2019-08-15 357 views
今日天氣好熱🥵🥵🥵lunch又唔知食咩好🤔最後去左食呢間夏捌月😋以前都食過好幾次啦 次次都係食什扒餐什扒餐有1塊豬扒1塊雞扒同埋1塊牛扒另外仲有1塊煙肉 咁我今次就配左薯菜🥩🥒🥬🥔🍟羅宋湯好多菜同牛肉 夠酸夠濃 岩晒我口味薯條炸得好脆🍟呢個餐就係夠抵食夾大件👍🏻👍🏻😋😋😋另外個蒜溶包都好香😋😋😋一定要飲羅宋湯 因為真係好多料😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻呢個就係今日既lunch
今日天氣好熱🥵🥵🥵lunch又唔知食咩好🤔

一定要飲羅宋湯
因為真係好多料😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻

呢個就係今日既lunch
2019-08-01 453 views
又一次與朋友來到朗屏西鐵站附近的夏捌月二人餐、四人餐的Menu亦有Dinner setMain course有各款牛扒、三文魚扒、豬肋排、羊扒、德國豬手等等Pasta & Risotto是日餐湯加酥皮焗+18$忌廉湯配酥皮太合拍了酥皮焗得很鬆化如果吃牛扒不偏好吃韌韌的牛筋的話,這個菲力牛扒就選得合適了正合我口味,也很喜歡這種慢煮牛扒的口感。配上牛骨髓汁令牛扒入口更juicy慢煮得剛好,不會太熟,鎖住肉汁。蟹肉、牛肉與漢堡的配搭很常見,但配上蟹膏的漢堡實在是挺特別的啖啖蟹膏香味滿足的晚餐
又一次與朋友來到朗屏西鐵站附近的夏捌月

二人餐、四人餐的Menu

亦有Dinner set

Pasta & Risotto

是日餐湯
加酥皮焗+18$

忌廉湯配酥皮太合拍了
酥皮焗得很鬆化

慢煮菲力牛扒配牛骨髓汁

如果吃牛扒不偏好吃韌韌的牛筋的話,這個菲力牛扒就選得合適了

慢煮得剛好,不會太熟,鎖住肉汁。
蟹肉蟹膏牛肉漢堡

啖啖蟹膏香味

滿足的晚餐
2019-03-21
$183 (Dinner)
  • 蟹肉蟹膏牛肉漢堡
  • 慢煮菲力牛扒配牛骨髓汁
2019-07-27 350 views
有日同朋友經開元朗所以決定試吓呢度嘅西餐價錢來講唔算話太貴非常之合理午餐係包餐湯同餐包同埋嘢飲叫咗黑椒牛柳絲炒意粉 炒意粉非常之夠鑊氣非常之入味 比較欣賞呢度嘅紅湯好足料好入味
有日同朋友經開元朗
所以決定試吓呢度嘅西餐
價錢來講唔算話太貴非常之合理
午餐係包餐湯同餐包同埋嘢飲
2019-07-25 390 views
想食呢間餐廳係因為佢個蟹黃意粉 好似幾吸引咁 終於有機會食下 但佢個蟹黃蟹肉意粉一啲都唔creamy 好乾👎🏻👎🏻個意大利飯好少少 但係都係一般 另外鹹豬手好咸 份量係好大雞翼就OK嘅整體一般啦
想食呢間餐廳係因為佢個蟹黃意粉
好似幾吸引咁 終於有機會食下

但佢個蟹黃蟹肉意粉一啲都唔creamy 好乾👎🏻👎🏻

個意大利飯好少少 但係都係一般

另外鹹豬手

好咸 份量係好大

雞翼就OK嘅

整體一般啦

酥皮湯 |酥皮一般,唔夠牛油香,但幾脆。湯叫左龍蝦湯,味道不錯。蟹肉蟹膏意粉 $98 |意粉賣相唔錯,蟹肉份量幾多,雖然意粉好掛汁,但一食落好大陣腥味,而且唔夠熱。德國咸豬手配蜜糖芥茉汁 $158 |豬手係最好食的一道菜,皮炸得非常脆,連埋小小肥豬肉好香口。豬手肉質都好鬆軟唔會鞋到變一絲絲,炸得啱啱好。點埋個Honey Mustard 醬好惹味。但成間餐廳環境幾好,服務都好好,如果野食再改善多啲就好啦~
酥皮湯 |
酥皮一般,唔夠牛油香,但幾脆。湯叫左龍蝦湯,味道不錯。

蟹肉蟹膏意粉 $98 |

德國咸豬手配蜜糖芥茉汁 $158 |

但成間餐廳環境幾好,服務都好好,如果野食再改善多啲就好啦~
2019-06-29
  • 德國咸豬手配蜜糖芥茉汁
夏捌月-一間擁有美麗名字的西餐廳,位於元朗朗屏天橋底下。是這次閨蜜聚會前一天,我們隨意於手機程式上選擇的餐廳,吃後卻意外感到驚喜。打開餐牌後,餐牌上每樣東西看來也很好吃,有選擇困難症的我們,選了他們的2人餐,3人share吃。這個2人餐價錢小貴,但勝在咩都有,滿足到我地對不同食物的好奇心,而份量非常足,質素又不錯,完全對得起價錢,大推!!!.夏捌月二人餐$508餐湯酥皮龍蝦湯熱辣辣送上,表層酥皮又脆又香,我最喜歡一邊喝湯,一邊一層層Meet開酥皮,Dip入湯中伴著吃,yummy yummy。而內層龍蝦湯加入了牛奶及海蝦增加鮮味,除去龍蝦湯既苦澀味,啖啖口感,雖然口味偏咸,但還不錯。頭盤併盤包括煙三文魚米紙卷、鱈魚乾、焗蠔及雞翼。因為與朋友分吃,個人只吃了煙三文魚米紙卷及焗蠔。煙三文魚本身帶有煙熏鹹味,加上不同青瓜的爽脆與鮮甜,包在薄米紙卷中,一口咬下去,多層口感。焗蠔生鮮,大隻,吃得非常過癮,唯味道偏辣,稱為蓋過焗蠔的鮮甜。第一道主菜慢烤1855黑安格斯肉眼牛扒(12OZ)份量十足,牛扒經過慢烤能鎖住肉汁,另外配上大大條香脆薯角及香甜紫薯泥,大推!!另一道主菜山葵忌廉汁元貝蝦球意粉,元

夏捌月二人餐$508

另一道主菜山葵忌廉汁元貝蝦球意粉,元貝大大粒、海蝦大大隻,賣相精緻,非常適合打卡。而意粉略嫌淋左少少,但配上邪惡可口的山葵忌廉汁,仍然令人吃不停口。
這個餐最最最推介的是餐後甜點haagen-daz 雪糕及餐飲涷樽仔港式奶茶,個人認為一個好吃的甜品及一杯好喝的餐飲,絕對能將用餐經驗推上一個更高的層次。而這間餐廳的甜點及餐飲也能做到此效果,令人感到非常滿足。
Celebration
Birthday
  • 美國特級牛肉眼扒(12安士)
  • 酥皮湯
2019-07-12 245 views
今日一家大細連埋工人姐姐,本來諗住去元朗富來花園啲大排檔食飯,但仔女怕熱,於是過左隔離間夏捌月,第一次嚟,地方雖然唔係大,但見到佢哋有精心佈置,幾有誠意。環境方面:佢用咗好多hero嘅相,啱晒小朋友,不過我俾亞仔逐個hero問,哈哈服務方面:職員好好呀,又讚我個女,未食都開心,另外上菜快,職員有禮貌,好。食物質素:我3大2細叫左5個套餐,分別兩個燴飯,1份牛扒,1份肋骨,同埋1份豬手,佢每個餐跟份湯同飲品。每個餐跟個湯,白湯我無試,試左個酥皮紅湯,ok㗎,不過細左少少,大碗啲就掂晒。嘢食大致都唔錯,飯方面就似西班牙飯,ok嘅,但我係食肉獸,超鍾意佢個豬手,勁好味。牛扒同豬肋骨都精神溉飲品方面,鍾意奶茶嘅你,佢個樽仔奶茶好掂,一定要試。衛生方面:無問題,乾淨。總結:價錢唔貴,但水準幾高,可以再嚟。本來想掟多啲相,但頂榜12張

環境方面:

服務方面:

食物質素:

飲品方面,鍾意奶茶嘅你,佢個樽仔奶茶好掂,一定要試。

衛生方面:
無問題,乾淨。

總結:
價錢唔貴,但水準幾高,可以再嚟。
本來想掟多啲相,但頂榜12張
2019-07-11
$180 (Dinner)
  • 酥皮湯
  • 原隻烤焗德國豬手
2019-07-12 151 views
又到Happy Friday 的時間了,同事說公司附近有間西餐廳食物不錯的,於是我地就選了夏捌月。原來店鋪不大,只有十來張桌椅,環境有點狹窄,不過四周牆壁用Marval Hero的角色佈置,頗特別,店主應該是粉絲之一。我們五人點了五個餐,有脆皮鹹豬手伴芥末醬,牛魔ver2.0,鵝肝茄蓉芝士肉醬燴飯等等,份量夠,薯菜好吃,其中的薯角炸得金黃香脆,有些椒鹽味道。每個餐有紅湯或白,也可加20元轉酥皮湯,一杯飲品,當中最能震撼味蕾的莫過於脆皮豬手伴芥末醬了,在其他地方吃過這道菜已經覺得很好吃,但是夏捌月做的豬手皮奇脆無窮,肉質嫩滑,芥末醬甜辣適中,應該廚師自己調配,不用十分鐘這個豬手已經被我們五人一掃而光,太好吃了。吃飽飽後,再來一瓶樽仔奶茶,感覺滿足。

吃飽飽後,再來一瓶樽仔奶茶,感覺滿足。

2019-07-11 273 views
元朗其實好多間好似夏捌月的細細間西餐今次朋友生日揀左夏捌月,因為近朗屏站,方便唔識路的朋友當日食左1)蟹糕炒飯: 好香好creamy2) 卡邦尼意粉: 呢個普通普通3)  脆皮豬手:  我要同3位朋友爭食,手快有手慢無,超脆超好味4) 炸魚: 相對其他,失色左啲5) 牛扒: 一切開啲肉汁必出黎連配菜薯角都好好食!4個人食左900蚊左右! 總括黎講,I will be back
當日食左
1)蟹糕炒飯: 好香好creamy
2) 卡邦尼意粉: 呢個普通普通
4) 炸魚: 相對其他,失色左啲
5) 牛扒: 一切開啲肉汁必出黎

連配菜薯角都好好食!
4個人食左900蚊左右!

總括黎講,I will be back
2019-06-05
2019-07-05 355 views
如果太信網上介紹就中伏,之前以為差了些也未至失望吧!叫有心經營更不大認同!還會比次機會,就是今次無食牛和樽仔咖啡,再去另一間再試,就知會否再來了!今次下午去吃,圖中蟹膏雞肉飯沒說那濃味,豬扒意粉就大家樂更好吃,豬扒無味,花茶合格,湯一點不好喝!忌簾味淡淡那種!最不滿是快餐般安排位置快食快收,趕趕趕!我兩碟都沒吃完,對話中已問過兩次吃完未?!門口沒有等枱,趕什麼🤔還有一次機會試另一間,這間就不用再來!

還有一次機會試另一間,這間就不用再來!
2019-07-04
Type of Meal
Lunch
2019-06-30 311 views
今天和朋友到元朗,就到了很接近朗屏西鐵站的夏捌月吃午飯。我們叫了紐約客蒜蓉牛扒配洋蔥汁意粉和日式茄子牛柳粒炒飯。 餐湯是忌廉湯和羅宋湯。 餐湯煮得很溶,很好味道。餐飲我們叫了熱咖啡和凍檸茶。首先牛扒叫了七成熟,牛扒煎得剛剛好,切下去很有肉汁,食落口不會硬,而且肉質很鮮嫩,牛扒亦很大塊, 配合洋蔥汁味道一流, 套餐還附有幾塊薯角。而茄子牛柳粒炒飯,上枱熱辣辣, 茄子和牛柳粒都有很多,用料十足,份量十分足夠。 用茄子和牛柳粒來炒飯,這個組合很新鮮。 炒飯炒得飯粒分明。

2019-06-28 290 views
難得老公放平日假,與友人一起到朗屏食Lunch,就到了《夏捌月》。我地12:30左右到,不算太多人,立即有位置。跟餐的餐湯都幾多料,幾開胃!老公點了《日式茄子牛柳粒抄飯》,很快就上菜了。抄飯有鑊起,牛柳都嫩口,唯獨茄子同牛柳的份量太少了。好在,我點了《紐約客蒜泥牛扒》,我切了很多牛加去我老公的抄飯內 >.<補番下。不過,我點了全熟牛,有少少肕,還是上一次點的《板燒鑊仔牛柳》比較嫩口,如果像我要點全熟的都是選牛柳好了。最喜歡是我點了意粉,也會跟幾塊薯角!薯角好脆口!友人點了《紫薯雞髀菇燴飯》,同樣好快就上了菜。我偷吃了幾口,紫薯味道幾清新,好適合食素的朋友,而且應該會幾飽肚。餐廳地方不大,但也算坐得舒適,又可以欣賞一下老闆的電影收藏品!Lunch餐牌:
跟餐的餐湯都幾多料,幾開胃!

日式茄子牛柳粒炒飯

最喜歡是我點了意粉,也會跟幾塊薯角!薯角好脆口!
紐約客蒜泥牛扒

紫薯雞髀菇燴飯

Lunch餐牌:

2019-06-21
$60 (Lunch)
紐約客蒜泥牛扒
紫薯雞髀菇燴飯
2019-06-22 244 views
放假約朋友一起食飯,來到佐呢間餐廳,位置係元朗,位置都幾易穩,近西鐵站,環境都幾優美。豬手上黎既時候已經幫我地切好一舊舊 唔洗自己動手切到手軟,好貼心,啲肉軟un程度岩岩好,唔會好硬,個皮好脆 唔會覺得肥膩 ,不錯。蟹肉蟹膏意粉聽講黎到夏捌月一定要點呢個招牌菜,果然一上菜就聞到好香的味道,每啖意粉都食到香濃creamy蟹肉蟹膏,口感非常好。牛柳粒炒飯,賣相一般,牛柳粒肉嫩,除有茄子粒外,還有翠玉瓜粒,洋蔥粒配料都幾多。總體來講我同我朋友都覺得還可以

蟹肉蟹膏意粉

總體來講我同我朋友都覺得還可以
2019-06-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-06-19 315 views
賣相OK,招牌德國鹹豬手,皮脆肉爽,再配芥末汁 帶出鹹豬手的味道,慢烤1855黑安格斯肉眼牛排(12)安士,肉嫩,配菜特別 有紫薯蓉但唯一不太喜歡環境太淺窄座位不太舒適,餐廳位置交通方便,適合開車去搵野食的人,附近方便泊車
1855黑安格斯肉眼牛排
德國咸豬手配蜜糖芥末汁
1855黑安格斯肉眼牛排
2019-06-19 144 views
Summer August係我很喜欢的restaurant,还曾经在这里为好友庆祝生日,今晚又与友人来开餐,回味一下啦!賣相好靚的牛扒我地要7成熟,牛味很濃厚,入口豐滿肉質鮮美,唔錯可以一試叫咗杯凍檸檬(凍飲),熱辣辣的夏天最適宜飲了。個檸檬味好香酸甜可口,正適合!我叫了上次吃過的日式茄子🍆牛柳粒炒飯($56),好味,牛柳粒肉嫩,除有茄子粒外,還有翠玉瓜粒😍,洋蔥粒等,炒得不錯,不油膩,味道一流!味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。

味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。
2019-06-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner