2016-03-14 677 views
要不是到觀塘,也不知道這出名的店子在APM 的附近。由於是工廈,所以等待電梯的時間也定較耐。位於13/F,前來買糯米糍的有學生,家長,男孩子和上班一族。大家可以在雪櫃裹挑選自己喜歡的口味再付款,十分方便。我選擇了原味,$20有8粒,價錢都可以接受。麥提莎的SIZE再包住朱古力的糯米外皮,細細粒容易食。食落去是煙UN的朱古力皮,淡淡的朱古力粉,如果有些椰奶會香甜得多,之後便1 口咬落粒麥提莎度,脆卜卜,慢慢溶係口中。對比起就咁食,係多左種口感同食法,而且好有創意地將麥提莎包落朱古力的糯米皮,值得支持呢
2016-03-11
2015-11-14 883 views
觀塘的港貿中心毗鄰apm,要上去非常方便,這裡最多的是眼鏡店,想平平地配一副眼鏡,可以來這裡逛逛。而最近,港貿中還開了一間人氣甜品店,獨沽一味麥提沙糯米糍,只有外賣,不設堂食。買了兩盒回家,本來以為是不同味的,但原來只是我眼大睇過龍,兩盒都是朱古力味。店家很細心的配備了膠牙簽,拿回家或在街上吃都十分方便。糯米糍的外皮十分煙韌軟熟,有著淡淡的朱古力味;裡面是原粒麥提莎,咬下去卜一聲很過癮。外面軟綿綿,裡面脆卜卜,很有趣,與傳統的糯米糍很不同,實在令人回味無窮!記著,如要吃到最好味的麥提莎糯米糍,就不要將它雪藏太久,要趁新鮮吃呀!

。店家很細心的配備了膠牙簽,拿回家或在街上吃都十分方便。
2015-10-08 1027 views
之前見同事及朋友的面書都上載了有關<<麥提莎糯米糍>>的甜品,通常他們以網上買賣為主,今日冒名以來,來到觀糖這間實體店一試究竟!糯米糍有多款味道可供選擇,我選了朱古力口味,十二粒裝($38)。以糯米粉的皮包住整粒麥提莎,糯米粉皮厚度適中,可以一口放入整粒麥提莎糯米糍,外軟內脆,口感十足。糯米粉皮皮和麥提莎味道亦很配合,一甜一淡,真係食完又粒又想食下一粒,很快就把整盒食完。
糯米糍有多款味道可供選擇,我選了
朱古力口味,十二粒裝($38)。
,很快就把整盒食完。

2015-10-01
TakeAway
前晚去左觀塘出席活動,見咁近就行左去 IG 熱店 sumsum_dessert 的實體店一遊,之前見朋友一星期買幾次,又要就交收點都去,內心都好好奇係未真係有咁好食呀?七點幾上到去見到口味都幾多,原味,咖啡,薄荷,綠茶都有,我揀左薄荷麥糯,用即棄膠盒包裝,一盒十幾粒,30蚊都唔算太貴打開盒會見到有膠籖在裏面,方便即時進食麥糯大小如湯圓,一口一個大小剛好好辛苦先咬到個橫切面,糯米磁的部分係淺綠色的,口感都幾煙韌,我覺得厚薄滿意,因太薄身就無明顯口感,薄荷味都幾出但又唔會好嗆鼻,入面粒麥提莎都Keep 住好脆,無淋到!最緊要係唔會似食緊香口膠,係未先?(薄荷味又煙韌仲唔係香口膠嗎?!)整體來說,我覺得感覺還好,經過的話可以一試,但專登到訪就不必了!之前食過墨魚絲,少少辣得來好惹味,感覺比麥糯更值得一試!當日收錢應該係Sumsum的爸爸,好好笑容,幫我把食物放入袋,一家人上下齊心。勁!

薄荷麥糯
打開盒會見到有膠籖在裏面,方便即時進食
薄荷麥糯
麥糯大小如湯圓,一口一個大小剛好
薄荷麥糯
最緊要係唔會似食緊香口膠,係未先?
(薄荷味又煙韌仲唔係香口膠嗎?!)
薄荷麥糯
之前食過墨魚絲,少少辣得來好惹味,感覺比麥糯更值得一試!

2015-10-02
TakeAway
$30 (Tea)
薄荷麥糯
是日,與好姐妹到觀塘趴趴走,兼慶祝小妹牛一。在成業街某一假日市集中,見到Instagram大熱的Sum Sum Dessert麥提莎糯米糍,就買了一盒開心齊分享﹗原味麥提莎糯米糍$25/盒,一盒有八粒迷你糯米糍,外層乃甜中帶微苦的可可粉,內裏是軟糯煙韌且柔軟細滑的糯米皮,中間則有一粒香脆具咬口的麥提莎,一口一粒,教人既甜美又滿足。只是,性價比稍低﹗
2015-09-12
Type of Meal
Tea
2015-09-10 819 views
綠茶味麥提莎糯米糍($20/8粒)細細粒糯米糍包住麥提莎,外面灑上可可粉,一咬落去就好香綠茶味同可可粉些少苦澀味,個皮又夠煙韌,真心正不過一下子食8粒會有點濟,最好買支茶飲下實店日日開朝十晚十,選址又方便,就喺apm隔離連住,經過觀塘可以買黎試下
綠茶味麥提莎糯米糍($20/8粒)
細細粒糯米糍包住麥提莎,外面灑上可可粉,

不過一下子食8粒會有點濟,最好買支茶飲下

TakeAway
數月前從instagram 得知Sum Sum Dessert的麥提莎糯米糍很出名,也有一點點想試,但要就時間交收覺得有點煩,最終也沒有的起心肝約時間購買.近日得知Sum Sum於觀塘區開了實體店,就襯到觀塘辦事,順道買盒來試.位於港貿中心的店子相鄰Apm商場,地點相當易找. 小店陳設簡單,內裡是工場,外面則放置巨型雪櫃放麥糯. 放工時間6時多,店內也有不少客人,大家都是衝着麥糯而來的,而我是首次購買,就選了朱古力麥糯(原味). 負責收銀的應該是sum sum爸爸,非常有禮貌,還替我們把麥糯放入膠袋,謝謝啊!朱古力麥糯 ($20@ 8)過了數小時才回家,即刻把麥糯放進雪櫃. 其後雖然已經午夜12:00,但貪吃的我決定要吃數顆才睡覺呢!以可可粉包裹着的是軟糯滑富彈性的糯米皮,相當煙韌的,內裡是香脆的麥提莎,味道是錯的.但個人覺得未至於驚為天人,但如果經過觀塘,又想一試,也是可以的! 假若是專程到來買,可能會有少許失望.不過一個22歲女生可以自己創立一門生意,也是值得鼓勵呢!觀塘巧明街117號港貿中心13樓05室64196407
朱古力麥糯 ($20@ 8)

不過一個22歲女生可以自己創立一門生意,也是值得鼓勵呢!

觀塘巧明街117號港貿中心13樓05室

64196407

2015-08-21
TakeAway
$20 (Last Night Supper)
2015-08-10 909 views
買左3款口味:原味、薄荷、焦糖咖啡皮太厚,而且冇糯米香味,薄荷味有點怪怪的⋯焦糖咖啡一般比較好食就係原味,但冇網上既評價咁好。名過於實,不過價錢勝在平,試下都ok。
買左3款口味:原味、薄荷、焦糖咖啡
皮太厚,而且冇糯米香味,薄荷味有點怪怪的⋯焦糖咖啡一般
TakeAway
$40 (Other)
2015-08-10 809 views

從近1年來開始專心只玩IG之後,IG的確比FB更加好玩 ,亦好多野看,早前見到IG興起自制麥提沙糯米慈,亦有不少IG SHOP開了這門生意,作為半個food blogger,我並非專業blogger ,只愛試下新品,我在IG上先揾了其中一間ig shop,個間冇記住店鋪名,我一向行動派,我想買想試第一時間聯絡IG SHOP店主,我真是有心想來試,這一間IG SHOP店主給我印象,感覺冇心經營IG SHOP,我當天立即whatsapp查詢交收,其實,這間shop冇一個交收時間,我問她邊日可以交收,起初話星期六西鐵等夠人就可以交收,呢個店主不太積極回應,等到星期六又末見她回應我,我再次問有冇確實交收日子,她約我星期三出來美孚交收,我出到美孚又是不見人影,連whatsapp都冇,只有我找她,她才講忘記起貨俾另一個客人,客人要她立即起貨,令到她不能出來交收,她有交帶的話是否應該通知我,我不是住美孚,專登由天水圍出來交收,到了第三次想再約她,又話前一天先知,你開得IG要有基本交帶,最後放棄揾這個冇責任冇交帶IG SHOP ,星期五時候無意中見到sumsum_Dessert,我立即whatsapp查詢交收日子,sumsum_Dessert真是做野快好多,sumsum_Dessert店主好快俾日子,我揀了星期六去沙田交收,最後可以試到我想吃麥糯,何解不給我早些遇到她,我不用浪費之前時間去約一個冇交帶店主,我同sumsum_Dessert之後,返屋企立即開了來吃,焦糖咖啡味麥提沙糯竟然不是好甜,個皮好柔軟,十分有口感,薄荷味又幾好,這個全人手制做,sumsum_Dessert是一個好用心店主,我起初對這個有懷疑,而家吃完2盒,價錢不算太貴,sumsum_Dessert暫時未有門店,有興趣想試上她的IG SHOP,真心好推介這間

蕉糖咖啡麥提沙糯米慈

如果不是有上IG,原來而家有咁多人咁整,這個是我第一隻買味道,平時吃麥提沙是好甜,原來只要加上糯米又有另一是番味道,吃下第一粒時候,個皮一點都不痴牙,又不太甜,有淡淡咖啡味道,真的好好好吃,價錢30元/12粒,只買12粒,一個人吃不到太多

薄荷味麥提沙糯米慈

今次買45粒/100元,似乎又太多,這個都是好好吃,味道不太甜,屋企人都話好好吃,叫我不要買45粒,屋企人少會不能吃得完,薄荷味道剛剛好,下次買8粒或者12粒

亞姨牌魷魚絲(原味)

這個又是好好吃,平時吃超市個D人工加工,吃完之後好口喝,今次吃sumsum_Dessert全人手制魷魚絲,吃完之後冇口喝情況,它的魷魚絲十分幼身,味道一點都不咸,這個值得一讚

亞姨牌墨魚絲(微辣)

認識我的朋友知道我不愛吃辣,這個只有一隻味,冇得捒之下,想吃墨魚絲,我吃完一包之後,覺得這個好辣,它需然是辣又好好吃,這個較為粗身些小,口感都不錯

服務態度

Sumsum_Dessert店主態度勁好,準備第三次同她訂購麥糯,時間同地點改來改去冇抱怨,只要早些同她溝通就可以,我覺得她的服務態度亦好好

Sumsum_Dessert我是自費購買,覺得好吃才分享,sumsum_Dessert是IG SHOP小本經營,暫時冇food blogger有提麥糯,麥糯在IG較為多人分享
2015-07-15
Delivery
$30 (Tea)
  • 麥提沙糯米糍