2023-12-13 945 views
今日同大家食壽司郎集團居酒屋🏮杉玉-黃埔店,之前一開要大排長龍,今次就同同事食個lunch,試下佢一入去就係日式吧台,都幾有特色架。座位都算好闊落🌟仲有幾個卡位,環境都唔錯,都幾啱星期五收工同朋友飲返2杯🌟$15 極上大吞拿魚腩佢地依架做緊$15拖羅嘅優惠🤭都幾肥,幾香架👍單點嘅壽司表現都唔錯😍🌟壽司• 鯛魚湯拉麵定食(10貫)Lunch set 反而就有少少失色🙈啲壽司嘅款式就有啲普通,質素都一般啦🙈勝在數量夠多男同事都話夠飽🤭🤭反而個鯛魚湯拉麵都幾好味😍夠味之餘又清清地咁🤭唔錯唔錯

🌟$15 極上大吞拿魚腩

佢地依架做緊$15拖羅嘅優惠🤭
都幾肥,幾香架👍單點嘅壽司表現都唔錯😍

🌟壽司• 鯛魚湯拉麵定食(10貫)

Lunch set 反而就有少少失色🙈
壽司嘅款式就有啲普通,
質素都一般啦🙈勝在數量夠多

2023-11-14 888 views
杉玉開幕一直好多人排隊去食,不過聲勢好快就無咗,今晚朋友生日,所以去試吓~7pm黎到完全唔洗等位,不過人到曬先入坐,因為係入座起計100分鐘限時。睇menu都見以少食物款式,多為壽司,沒有串燒,熱食炸物都好少。不過壽司飯都係有味嘅飯,而唔係白飯,都可以一試嘅,不過唔會再去,除非佢地加多d串燒和熱食選擇啦

大部分食品都好好味, 以$30-$50/ 一客既價錢泥講,係好抵食😍😍😍好驚喜😍😍😍推介🫶🏻 日式高湯玉子燒拌蘿蔔蓉🫶🏻 香蔥鹽醋漬鯖🫶🏻 炙燒藍鯺大吞拿魚腩🍶🍶另外如果中意飲清酒就岩哂, 因為哩度可用好抵價錢試到好多不同款清酒, 最平$28/ 90ml 😨😨😨仲要係好飲既:推介:🫶🏻 飛露喜 純米大吟釀🫶🏻 杉玉純米🫶🏻 三井の寿🫶🏻 日高見🫶🏻 三諸杉 Dio Abita 純米吟釀

推介

Type of Meal
Dinner
  • 香蔥鹽醋漬鯖
2023-11-01 564 views
第一次試 見到招牌寫住壽司朗但店名係杉玉原來有關係🍽️因為平時壽司朗一定好爆 重要未必攞到飛去排個人覺得中等價錢相比下既日本野呢間性價比同水凖贏左係海膽貴小小但好鮮甜💯其仔帆立貝都鮮甜蒸蛋都足料平時貴魚子醬吾捨得食可以試吓呢間有個魚子醬他他賣相💯當然食又好難相比不過不失 相對地平抵食反而最失望係有個叫鹽醬三文魚?勁咸 同一匙鹽食落口好冇分別完全吾可以當係一個菜式今次試黃埔站呢間好方便,地鐵一岀吾洗行一分鐘已經到
第一次試 見到招牌寫住壽司朗但店名係杉玉

平時貴魚子醬吾捨得食
可以試吓呢間有個魚子醬他他
賣相💯當然食又好難相比
不過不失 相對地平抵食

反而最失望係有個叫鹽醬三文魚?
勁咸 同一匙鹽食落口好冇分別
完全吾可以當係一個菜式

今次試黃埔站呢間好方便,地鐵一岀吾洗行一分鐘已經到

海膽軍艦
店舖內外都以日式建築的設計,配有插畫。坐位多數係2-4人座,部分係卡座設計。牆身以酒樽作裝飾,視覺效果震撼。咁啱隔離枱係日本人,全程聽住日文好似去左日本🇯🇵。餐廳以QR code手機落單,食物上菜速度都快,食物熱辣辣上枱。職員都好貼心適時加菜同收走空碟。限時100分鐘,最後20分鐘會提我哋last order~|熱食🍲|霧鎖玉龍藏仙山 $68|玉子燒俾鰻魚包住,再加入山藥泥,甜甜地營養滿分💯大啖滿足茶碗蒸 $28|份量比壽司郎少,面頭鋪了三文魚子點綴,充滿咸鮮味炙烤喜之次魚腩 $38|燒到魚腩的油脂滲出黎,加啲檸檬🍋汁,好鮮味唔油膩|壽司🍣|海上鮮島 $68|三件壽司🍣配上爆量的鮮味餡料,有吞拿魚腩、吞拿魚蓉、三文魚腩、蝦、魷魚同三文魚子,非常滿足😋大切黃鰭吞拿魚三味 $33|三款口味的吞拿魚,鮮味肥美魚子醬壽司•圓鰭魚魚子醬 $38|用小鐵盒裝住的壽司,配上圓鰭魚蓉同黑黑的魚子醬🖤|炸物🍤|杉玉特製南蠻炸雞 $42|炸雞包住肉汁,配上焦糖洋蔥沙律醬,味道多層次,香脆熱辣辣唐揚魷魚 $38|唔係用魷魚嗎件,而係用魷魚漿炸成的唐揚魷魚🦑,有啲失望池魚脆骨餅 $28|份量非常多,無加額外調

|熱食🍲|
霧鎖玉龍藏仙山

壽司🍣|
大切黃鰭吞拿魚三味 $33|三款口味的吞拿魚,鮮味肥美
大切黃鰭吞拿魚三味
魚子醬壽司•圓鰭魚魚子醬

|炸物🍤|
池魚脆骨餅 $28|份量非常多,無加額外調味,池魚骨炸的十分香脆,好啱配酒食
唐揚魷魚
池魚脆骨餅

|飲品🍸|
鹽荔枝x西柚梳打酒 $48|鹽邊封口,配上西柚味梳打酒,清新解渴,唔覺有酒味
梅酒(加冰🧊) $58|可選擇加水/冰/剩梅酒,口味偏甜,好易入口
鹽荔枝x西柚梳打酒

❣️預早係網上預約,到時就唔洗排隊等啦~
2023-10-22
$250 (Dinner)
霧鎖玉龍藏仙山
大切黃鰭吞拿魚三味
魚子醬壽司•圓鰭魚魚子醬
池魚脆骨餅
鹽荔枝x西柚梳打酒
壽司郎黎香港之後所有分店每日都keep住大排長龍 最近開埋副線居酒屋 食物種類既選擇的確比壽司郎多 質素總括黎講都ok 雖然定價比壽司郎高同要等位 但坐得舒服啲唔洗等咁耐 可以一試但我鍾意壽司郎多好多· 杉玉號絕品丹盛 $𝟏𝟓𝟖 ⇾ 𝟖/𝟏𝟎 ⭐️· 超滿足三貫盛盒 $𝟑𝟑 ⇾ 𝟳.𝟰/𝟏𝟎 油甘魚 鯛魚 魷魚 𝐟𝐭.海鹽檸檬 · 海上鮮島 $𝟔𝟖 ⇾ 𝟖.𝟏/𝟏𝟎 ⭐️· 圓鰭魚魚子醬赤蝦壽司 $𝟑𝟎 ⇾ 𝟖.𝟐/𝟏𝟎 ⭐️壽司刺身夠厚身夠大片 新鮮同美味程度同壽司郎差唔多 賣相會精緻一啲~ ⭐️⭐️款都值得試 · 炸薯條 $𝟐𝟖 ⇾ 𝟳.𝟔/𝟏𝟎 · 杉玉特製南蠻炸雞 $𝟒𝟐 ⇾ 𝟳.𝟗/𝟏𝟎 · 超滿足天婦羅盛盒 $𝟑𝟖 ⇾ 𝟔.𝟳/𝟏𝟎 蝦 魷魚 蕃薯 茄子至於炸物 薯條同炸雞都唔錯 炸雞好juicy好香口 如果面頭既醬可以少翻啲就更好 只係普通沙律醬 薯條特別沾埋炸粉去炸 更加厚脆! 熱辣辣的 而天婦羅就麻麻地 份量少 炸粉較厚 上桌時亦唔係好熱· 茶碗蒸 $𝟐𝟖 ⇾ 𝟳/𝟏𝟎 味道ok但無乜餡料 有啲寡 好在蛋夠滑〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃😋

· 杉玉號絕品丹盛 $𝟏𝟓𝟖 ⇾ 𝟖/𝟏𝟎 ⭐️

炸薯條
杉玉特製南蠻炸雞
茶碗蒸
2023-10-21 302 views
唔好諗到日本居酒屋一定好貴,今日我試下黃埔開左沒耐嘅新店杉玉,打menu見食物幾特別,就試左呢幾樣野:炙烤喜之次魚腩烤得很香脆,味道很好。落一點檸檬汁調味,味道更好,而且魚肉不會太厚,都是一口SIZE,吃上來很方便。超滿足天婦羅盛合上碟時感受到是一炸起就上菜,很熱,很脆口。蝦及魷魚都很鮮甜,蕃薯炸得很香脆,茄子更加喜出望外,不會很乾。大啖滿足茶碗蒸加入蜆肉令整個蒸蛋都十分鮮甜,另外亦加了魚子在表面,令吃的時候感覺更好。杉玉薯仔沙律是招牌菜,店員還耐心地教我們正確的進食方法,但就令我們欣賞不到精美的擺盤了,有點可惜。味道是很不錯,雖然餐牌上而提醒有壽司薑,但我還是覺得壽司薑的味道太濃烈,如果減一點就更好。柔情綿綿蔥吞拿魚麵包不夠脆,味道亦很一般,相對其他比較失色。壽司壽司整體都不錯,壽司飯更加是而經調味,但飯有點散,可能大力一點就會夾散,有點不方便,但味道是不錯的。忌廉蟹肉可樂餅拌他他醬很濃厚的味道,令人回味,是會上癮的味道。濃湯蜆肉拉麵蜆肉很多,味道很好,但湯有點咸,最後吃完蜆肉和拉麵你會留下湯,因太咸飲不到。這裡服務不錯,但日本野食部份需要有咸淡先食之分,店內食物較創新,聽到旁邊的客

超滿足天婦羅盛合

杉玉薯仔沙律

柔情綿綿蔥吞拿魚
麵包不夠脆,味道亦很一般,相對其他比較失色。

壽司

忌廉蟹肉可樂餅拌他他醬
很濃厚的味道,令人回味,是會上癮的味道。

濃湯蜆肉拉麵

這裡服務不錯,但日本野食部份需要有咸淡先食之分,店內食物較創新,聽到旁邊的客人問職員點樣食,但未必每位侍應都能解答,甚至食物名稱都唔太清楚。
而我專程點的薯仔沙律,反而有位女侍應在我還未趕得切打卡時,她一過來就講講解然之後立即為我把食物在一個好值得打卡的招牌菜打開倒埋落碟,我覺得好可惜
所以唯有只能影到在碟上黑色一個球給大家。
2023-10-11 284 views
服務員Chacha態度很好,解釋了半合載滿是代表幸福載滿🥰,另外食物質素亦吾錯,不過鰆魚壽司同caviar 壽司就可以吾點,其他都吾錯,都係第三次去,一次比一次好,福康魚肝好味,每次都點☺️
2023-10-08 336 views
今日去咗呢間位於黃埔區 杉玉壽司郎屋酒屋,開幕期間限定$100生啤套餐加一份小食🤩揀咗我最愛嘅 天婦羅盛合,🈶️蝦 ,魷魚,茄子,蕃薯 炸漿好薄好酥脆,口感非常出色,超滿足!是一個物超所值的組合。他們還有一系列精緻的壽司盛合選擇🍣上玉盛合 吞拿魚腩|吞拿魚|三文魚|油甘魚|鱿魚|熟虾|海螺|沙甸魚全部壽司好新鮮 壽司飯已添加醬油我最鍾意吞拿魚腩好肥美,海螺好爽口鮮甜🍣超滿足炙燒海鰻/三文魚/鹽醋漬鯖魚價錢相當親民,三件壽司都係$33,而且有質素,好扺食!他們還推薦了一款特殊的酒品,鹽荔枝和西柚梳打酒。杯邊加了鹽入口帶點鹹味,同時享受水果風味的酒精飲品,絕對能為您的用餐體驗增添一些獨特的趣味。總括來說,他們提供的食物選擇豐富多樣,質量上乘,而且價錢經濟。如果您對日本料理和壽司有興趣,不妨來這裡一嚐。

他們還有一系列精緻的壽司盛合選擇
🍣上玉盛合
吞拿魚腩|吞拿魚|三文魚|油甘魚|鱿魚|熟虾|海螺|沙甸魚
全部壽司好新鮮 壽司飯已添加醬油
我最鍾意吞拿魚腩好肥美,海螺好爽口鮮甜

🍣超滿足炙燒
海鰻/三文魚/鹽醋漬鯖魚
價錢相當親民,三件壽司都係$33,而且有質素,好扺食!

2023-10-06
Type of Meal
Dinner
首先因為經過新開店, 所以入去食, 我最主要投訴如下: 1) 海上鮮島 $68 (竟然用凍冰鮮蝦)蝦刺身係入口有異(霉及有怪味) , 我即時吐出及投訴, 我叫佢換過一隻, 有一位廚務助理出黎向我表示因為蝦是冰鮮蝦!!!!!!!!!!! (竟然係用冰鮮蝦, 我即時有反胃感) , 佢地最後回應我是因再換給我都是如此, 所以要求我換另一款, 我是旦換咗三文魚算2)嚴選2貫 (鰻魚壽司) - 上碟時見到是我一般係其他壽司店食的(淺色海鰻) ,  我當時因佢講完冰鮮蝦我都思緒混亂及不想再在店內和他爭論便食完埋單走人, 我之後越想越不對勁, 所以便打電話問店員是否給錯我, 佢回答我這是鰻魚壽司(因店內是沒有海鰻) , 只是佢地這款鰻魚沒有掃上鰻魚汁?????????????? 可能我見識少, 睇唔明, 聽唔明,..............................     3)其餘款式不過不失(有些款式可能係DONXX / 一X 買仲新鮮) , 咁我不如去翻壽司郎算啦!!!!!!!!!!!!!!!4)員工態度, 在現場食時都還算滿意, 但當我打電話去投訴所得到的回覆感覺是 (顧客食完埋咗單就

2)嚴選2貫 (鰻魚壽司) -

4)員工態度, 在現場食時都還算滿意, 但當我打電話去投訴所得到的回覆感覺是 (顧客食完埋咗單就係永遠是不對的)
2023-09-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2023-09-24 209 views
8:15排隊2 張枱, 可以接受嘅時間所有食物價錢好優惠😍叫到成枱都係,總共9 款食物,埋單只係$6421: 杉玉特製南蠻炸雞…雞肉鮮嫩,肉質清甜2: 並玉盛合…壽司d 飯好好食,煙煙韌韌3: 可樂餅…炸到啱啱好,不太油膩4: 芝麻油漬三文魚….好香麻油味道5: 炙烤安康魚肝拌柚子醋啫喱….好食到唔識形容6: 炸串盛合….4款不同口味, 我最鍾意炸薯仔7: 烤鰆魚壽司8: 螢光魷魚將油漬…有驚喜9: 四款壽司刺身(大切黃鰭吞拿魚/ 鯛魚/ 油甘魚/ 鯖魚)全部都好好食,平均價錢$38至$ 88 食到好飽, Happy SAT 🤣
8:15排隊2 張枱, 可以接受嘅時間

6: 炸串盛合….4款不同口味, 我最鍾意炸薯仔
7: 烤鰆魚壽司
8: 螢光魷魚將油漬…有驚喜

全部都好好食,平均價錢$38至$ 88

食到好飽, Happy SAT 🤣

2023-09-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$310 (Dinner)
  • 並玉盛合
2023-09-22 162 views
在黃埔吃不了壽司郎,所以去試了旗下的日式料理餐廳『杉玉』。是日午餐叫左以下食物:*吞拿魚丼 $98.0- 追加腐皮烏冬 +$20.0*荔枝西柚碳酸特飲 $30.0*大啖滿足茶碗蒸 $28.0*壽司 鯛魚湯拉麵定食(10貫)$98.味道唔錯,份量滿足,而且重會提供小朋友餐具。
在黃埔吃不了壽司郎,所以去試了旗下的日式料理餐廳『杉玉』。
是日午餐叫左以下食物:
*吞拿魚丼 $98.0
- 追加腐皮烏冬 +$20.0
*荔枝西柚碳酸特飲 $30.0
*大啖滿足茶碗蒸 $28.0
*壽司 鯛魚湯拉麵定食(10貫)$98
.味道唔錯,份量滿足,而且重會提供小朋友餐具。
壽司 鯛魚湯拉麵定食(10貫)
2023-09-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
壽司 鯛魚湯拉麵定食(10貫)
2023-09-21 157 views
壽司郎集團居酒屋,唔洗排隊嘅另一選擇。開到黎黃埔,今日見唔洗排隊就試下啦,佢Luch Menu都有唔少選擇,天婦羅、壽司、烏冬都應有盡有。舖頭入面環境闊落,裝修充滿日式風情,木製傢俬,好似真係去咗日本咁~因為人多所以安排咗坐卡位,如果少啲人就可能會坐得冇咁舒服,因為見啲凳都冇凳背。叫咗個吞拿魚丼,同一價錢有唔同嘅飯量選擇,包括少飯、正常同多飯,啱晒唔同胃口嘅人。吞拿魚亦都非常新鮮,魚蓉亦唔會有腥嘅感覺。唯一係佢啲水真係好熱,每次沖完茶,都要攤一陣子先飲得。

唯一係佢啲水真係好熱,每次沖完茶,都要攤一陣子先飲得。

2023-09-19 107 views
日式居酒屋🏮 啱哂一路食一路飲酒傾計💬 環境唔錯,叫野基本上五分鐘就上到✨ 職員見你無水又好快幫你refill👍🏻 超滿足天婦羅盛盒+生啤 $100有蝦,魷魚,蕃薯同茄子天婦羅🍤 即炸起好脆! 個人最中意蕃薯天婦羅😛 蕃薯咬落硬硬地又食到本身嘅甜味🥰 有提供鹽同抹茶鹽比你沾忌廉蟹肉可樂餅配他他醬 $38又係脆口小食😚 呢款真係每次必嗌! 忌廉蟹肉好香濃✨ 佢個他他醬似自家製,入面有洋蔥🧅 超惹味三文魚明太子軍艦 $20為咗滿足自己明太子癮而嗌😂 明太子醬超級多魚子醬壽司 $38超級打卡able嘅壽司🍣 底層係壽司飯,上面舖咗薄薄一層吞拿魚蓉🐟 面頭就係咸咸鮮鮮嘅魚子醬🫣 成個組合好特別👍🏻 鹽燒喜之次魚鮫 $58呢款係店員推薦,但個人覺得一般般😂 係多肉同嫩滑嘅,但魚油太多,食落魚味太重板玉特製南蠻炸雞 $42出色!必嗌!雞肉嫩滑🐔 佢個醬係忌廉蟹肉可樂餅隻他他醬,酸酸地勁開胃🤤1.5倍白朱古力卡達拉娜 $282個人share 啱啱好,因為有白朱古力,偏甜少少🤏🏻 面頭嘅焦糖係店員即場喺你面前燒✨

超滿足天婦羅盛盒+生啤 $100

鹽燒喜之次魚鮫 $58

板玉特製南蠻炸雞 $42

1.5倍白朱古力卡達拉娜 $28

2023-08-25 332 views
用黎抹枱既枱布係臭既個烏冬係我地食哂話取消埋單先黎焗放底逼我地要 我地都講左埋單最後我地係無食過照俾錢走Staff 放底食物整跌哂啲野 唔好意思都無拎個碟*姐*住就算係見佢10:00都未收去試下 嗌左個天婦羅 無個個汁 嗌距俾都好唔願意俾錢黎食野 仲要受氣 啲野放唔洗問距可唔可以拍埋格離張枱 都要問經理 距10:30last Oder 10:45離場 我地10:32離開 相信佢隔離張枱都唔會有人坐壽司未食過咁差 真係長見識服務品質有待改善 野食一般
用黎抹枱既枱布係臭既
個烏冬係我地食哂話取消埋單先黎