2021-05-03
懶煮飯又睇下食咩好...我個人就比較衰見到人話伏唔好食就會想去試下今次就近近地揀左「茶·米」menu上唔系太多野食,不過都揀到啱食既野☺️全日套餐法式紅酒🍷燉牛肉焗意麵牛肉似系牛腩好淋.易咬配上一碟仔青瓜🥒同車厘茄車厘茄竟然系搣左皮咖😆越式烤豬頸肉凍檬阿仔最鍾意食豬頸肉,所以嗌左哩個凍檬但系話冇豬頸肉轉左烤牛肉真系有啲失望😞不過肉都好淋辣雞拌麵份量唔多,但味道都可以既辣度都夠,唔會太辣啱啱好雞就系普通既炸雞粒咁冇咩特別麻辣碲花拌麵其實見到個名就嗌冇諗過系咩黎原來系豬「碲」加蔥「花」有4舊「碲」都算多,大大舊味道個麻唔系太重,辣就夠既哩個整體都幾好,如果多啲「花」可能仲好食脆皮大雞排落單既時候職員話炸咖喎要耐啲咖,唔通要等就唔食🤔嘩😱原來好大堆頭咖$68抵食呀雞排上面鋪滿好多花椒本身以為佢話脆皮系炸完就咁上原來系有汁淋系面辣辣地,淋左啲汁唔太覺得佢脆皮寶島滷大排哩個滷豬排份量都唔少呀$68都系抵食之一味道相對黎講我覺得頗為咸左肉質就唔算好柴粉/麵+$20有小食一款及餐湯脆炸龍脷柳香茅草炸雞翅即叫即炸脆脆既非常香口百香果沙冰酸酸地好開胃➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿介紹完食物就黎講返個總結🖋首先.
我個人就比較衰見到人話伏唔好食就會想去試下
今次就近近地揀左「茶·米」
menu上唔系太多野食,不過都揀到啱食既野☺️
全日套餐
法式紅酒🍷燉牛肉焗意麵
牛肉似系牛腩好淋.易咬
配上一碟仔青瓜🥒同車厘茄
車厘茄竟然系搣左皮咖😆
越式烤豬頸肉凍檬
阿仔最鍾意食豬頸肉,所以嗌左哩個凍檬
但系話冇豬頸肉轉左烤牛肉
真系有啲失望😞不過肉都好淋
辣雞拌麵
份量唔多,但味道都可以既
辣度都夠,唔會太辣啱啱好
雞就系普通既炸雞粒咁冇咩特別
麻辣碲花拌麵
其實見到個名就嗌冇諗過系咩黎
原來系豬「碲」加蔥「花」
有4舊「碲」都算多,大大舊
味道個麻唔系太重,辣就夠既
哩個整體都幾好,如果多啲「花」可能仲好食
脆皮大雞排
落單既時候職員話炸咖喎
要耐啲咖,唔通要等就唔食🤔
嘩😱原來好大堆頭咖
$68抵食呀
雞排上面鋪滿好多花椒
本身以為佢話脆皮系炸完就咁上
原來系有汁淋系面
辣辣地,淋左啲汁唔太覺得佢脆皮
寶島滷大排
百香果沙冰
酸酸地好開胃
➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿
介紹完食物就黎講返個總結🖋
首先.......
1️⃣頭先講到要豬頸肉冇豬頸肉
2️⃣本身想嗌「金銀蒜斑頭腩」又話冇
3️⃣見食評有人讚「茶米松露野菌湯」好飲,所有除左全日餐跟湯外,另外粉/麵果度+多兩個$20諗住試下個湯,點知又話今日冇野菌湯轉左做甘荀湯,非常之咁稀同淡
4️⃣餐飲+$18嗌左「脆朱奶蓋KiKi皇后黑茶」,之後職員黎話佢地部機壞左出唔到花茶,叫我地轉其他野飲😓
原來真系好多野都冇咖
仲有本身想嗌個「椒麻雞」
職員又系講返我地嗌「脆皮大雞排」果句
炸咖喎,唔知職員系咪為我地健康著想
所以就嗌左「寶島滷大排」
其實食物方面真系冇乜大問題
只系覺得menu已經唔系多種類