2020-09-22 80 views
Healthy choice!Love the vege with beef braised soupDefinitely can finish an entire bowlU can feel that they are really freshAs the stem is still crunchy Porridge with fried oyster is in mega sizeOyster is bigger than the spoon sizeWith a slightly mild taste of the congee so it won’t overwhelmed the oyster flavourFresh fish ball is very spongy as well with over 5 big pieces in one single bowlDefinitely value for money

Healthy choice!

As the stem is still crunchy

Definitely value for money
2020-09-21 88 views
今日經過灣仔大王東街,見到呢間傳統粥麵店!而家真係好難搵到呢類有傳統特色既食店呢間所選用既米仲係用左歐盟有機認證㗎見到餐牌上有好多野都好想食錦滷雲吞、蜆蚧鯪魚球、爽脆鯇魚皮不過原來呢幾款都係某特定時間黎先有供應今日食唔到!下次我知架喇南乳豬手呢個豬手真係炆得好夠火候又好入味淋得黎仲有啲𡁻徑,唔會淋到冇哂口感果然係必食之選豬粉腸拼豬肚粥個粥好綿滑啊唔會得個咸字,食完一啲都唔口渴我好肯定係無落味精的!鯇魚腩粥鯇魚腩起碼有4件夠哂足料仲要係一啲幼骨都無,完全係啖啖肉架
今日經過灣仔大王東街,見到呢間傳統粥麵店!
而家真係好難搵到呢類有傳統特色既食店

呢間所選用既米仲係用左歐盟有機認證㗎

見到餐牌上有好多野都好想食

錦滷雲吞、蜆蚧鯪魚球、爽脆鯇魚皮

不過原來呢幾款都係某特定時間黎先有供應

今日食唔到!下次我知架喇

南乳豬手
呢個豬手真係炆得好夠火候
又好入味

淋得黎仲有啲𡁻徑,唔會淋到冇哂口感

果然係必食之選

豬粉腸拼豬肚粥
個粥好綿滑啊

唔會得個咸字,食完一啲都唔口渴

我好肯定係無落味精的!

鯇魚腩粥
鯇魚腩起碼有4件
夠哂足料

仲要係一啲幼骨都無,完全係啖啖肉架

2020-09-21
Type of Meal
Lunch
  • 南乳豬手
  • 鯇魚腩粥
2020-09-21 75 views
星期六約左朋友去工聯會上堂,通常食完飯一齊過去,因為朋友岩岩杜牙根,所以要求食粥麵~~~~~所以今次去左出名食豬潤新九記粥麵~~之前都聽人介紹新鮮豬膶係每日訂貨,保證新鮮!!!!有粥有麵!!!朋友的及第粥~~有豬潤,豬肚,仲有其他配料,粥底好綿好滑~~~~~我自己就當然係食招牌靚豬潤麵豬潤大大塊,又爽口,超美味~~~~小食係爽脆魚皮,魚皮滑滑的,又爽口,~~~薑蔥辣椒麻油好香口2個人消費係$140到,真係超值之選!!!!
星期六約左朋友去工聯會上堂,通常食完飯一齊過去,
因為朋友岩岩杜牙根,所以要求食粥麵~~~~~
所以今次去左出名食豬潤新九記粥麵~~
之前都聽人介紹新鮮豬膶係每日訂貨,保證新鮮!!!!
有粥有麵!!!
朋友的及第粥~~
有豬潤,豬肚,仲有其他配料,
粥底好綿好滑~~~~~
我自己就當然係食招牌靚豬潤麵
豬潤大大塊,又爽口,超美味~~~~
小食係爽脆魚皮,
魚皮滑滑的,又爽口,~~~
薑蔥辣椒麻油好香口
2個人消費係$140到,
真係超值之選!!!!
2020-09-21 94 views
我都幾鍾意去粉麵店食野,一來快靚正,二來都幾夠飽,所以今日下午同埋朋友一齊去到新九記食lunch🤤小店有粥、湯麵同撈麵,原先想叫埋幾個小食share,點知小食要2點後先有,可惜😣1. 柱侯牛楠撈麵 $50牛腩份量好多,同埋睇落非常入味,柱侯醬的味道濃而不鹹,牛腩肉質鬆軟,牛味愈食愈重,炆透入味😋唔會好韌,而幼麵無鹼水味,麵質好爽口,不過食到途中要加一加湯,有點乾🙈2. 爽滑牛筋撈麵 $50牛筋份量不比牛腩少,啖啖骨膠原,牛筋睇落有嚼勁,但其實幾軟腍,而且不黏牙👍🏻3. 水餃雲吞撈麵 $64好想兩樣都試,就叫左個雙拼撈麵🥰水餃外型長身,而且皮好薄,食落爽口鮮甜,雲吞包得好靚同紮實,粒粒都完整無缺,蝦都幾足料,不過湯稍偏鹹同重味

1. 柱侯牛楠撈麵 $50

2. 爽滑牛筋撈麵 $50

3. 水餃雲吞撈麵 $64
2020-09-17
$50 (Lunch)
2020-09-17 109 views
因疫情關係暫時沒有得外遊,那麼我今天就以旅客身份到港島旅遊好了!由筲箕灣坐叮叮遊電車河遊到灣仔,灣仔區很熱鬧,我們便下車逛逛,看見時候已經12時正,不想與上班一族爭位,否則就留到2時後才用餐,都是先祭五臟廟再逛街吧!在「新九記粥麵」的大餐牌看見粥粉麵飯俱全,就决定在「新九記粥麵」用膳。我的鮮豬潤、鮮鯪魚球雙拼粥,鮮豬潤爽脆,有嫩滑口感,鮮鯪魚球味道鮮甜,還吃到蝦米、果皮,難怪味道零舍不同。朋友的鮮牛肉麵,我嘗試少許,牛肉很嫩滑、麵爽滑冇梘水味。豆漿很有豆香、質感幼滑,與我自製的豆漿同樣有水準呵!

鮮豬潤、鮮鯪魚球雙拼粥

朋友的鮮牛肉麵,我嘗試少許,牛肉很嫩滑、麵爽滑冇梘水味

鮮牛肉麵

豆漿很有豆香、質感幼滑,與我自製的豆漿同樣有水準呵!
2020-09-17
$55 (Lunch)
2020-09-14 148 views
是日同HONEY去到灣仔利東街行街,見到哩間新九記粥店,毫不起眼的粥店,內裡裝潢樸實,同HONEY點左個肉丸牛肉粥,星期六先有的爽脆魚皮,同埋點左職員介紹的蝦子撈麵,另外都叫埋錦鹵雲吞,爽脆魚皮爽脆魚皮聽職員講,只是星期六先有得食,我同HONEY都點左碟試,爽脆魚皮有唔少的蔥,辣椒同埋薑絲,真的好惹味,魚皮爽口彈牙肉丸牛肉粥肉丸牛肉粥,都唔少的肉丸同牛肉,肉丸食得出系打起的,另外牛肉好滑,粥底食完都唔會想飲水,真的做到無味精,蝦子撈麵蝦子撈麵真的好多蝦子,另外麵底也唔錯,送粥一流錦鹵雲吞,錦鹵雲吞真的出面少有的小食,熱熱的錦鹵雲吞,加埋醬真的好正,有機會都想試試佢的粥底火鍋~~~
是日同HONEY去到灣仔利東街行街,見到哩間新九記粥店,

毫不起眼的粥店,內裡裝潢樸實,

同HONEY點左個肉丸牛肉粥,星期六先有的爽脆魚皮,
同埋點左職員介紹的蝦子撈麵,另外都叫埋錦鹵雲吞,

爽脆魚皮

爽脆魚皮有唔少的蔥,辣椒同埋薑絲,真的好惹味,魚皮爽口彈牙

肉丸牛肉粥

真的做到無味精,

蝦子撈麵
蝦子撈麵真的好多蝦子,另外麵底也唔錯,送粥一流

錦鹵雲吞,

有機會都想試試佢的粥底火鍋~~~
2020-09-12
Type of Meal
Dinner
  • 爽脆魚皮,
有時見到連鎖店或者係裝修到勁靚果啲餐廳反而會無咩心機食嘢💔因為硬係好似少咁啲人情味咁而且太靚往往會掛住打咭📸忽略咗人與人之間嘅溝通👨‍👩‍👦缺少咗真正品味食物嘅時間呢間餐廳就咁曬我心水啲粥麵都好有水準而且老闆相當熱情😄😄😄**皮蛋粥**有人問我就咁皮蛋粥會唔會好單調超超超大碗🍚🍚🍚係絕對唔會嘅!🙅‍♂️🙅‍♀️🙅‍♂️🙅‍♀️咁先食得出皮蛋嘅原味🥚🥚個粥底好夠味,好棉皮蛋煮到溶溶地超甘香加埋啲蔥花更加吊出個鮮味**陳皮鯪魚球麵**嘩!湯底好甜!鯪魚球勁大粒😍有啲陳皮同蝦米粒粒🦐🦐🦐有起膠,陳皮味濃**錦鹵雲吞🥠🥠**同出面坊間賣嘅唔同唔會有果碟好似咕嚕肉汁啲醬我覺得比較貼近炸雲吞入面嘅餡好有心思啲蝦切咗粒粒🦐🦐🦐更易咬開🥠🥠🥠而且仲加咗肉粒更香更有層次油菜都唔錯架🥬🥬🥬夠翠綠同爽口睇落心情都好啲間唔中食下傳統老店果然唔錯!!!
有時見到連鎖店

油菜

油菜都唔錯架🥬🥬🥬
夠翠綠同爽口
睇落心情都好啲

間唔中食下傳統老店果然唔錯!!!
皮蛋粥
油菜
今日去灣仔尋寶,行過大王東街,發現呢間吾起眼既老字號粥麵店,主打食品不含味精。裝潢好撲實,店舖不算大,但環境光線充足。夏日炎炎,皮蛋酸薑是最好的開胃菜,用上當造子薑,酸薑因為有糖中和,甜甜辣辣,皮蛋沒有臭味,夾埋一齊食好醒胃😍新鮮及弟粥: 粥底好綿密細滑,白米煮至米粒全化,上菜時,仲滾動緊,材料主張新鮮入貨,用上大大塊豬潤、弄乾淨的豬粉腸、煙韌豬肚,仲有蝦肉丸,鮮味可口,落一落胡椒粉調味,更提升另一層次。識食一定食南乳豬手拼牛筋腩撈麵,雙拼咁就吾洗簡,豬手好入味,女士補一補骨膠原,肥而不膩,咬到筋都食埋。😍牛筋焾身不食咸,好軟腍,幼麵無鹼水味,麵質好爽口,有韌度。總結:大推及弟粥 下次再黎試星期六日先供應既爽脆鯇魚皮

總結:
大推及弟粥 下次再黎試星期六日先供應既爽脆鯇魚皮
大王東街不太起眼的老字號粥麵店,保持四十多年來的味道,裝潢樸實,環境乾淨同光線充足,當中爽脆鯇魚皮只限星期六、日供應,非常少有🙈而小店最有名既就係南乳豬手,可以跟撈麵、淨麵、或者淨餸,今次去到都試一下------上湯淨雲吞 $36一碗大約有6-7粒左右,唔算大隻,餡料有豬肉同蝦,蝦唔會切到好碎,仲保持口感,食落爽口,仲有蝦籽,味道不錯😋湯底用左大地魚去熬製,不過味道唔太突出南乳豬手拼柱侯筋楠撈麵 $57豬手幾入味,骨膠原豐富,肥而不膩,不過肉相對地較少,反而柱侯筋楠幾有驚喜👍🏻牛筋不黏牙且有彈性,筋腩唔會好咸,有鹹香之餘仲好軟腍,而幼麵亦是軟硬適中,無鹼水味

------
上湯淨雲吞 $36
上湯淨雲吞

南乳豬手拼柱侯筋楠撈麵 $57
南乳豬手拼柱侯筋楠撈麵
2020-08-29
$93 (Dinner)
上湯淨雲吞
南乳豬手拼柱侯筋楠撈麵
2020-08-09 320 views
e間小店多年前朋友帶過我嚟食過佢的粥底火鍋,佢d鮮豬潤、豬肉丸、黃油雞用嚟配粥底真喺不得了。就算我唔太好食豬潤之人,我都忍唔住一口接一口咁食,豬潤彈牙好新鮮,沒有粉粉潺潺的質感。今次在灣仔遊遊蕩蕩之際,又比我蕩到佢門前,記得之前三色台有介紹過佢的「爽脆魚皮」,睇到口水流。原來「爽脆魚皮」只是星期六限定,賣完即止。剛好星期六就二話不說點了一個「爽脆魚皮」及「鯪魚球麵」。先說「爽脆魚皮」有我最愛的薑絲、蔥絲、辣椒,滿滿一碟舖在魚皮上;再來聞到淡淡的麻油香,「伙記」遞來時補充一句,如果唔夠鹹可以加前面的豉油。首先用筷子撈混所有配料麻油魚皮,食時個人喜歡魚皮中有蔥有薑有辣椒,一啖有齊以上配料!?嘩~心心眼岀哂嚟,好好食,「爽脆魚皮」名字不是浪得虛名,改得好貼合我食到嘅口感,e d手工菜都只喺$35,至少我唔會喺屋企隨便整到。再來,「鯪魚球麵」,有5粒咁多,雖然叫球,不過不是球狀啦。形狀於我而然並不是重點,味道尤其重要。鯪魚球內,肉眼見到有3芫茜碎、黑黑粒狀的~陳皮碎?我唔肯定喺未陳皮碎,不過食落唔腥,有d甘甘甜甜味,就好似媽媽的味道,又喺要比高分嘅食物。鯪魚球喺店內推介的食物之一,你可以選擇配

再來,「鯪魚球麵」,有5粒咁多,雖然叫球,不過不是球狀啦。形狀於我而然並不是重點,味道尤其重要。鯪魚球內,肉眼見到有3芫茜碎、黑黑粒狀的~陳皮碎?我唔肯定喺未陳皮碎,不過食落唔腥,有d甘甘甜甜味,就好似媽媽的味道,又喺要比高分嘅食物。鯪魚球喺店內推介的食物之一,你可以選擇配粥或湯飯

疫情下,e間小店做得好衛生,d筷子用膠袋笠住、地板乾爽、通風幾好。讚

2020-07-26 255 views
相信港人對鯪魚球,鯇魚,廣東麫不陌生,當中能保持特色,創出新意,可到新九記一試。星期六到店舖最好,因有特別的菜式,脆鯇皮。剛剛點菜以為是炸魚皮,怎知是冷盤,吃下頗鮮,有驚喜。我們也點了一碗鯪魚球粗麫,一碗豬雜幼麫。麫質來說,粗幼麫也好,師傅製麫和泡麫認真,有廣東麫的特色。鯪魚球大粒,份量足,裹混雜配料,有層次。豬雜則普通,但也齊款式,可以一試。因疫情的關係,人不多,店面較靜。如果特意來的話,最好避開繁忙時間。

2020-07-18
$60 (Lunch)
  • 鯪魚球粗麫
  • 凍鮮脆鯇皮
2020-07-21 247 views
今日去咗灣仔新九記食番兩碗淨雲吞同水餃當午餐😊呢度嘅水餃雲吞質素都保持得好好,雖然size唔大,但勝在皮夠薄滑,而雲吞湯底清香味道濃,個人最鐘意舊式有木耳有荀嘅水餃,夠爽口又鮮甜!
2020-07-20 215 views
與利東街一街之隔的大王東街食肆的價錢天壤之別想不到灣仔也有地道的廣東平民美食店內位置不多,但勝在夠親民鮮鯪魚球麵 - $40灼鯪魚球可以吃出真功夫和真味順德鯪魚球除了鯪魚肉,必不可少的還有芫荽和葱,陳皮亦是必備的配料,有助辟腥和提起鮮味濃濃的鯪魚香氣,又有爽彈口感柱侯筋腩麵 - $36傳統雲吞麵店必定有柱侯牛腩的身影色澤紅褐的柱候醬豉味香濃把牛腩炆透入味,入口醇厚,鮮甜甘滑牛腩放入口一咬,鬆化腍滑,入味鹹香而不過份濃膩牛筋亦出色,腍軟滑溜入味,不黏牙
與利東街一街之隔的大王東街
食肆的價錢天壤之別
想不到灣仔也有地道的廣東平民美食
店內位置不多,但勝在夠親民
鮮鯪魚球麵

鮮鯪魚球麵 - $40
灼鯪魚球可以吃出真功夫和真味
濃濃的鯪魚香氣,又有爽彈口感
柱侯筋腩麵

柱侯筋腩麵 - $36
傳統雲吞麵店必定有柱侯牛腩的身影
色澤紅褐的柱候醬豉味香濃
把牛腩炆透入味,入口醇厚,鮮甜甘滑
牛腩放入口一咬,鬆化腍滑,入味鹹香而不過份濃膩
牛筋亦出色,腍軟滑溜入味,不黏牙
2020-07-09 218 views
夥記以至老闆服務態度極之差, 食品非常一般般 絕對不值得受氣!就算全世界只淨返一間粥麵舖, 或者只剩返 呢一間食肆, 也冇回頭。不過希望老闆千祈唔好 炒咗個夥記 如果唔係 唔會有人幫佢倒米。

2020-05-26 1070 views
今日要去政府大樓度整野,去完之後又想打邊爐又想食粥,聽聞係灣仔有間好出名用粥底打邊爐既於是就去啦,係大皇東街既一間粥店黎,估唔到係個度有得打😂咁撞正我係晚飯時間去,就要排左一陣先入到去,但見無乜人打以為去錯,其實可能係天氣太熱無人打姐😆😆佢好明顯係一間老字號既店舖將最新鮮既材料掛晒出黎😍店員好好招呼,慢慢介紹啲食物,好多料都可以雙拼又可以試多啲野👍🏼店員又會講下幾時加料落去,要煮幾耐,等我地食得好放心👏🏼個豉油應該特別調過,令食物更有鮮味個粥底好線,仲加左啲果皮落去個雞好滑好多油,令到個粥更好味最後記得食埋個粥底呀😆😆
店員又會講下幾時加料落去,要煮幾耐,等我地食得好放心👏🏼
個豉油應該特別調過,令食物更有鮮味
個粥底好線,仲加左啲果皮落去
個雞好滑好多油,令到個粥更好味
最後記得食埋個粥底呀😆😆
2020-05-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)