2024-07-21
觀塘有好多野食就大家都知,食厭咗駱駝漆大廈,今日經過駿業街,發現有間個名幾得意既日式餐廳。地下入口d poster 好搶眼,嘢食嘅選擇好多,除咗一人燒肉仲有日式定食,決定上去試一試😆搭電梯上一層,啲裝修幾有特色,好有日本風格。揀咗食日式定食,店員帶左我哋去右手邊嘅卡位。見到店內嘅裝修都行日本風,位置都幾闊落。發現仲有一個Bar枱嘅位置,我估計應該好似食omakase 咁,可以比廚師即席揮毫,招待客人。餐廳既menu 選擇好多,見不論午市、下午茶、晚市都會有唔同嘅套餐同埋優惠,都幾貼心。今次就叫左招牌新齋橋六宮盛同埋吉列咖喱定食。六宮盛擺盤精緻,打卡一流,可以一次過試哂多款刺身同埋魚生飯,仲有沙律同埋日本漬物,啱哂選擇困難症既我。魚生好新鮮,絕對唔係平野。另外套餐都會包茶碗蒸同埋味噌湯,茶碗蒸好滑好滿足!吉列咖喱定食就正常水準,炸物包括有吉列豬扒、炸蝦、炸生蠔各一件。配上偏甜嘅日本咖喱,啱晒唔食辣嘅朋友。同埋都好欣賞佢咖喱入面有薯仔紅蘿蔔等等嘅配料,好足料。食完飯走嘅時候,見到原來另一邊係專食燒肉既區域,見到除咗燒肉定食都有放題嘅選擇。店舖都好貼心分隔開兩邊嘅食客,唔會太大油煙。要boo
食完飯走嘅時候,見到原來另一邊係專食燒肉既區域,見到除咗燒肉定食都有放題嘅選擇。店舖都好貼心分隔開兩邊嘅食客,唔會太大油煙。要bookmark 定下次試佢既燒肉😆