2022-09-21 674 views
➖ 半半炸雞兩款炸雞分別係原味同醃醬辣味,外皮炸得非常香脆食到尾凍左都仲脆。肉質除左髀同翼之外其他位唔算話好嫩但都唔嚡。兩款雞既調味都偏小小重尤其係醃醬果款,要兩款輪流食感覺先無咁膩我個人就比較鍾意原味➖ 特大牛肋骨本身諗住自己燒跟住個店員行埋黎諗住幫手燒原來係韓仔黎,既然係佢國家既嘢就唯有交返比佢啦點都好食過我燒既。兩塊肉都好大塊店員燒到岩岩好全熟,肉質偏小小淋有啲咬口係輕鬆咬得開果隻,味道佢已經醃好左上枱所以都唔洗其他醬汁食都已經好夠味。好在比左佢燒我既燒法同佢唔同,分分鐘燒唔到佢咁淋🪧 食韓國野有個唔好處就係會食配菜食飽,加上飲左幾枝Makgeolli又再飽啲食左兩樣野就要投降
➖ 半半炸雞

➖ 特大牛肋骨

Dinner
💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️樓面有oppa嘅九龍城韓國餐廳辣味炆牛肋骨呢個係必食,佢係韓式蘿蔔炆牛腩嘅概念,蘿蔔用滾刀切大塊,超級入味。牛肋骨炆得勁冧,夾起就碌左舊骨出嚟,但肉唔會好碎濕濕。個汁送飯好食,韓式醃肉醬甜甜地咁。人蔘雞湯足半隻雞,隻雞煲到啲雞都冧晒,真係可以食雞唔lur骨~個湯清清地,佢會配一兜椒鹽,可以加落湯度,或者點雞肉食。湯頭人蔘味唔係好濃,都好食,但我相信其他湯會更出色。

💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️樓面有oppa嘅九龍城韓國餐廳

辣味炆牛肋骨

人蔘雞湯
短短兩個月食咗4次呢間九龍城韓國餐廳❤️‍🔥去咗幾次水準都keep到~冇辦法唔寫返篇食評表揚下地鐵站一條直路行到尾,好易搵餐廳裝修雅致,卡位闊落坐得舒服去過幾次晚市都坐滿!老闆有性格好傾又玩得🙆🏻‍♀️傾落先知餐廳野食由真·韓國人煮由傳統韓國味道調節到適合返香港人口味難怪道道餸好都啱胃口 由其依個炆牛肋骨~心心念念每次都叫番👇🌟大推🌟睇相好似冇特別食過就知返唔到轉頭🤤牛肉真係好淋又夠入味 啲蘿蔔甜到無恥地想問下可唔可以要一碗淨蘿蔔🤭對女仔來食碗野嘅份量應該可以送到兩碗飯老闆介紹嘅醬油炸雞真係有驚喜👍不過一定要堂食先有滋味試過外賣返到屋企淋左冇咁好食🥹

短短兩個月食咗4次呢間九龍城韓國餐廳❤️‍🔥
去咗幾次水準都keep到~
冇辦法唔寫返篇食評表揚下

地鐵站一條直路行到尾,好易搵
餐廳裝修雅致,卡位闊落坐得舒服
去過幾次晚市都坐滿!

老闆有性格好傾又玩得🙆🏻‍♀️

韓式泡菜炒飯
  • 半半炸雞
  • 醬油炸雞
  • 水冷麵
•水剌間超高水準👍🏽👍🏽九龍城韓國菜🇰🇷🧡🧡🧡🧡🧡~~~~~~~~1️⃣海鮮蔥餅🐙🦐($108)*大大件又足料既蔥餅😋😋入面材料好重手🦐🐙配埋個醬汁酸酸溜溜,令到海鮮蔥餅嘅味道更加出😌😌😌(Score: 5/5)·2️⃣石鍋拌飯🍲🍚($78)*一定要揀石鍋上,石鍋上先食到香脆飯焦😍😍😋😋😋可以揀唔同嘅肉,小編揀咗牛肉😌😌上菜時熱辣辣,即刻加啲韓式辣醬撈埋哂所有配料,又香又熱又有飯焦食😌👍🏽👍🏽(Score:4/5)·3️⃣半半炸雞🐥($208)*韓式炸雞🍗係令人掛住韓國先食到既橋村炸雞🥹🥹🥹半半炸雞有2款味,原味同醃醬辣味炸雞🍗😝😝😝炸雞炸得好香脆😌😌味道都好足夠,醃醬味好出,正!💯💯💯(Score: 5/5)··其他:*韓國餐廳嘅前菜對小編黎講都非常咁注重同重要‼️水剌間既前菜樣樣出色💯💯全部都好味道同最重要係乾淨😂😂*餐廳坐位都坐得非常舒適😌有部份坐位係他他me咁坐地下😗😗裝橫特別😊😊😊*好食既韓國菜預左要等位😙😙Book定位都有機會要等一陣,但小編極力推介同值得等,會再去食試其他菜式👍🏽👍🏽👏🏽👏🏽👏🏽💯💯💯••-評分👑賣相:✨✨✨✨✨味道:👅👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽🤵

水剌間
超高水準👍🏽👍🏽
九龍城韓國菜🇰🇷
🧡🧡🧡🧡🧡
~~~~~~~~
1️⃣海鮮蔥餅🐙🦐($108)
(Score: 5/5)
2️⃣石鍋拌飯🍲🍚($78)
(Score:4/5)
3️⃣半半炸雞🐥($208)
(Score: 5/5)
其他:

服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽🤵🏽
環境:🆒🆒🆒🆒🆒
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
海鮮蔥餅
海鮮蔥餅
2022-06-23 764 views
炸雞同啤酒一流!呢間韓食店一向高質,今次試下外賣佢哋既炸雞返屋企嘆,果然一分錢一分貨。半半炸雞有一半原味,一半甜辣味,一次滿足晒兩個願望,原味香脆可口,肉質嫩滑,一啲都唔油膩;甜辣醬帶有特色,但個人比較推薦原味👍加分位炸雞有錫紙包住,返到屋企仲熱辣辣😋
炸雞同啤酒一流!
加分位炸雞有錫紙包住,返到屋企仲熱辣辣😋
TakeAway
半半炸雞
九龍城出名食泰菜係人都知,但估唔到近期都開左間咁正宗既韓國菜wor本身為食貓同朋友係想去食泰菜,但行行下,就唔知點解比呢間餐廳吸引左入去啦😅🤣環境水剌間既門口好有韓國feel,木質既裝修真係會令人諗起係韓國食野既美好時光唔只係出面,連入面既裝修都係用木造既,非常地道👍🏽食物當日我地係食lunch,價錢係晚市既一半,所以非常抵食(埋單每人只係100蚊左右)辣炒豬肉個豬肉炒得好夠辣,連埋個汁,好好食石鍋拌飯比較無咁出色,因為同出面食到既差唔多海鮮豆腐湯呢個送飯一流,辣辣地甜甜地,非常開胃其實去九龍城食野唔只得泰菜一個選擇,重有好多其他好食既餐廳而下次為食貓都會想約幾個朋友試下水剌間既燒肉,睇下係咪都係咁好食

唔只係
出面,連入面既裝修都係用木造既,非常地道👍🏽

食物

當日我地係食lunch,價錢係晚市既一半,所以非常抵食
(埋單每人只係100蚊左右)

辣炒豬肉

個豬肉炒得好夠辣,連埋個汁,好好食

石鍋拌飯

比較無咁出色,因為同出面食到既差唔多

海鮮豆腐湯
呢個送飯一流,辣辣地甜甜地,非常開胃

其實去九龍城食野唔只得泰菜一個選擇,重有好多其他好食既餐廳

Lunch
2022-05-07 570 views
今日去咗九龍城食lunch,途徑這家韓國餐廳見到好多人排隊,心唸好耐未食韓國料理,又唔趕時間所以排了一陣隊。入去之後老闆好好招呼,見到餐牌價錢都很實惠,三個人叫咗三份午餐。食住前菜等餐,餐亦很快上來。是很地道的韓國味道,在我試過的韓國餐廳中數一數二好味,餐廳氛圍和服務都好好。我們分別叫咗年糕粉絲湯,燒牛肉,餃子拉麵,包括前菜,全部都好好味。下次會再同多些朋友一起去食dinner,好想試他們的炸雞。會推薦這間餐廳俾周圍朋友。
,餐廳氛圍和服務都好好。
會推薦這間餐廳俾周圍朋友。

2022-05-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 燒牛肉
  • 粉絲年糕湯
  • 餃子拉麵
2022-05-07 471 views
水剌間位於九龍城,係一間平價高質韓國餐廳。雖然埋藏喺泰國餐廳和火鍋店的街道裡,但依然有捧場客,所以好多時都要排隊等位。點解我會話覺得似返左韓國咁?因為有得坐喺地下食,哈哈!去韓國旅行啲餐廳成日都要坐地下食,喺香港呢間餐廳都有幾張枱係席地而坐。平日lunch set唔洗加一服務費,五十幾蚊好抵食。我叫左大醬湯,入面有蜆,翠肉瓜,薯仔,豆腐等等。大醬湯係有點辣,送飯食一流。附送既伴菜好味,份量亦多,有冬菇,泡菜,薯仔條。食完好飽好滿足。

點解我會話覺得似返左韓國咁?因為有得坐喺地下食,哈哈

大醬湯

Lunch
大醬湯
2022-05-03 415 views
第一次經過呢間韓國菜系夜晚仲有堂食既時候,見到全場客滿,超級熱鬧。中午時間再去雖然人流冇咁多,但系午市套餐都有不錯既選擇,今次食左牛肉拌飯,朋友揀左泡菜鍋。之前食過石鍋拌飯,但系石鍋溫度keep住好熱,啲飯焦愈黎愈多,飯焦系好脆但系太多咬得有啲辛苦,今次用銅碗上雖然冇左飯焦但系食得舒服好多,仲可以要多少少招待既泡菜同拌飯撈埋一齊食🥰 泡菜湯少辣,極多泡菜洋蔥,可惜肉太少,肉食者注意⚠️

泡菜湯少辣,極多泡菜洋蔥,可惜肉太少,肉食者注意⚠️
2022-04-14 396 views
韓式炸雞(原味)好味! 泡菜煎餅好味! 又俾我用自己的外賣盒, 支持環保同事又話俾我聽泡菜煎餅一定要用Pizza盒先, 唔會影響質素 👍🏻 態度好好, 落單即煮10分鐘有得攞 🎉
韓式炸雞(原味)好味! 泡菜煎餅好味!
又俾我用自己的外賣盒, 支持環保

韓式炸雞,  泡菜煎餅
韓式炸雞,  泡菜煎餅
冇得去旅行之後係香港成日都未必好易食到好味既韓國菜,或者多數都係食炸雞為主,今次黎到九龍城新開的韓國菜,食到Lam Lam脷😋已經諗定要再去食🥰(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌗牛肉石頭鍋飯($78)鋪頭用既石鍋睇得出係靚野,食到jar jar聲,啲熱力可以維持好耐,又唔會整到啲飯燶曬,加上秘製辣醬真係好惹味🤤🤤🤤海鮮豆腐湯($78)標準韓國菜既味道,唔算太辣,海鮮足料,啲蝦仲食得出有鮮味,天氣凍凍飲番啖熱湯一流呀🦐炆牛肋骨($168)呢個絕對係值得叫!!本身見佢168蚊有啲猶豫,但最後叫完絕對無後悔🤪啲牛肋骨炆得好焾好入味,同有好多舊,食極都仲有😂唯一要挑剔就係甜左少少🤏伴菜/泡菜:基本上款款都好出色,唔係渣流攤🧐女小編最愛魷魚泡菜,男小編最愛蒜蓉菇菇,其他款都好味,份量都唔少,睇其他foodie講好似有得refill🤪順帶一提,店舖提供既玄米茶都好好飲,我地平時出去食飯都好少飲鋪頭提供既水/茶,但呢到係少有咁我地飲曬成壺😂😂價錢:🌕🌕🌕🌖🌑基本上都係合理既價錢,人均消費100-150蚊咁上下,如果午餐黎食就更抵食🤪交通:🌕🌕🌕🌕🌗屯馬線宋皇臺站 B出口行5分鐘左右,非常方便,附近亦

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
牛肉石頭鍋飯($78)
牛肉石頭鍋飯

海鮮豆腐湯($78)
海鮮豆腐湯飯

炆牛肋骨($168)

伴菜/泡菜:

價錢:🌕🌕🌕🌖🌑

交通:🌕🌕🌕🌕🌗
屯馬線宋皇臺站 B出口行5分鐘左右,非常方便,附近亦都有不少巴士路線😆
揸車都可以等街邊咪錶,如果平日晚上有耐性有運氣應該都可以,但假日就難啲預計🙈九龍城廣場停車場都方便,都係大約行5分鐘左右😝

環境:🌕🌕🌕🌕🌗
鋪面乾淨企理,位置闊落,最特別之處係有2張傳統韓式坐地下既坐位,當日好好彩平日7點walk-in有位之餘仲可以坐到傳統座位,舒服之餘仲食得更有feel🥰🥰
不過,之後陸陸續續都好多人,如果擔心冇位/路想等都可以打定電話訂座呢🤩

性價比:🌕🌕🌕🌖🌑
呢間韓國菜係暫時食過最好食同性價比最高既一間,店員有禮,環境闊落乾淨,一定會再encore🎅🏻🎅🏻
Dinner
牛肉石頭鍋飯
海鮮豆腐湯飯
2022-03-25 361 views
環境舒適韓國餐廳而家周圍好多餐廳一係唔開一係外賣本身過九龍城食泰菜 經過呢間餐廳有堂食就入咗去食 入到去裝修好有韓劇嘅感覺可以除鞋席地而坐韓國餐廳一定有嘅小菜 泡菜係必有午餐餐牌由於堂食去到6點嘅關係除咗外賣 晚餐要堂食唯有提早食🥲拉麵炒年糕 $58辣炒豬肉 -$ 52一邊飲韓國米酒一邊食呢個 配搭不錯用茶壺🫖装米酒 再用呢個碗飲米酒 好似特別好飲 個碗本身係冰嘅 装住米酒唔會咁快變熱即刻有韓劇嘅感覺海辣豆腐湯飯 - $52下次過黎要試埋個炸雞😬
環境舒適韓國餐廳

海辣豆腐湯飯 - $52

下次過黎要試埋個炸雞😬
2022-03-25
2022-02-27 316 views
點了一個泡菜湯,夠辣足料。另點了一個鴛鴦炸雞,雞炸得剛剛好,雞肉仍然嫩滑。再點了一個燒酒,配炸雞一流。餐牌選擇不算太多,但正宗韓國餐廳主要菜式都已齊全,價錢合理。餐廳環境清潔乾淨,枱跟枱之間不會太逼夾。
鴛鴦炸雞
2022-02-20
$150 (Tea)
鴛鴦炸雞
黎九龍城唔食泰菜,唔食魚蛋粉,今次試左韓國菜,之前經過未試,今次再行過見到舖內裝修簡約得黎好有韓國feel , 似由韓國人主理,(聽到佢地既溝通),而家疫情又去唔到泰國,一於食反個回憶🥰🥰一坐低有餐前小食,仲可以refill 添,試左辣海鮮豆腐湯,都幾足料,不過可能我比較重口味,覺得個湯淡左少少姐,雜海鮮份量都唔算少,都啖啖食到豆腐😍😍😍價錢方面:唔算貴,比起其他品牌既韓國餐廳,都比較平🙂,大家都可一試,去到九龍城多個選擇。

2022-01-04 346 views
環境:餐廳闊落,坐得舒服,仲有韓式座位選擇。因為新開碗碟、杯、茶壺都好新淨。食物:一黎會先上韓式泡菜前茶,有幾款出面都少食到、例如菇同薯仔。前菜味道正宗。之後叫咗三個菜,一個係燉牛仔骨,牛仔骨入味同軟熟,蘿白同其他配菜都好入味。值得推介。之後係海鮮豆腐鍋,味道少少地辣,另外都飲到鮮甜味,送飯一洗。最後係石頭拌飯。同出面食開既味道差唔多,石鍋夠熱食到香脆飯焦。
環境:

食物: