2016-04-10 156 views
晚飯過後當然不少得甜品,等了一會終於到我們了,店內燈火通明,牆上掛多幅掛畫,頗有格調。座位尚算舒適,不會太擠迫。即撞木桶豆腐花($28),平時到街邊購買的豆花都是一碗碗的,可是這個用了一個迷你的小型木桶盛載著,非常有特式。旁邊更有一個計時器,原因是豆腐是即叫即撞的,十分新鮮。打開蓋子時,更散發出微煙。味道方面,豆花的質感尚算幼滑,而且'不'起的時候都很挺身略嫌黃豆的味道偏淡了一些。月半灣拿破崙($33),這個真是值得推介,這個價錢有這樣的水準,性價比真是很高。這個拿破崙即是由朱古力醬、香蕉和忌廉組合的。先說拿破崙的味道,整個都十分鬆脆,口感十分鬆浮,帶有淡淡的牛油香味。配合大量的忌廉和朱古力醬,非常美味忌廉的幼滑,配搭出拿破崙的鬆脆,一脆一滑雙重的享受。環境評分:7/10甜品評分:7.5/10

座位尚算舒適,不會太擠迫。

略嫌黃豆的味道偏淡了一些。

忌廉的幼滑,配搭出拿破崙的鬆脆,一脆一滑雙重的享受。
木桶豆腐花、月半灣拿破崙
環境評分:7/10
甜品評分:7.5/10
2016-04-08
木桶豆腐花、月半灣拿破崙
2016-04-01 219 views
九龍城甜品店多到好像7-11,真是梗有一間係左近,但唔係間間都好食架(我這個地膽食咁耐都中好多次伏),如果想減少中伏機會,都是用同一個理論,人流是其中一個參考指標。還有,顧客係老闆(特別係而家),真係中過一兩次伏就走。所以,我跟朋友走了好幾間,見到這間顧客明顯多好多,應該這間近期質素還不錯。決定花點時間等。我點了一份蛋白杏仁露,朋友則點了焦糖燉蛋。蛋白杏仁露:杏仁露夠滑,入口有好香的杏仁味同奶味,蛋白夠碎但份量少了點。焦糖燉蛋: 食第一口時感到不太熱,好像放了一陣才拿出來。焦糖面唔夠脆,中心點才稍為硬點,碗的周邊的焦糖都是軟軟的,燉蛋略為結實,沒有布甸那種輕和軟。但有好重的蛋香跟忌廉配合,食到最底時看見一點點黑色的雲妮拿籽。如無意外,下次會繼續光顧。

我點了一份蛋白杏仁露,朋友則點了焦糖燉蛋。

蛋白杏仁露
焦糖燉蛋
如無意外,下次會繼續光顧。

2016-03-30
2016-03-28 126 views
食完飯時間尚早,於是揾個地方坐下,再傾下偈,友人提議有一間不錯的糖水店,一於行過去試下。去到只不過系8點幾,已經滿座,好彩,等咗10幾分鐘就有位。我同朋友仔都很喜歡食芒果,我地分別叫左芒果綿綿冰同芒果小丸子。芒果小丸子: 芒果好甜好香,而且很大粒,啖啖肉,小丸子好煙靭再加埋西米和芒果雪榚,整體都好夾!!芒果綿綿冰: 賣相好吸引,芒果味可以再濃D就更好,配料系珍珠都幾特別,伴碟的芒果蓉太碎,有點奇怪。
2016-03-27
10 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
  • 芒果小丸子
一行五人到九龍城食完晚飯過後,隨即換個地方食甜品再談天。朋友選擇了這個店,有不少人等候,還好第二張檯便到我們。我們選的都是有 "皇" 字的皇牌甜品。我的金絲腐竹糖水不錯,稍為甜了一點,可是白果和薏米都很多,而且腐竹煲得很爛,足料之餘又夠火候。老公叫的是榴槤配雲呢拿雪糕,他說榴槤味不錯,可是整個甜品的味道還是給雲呢拿雪糕蓋過了。黃金拿破侖非常抵食!!! 有三大件,一個人的確吃不完,拿破侖焗得非常脆,芒果份量也多。咖啡雪芭亦很好,咖啡雪芭味道香濃,再配上咖啡o者喱,亦是不錯。風花雪是整晚最差的一個,紅豆,豆花,涼粉,椰奶底再配雪糕,味道就是不太夾。總括來說價值平,質素與價錢成正比,可以一試。
一行五人到九龍城食完晚飯過後,隨即換個地方食甜品再談天。
朋友選擇了這個店,有不少人等候,還好第二張檯便到我們。
我們選的都是有 "皇" 字的皇牌甜品

總括來說價值平,質素與價錢成正比,可以一試。
2016-03-25
  • 黃金拿破侖
  • 咖啡雪芭
2016-03-11 266 views
食完晚飯想吃甜品,諗起九龍城小方糖,決定開車過去,以往都去過幾次,每次都係食馳名芒果拿破侖,但是晚天寒地凍,改食熱辣辣甜品,點了一客糖不甩,芝麻混和糖,花生碎,味道相當好,美中不足是湯丸太唔夠煙韌,另外點了合桃露,合桃味唔夠濃,糊太杰,一般,埋單$36;下次都係食返拿破侖!
早幾日終於有時間去拜會小方糖,試食黃金拿破崙,但結果真係好失望。以呢個價錢,食到呢個份量,係抵嘅,但質素就欠奉。雖然一早知道啲甜品大份,但見到都嚇一跳,成三個m 記蘋果批咁大(不過係空心酥皮批),好彩晚飯唔係食好多,兩個人都總算食得落。講返個拿破崙,同我想像中有唔同,食開嘅拿破崙,細細件,可以一啖就咬晒咁多層,但呢一個?無可能!個甜品上得好快,基本上落完單即有,但礙於當時比較早,所以無諗到原來佢咁快,係因為好求其。啲芒果漿隱約有少少藥水味,而啲cream 就好明顯係現成一支,超市買到嗰種,芒果肉唔夠(因為批太大)。值得一讚係個酥皮做得好鬆脆,好食嘅,但夾埋其他嘢,唔得!三舊預先做好酥皮批,再加上藥水糖漿,現成cream 同少量果肉,到底需要幾多技巧,幾多心思,其實啲客食得出,唔好以為淨係個批就可以蒙混過關,批做得再好,都需要其他嘢配合,畢竟唔係淨係serve 個批。份量細啲,cream 同芒果漿做好啲,我相信同樣價錢,一樣會有好多人幫襯嘅。
2016-02-22
2016-02-26 581 views
食完一餐越南菜後,家人提議去「小方糖」食糖水,之前都來過幾次,即撞木桶豆腐花也是我爸爸、媽媽的最愛,晚上8點幾,店中的客人都有8成滿,幸好都不用等位就已經入座。「小方糖」的甜品款式都真是不少,例如刨冰、西米露、豆腐花、中式甜品、西式甜品、蜜糖吐司等.....我們向店員取兩杯水,店員也樂意地好有效率奉上,服務真是不錯!考慮了一會,我決定點個法式焦糖燉蛋($28)燒焦的焦糖薄薄鋪上蛋面,燒至變成薄身的焦糖,先舀起一口,凍食的燉蛋質感較香滑,而且富蛋香,咬嚼到脆脆的焦糖,真是回味又好食!家人最好點這個即撞木桶豆腐花($28),原個木桶豆腐花會附上一個倒數中的時鐘及紅糖,上枱時店員都會提醒客人夠鐘先打開木蓋,真是好細心。兩分鐘時間真過得快,一打開木蓋都已經嗅到豆腐花的香味,豆味真是好香濃,家人給我一些分享,熱辣辣的豆腐花果然撞得好香滑,豆腐花本生沒有加任何糖,「糖」是自已自行添加,對於晤嗜好「糖」的家人真是最適合不過!在九龍城區,這間「小方糖」的甜品店是我經常光顧,因為他們的甜品水準向來穩定,款式又多又好食,下次再來食過。
食完一餐越南菜後,家人提議去「小方糖」糖水,之前都來過幾次,即撞木桶豆腐花也是我爸爸、媽媽的最愛,晚上8點幾,店中的客人都有8成滿,幸好都不用等位就已經入座。「小方糖」甜品款式都真是不少,例如刨冰、西米露、豆腐花、中式甜品、西式甜品、蜜糖吐司等.....
在九龍城區,這間「小方糖」的甜品是我經常光顧,因為他們的甜品水準向來穩定,款式又多又好食,下次再來食過。
2016-02-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Dinner)
2016-02-02 287 views
芒果拿破崙($33)三大件拿破崙(六寸長)加上芒果汁同新鮮嘅芒果肉再有少少忌廉同condensed milk。單看平平無奇,點知一咬落去係空心的但非常鬆同脆口!再將所有配料併起來食,入口甜而不膩!面佈芒果粒同忌廉,芒果味道令入口清香,口感一流,能中和拿破崙的油膩感,所以三件係可以食哂嘅!
芒果拿破崙($33)

2016-01-30 262 views
呢到既椰汁龍眼冰真係好好食!椰奶味好香,上面有粒粒椰果,好彈牙好好味,龍眼都好多,幾足料!如果冰少d果肉再多d就正喇!平時都幾多人排隊,所以食完好快d走
呢到既椰汁龍眼冰真係好好食!

椰奶味好香,

上面有粒粒椰果,好彈牙好好味,

龍眼都好多,

幾足料!

如果冰少d果肉再多d就正喇!

平時都幾多人排隊,

所以食完好快d走
2016-01-21 333 views
晚飯後去一下試試排隊排歺死的小方糖,幸好,今晚還是早,等了七張枱就到我們了!我們點了芒果樂園和芒果蜜糖吐司⋯芒果樂園,完全無影相,因為只是芒果大雜燴似的,有芒果、腐花、西米、雪糕,合併上一食碟吧!個芒果汁底味道就是偏甜吧!到芒果蜜糖吐司,頂一個牛x公司的芒果雪糕味十足,面層一片芒果,中間有大概十粒吐司(吐司好在仍是脆的)底層又是一球芒果雪糕囉。無特別可言,食到吐司層待應已經想收走及抺枱⋯⋯⋯食個甜品,其實不是食快歺呢?!試過就算吧!

試過就算吧!
2016-01-17
Type of Meal
Dinner
2015-12-26 450 views
食完晚飯再嚟到甜品時間係常識吧!九龍城有一間小方糖,位於龍崗道,開業都有數年,相信有好多人都試過。而我喺初開業時,都有試過佢個拿破崙甜品,到而家都仲好回味,因為未食過咁薄咁脆嘅一個拿破崙,質地好輕身,唔會有漏感,真係相當唔錯。每到甜品時間嘅小方糖都好多人排隊,我同友人都等左差唔多15分鐘先至可以排到入座,餐牌上嘅甜品選擇都好多,十五十六的選擇困難下,揀咗齒頰留香同即撞木桶豆腐花。齒頰留香係用咗牛乳布甸、新鮮榴槤肉、榴槤汁、黑珍珠、西米粒,仲有椰果條製成,配搭上面真係好夾,牛乳布甸好滑溜,榴槤肉亦都好香好甜好濃郁,黑珍珠就煙煙韌韌,好味。 即撞木桶豆腐花,呢個唔可以即刻食,因為係即撞嘅關係,要等四分鐘先可以打開木蓋食用,放心,唔需要自己去計時間,店員會遞上一個時間器提醒大家! 四分鐘嘅時間唔長唔短,打開蓋嗰一刻真係好驚喜,一個小小嘅木桶裝住左滿滿嘅豆腐花,望上去好誘惑嘅感覺,將黃糖加到豆腐花上面,再用匙羹輕輕一筆,入口個一刻真係好滑好正,但初嘗一刻,味道上有啲怪,雖然餐牌上面已註明左係焦香味道,但我覺得似一陣藥味多啲⋯感覺上面不太好。 但食下食下之後,嗰陣怪味就會慢慢消
食完晚飯再嚟到甜品時間係常識吧!

揀咗齒頰留香同即撞木桶豆腐花。

齒頰留香

即撞木桶豆腐花
但食下食下之後,嗰陣怪味就會慢慢消失,隨之而來就係豆腐花好香滑嘅味道
,而且木桶保溫能力超高,就算食左一半,都仍然覺得個豆腐花好熱,呢個係值得一讚的
2015-12-24
Type of Meal
Dinner
齒頰留香
即撞木桶豆腐花
  • 即撞豆腐花
2015-12-22 672 views
作為土生土長既香港人,食飽飯去食甜品是常識吧!!而且香港人就算晚餐幾飽都好,都有第二個胃食甜品既!所以今晚食完飯,行過對面街見到間甜品店,即時入去! 甜品既種類都幾合我心意,幾多選擇,中西式都齊晒,所以都要用十分鐘時間揀,樣樣都想食,都幾頭痛! 我自己叫左碗龍珠!我都幾中意啲甜品改一啲完全無關係既名,都幾有創意,不過就要用多少少時間了解下係咩黎 !如果中意椰汁既,一定要食呢個,因為龍珠其實係龍眼椰汁沙冰,配上珍珠,新鮮龍眼肉同椰果,我自己最欣賞既係濃濃既椰汁味!哈哈,但係天氣太凍啦,凍到牙都震,比平時要用更多時間先食完!不過冬天食凍野先正!我朋友就叫左呢個黃金拿破侖,呢款真係鎮店之寶,我痴我朋友食左少少,已經好後悔無叫一份,食一啖已經返唔到轉頭!本身厚厚既酥皮已經好甜好鬆脆,再係面頭鋪上滑滑忌廉同香甜芒果,簡直係邪惡恩物,我決定下次一定叫呢款
2015-12-19
$30 (Last Night Supper)
  • 黃金拿破倫
2015-11-22 311 views
食完飯最鍾意去食糖水,九龍區來講,最多糖水又最抵食嘅梗係去九龍城,今次揀咗食小方糖,食完飯嘅時間好多後生仔等位,今次等左15分鐘左右就入得去。因為唔係食得好飽,所以叫咗兩個吐司嚟食,土司大概要等15分鐘,因為即叫即整,同外面唔同,佢係將啲麵包焗到金黃,放係個杯到,上面仲有忌廉、雪糕、生果,因為即叫即整所以食落好熱好脆,陪埋雪糕一冷一熱非常好食,生果都好足料,好食。

2015-11-17 374 views
九龍城出哂名好多好野食,糖水舖越開越多,每間都出盡心思想爭一席位,而小方糖,一向都係我嘅心水同時亦都係好多人嘅心水,因為次次黎,都要排好耐隊嫁。我本身係一個抹茶控😍 所以叫左份宇治金時,另加芋圓。個冰嘅抹茶味唔算話好濃,亦唔會過甜,不過球雪糕就好正,濃濃嘅茶味,我好滿意。紅豆煮得幾好,綿得黎唔會太爛,好味👍🏻 芋圓就普通,口感係ok嘅,但芋頭味唔夠。
同時亦都係好多人嘅心水,因為次次黎,都要排好耐隊嫁。
宇治金時

加左份芋圓
10 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
宇治金時
加左份芋圓
2015-11-07 499 views
成日經過小方糖, 晚飯後既時間一定有人潮等位. 今次試完都真係唔錯豆味濃, 滑溜溜質地軟, 個人鐘意實番少少就perfect足料芒果小丸子小丸子煙煙韌韌, 好好咬芒果雪糕太甜
成日經過小方糖, 晚飯後既時間一定有人潮等位.
今次試完都真係唔錯
豆味濃, 滑溜溜

質地軟, 個人鐘意實番少少就perfect
香芒小丸子
足料芒果小丸子
小丸子煙煙韌韌, 好好咬
芒果雪糕太甜

2015-11-06
15 Minutes (Dine In)
$20 (Last Night Supper)
香芒小丸子