2023-08-29 1788 views
新三興。嚐鮮主理一間不錯的私房菜!主廚煮餸都有功架最有記憶點係蝦多士蝦肉新鮮彈牙多士脆口,配上煉奶幾有特色胡椒豬肚雞湯都推薦大家,如果人少可以按人頭叫,湯濃,胡椒味比較重,雞肉嫩滑柚子炸美國桶蠔還不錯,但未到好出色,可能柚子配桶蠔不太夾有米吊桶豉油王炒吊桶,吊桶入面釀咗米粉,幾特別炒米粉呢個我真係幾推介,惹味好食Overall 都值得推介,價錢合理,下次去試下海鮮先!
新三興。嚐鮮主理

一間不錯的私房菜!主廚煮餸都有功架

最有記憶點係蝦多士
蝦肉新鮮彈牙多士脆口,配上煉奶幾有特色

胡椒豬肚雞湯

柚子炸美國桶蠔
還不錯,但未到好出色,可能柚子配桶蠔不太夾

有米吊桶
豉油王炒吊桶,吊桶入面釀咗米粉,幾特別

炒米粉
呢個我真係幾推介,惹味好食

Overall 都值得推介,價錢合理,下次去試下海鮮先!
2023-06-09 3289 views
公司午餐訂左枱黎食lunch🤪可以預先whatsapp book位同埋order菜式👍🏻👍🏻非常方便一共叫左3個午餐套餐加8樣菜式🥘岩岩好 每樣份量都正常 8人食岩岩好每款都每人食到💯1. 冰火魷魚🦑 (好好味!前菜冷盤,都算辣🥵但真係好惹味☝🏻🥹)2. 口水皮蛋(都好好味!😋)3. 有米吊桶🦑(幾特別,但唔知入面係咪有釀左糯米,整體都唔錯,值得一試)4. 金銀蒜蒸勝瓜(欣賞佢底到加左粉絲,正,但粉絲再淋少少仲正)🤭5. 奶油蝦多士(💯💯真係好好味🥹🥹必食,個底有啲似奶油脆豬,上面既蝦又啖啖肉 好味😋)6. 芝麻雞(呢個都好好味!🥰好香 雞肉都好嫩!)整體唔錯!野食好味 地方都乾淨!有機會會再試其他菜式😋😋🤭
公司午餐訂左枱黎食lunch🤪
可以預先whatsapp book位
同埋order菜式👍🏻👍🏻非常方便

一共叫左3個午餐套餐加8樣菜式🥘
岩岩好 每樣份量都正常 8人食岩岩好每款都每人食到💯

冰火魷魚

2. 口水皮蛋(都好好味!😋)
口水皮蛋

金銀蒜蒸勝瓜

奶油蝦多士

6. 芝麻雞(呢個都好好味!🥰好香 雞肉都好嫩!)

整體唔錯!野食好味 地方都乾淨!有機會會再試其他菜式😋😋🤭
口水皮蛋
金銀蒜蒸勝瓜
2023-05-06 1744 views
如果您喜歡海鮮,那麼這家私房菜餐廳一定是您的不二之選。我最近去了這家餐廳,對他們的海鮮菜式印象非常深刻。首先,我強烈推薦他們的海鮮拼盤。這個拼盤包括了新鮮的蝦、蟹、海螺、扇貝等多種海鮮,每一種海鮮都非常新鮮,色澤鮮亮,口感鮮美。此外,他們的海鮮煲也十分出色,這個煲裡有蝦、蟹、鮑魚、魷魚等多種海鮮,湯汁鮮甜可口,每一口都讓人回味無窮。除了這些招牌菜式,他們的海鮮炒粉絲也值得一試。粉絲炒得十分入味,而且配上一些新鮮的海鮮,味道更加豐富。如果您喜歡辣味,那麼您一定要試試他們的麻辣海鮮燴飯,辣味十足,但同時也非常美味。最後,我還要提到他們的服務。這家餐廳的服務生非常友好和專業,他們會詳細介紹每道菜的特色和做法,讓您的用餐體驗更加愉快。總之,這家私房菜海鮮餐廳是一個非常值得一試的地方。他們的海鮮菜式都非常出色,而且服務也非常優秀,讓您的用餐體驗更加難忘。如果您喜歡海鮮,那麼請務必前往這家餐廳一試。

2023-04-28 1406 views
價錢合理,而且餸菜款式新奇及有創意,與一般中式餐廳不同,味道亦有驚喜,一定會再次幫襯!尤其是胡椒豬肚湯,我個人認為一定要試,環境及座位都是坐得舒服,不會太過擠擁!與朋友/家人一齊去非常合適!

與朋友/家人一齊去非常合適!

• 胡椒豬肚湯
2023-04-16 2734 views
朋友帶我哋去食土瓜灣私房菜當晚有10位 有私人房間 需預約當晚菜單大部分海鮮菜式都是需要preorder推介菜式冰火魷魚辣得黎好惹味👍🏼魷魚好爽口桂花紅茄好清新 甜甜地冰鎮鮑魚醃得好入味👍🏼泰式豬手炸得非常之香脆蝦多士上面淋上少少煉奶 幾得意🤭好好味👍🏼芝麻雞都好皮脆肉滑👍🏼東星脆米個魚湯好出色但條魚唔夠魚味冰火魷魚 桂花紅茄花膠螺頭燉雞龍蝦刺身冰鎮鮑魚伴糖心蛋川日花蛤皇泰式豬手蝦多士芝麻雞紅酒煮牛肋排東星脆米泡飯上湯菜苗蛋白杏仁茶
朋友帶我哋去食土瓜灣私房菜

東星脆米
  • 蝦多士
  • 冰鎮鮑魚
2023-01-24 1686 views
初三團拜第一次來到這餐廳,由年廿九至今每日到處應酬拜年已經食到好飽滯,所以起初無太大期望,上到二樓,留意到私隱度好高,厠所是密封無窗,但是無異味兼有抽風值得一贊,乾淨通爽程度亦感到意外,小店厠所通常都會因人手不足無法保持令人滿意的衞生程度,但這一間沒令人失望,細節做得好,令我相信食物質素亦一定有品質保證。今次團年飯最令我難忘係蟹肉湯泡飯,好香好鮮甜,無濃烈腥味,其次係頭盤前菜的泰式酸辣鳳爪和秘制辣魷魚,秘制辣汁非常惹味,唔太咸岩岩好,重點是食完如此重口味食物亦無岀現口乾口渴情況。另一款魚腐湯菜苗的魚腐和雞湯,魚腐口感非常軟糯,煲湯雞肉極之好味,絕對是美食而不是“湯渣”!推介大家一定要試下。從呢款簡單小菜感受到老板選食材是很用心,並非廉價批發有“雪氣味”那種魚腐,這個簡單小菜係我食得最多份量的一款。團年飯尾聲有桂花芝麻湯丸甜品,芝麻湯丸好Q彈,餡料不會太甜,一口湯丸一口糖水,食完暖胃之餘,心靈亦超滿足,因為每個小菜都份量充足,有很多食物剩下,主動搵侍應要幾個外賣盒,想將廚餘打包送贈長沙灣的露宿者品嚐這份美味,侍應們都非常爽快答應,最後送上利是以表感謝,這幾個外賣盒,令到兩位中年露宿者加一

因為每個小菜都份量充足,有很多食物剩下,主動搵侍應要幾個外賣盒,想將廚餘打包送贈長沙灣的露宿者品嚐這份美味,侍應們都非常爽快答應,最後送上利是以表感謝,這幾個外賣盒,令到兩位中年露宿者加一位執紙皮婆婆有得品嚐新三興的美食,這餐5★好評的團年飯增添了一份難忘的人情味,在此,感謝新三興一眾侍應和老板的協助,祝願貴店生意興旺,好人一生平安

• 海鮮湯泡飯
  • 蝦多士
2022-10-30 1934 views
美味新派特色小菜,價錢實惠,菜式新穎,味道達標之上,服務不錯,環境尚算舒服,但大排檔風格,比較嘈雜,樓上有包房, 絕對值得,坐得舒服,私隱道高,多次光顧都會回來幫襯
$150 (Dinner)
2022-10-15 1660 views
好少過來呢邊食野,這間也是第一次食。午餐有很多款小菜可選,包一碗白飯,$50多元,連燉湯的套餐就$78。我們三人來吃,點了初戀咕嚕肉,重慶口水雞,刴椒蒸龍躉腩,茶樹菇燉唐排湯及雪梨燉走地雞湯。初戀咕嚕肉,名字已經給人甜蜜的感覺。啖啖肉,配上三色椒及菠蘿,酸酸甜甜,送飯一流。重慶口水雞很入味,不會很辣,竟然是雞脾位,很嫩滑,送飯也是無得頂。刴椒龍躉腩就有麻辣味,除了腩,還有部份是頭骨位,相對不太抵食。兩個燉湯都非常足料,很清甜,感覺很滋潤。小菜套餐連燉湯,$78,價錢合理吧。

兩個燉湯都非常足料,很清甜,感覺很滋潤。
小菜套餐連燉湯,$78,價錢合理吧。

2022-09-22 1155 views
中秋飯聚土瓜灣好多茶餐廳 但正式中菜館既餐廳唔多選擇呢間餐廳有d似私房菜既感覺分開樓下同樓上,樓高2層樓上有房間選擇 多數比book左既客人一行4人叫左5個菜1. 炒銀鱈魚 ( 魚好滑而且唔會炒到好老)2. 胡椒雞湯 ( 胡椒味唔夠辣,但加左椰奶,會比平時飲既口感加大及較為香滑左)3. 黑松露炸蝦球( 黑松露味濃 香脆可口 )4. 酥炸生蠔 ( 比較油膩而厚皮)
中秋飯聚
土瓜灣好多茶餐廳 但正式中菜館既餐廳唔多選擇
呢間餐廳有d似私房菜既感覺
分開樓下同樓上,樓高2層
樓上有房間選擇 多數比book左既客人

一行4人叫左5個菜
1. 炒銀鱈魚 ( 魚好滑而且唔會炒到好老)

3. 黑松露炸蝦球( 黑松露味濃 香脆可口 )
4. 酥炸生蠔 ( 比較油膩而厚皮)

2022-04-29 1890 views
午膳時間行過新三興,見午巿套餐都幾啱食,大約有24款,價錢由$50到$58,連燉湯就$78,當然叫款貴套餐加湯啦,點咗剁椒龍腩和茶樹菇燉唐腓。選了一張四人枱近玻璃牆向大街坐下,那是單向玻璃只看見街外人,街外人看不到你,大熱天時,嘆住冷氣看下電視,看下大街,超寫意!燉湯先到,足料👍,有雞胸肉有唐腓在湯,茶樹菰襯雞嬲都match的,湯夠熱清甜甘香,好飲😋湯飲晒,碟班腩熱騰騰的剛好煮好上枱,红色的剁椒、白色的班肉,香到不得了,成碟班腩有6件都覆滿隻碟,班腩新鮮腥,蒸得啱啱好👍成碗飯好快就清咗,$78有湯有海鲜,坐得又舒服,去邊到揾呀😊😊😊

2022-04-29
2021-10-23 2219 views
土瓜灣開咗間新嘅中菜喺宋皇臺站行過嚟,都係五分鐘到未入餐廳之前都好多人,預約左要喺餐廳出面等半個小小時入到餐廳問侍應,原來openrice上面嘅相要預先預定好多網上睇到既款式都冇 稍為失望辣味凍魷魚呢款唔錯嘅好食,但比較辣少少,唔食得㗎辣嘅人唔好叫脆炸安格斯牛呢個好食呀值得一叫?外脆內軟佢另配上一個汁酸菜桂花魚呢個好一般,可以唔使試藥膳雞湯太多餸太少 , 賣相亦好似忌廉湯味道都好一般 冇乜藥膳未蒜蓉娃娃菜呢個嘅好食
土瓜灣開咗間新嘅中菜
喺宋皇臺站行過嚟,都係五分鐘到
未入餐廳之前都好多人,
預約左要喺餐廳出面等半個小小時
入到餐廳問侍應,原來openrice上面嘅相要預先預定
好多網上睇到既款式都冇 稍為失望

辣味凍魷魚

呢款唔錯嘅好食,但比較辣少少,
唔食得㗎辣嘅人唔好叫

脆炸安格斯牛

呢個好食呀值得一叫?外脆內軟
佢另配上一個汁

酸菜桂花魚

呢個好一般,可以唔使試

藥膳雞
湯太多餸太少 , 賣相亦好似忌廉湯
味道都好一般 冇乜藥膳未

蒜蓉娃娃菜
呢個嘅好食

2021-10-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2021-10-10 2358 views
老公生日去慶祝,看見這間餐廳是在家裏附近比較方便,加上朋友推介這間餐廳的小菜做得不錯,由於用餐當日是週末,所以早兩天前已經打電話去訂位,訂了當晚8:00 ,可惜到八點時仍要等多大約20分鐘才能入位就坐,看見差不多每台客人都點了蝦多士,於是點了兩塊試試,果然炸得外脆內軟,蝦與醬汁和多士出奇地合襯,充滿着牛油蛋香的味道,冰火水魷魚其實是非常惹味,而且和菜名中(冰火)二字很貼題,冰鎮過的水魷魚配合惹味的辣醬,不過辣的程度頗高,勸喻不太吃得辣的朋友不要點,胡椒豬肚湯的湯底充滿着濃厚的豬骨味,很濃很黏很骨膠原的感覺,椒鹽鱔碌炸得香脆,每道菜的水準確實不錯,生日就是這樣平淡地吃晚飯渡過了
椒鹽鱔碌
Type of Meal
Dinner
椒鹽鱔碌
2021-10-09 1401 views
朋友生日,想食小炒,於是就揀咗呢間睇餐牌樣樣都好吸引,所以叫左好多碟餸有啲掛住食,唔記得影相,但大部分都係色香味俱全,其中有啲係特別出色嘅:呢個避風塘豬手超好味,初初睇以為係炸雞,點知原來係好林嘅炸豬手,配埋啲避風塘粒粒,係一個好新鮮嘅組合播放,一啲都唔油膩感,呢個係必食呢兩碟就一般啦,尤其是係碟魷魚,佢入面係釀咗啲唔知乜嘢,識落好漏,又唔太夾,唔推介蒜蓉粉絲蒸蝦,份量都幾多,幾新鮮,抵食呢個鮑魚都幾好食,係前菜嚟嘅,鮑魚已經開左三份,方便大家分
朋友生日,想食小炒,於是就揀咗呢間

睇餐牌樣樣都好吸引,所以叫左好多碟餸

蒜蓉粉絲蒸蝦,份量都幾多,幾新鮮,抵食

呢個鮑魚都幾好食,係前菜嚟嘅,鮑魚已經開左三份,方便大家分

2021-10-08 1086 views
友人約了晚飯在土瓜灣,現在可以乘地鐵,非常方便,就試了一間很出色的中菜小厨店。由於,友人無雞不歡,所以點了幾道小菜包括煲雞和燉雞湯(全隻雞),還有黑松露煎日本玉带和一些炸物。燉雞湯非常好飲,好暖胃,飲了一大碗,不是太油腻。另外,雞煲也很入味,而且一路煲着可以保持温度,我自己喜歡熱食,味道濃郁,就算雞胸位也好有味道,一個字【正】來形容。黑松露煎日本玉带也很好味,有黑松露香味,然后咬落脆中有軟,非常特别。

2021-09-27 771 views
中秋做節想找一間坐得舒服又多選擇的中菜館,朋友介紹土瓜灣的新三興,決定一試。舖位不算很大,有上下兩層,而座位比一般大排檔算寬敞,裝修設計有心機,有香港夜景做主題,給人感覺尚好,可是定價偏高。點了三款較出名的小菜: 奶油蝦多士賣相精緻,蝦肉新鮮爽口,算大隻,多士香脆,加上調味的牛油較多,整體很香口。泰式豬手份量算多,燒得外表很脆,肉質厚又醃得入味,也可配合泰式酸汁一起吃,夾啤酒一流。家鄉炒米比想像中好味,難怪每枱都叫,炒得有鑊氣又乾身,調味剛好。

點了三款較出名的小菜:

家鄉炒米
比想像中好味,難怪每枱都叫,炒得有鑊氣又乾身,調味剛好。

2021-09-13