2005-07-13 28 views
年前, 遊大馬, 華僑友人帶路, 吃過正宗肉骨茶.回來後, 面對自稱"肉骨茶"的東西, 無味.幸? 不幸?第二次來新廣南, 仍點了海南雞飯.蔡瀾先生常提到, 要有一種濃稠的醬油才對路.我只在紅磡某美食廣場見過,這裡沒有.雞肉呢, 不夠嫩, 雞味一般.飯倒很香, 味足, 口感不錯,淨吃飯, 幹掉兩大碗, 絕無難度.論海南雞, 是海南島的文昌雞正宗, 還是新加坡的才道地?兩處也未嘗一遊, 沒有答案.這段味覺之旅, 終歸要走一次, 看緣份吧.
年前, 遊大馬, 華僑友人帶路, 吃過正宗肉骨茶.
回來後, 面對自稱"肉骨茶"的東西, 無味.
幸? 不幸?

第二次來新廣南, 仍點了海南雞飯.
蔡瀾先生常提到, 要有一種濃稠的醬油才對路.
我只在紅磡某美食廣場見過,
這裡沒有.

雞肉呢, 不夠嫩, 雞味一般.
飯倒很香, 味足, 口感不錯,
淨吃飯, 幹掉兩大碗, 絕無難度.

論海南雞, 是海南島的文昌雞正宗, 還是新加坡的才道地?
兩處也未嘗一遊, 沒有答案.
這段味覺之旅, 終歸要走一次, 看緣份吧.
2005-05-02 15 views
係2 weeks 之內去過2 次, d 野食幾好, 好過華人餐廳, 甚至乎大部分係旺角的餐廳.銀雪魚晚餐, 幾好啦^.^喇沙雞肉湯粉, 須然d 雞無醃過, 無味之外, 個湯汁都唔錯, 不過唔係正宗喇沙bor, 都ok o嫁. 個米粉好大碗同好味.海南雞飯當然無好時satay 咁正啦.羊扒餐都可以啦, 好過康年多多聲基本上呢間餐廳好多唔同食物供應, 下次再去試唔同食物.

銀雪魚晚餐, 幾好啦^.^
海南雞飯當然無好時satay 咁正啦.
羊扒餐都可以啦, 好過康年多多聲

基本上呢間餐廳好多唔同食物供應, 下次再去試唔同食物.

2005-01-18 37 views
我地3個人2005年1月15日去到新廣南,我地3個人叫左一個四人套餐(因比較大食,亦只需$180),此四人套餐內容非常豐富。1.海南雞半隻2.例湯一窩3.玉子豆腐石斑塊4.生炒咕嚕肉5.清炒時菜6.油飯四碗7.飲品四杯(凍飲不另收費)先說海南雞,雞不算太肥亦有雞味,是正宗海南雞,因為是凍食的。例湯不過不失,因為大多餐廳都是美精湯。3款小菜尚算合格。飯非常大碗,亦有雞油香味,加少許美極豉油更為好味。但唯一美中不足之處,飯比較腍身。整體來說,雞滑飯香價錢平﹗抵﹗抵﹗抵﹗
1.海南雞半隻
2.例湯一窩
3.玉子豆腐石斑塊
4.生炒咕嚕肉
5.清炒時菜
6.油飯四碗
7.飲品四杯(凍飲不另收費)
整體來說,雞滑飯香價錢平﹗抵﹗抵﹗抵﹗
2005-01-03 10 views
20041231 9.45pm元旦晚跟Apple 和其他朋友們倒數, 先來這裡醫肚再會合其他人. Apple 介紹話呢度o的海南雞飯得手. 最緊要, 夠平! (月尾呀大佬~)2人吃2人海南雞飯餐呢度係食泰色海南雞飯, 無黑色甜醬油)* 例湯x 1鍋- 花生煲豬唔知咩, 我覺得幾好飲.* 油飯x 2碗- 油飯大大碗, 水準都above average.* 海南雞x 1碟- 雞用花生墊底, 碟頭算大, 我最鐘意果o的雪到凍晒先有o既雞油o者喱!!~ 雞本身都唔錯.* 清炒時菜x 1碟- 呢個就唔O 啦, o的菜唔夠新鮮兼油太多, 炒到好淋.* 凍檸茶x 1* 熱檸茶x 1想是警方的行動成功, 見在座都無o的職業女子打躉, 環境唔雜. 不過因為朗豪坊o既關係, 自遊行旅客倒是不少.因為個份量實在太大(對女孩子o黎講), 結果係食飽o左都仲淨返一半o野響度. 下次有機會再試呢度o既紅豆冰, 飽得滯, 食唔落.環境以旺角區黎計算好乾淨(不過我無去到個廁所, 唔知去唔去得), 同類餐廳比較下, 比起佐敦馬華還要乾淨清潔同埋光猛.埋單連+10%, 都只係$90 !!
20041231 9.45pm

2人吃2人海南雞飯餐:
(呢度係食泰色海南雞飯, 無黑色甜醬油)

* 例湯x 1鍋- 花生煲豬唔知咩, 我覺得幾好飲.
* 凍檸茶x 1
* 熱檸茶x 1

埋單連+10%, 都只係$90 !!
2004-08-02 12 views
雖然已經有一段時間無去,但係仍然記得佢令人回味無窮既海南雞飯,第二度真係食唔番咁正既海南雞飯呀! 雞多肉又夠味,而且嫩滑,飯唔係白飯,係好味既! 好似仲有海南雞飯二人套餐添呀! 環境方面,我覺得黑左d …
2004-01-11 20 views
咁歷史猶久既餐廳竟然無人做過食評..佢可能因為附近都係d 黃色招牌同比較靜既關係啦..好細個爸媽己經帶我黎食架喇,每次都係咖哩牛脯飯~由佢地燈光昏暗,食到家下燈火通明(可能想翻新間鋪),都有十餘年..今日忽然掛住佢地既馬來大餐,就同女友黎撐下檯腳..女友要左芝士海鮮焗飯連湯同飲品,味道唔錯~不過無咩特別..而我要馬來大餐:白湯,豬牛串燒各兩串,蝦參乜同咖哩牛脯連茶$65,足夠食到捧腹而回..呢度既白湯大碗夠熱夠杰又夠味,咁簡單既要求其他茶?廳都遺忘左喇..豬牛串燒唔知係咪真係即燒,不過反正就係整得好夠味,點埋?地既沙嗲醬,都幾得架~(d 醬幾油下..)食完碟邊有d 碎菠蘿,唔錯~蝦參乜本人就麻麻地..酸酸maymay 咁囉~有蝦有d 洋青椒咁..ok既,不過我通常食完蝦就算,因為驚食唔落碟飯..最後主角咖哩脯飯真係一流~雖然佢係細碟版(假如你唔係要餐就係大碟),但係都好夠食...炒飯底,咖哩汁用馬來做法,加左椰奶入去,食落口又香又滑..幾好味~牛脯就普通淋,不過一定唔會實掘掘..最正係牛筋,軟硬度剛好..正~當然,每次都會問待應拎多碗咖哩汁黎撈飯~好味道~最後飲番杯凍啡...飽到即刻想
今日忽然掛住佢地既馬來大餐,就同女友黎撐下檯腳..
女友要左芝士海鮮焗飯連湯同飲品,味道唔錯~不過無咩特別..
而我要馬來大餐:
最後主角咖哩脯飯真係一流~雖然佢係細碟版(假如你唔係要餐就係大碟),但係都好夠食...炒飯底,咖哩汁用馬來做法,加左椰奶入去,食落口又香又滑..幾好味~牛脯就普通淋,不過一定唔會實掘掘..最正係牛筋,軟硬度剛好..正~當然,每次都會問待應拎多碗咖哩汁黎撈飯~好味道~最後飲番杯凍啡...飽到即刻想訓番粒鐘先走呀..
ps:不過呢度個老細將舊既老待應炒剩一個,換左幾個大陸女人黎做waitess,唔係咁得,因為佢地真係冇咁醒目(並唔係歧視,只係實話實說)~