提佢既燒菠蘿,又甜又多汁,可以中和番甘厚身既豬肉,令到成個主菜無甘漏。到我既安格斯牛到~我叫左7成,黎到都真係7成,好👍呢個牛既炭燒味比豬濃好多、香好多,但肉質偏淋,唔係好有咬口。配菜薯條好好食~兩個人食左$340左右,雖然唔平,但普通去食泰國野等都係呢個價錢,我覺得都算唔錯!

南瓜湯
前菜方面有南瓜湯,男朋友話普普通通,但佢既分量都算多。

雜菜芝麻醬沙律

豬排配燒菠蘿

安格斯牛排配粗薯條

$170 (Lunch)
南瓜湯
雜菜芝麻醬沙律
豬排配燒菠蘿
安格斯牛排配粗薯條
  • 炭燒安格斯牛排
2015-07-07 2815 views
上週日,到MegaBox參加冰雪小鎮觀光站開幕禮後,爸爸首次帶囝囝試玩溜冰!運動前,我們又去了 Studio City 吃下午茶,當是打底。其實這家餐廳水準不是特別高,不過比起樓下的 Food court 坐得舒服,有人落單送食物,妹妹有High Chair之餘兩隻都有BB餐具,適合帶著BB的家庭。與老公一人點了一個餐,他要凍我要熱檸茶;食物方面先點了 Studio City 雙重芝士牛肉漢堡伴炸薯條 ($68),巨大的漢堡拌上不少粗薯條,而且瑞士 + 車打芝士實在誘人啊。  其實年多前也是選來這裡下午茶,漢堡牛肉的質素一般啦,但配料實在不錯,包身又大可分出很多包包給妹妹,大家都吃得滿足。   另外點了 Studio City 公司三文治拌炸薯條 ($68),公司三文治的味道也不錯,但熱度不及漢堡吸引;另外 Steak Cut Fries 真是好味到癲,一家三口都狂掃!  凍飲要加 $3,加一後埋單 $153,之後又急急下樓溜冰;很多年沒來,原來沒貴太多,$70/位可溜三小時,頗抵玩啊!不過來往MegaBox的巴士實在等得太久,不然真想多來這個親子好玩的大盒子商場~

2015-07-05
$77 (Tea)
2015-06-11 2367 views
是日跟小吉來到Mega Box參加比賽, 完成比賽, 當然要找個地方吃午餐, 兼喂奶, 那不如到Studio City Bar & Cafe吧, 這裡環境闊落, 坐得比較舒適. 帶著小吉的日子, 環境這個因素變得重要得多了.看看餐牌, 午餐包括餐湯, 主菜, 以及飲品, 價位合理, 就一人一客午餐分吃吧.雜菜湯: 7分, 先來的是雜菜湯, 稍嫌不太足料, 如果雜菜的比例多一點會更好.是日精選意粉 $86: 7.5分, 是日精選意粉是番茄雜菜意粉, 意粉的質感一般, 不算太有咬口, 但番茄醬酸酸甜甜的, 就幾開胃.陽光漢堡伴凱撒沙律 $88: 7分, 另外一客主菜是陽光漢堡伴凱撒沙律, 漢堡份量十足, 內裡的牛肉似乎過了火, 肉質偏實, 而且奇怪的是配上煎蛋, 對, 這是陽光漢堡, sunshine egg就是主題嘛, 不過效果一般, 煎蛋跟漢堡是不太匹配. 另外, 凱撒沙律是幾清爽的, 吃吃菜蔬, 我任何時候也歡迎.可樂: 這裡的可樂是加上了檸檬的, 也是美式餐廳的一貫做法, 變成檸樂, 也好.Studio City Bar & Cafe的環境舒適, 很適合我們一家三口, 但食物水準未
Studio City Bar & Cafe的環境舒適, 很適合我們一家三口, 但食物水準未算太突出, 如陽光漢堡伴凱撒沙律, 肉質偏實, 配上煎蛋也不太匹配, 不過價位就是合理的, 來吃午餐, 也無不可.
Studio Cafe City - 不錯的漢堡餐這店光顧了三次,第一次是中秋之時……時近中秋, 去吃一頓稱心的,不為過吧。點了這個漢堡餐,雙層芝士的,麵包十分鬆軟,有烘底。牛肉厚肉,肉汁鎖得恰好,medium rare, 不慍不火,剛好。燒的手勢不錯,要掌握得好其實不易,因為易燒焦,可以燒完落油煎,但會令肉只有其表,敗絮其中,甚憾的。芝士本身熱溶剛好,軟軟的蓋上面,蕃茄生菜厚切,水份足新鮮,無所求了。最令人感到欣慰的是,薯蓉湯,薯仔的份量足,而且細滑,稍嫌帶鹹,忌廉部分未夠。滑而欠了些濃郁。伴碟的凱撒沙律一堆,吃得好飽好滿足的一餐呢。聖誕前再度光臨,味道依然好吃……再三造訪,今年年初,已沒有牛肉漢堡套餐,換了燒雞肉漢堡套餐,但依然不俗。烤雞用爐火燒,嫩肉多汁加上蛋,亦算配合,吃得清新,而且整個吃,依然十分美味,不錯。吃了三次,仍煮得用心,不錯的。
Studio Cafe City - 不錯的漢堡餐

這店光顧了三次,第一次是中秋之時……
時近中秋, 去吃一頓稱心的,不為過吧。

聖誕前再度光臨,味道依然好吃……

吃了三次,仍煮得用心,不錯的。
2015-01-16
$108 (Lunch)
2014-12-29 3596 views
本來諗住同新同事出去食飯, 因為星期五, 唔帶飯, 但係冇端端變左部門食飯. 我們去了食西餐, 嘩, 冇嚟唔係好耐姐, 價錢加左好多, 加了40元一份西冷扒餐, 食晏唔使唔貴呀.唔食扒咁食漢堡包啦, 先嚟餐湯, 今日係粟米忌廉湯, 個湯好RICH, 好香忌廉味道, 飲完都飽飽地, 之後就食主菜, 個漢堡包入面有一隻雞蛋, 漢堡, 仲有蕃茄, 生菜, 同埋係跟凱撒沙律的.  要一口食一啖實在係好困難, 但係漢堡包唔咁食又唔好味喎, 於是將個漢堡壓扁少少, 一口咬落去, 好好味, 雖然覺得點解係一隻雞蛋唔係一塊芝士有點奇怪, 但係漢堡都好厚, 好多肉汁的, 所以只顧食已冇時間去理隻雞蛋. 食左一半已經好飽, 不過最尾都好努力食晒成份架.凱撒沙律好彩唔係好多, 味道都幾好呀, 唔會好多醬, 我鍾意, 所以可以食晒. 同事們分別叫左帶子什菌意粉, 什菌好好味, 成碟意粉都好多忌廉, 好厚, 好濃身, 另外的帶子有三粒, 都好大粒的呀. 還有雞扒, 同埋豬肋骨, 豬肋骨當然係冇呢一間好味, 唔夠淋身.

2014-12-12
Type of Meal
Lunch
2014-11-17 3744 views
突然的家庭聚會, 紅日公眾假期, 打去間間都話FULLY BOOK 左, 唯有這家即日還有得BOOK。就搭MTR去九龍灣,再轉SHUTTLE 過去MEGA BOX 喇!地方很大, 7點半還有很多吉枱,相信WALK-IN 亦無問題, 但感覺很嘈吵, 而且店員問左我地3次係咪唔要飲品,其實我都知酒水好賺,但我地真係冇需要吖嘛。Pepperoni Pizza, 餅底不夠薄, 不夠脆, 芝士味不夠濃郁,我地以為自己食緊PIZZA HUTS 既厚批。German Platter B ($388)Roasted Whole Boneless Spring Chicken, Rooasted Pork Knuckle w/Sauerkraut, Grilled Potabello, Sauteed Mixed Vegetables in Olive Oil呢個SET 一上枱真係一D 都唔吸引, 仲要都几貴, 豬手又乾又硬又鞋, 隻小春雞超咸。打住德國菜的旗號, 做出一隻咁既豬手, 真係失禮死人。Fish & Chips,都係過乾, 魚既質感就好似鼻涕魚咁, 真係唔講都唔知係魚,失敗。Crispy P

Pepperoni Pizza
German Platter B ($388)
Fish & Chips
Crispy Potato Skins, 是翻焗再翻焗的感覺, 薯皮真係好靱。
Crispy Potato Skins
三文魚白汁扁意粉,汁太稀太多,奶味太重,同埋份量太少。
整體黎講,成餐飯真係又貴唔好食。
2014-10-02
$250 (Dinner)
2014-10-08 3660 views
星期六,於九龍灣Megabox看完電影後,便在戲院旁的Studio Bar & Cafe食晚餐。很難得在周末晚上八時,不用等位就即時有店員帶我們入座。我們坐在靠牆的沙發位,店內的佈置全部都與電影相關。我們坐位後的牆壁掛上了一幅很長的壁畫,畫上多名著名荷里活電影巨星。另有電視播映着電影預告片,在這裡用餐感覺很特別。餐牌一張,背後是drinks menu。我們點了一杯hoegaarden。 N.Z Lamb Burger,很少在其他餐廳看到Lamb Burger,便點了一個試試。我們要了7成熟。羊肉味濃,有肉汁,不會太乾,7成熟來到的時候已經到9成,下次可以點5-6成熟。芝士微溶,當中的蕃茄生菜新鮮清甜,減低了芝士和羊肉的油膩感。Side dish 的薯條亦很出色,連皮的薯條富薯味,很脆,吃得出是即炸的。另外點了半份的pork ribs。肉質很軟,亦相當入味,但就很多脂肪,差不多整層的肥膏在面層呢!

餐牌一張,背後是drinks menu。
我們點了一杯hoegaarden。

2014-10-04
$170 (Dinner)
2014-09-22 3511 views
部門會議後一齊食午餐, 今次我揀左這間西餐廳, 之前食過一兩次, 對上一次嚟食, 覺得食物好好, 環境又舒服, 所以再嚟食過. 今次有十一人,所以要坐出面的長枱.因為開會遲左半小時, 好彩另一條TEAM有人去攞位先. 每人叫左一個午餐, 今次我食燒春雞, 同事分別食牛扒, 魚, 通粉, 意粉. 有餐湯及沙律可以選擇, 沙律的份量原來都好大碟的呀, D菜賣相相當新鮮, 同事話好味, 餐湯係西蘭花忌廉湯, 都好好味的, 有少少忌廉加落D湯度, 更加滑更加CREAMY. 西蘭花真的有一粒粒的菜肉架, 又唔會好結及稀, 啱啱好. 飲完碗湯都半飽了.那份西冷牛扒好吸引呀, 同事俾左一件我試, 五成熟, 好淋好多汁,好好味呀, 牛扒份量也不少, 有些配菜. 我的燒春雞都唔細架, 有些燒汁, 下面有一些紫椰菜及豆角配菜, 配菜都好好味, 咸咸地但好清新新鮮的感覺呀, 雞係有兩邊的, 雞皮好香口, 雞肉超滑呀. 好好味呀, 啖啖都回味呀. 另一邊唔知點解冇咁滑,鞋一點.同事的魚個賣相都好靚, 有一杯芒果汁, 魚肉超滑的呀, 同埋都真係好香, 番茄長通粉個醬都好入味的, 帶子黑松露意粉有三大粒帶子, 意

同事的魚個賣相都好靚, 有一杯芒果汁, 魚肉超滑的呀, 同埋都真係好香, 番茄長通粉個醬都好入味的, 帶子黑松露意粉有三大粒帶子, 意粉份量都唔少, 同事話這個好好味的,好香檻欖味道及黑松露味道. 帶子半熟的, 好肥美又彈牙.

飲品普通啦. 這一餐午餐很滿足很開懷呀.
2014-08-29
2014-09-09 3177 views
龍蝦呀龍蝦,我愛你~不知不覺來到五月,法國的龍蝦開爐了!法國五月節,點可以唔食下靚靚既法國龍蝦呢!?食得龍蝦既同時,又點可以唔飲下白檳或氣泡酒呢?你今日食左未;飲左未呀?今期我地去左九龍灣一間餐廳試菜,當然食得龍蝦,個價都唔會平,不過對比傳統法國餐廳,佢又平D喎,點都好最緊要新鮮。唔講咁多,大家去片!龍蝦白酒忌廉汁寬條麵,巴馬山芝士味濃郁,慢慢在口中帶有忌廉洋蔥味道,每條麵條都平均的舖滿醬汁, 龍蝦鮮甜, 整體味道有豐富層次!碳燒原隻龍蝦,龍蝦好新鮮,賣相好吸引,龍蝦入口好鮮甜,車厘茄和甜椒都好鮮甜! Jean Merieau Touraine Methode Traditionelle Blanc Brut AOC (France)Blend 80% Chenin Blanc and 20% Chardonnay這一款氣泡酒聞起來有白花味,感覺優雅清香,喝起來酸度高,配海鮮尤其是龍蝦可提鮮甜味。海鮮沙律,海鮮好豐富有蝦,青口, 魷魚, 沙律 配意大利醋汁,好醒胃!評分:(以5個*為滿分)食物:****服務:****環境:****餐廳資料:Studio City九龍灣宏照道38號Meg

龍蝦呀龍蝦,我愛你~

評分:(以5個*為滿分)

食物:****

服務:****

環境:****

餐廳資料:

Studio City

九龍灣宏照道38號MegaBox 11樓12號舖

2014-09-07 2576 views
每個星期去呢道食lunch之後睇戲已經成為我既習慣其實成個maga box咁大,食店有好多,但我每次都會揀呢間,真係食極都唔厭!原因好簡單,首先環境舒適。每次2個人去都比4人卡位我地坐,食都食得開心d另外就係d野飽肚好味又抵食,一個set lunch唔洗$100有湯有main course有埋野飲,次次都飽到上心口。首先講下個扒。7成熟,多汁有燒烤香味,食到lumlum脷。而且配菜有好多,食埋d菜感覺無咁油。食完果陣肉香一值留係個口度。份量又夠大,自己買塊生既扒都幾十蚊啦,仲未計你要落手整喎,所以真係抵食。之後係個帶子意粉。好大方地比左3粒大大粒既帶子,一啖食落口真係好滿足。d意粉加左好多菇菇煮,加埋香濃既芝士白汁,食到我停唔到口,連隻碟都想lum埋!最後杯飲品都係大大杯的!成餐超滿足!飽到晚飯都食唔落
每個星期去呢道食lunch之後睇戲已經成為我既習慣

最後杯飲品都係大大杯的!成餐超滿足!飽到晚飯都食唔落