2021-12-22 364 views
SUKIYA すき家 香港人絕對唔陌生,依間日式牛丼店無論咩時段都係需要排隊😂適逢今日冬至可能比較多人返屋企做節所以唔需要排隊就食到喇😋天氣凍凍哋最啱打邊爐,所以我哋叫咗一人一鍋,我哋分別叫咗「壽喜燒」及「北海道咖哩」二款都好好味,個汁撈飯都一流😋。另外飲品方面,我叫咗杯黑糖啫喱牛奶紅茶,每啖都飲到啲啫喱,又唔會過份甜,都幾好飲。味道:💛💛💛💛環境:💛💛💛價錢:💛💛💛💛5x💛為最高回頭度:7/10整體依餐好滿足,澱粉質填飽空間,而個價錢絕對超值。📍旺角亞皆老街31號地舖

適逢今日冬至可能比較多人返屋企做節所以唔需要排隊就食到喇😋

味道:💛💛💛💛
環境:💛💛💛
價錢:💛💛💛💛
5x💛為最高

回頭度:7/10
整體依餐好滿足,澱粉質填飽空間,而個價錢絕對超值。

📍旺角亞皆老街31號地舖
北海道咖哩鍋
壽喜燒牛肉鍋
2021-12-21
$80 (Dinner)
北海道咖哩鍋
壽喜燒牛肉鍋
2021-12-19 228 views
終於比我哋食到啦🥳🥳佢開咗咁耐,依然仲係成日排長龍😵‍💫😵‍💫今次有嘢做一早出咗旺角,11:30am經過見只係得一個人排隊,我哋仲唔急急腳去跟隊咩😅😅人齊先可以入座,我哋大約只係排咗5分鐘就有位,職員會安排座位,之後佢哋會埋嚟同你落單,食完先去埋單⋯我哋叫咗燒肉丼($39)、三色芝士牛肉丼($48)另外+$20追加炸雞連飲品、同+$10菜連飲品,雖然三色芝士好吸引,但推介大家食燒肉丼,好食啲架😋😋⋯唔怪得咁多人等位啦,一來可以懷念下日本旅行嘅味道,二來價錢親民,性價比又高,好滿足呀😍😍PS. 所有丼都有分size,建議男仔要L或LL😅😅
PS. 所有丼都有分size,建議男仔要L或LL😅😅
2021-12-14 333 views
食過幾間日本過江龍牛肉飯連鎖快餐專門店 都係呢間最好食🌟熱溶三式芝士牛丼L size $55-芝士味好濃-有幾種芝士 有拉絲效果-牛肉唔柴-芝士醬夠足撈晒成個飯🌟牛肉壽喜燒鍋$58-有烏冬、蟹柳棒、金菇、椰菜、牛肉、白飯-係偏甜的壽喜燒湯底-牛肉簿片-甜得黎都有風味 -一個唔錯的平價選擇🌟黑糖啫喱牛奶紅茶(走甜)$29平時都叫開佢嘅奶茶/抺茶但第一次叫黑糖啫喱-奶味好重-紅茶味香-黑糖啫喱口感介乎仙草/涼粉之間-走甜配上黑糖啫喱對淡口味人士嚟講都有小小甜💕更推薦飲抺茶/奶牛紅茶布甸
食過幾間日本過江龍牛肉飯連鎖快餐專門店 都係呢間最好食

熱溶三式芝士牛丼

🌟熱溶三式芝士牛丼L size $55
-芝士味好濃
-有幾種芝士 有拉絲效果
-牛肉唔柴
-芝士醬夠足撈晒成個飯

🌟牛肉壽喜燒鍋$58
-有烏冬、蟹柳棒、金菇、椰菜、牛肉、白飯
-係偏甜的壽喜燒湯底

-黑糖啫喱口感介乎仙草/涼粉之間
-走甜配上黑糖啫喱對淡口味人士嚟講都有小小甜
💕更推薦飲抺茶/奶牛紅茶布甸

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
熱溶三式芝士牛丼
牛奶紅茶黑糖啫喱
濃郁日式小火鍋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)大推豆乳鍋! 超好食( ̀⌄ ́)!一人鍋剛剛好( ̀⌄ ́)🔸日光腐皮豆乳鍋 $68超濃稠湯底 香濃豆乳味 真的必食( ̀⌄ ́)(食到尾會有點濟)(●°u°●)​ 腐皮好滑溜 湯底夠稠超掛湯跟鍋配一碗白飯鍋內亦有烏冬 不用加配菜已經很夠飽( ̀⌄ ́)🔸牛肉壽喜燒鍋 $60壽喜燒湯配牛肉一流牛肉要及早食 煮到尾會好靭喔湯底夠味不會淡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)喜歡甜湯可選~🔸珍珠宇治抹茶牛奶 $32抹茶味濃黑糖珍珠很香但火鍋已很飽肚不建議再點珍珠牛奶( ̀⌄ ́)火鍋可以追加配菜 價錢亦不貴 約$3-20適合大食人士(。・ω・。)ノ大推豆乳鍋超好食( ̀⌄ ́)
濃郁日式小火鍋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
大推豆乳鍋! 超好食( ̀⌄ ́)!
一人鍋剛剛好( ̀⌄ ́)

🔸日光腐皮豆乳鍋 $68
超濃稠湯底
香濃豆乳味 真的必食( ̀⌄ ́)
(食到尾會有點濟)(●°u°●)​
腐皮好滑溜 湯底夠稠超掛湯
跟鍋配一碗白飯
鍋內亦有烏冬 不用加配菜
已經很夠飽( ̀⌄ ́)

🔸牛肉壽喜燒鍋 $60
壽喜燒湯配牛肉一流
牛肉要及早食 煮到尾會好靭喔
湯底夠味不會淡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
喜歡甜湯可選~

🔸珍珠宇治抹茶牛奶 $32
抹茶味濃
黑糖珍珠很香
火鍋已很飽肚
不建議再點珍珠牛奶( ̀⌄ ́)

火鍋可以追加配菜
價錢亦不貴 約$3-20
適合大食人士(。・ω・。)ノ
大推豆乳鍋超好食( ̀⌄ ́)
  • 牛肉壽喜燒鍋
2021-12-04 260 views
肥度比吉野家利害,味道價錢合理但地方細營造排隊效果不值,不會再因排隊而進去,失望,職員禮貌好,不趕人,好座,座位少,浪費食客排隊時間轉做吸客排隊效果,或者是新型外賣手法,夏天有足夠位置可室內排隊外賣
2021-12-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 燒肉丼
職員態度差劣  令我懷疑呢個係日本店?一開始 我朋友嚟咗排隊 排咗一個鐘 終於到佢哋 都算入完之後叫咗餐 食緊等我 諗住幫我叫個餐 職員先同我哋講齊人先入得 唔俾叫多個餐 後尾睇返雖然門口有貼紙 但係啱入嚟職員冇問我哋有幾多個人就俾咗我哋落嚟坐 覺得職員都有責任要提醒我哋要齊人先入得 而唔係assume 我朋友就得三個人入座再者 員工態度極度惡劣 係我哋面前反晒白眼 令我感到非常之失望 最後叫我要重新排隊 完全唔明點解有位 加上當時餐廳未過人數限制都唔俾我入 安排十分差勁 而且食物非常一般 完全唔值得要排咁耐隊總結 職員態度10分惡劣 食物非常一般 安排超差 0分完 冇下次
職員態度差劣  令我懷疑呢個係日本店?

一開始 我朋友嚟咗排隊 排咗一個鐘 終於到佢哋 都算

而且食物非常一般 完全唔值得要排咁耐隊

總結 職員態度10分惡劣 食物非常一般 安排超差 0分
完 冇下次
2021-11-26 315 views
每逢中午晚上放飯時間定必大排人龍登陸左香港一年多仍然人氣不減既SUKIYA すき家專登挑左人比較少既下午茶時段唔洗等位可以即時入座🤭點完餐 · 5分鐘左右就會上桌-溫泉蛋牛肉丼飯($34/M;$49/L)套餐加20元會配炸雞 · 麵豉湯/飲品中跟大size • 牛肉跟飯量有分別上面有灑芝麻跟蔥花牛肉丼飯搭一隻溫泉蛋但要自己打蛋🤭我太大力失敗左一隻牛肉係半胖瘦既美國牛少少肥 · 咬落唔鞋口叫店員另加左一小碗牛肉汁牛肉汁再撈埋來自日本既越光米加半熟溫泉蛋既蛋汁同牛肉呢個🤤就係日本食到既味道-日式炸雞炸皮很薄 · 外脆內軟不用加醬料 · 調味也夠-冰紅茶甜甜的 · 但茶味不濃總括嚟講佢既牛肉飯真係幾好食個牛肉汁一定要加配而女生食m size岩岩好男生最好叫大 size 唔係會唔夠食😂
每逢中午晚上放飯時間定必大排人龍
登陸左香港一年多
仍然人氣不減既SUKIYA すき家
專登挑左人比較少既下午茶時段
唔洗等位可以即時入座🤭

點完餐 · 5分鐘左右就會上桌
-溫泉蛋牛肉丼飯($34/M;$49/L)
套餐加20元會配炸雞 · 麵豉湯/飲品

而女生食m size岩岩好
男生最好叫大 size
唔係會唔夠食😂
2021-11-15 287 views
平時夜晚時間經過就一定排隊排到好長龍,今日避開咗啲繁忙時間過去,只係等咗10分鐘就可以入去堂食。唔使Passport都可以食到日本嘅味道,好好味,價錢又平,唔怪之得每日都咁多人排隊!牛肉唔會韌,夠汁,夠味,加多個溫泉蛋就真係一百分。加$10就可以升級有一大碗菜同埋麵豉湯啦!佢嘅冰紅茶都唔會太甜,幾好唔錯。企喺門口排緊隊睇餐牌嘅時候樣樣野都好想食,所以如果出開旺角嘅話我都會再過嚟,不過都係避返開啲繁忙時間好啲
平時夜晚時間經過就一定排隊排到好長龍,
今日避開咗啲繁忙時間過去,只係等咗10分鐘就可以入去堂食。

牛肉唔會韌,夠汁,夠味,加多個溫泉蛋就真係一百分。
加$10就可以升級有一大碗菜同埋麵豉湯啦!

佢嘅冰紅茶都唔會太甜,幾好唔錯。

久違一次的聚會,有朋友話想試SUKIYA,咁就一齊試啦~平日既晚上我哋排左一個鐘🤭 佢個menu 有十幾廿頁,勁多選擇😹我哋都揀咗好耐…最終我揀咗牛丼!😆 因為我勁鍾意蛋、牛、蔥、飯呢個combination🤤🐮香蔥溫泉蛋牛丼 (M) $38 加🥬青菜套餐 $10好食過吉X家好多倍😋肥牛有3塊薄既配埋秘製汁汁,好好味🤤但牛真心食兩啖冇咗,蔥可以在新鮮啲再綠色啲,溫泉蛋熟左少少🙈*M size 我食完覺得啱啱好,唔太飽👻👻

🐮香蔥溫泉蛋牛丼 (M) $38 加🥬青菜套餐 $10
好食過吉X家好多倍😋
肥牛有3塊薄既配埋秘製汁汁,好好味🤤
*M size 我食完覺得啱啱好,唔太飽👻👻
2021-04-07
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 香蔥溫泉蛋牛丼
2021-11-12 369 views
不嬲職員講野無尾音, 都算我見檯面有污漬調去另一個位,你串我揀好位未 都算今次 我見椅上有水 叫佢抹咁就可能得罪左佢 我一人坐低 叫左個餐跟著我話 我仲有個朋友未到職員就話 要齊人先可入座有5至6張檯都吉左 點解唔可以食住等跟住我無理佢 都叫左餐我差不多食完 朋友先到當時仲有3張吉檯職員同我朋友講人數限制 唔俾入場 叫佢係出面等我前面就有個位 點解唔可以入場食我朋友嬲到 唔食即走其實係唔係公司好刻薄員工 見佢網頁長期請人職員好似趕客咁
不嬲職員講野無尾音, 都算
我見檯面有污漬
調去另一個位,你串我揀好位未 都算
今次 我見椅上有水 叫佢抹

其實係唔係公司好刻薄員工
見佢網頁長期請人
職員好似趕客咁

2021-11-01 429 views
日本三大牛肉飯連鎖品牌之一嘅すき家,嚟咗香港都一段時間,長期要排隊入去食有次見到唔使排隊就入去試啦.試左個香蔥牛肉溫泉蛋飯首先價錢方面,對比香港吉野家、加藤屋價錢都比較貴,就好似呢個飯M size冇飲品都$38.價錢貴少少冇咩問題,最緊要味道好食咁就講味道方面啦,又係同樣日本過江龍遇到嘅問題,食材無可避免本地化味道始終做唔到日本咁.另外比較失望係佢嘅香蔥喺日本我好鍾意食香蔥牛肉飯,但佢呢間啲香蔥切到就好似平時香港炒飯嗰啲蔥咁識落同日本嗰啲兩回事米飯當然都冇日本嗰啲咁香啦.所以都幾唔明白,點解啲人要排隊特登去食呢個價錢你可以食吉野家、加藤屋,仲要唔使排隊
有次見到唔使排隊就入去試啦
試左個香蔥牛肉溫泉蛋飯

價錢貴少少冇咩問題,最緊要味道好食
味道始終做唔到日本咁
另外比較失望係佢嘅香蔥
識落同日本嗰啲兩回事
米飯當然都冇日本嗰啲咁香啦
所以都幾唔明白,點解啲人要排隊特登去食
呢個價錢你可以食吉野家、加藤屋,仲要唔使排隊
2021-10-22 365 views
Warm UP!早上來一個豐富的早餐,真的能令人元氣滿滿的💪🏼今早來到旺角的SUKIYA ,點了一份牛肉烤鯖魚早餐,追加一隻溫泉蛋,合共$44元,份量超滿足。牛肉和飯不用說,吃下去就覺得「就是這個味道!」充滿在日本吃牛肉飯的感覺。而鯖魚看著這樣的一大條,但卻和想像不一樣,不會鞋鞋的,只是太咸了一點。總結而言,經濟美味的牛肉飯不作他選,另外那家差太遠了。又如果想解解這兩年去不到日本旅行的困苦,來這裏吃牛肉飯就對了

牛肉烤鯖魚早餐(追加溫泉蛋)
2021-10-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
牛肉烤鯖魚早餐(追加溫泉蛋)
2021-10-19 358 views
又來到人多車多嘅鬧市油麻地 今次特登黎試吓次次都要排隊嘅日本過江龍牛肉飯專門店😍等咗半個鐘之後 我終於有位坐啦😖😖我叫咗三重芝士牛肉丼 芝士有啲呈半溶狀態 混埋牛肉埋一齊食非常好味 😚😚但咁樣個飯會太飽 食唔哂😭😭
等咗半個鐘之後 我終於有位坐啦😖😖
但咁樣個飯會太飽 食唔哂😭😭
🐓溫泉蛋烤雞井(配沙律套餐)💲6️⃣0️⃣烤雞味道啱啱好 唔會太咸又唔會太淡👅雞肉雖然未算好嫩 但起碼唔會鞋先❗️仲要有紫菜碎喺上面 撈埋啲飯仲好味😍沙律套餐會特別再比哂成枝芝麻醬 你自己隨意添加👍🏻🐄W溫泉蛋燒肉井(配炸雞套餐)💲6️⃣8️⃣醬料係燒汁嚟🔥燒牛肉係大大塊🥓份量都幾多😍唔係碎濕濕細細舊❗️唔會太肥太瘦 口感都算OK😉一定好過吉X家好好好好好好多先😋溫泉蛋本身以為會直接係飯ge面 點知要自己再打爛個蛋🤣溫泉蛋就唔會太熟唔會太生 加埋落個飯撈埋一齊 想食多幾啖 正😋 飯係日本產嘅越光米 飯唔會太硬太淋 粒粒分明😍本身以為個飯M size好似細細碗咁 點知都夠哂飽❗️炸雞就凍嘅🥲不過粉唔算厚唔會話好熱氣個種 但味道有啲淡我朋友拎左我枝芝麻醬加落去食🤣
🐓溫泉蛋烤雞井(配沙律套餐)💲6️⃣0️⃣

炸雞就凍嘅🥲不過粉唔算厚
唔會話好熱氣個種 但味道有啲淡
我朋友拎左我枝芝麻醬加落去食🤣
2021-10-16 257 views
抵吃日式牛肉飯✨✨✨很懷念在日本吃到的山藥泥牛肉飯🤍🤍🤍《山かけ牛丼》🤍🤍🤍在香港的sukiya すき家也可以吃到✨真的很開心🥳💛💛💛💛M size $38滿滿的淮山,加上wasabi,舖滿了牛肉飯,再加入溫泉蛋,整碗牛肉飯變得很夢幻呀!🧡🧡🧡🧡十分治癒呢!😌😌這個味道令人回憶起日本的感覺。✨✨✨✨
抵吃日式牛肉飯✨✨✨

很懷念在日本吃到的山藥泥牛肉飯
🤍🤍🤍《山かけ牛丼》🤍🤍🤍

在香港的sukiya すき家也可以吃到✨
真的很開心🥳💛💛💛💛

M size $38

十分治癒呢!😌😌

這個味道令人回憶起日本的感覺。✨✨✨✨
山藥泥牛丼
加溫泉蛋