2016-12-26 1523 views
今年聖誕節正日,恰巧在星期日公眾假期。不過大部分人在聖誕節都跑了去市區如旺角、尖沙咀跟銅鑼灣慶祝,晚上還留在西貢的遊客不多,正好留下機會給西貢好好安靜地食聖誕餐應節。蘇珊娜是西貢墟内的一間歷史最長,最主要的扒房,是不少西貢人歡渡節日的理想選擇。阿媽跟蘇珊娜的侍應關係比較熟絡,大家見面有可以有禮貌地招呼和傾談。蘇珊娜的侍應都算很有禮貌,我有些問題他們都可以有問必答,還可以就着點餐方面提供有用的意見。不過畢竟我們是熟客,外人幫襯是否都能如此,我就不清楚了。因應聖誕節日,「蘇珊娜」大部分餐牌的餐點都暫停了,剩下一些鐵板扒餐,少許巴馬火腿沙律菜式,和我食完後才發覺有提供的聖誕餐可以選。我在「西冷扒餐」和「柳眼扒餐」兩者之中二選其一,我詢問侍應兩者哪一款比較有口感,哪一款比較有肉味,侍應說「西冷扒餐」比較有嚼頭,口感比肉較厚的「柳眼扒餐」好。其實我偏好比較有牛肉味,和有口感的牛扒多一點,於是我跟老豆一樣,選擇了「西冷扒餐」。餐湯我喜歡牛肉味較濃的「羅宋湯」多一點,所以還是選擇了「羅宋湯」,一喝下去就喝到濃郁的牛肉味,牛肉配合紅蘿蔔和其他蔬菜,味道很鮮甜。至於「西冷扒餐」的肉質熟度,太熟的話肉質就
西冷扒餐
至於「西冷扒餐」的肉質熟度,太熟的話肉質就會變韌,但半生熟的話我又不敢冒健康風險,所以我選擇了比較中庸的七成熟度算數好了。至於配菜,星期日我暫時停食白飯一晚,改食薯菜粟米好了。
七成熟的西冷牛扒,切開牛扒仍可以見到少許的微紅嫩肉肉質,有口感之餘又不會太韌。嫌不夠熟的話,再把牛肉輕輕燙在鐵板上,讓燒紅的鐵板再燙一燙牛肉一下,印一下鐵板上的黑椒汁再吃一口,牛肉的肉味沾上黑椒汁的香味,就更好吃一點。
精選牛柳餐
阿媽選了「精選牛柳餐」,配菜選了意粉。我試食了一口看看味道如何,肉質比我點的「西冷牛扒」更軟更腍一點。
巴馬火腿伴蜜瓜
跟著是阿媽另外點的「巴馬火腿伴蜜瓜」,當是沙律來吃,感覺是蠻不錯的。伴巴馬火腿吃的沙律汁味道蠻鮮甜的。
跟平日在「蘇珊娜」吃的鐵板扒餐不同,聖誕節的「蘇珊娜」扒餐就是缺少了最後的甜品甜品都去了節日特備的聖誕餐那邊。想吃甜品雪糕的話,惟有等下次再吃吧!
最後,我祝各位開飯網的朋友們,聖誕節快樂!
2016-12-25
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$867 (Dinner)
西冷扒餐
巴馬火腿伴蜜瓜
今日天氣好熱,西貢好多餐廳都outdoor, 又好多動物經過呢間見到有冷氣, 係午市set lunch 見到得4款就試下。點知入到黎, 有位但未set 枱, 都要我地企住先, 之後又唔即卡set 枱, 招呼左3枱客上菜先慢慢set枱侍應態度好差, 趕客feel點知野食到喇,叫左豬魚牛, 嘩..全部都好韌, d 菜又黃太諗太差, 冇下次
今日天氣好熱,西貢好多餐廳都outdoor, 又好多動物
侍應態度好差, 趕客feel
太差, 冇下次
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-08-16 1201 views
繼續在西貢遊蕩,雖然午餐吃得很飽,但四圍走動一會兒後,食肉獸變回真身,晚上即行鋸扒去也。說的是到蘇珊娜鐵鋸港扒,餐紙寫著自1974年開始,歷史悠久,實應引以自豪。吃港扒叫五成熟一定預了七成,所以在這兒亦不會例外,於是乎吃半熟的小人叫了三成,端上枱時果然剛剛好。鐵板黑椒西冷的黑椒汁有蒜茸味,不吃蒜的朋友未必受得了,倒是頗香的。西冷肉汁猶在,熱辣辣的鐵板上,沒有雪味,很是不錯。原來港扒配飯亦很好!鐵板牛柳香煎外脆肉嫩而腍,加上黑椒汁,連飯吃是出奇的惹味呢!只嫌飯太少了,完全港式口味。是日西貢之行到此為止,收穫甚豐!😀

鐵板牛柳
是日西貢之行到此為止,收穫甚豐!😀
Type of Meal
Dinner
鐵板牛柳
2016-06-13 1404 views
閒日入西貢行下食下晏, 諗住冇咁多人, 但原來都係咁多人, 除咗唔駛返工果d退休人士、外國人、街坊外, 仲有好多學生, 都行到差不多一點半, 諗住冇咁多人食晏, 但我地想食果間冇開, 又唔想山長水遠入嚟茶餐廳食, 就諗起呢度, 嚟到見到都坐到八八九九, 咁啱有張6人枱冇人坐, 但忙到乜都未執, 照坐住先, 原來樓上有一大班學生招呼緊, 但得2個伙計, 廚忙到暈, 好彩唔趕時間, 慢慢坐下~  忌廉湯好彩個湯都唔算等得耐, 5分鐘左右都送到, 有湯飲住先~個湯唔會太杰或大稀, 啱啱好, 又唔會好勁cream味, 仲有少少蘑菇碎粒~  牛油多士依舊係生命麵包, 一人一塊, 可惜冇蒜茸, 如果唔係香好多~  香煎龍脷柳配意粉龍脷沾蛋漿煎, 所以煎香的部份唔係舊魚, 只係個蛋漿, 而且得半條, 可能午餐價錢平一半, 所以份量都係一半~ 唔知係咪煮好太耐, 冇人拎出嚟? 舊魚一d都唔熱, 只可叫做暖, 成碟嘢似茶餐廳出品, 完全唔似西餐廳出品, 好失望  熱檸水成壼上, 都有兩杯架, 所以d檸檬頭一轉唔好篤咁爛, 唔係唔夠兩杯分~我諗下次都未必會再食佢個午餐, 始終都係覺得佢晚餐做得好過

忌廉湯
好彩個湯都唔算等得耐, 5分鐘左右都送到, 有湯飲住先~

香煎龍脷柳配意粉
香煎龍脷柳配意粉

熱檸水

我諗下次都未必會再食佢個午餐, 始終都係覺得佢晚餐做得好過午餐, 可能午餐要趕要快, 晚餐會好好多~

2015-10-15
$58 (Lunch)
2016-05-07 1443 views
又到星期五~~又到拍拖食飯嘅時間今晚走咗入西貢食!事源有日見朋友嚟過,見個羅宋湯好正咁,一於喺open rice bookmark 佢!睇餐牌,得前後兩頁,離不開鐵板餐!我哋揀咗鐵板西冷同煎龍利柳餐!餐附送湯、即烘牛油多士、咖啡/茶、雪糕!餐湯,當然係揀羅宋湯啦!好重嘅蕃茄味好足料,仲有牛肉粒!當然,煲湯嘅牛肉粒就唔好有期望了。。。主菜一,煎龍利柳!真係煎,仲要係冇蛋漿冇蛋白就咁煎出面好多都係有蛋漿嘅煎甚至炸⋯⋯呢度係堅係煎!雖然油咗少少,但冇啲蛋漿粉漿已值得加分主菜二,鐵板黑椒西冷!三成熟!因為用鐵板一定會比原本煎好嘅三成再熟,三成就會變五成!不能太熟!黑椒汁,竟然加咗我最怕嘅蒜⋯⋯原本係我食牛扒我男朋友食龍利柳,但依家就要調轉食⋯⋯好彩個龍利柳好味啫⋯⋯講番牛味,說真的不是很有牛味,但就唔會用鬆肉粉「拿」到冇晒肉味同得個林字⋯⋯飲品方面,跟餐加錢轉飲品!最後到雪糕登場,我一個人食晒兩杯因為男朋友太飽!芝麻雪糕真係有粒粒黑芝麻係中間重有雪同唔夠滑⋯⋯總結呢啲舊式餐廳,對服務質素不能太有要求!同埋相信下午時段會抵食好多!
又到星期五~~又到拍拖食飯嘅時間

餐湯,當然係揀羅宋湯啦!好重嘅蕃茄味
好足料,仲有牛肉粒!當然,煲湯嘅牛肉粒就唔好有期望了。。。
羅宋湯
主菜一,煎龍利柳!真係煎,仲要係冇蛋漿冇蛋白就咁煎
出面好多都係有蛋漿嘅煎甚至炸⋯⋯
呢度係堅係煎!
雖然油咗少少,但冇啲蛋漿粉漿已值得加分
煎龍利柳
但就唔會用鬆肉粉「拿」到冇晒肉味同得個林字⋯⋯
鐵板黑椒西冷
飲品方面,跟餐加錢轉飲品!
最後到雪糕登場,我一個人食晒兩杯
因為男朋友太飽!芝麻雪糕真係有粒粒黑芝麻
係中間重有雪同唔夠滑⋯⋯
芝麻雪糕
2016-05-06
$220 (Dinner)
煎龍利柳
2015-09-15 1029 views
星期六去西貢玩, 行左好耐都唔知食咩好, 見到呢間話食扒既就入去試試. 雖然出面曬死, 但入面環境唔錯. 趕得切仲叫到SET LUNCH, 想食西冷牛扒餐但冇嚕. 就叫左2個牛柳餐. 紅湯, 白湯: 羅宋湯好足料好濃好好味, 粟米忌廉蘑菇湯都唔錯. 塊牛油多士成塊厚多士烘到好脆, 加上牛油好夠同好均勻咁塗滿成塊多士, 正!牛柳配黑椒汁+薯條沙律,牛柳比想像中(同其他餐廳比較)細塊左D, 但個汁唔重黑椒味, 返而重蒜蓉味…肉都幾腍下, 薯條OK, 沙律比想像中(同其他餐廳比較)多, 雖然都係用罐頭既, 但都唔算比得少, 起碼唔會啖啖都只係得萍果薯仔.2人食加埋大約$180, 已加一, 下次再去!
2人食加埋大約$180, 已加一, 下次再去!
2015-09-12
$100 (Lunch)
2015-07-25 1051 views
難得入到西貢,當然要朝拜一下呢間有名食牛扒嘅餐廳,我想試呢間嘅牛扒好耐架啦!一入到餐廳就已經覺得好浪漫,玻璃彩繪小台燈,微暗泛黃嘅燈光,已經令我覺得好放鬆好舒服。好適合同好知己或情侶來這裡,喝杯紅酒,享受下浪漫晚餐。於是我同朋友每人都叫左個鐵板扒餐。我叫左個牛柳鐵板扒餐   $178套餐配有忌廉蘑菇湯,味道不錯,可以再濃味小小,自己有加黑椒粉。什果沙律就幾好味,主要水果有蘋果,菠蘿,粟米,沙律醬味道不錯很開胃。然後套餐仲附有牛油多士,非常重嘅牛油味,而且隱約有淡淡蒜香,趁熱食較香脆好味。然後主菜終於來了!牛柳叫左五成熟,鐵板上配以香濃蘑菇汁,一上枱香氣襲來!真是不得了。我已經急不及待想馬上嘗一口,發現一落刀,肉質非常柔軟,不用兩三下便能輕易切開。看得出是剛剛好的五成熟,肉質呈嫩粉紅色,但又不會滲出血水!證明廚師經驗很到家 (讚) 口感柔軟香滑,你會發現越咀嚼越多肉汁滲出!非常超級地好味!肉色食到最後依然呈嫩粉紅色,可見整塊牛柳扒受熱均勻!唔會一邊太生一邊太熟,真係好林好好味呀!(心心眼)朋友就叫左個七成熟嘅牛仔骨      $168跟牛柳相比牛仔骨肉質較結實,較有咬口,而且較重牛味,配

於是我同朋友每人都叫左個鐵板扒餐。
我叫左個牛柳鐵板扒餐   $178
忌廉蘑菇餐湯

什果沙律

朋友就叫左個七成熟嘅牛仔骨      $168
跟牛柳相比牛仔骨肉質較結實,較有咬口,而且較重牛味,配以蒜蓉汁味道反而比較香甜,喜出望外的一個配搭,朋友很喜歡!絕對值得一試~
牛仔骨

服務方面也不錯,招呼我們的年輕男孩都幾有禮貌,態度也殷勤,不時幫我們加水。加上環境氣氛很好,其他食客也算安靜,令整個用餐過程都很愉快。這一頓美味的晚餐也只是平均每人$200,個人覺得很值得啦~

2015-07-21
$215 (Dinner)
忌廉蘑菇餐湯
2015-06-03 837 views
今天忽然想食扒, 便簡了這間susanana, 因門外很有氣派.先 說羅宋湯都很好飲, 很多雜菜和有牛成份, 都不欺場.但個扒就over cook, 因本人order 了6成, 但個扒差不多全熟, 食落很硬, 有點兒掃興, 但配個抄飯底, 個飯好食.飲品都一般, 冇太大特別.都喜歡室內環境, 因很大, 燈光很有情調, 營造浪漫氣氛很好.
先 說羅宋湯都很好飲, 很多雜菜和有牛成份, 都不欺場.
飲品都一般, 冇太大特別.
2015-04-08 662 views
連續幾天假期,沒有計劃特別節目,忽發奇想不如入西貢食lunch, 因為將軍澳去西貢只需一程25分鐘的小巴便到。之前一直也想再來這間餐廳食飯,但每次入到來也很多選擇,所以今次什麼也不選了,就來這間。幾年前來過後,到今天也沒有什麼改變,一切依舊,包括味道。午市套餐只有五個選擇,但竟然兩個有牛肉的餐也賣完,真的是牛扒之家,有牛肉的餐都特別受歡迎。所以我叫了個煎雞扒餐,而老公叫了個煎豬扒餐,兩款食品也可以試一下。雖然是同樣是午市的套餐,但我覺得這裡的羅宋湯味道很濃,再加上那個勁多牛油的薄多士,真係好夾!我覺得煎雞扒比較好味,因煎完後仲有肉汁在內,但可惜個豬扒就較硬,不過調的味是不錯的。最後餐茶也不只是一杯的熱奶茶,是一小鐵壼上的,好有舊式西餐廳的風味,這個我鐘意。不過壼內只有一個茶包,對於奶茶來說就較淡味了!雖然有好或較失色的地方,但我覺得他們所做的也充滿了誠意!

幾年前來過後,到今天也沒有什麼改變,一切依舊,包括味道。

雖然有好或較失色的地方,但我覺得他們所做的也充滿了誠意!
2015-04-07
$68 (Lunch)
2014-11-30 1089 views
Food quality: fresh and sufficient for 2.Golden toast - strong butter so that taste good and crunchy.😋😋😋😋😋Soup -  ingredients are enough to Carry the beef and vegetables' taste 😋😋😋😋😋Fried Squid - outside crispy inside soft and fresh, adding sauce for additional taste style in spicy sauce.  Very good🔯😋😋😋😋American Angus beef - order 70% medium beef, it's just well in soft and little pink, as well as juicy in the mouth when chewing.😋😋😋😋Teppenyaki  Chili garlic shrimp - is 2 big  shrimps with m

Food quality:
fresh and sufficient for 2.
Teppenyaki  Chili garlic shrimp - is 2 big  shrimps with many ingredients, such as onion, red chili.  It is really hot and taste good.😋😋😋😋😋
Red wine or white wine are included in the set dinner for 2.  Not bad 😋

Environment:
Romantic area, table light using mosaic style, falling into that culture and feeling relax to eat more. It deserves 5 stars even though restaurant had many years in Sai Kung.

Service:
Because of weekday dinner, there is not much people.  Waitress is nice and courtesy to serve us.
American Angus Beef with french fried
Teppengyake Chili Garlic Shrimp
2014-11-20
$280 (Dinner)
Celebration
Birthday
大約半年前第一次試過之後, 今日再去, 感覺上差咗DD, 但依然值得去食~ 今次依然encore個羊西冷, 因為老公超鍾意食, 而且唔係咁多地方有得食, 另外, 再叫個精選牛柳, 老公話想試下佢d意粉, 於是佢一個意粉, 我一個薯菜, 因為我驚食唔哂, 點知叫完後, 老公無啦啦又睇返個menu, 先發現原來個意粉要加成十蚊咁多, 個侍應可能係新, 冇提一提, 不過既然叫咗, 就算數, 可能十蚊係抵食呢~  餐包+紅/白湯  餐包上次講過, 係生命麵包, 今次冇咁香牛油味, 差咗少少  紅湯有好多料, 又唔會太辣  白湯就淡咗d, 茶餐廳果d好飲過佢  羊西冷配意粉羊西冷依舊叫7成熟, 但今次要蒜茸汁, 同埋配意粉~  今次舊羊西冷比較多筋, 雖然d筋都唔係好un, 都可以咬到, 但始終啖啖肉比較好, 感覺上又抵食d, 至於個蒜茸汁, 蒜茸多過汁, 啱哂我老公  價值十蚊的意粉, 都算值得, 起碼唔係林pet pet果d, 係西餐廳應該食到果d質地, 軟硬適中, 再加埋超多蒜茸去撈, 勁~ 精選牛柳配薯菜佢有分牛柳同精選牛柳, 應該係靚D同冇咁靚的分別, 今次試下佢個精選, 睇

餐包+紅/白湯
餐包+紅/白湯
 餐包上次講過, 係生命麵包, 今次冇咁香牛油味, 差咗少少
 紅湯有好多料, 又唔會太辣
 白湯就淡咗d, 茶餐廳果d好飲過佢

羊西冷配意粉
羊西冷配意粉
羊西冷依舊叫7成熟, 但今次要蒜茸汁, 同埋配意粉~

精選牛柳配薯菜
佢有分牛柳同精選牛柳, 應該係靚D同冇咁靚的分別, 今次試下佢個精選, 睇下有幾靚? 佢比普通果只貴幾十蚊架~
 個牛柳又係叫七成熟同埋蒜茸汁, 但其實佢冇7成, 我諗大約5-6成左右, 因為果度環境暗, 唔係好睇得到, 但佢應該未至於生到有血果隻, 所以我都係切開咗, 再响鐵版上煎一煎先, 咁就去到我要求的7成熟~ 個牛柳係生咗少少, 但好有肉味, 同埋夠林, 唔錯~
 薯條熱辣辣, 超正, 但非常熱氣, 除咗薯條, 仲有牛油粟米粒同一兩粒車厘茄+西蘭花

凍檸茶
凍檸茶
茶味唔夠濃, 檸味又唔夠

熱檸水
成壼仔上, 夠沖兩杯半左右啦~ 所以要慳D檸檬, 每次督爛少少, 如果唔係比你夠沖3杯都冇用, 都
係用熱水~

朱古力雪糕

今次只得雲呢拿同朱古力選擇, 我地諗都唔駛諗, 同一時間話要朱古力, 果然冇令我地失望, 朱古力味超濃, 有平時食開75%果D朱古力咁濃味, 而且又唔太味, 好好食~
2014-02-06
$204 (Dinner)
2014-07-16 859 views
去西貢唔一定要食開鮮,都可以考慮据扒~呢度雖然係小店格局,但就更加有懷舊情調。叫左個鐵板黑椒牛枊,熱辣辣,黑椒汁好惹味,牛柳分量夠曬,最重要係肉質鮮嫩又有肉汁!不過美中不足係叫5成熟都有7-8成熟,建議自己減減條數。羅宋湯好香濃足料,似花園餐廳嘅羅宋湯係懷舊情懷嘅其中一個因素。唔係用普通餐包配湯,反而係牛油脆厚多士,驚喜又好味。晚餐埋單,$190一個頭,以質素計算抵食!
去西貢唔一定要食開鮮,都可以考慮据扒~

呢度雖然係小店格局,但就更加有懷舊情調。

不過美中不足係叫5成熟都有7-8成熟,建議自己減減條數。

唔係用普通餐包配湯,反而係牛油脆厚多士,驚喜又好味。

晚餐埋單,$190一個頭,以質素計算抵食!
$190 (Dinner)
2014-06-27 730 views
週末到了西貢逛逛,找地方晚餐,看到這間Susanna's Steak & Seafood,看外貌似乎是一間有歷史的餐廳,就進去試試。時間還算早,未到7點,有些位子是預留給訂位的人,我們算好彩,還有最後一張二人位。我們之後的客人就要等位了!店內燈光較暗,餐枱上的燈和餐紙等都很有懷舊扒房的氣氛。先來餐湯和牛油多士,很多牛油非常香,配餐湯一絕!鐵板雜扒餐 $162 - 有火腿、香腸、牛扒、豬扒、雞扒,還有薯角、粟米等配菜,非常豐富!鐵板柳眼扒餐 $175 - 一樣有薯角、粟米等配菜,柳眼扒是招牌菜,叫了五成熟岩岩好,厚厚的牛扒裡面還有些肉汁,算不錯跟餐還有雪糕送,這天有士多啤梨味和番薯味,士多啤梨就一般啦。番薯味很有驚喜,真的很有番薯味,正!食完飽晒離開餐廳時,外邊有不少人在等位,所以如果要試,最好早點到,或者預先定位咯!
店內燈光較暗,餐枱上的燈和餐紙等都很有懷舊扒房的氣氛。
牛油多士
先來餐湯和牛油多士,很多牛油非常香,配餐湯一絕!
鐵板雜扒
鐵板柳眼扒
跟餐雪糕
2014-06-15
$170 (Dinner)
鐵板雜扒
鐵板柳眼扒
跟餐雪糕
2014-06-01 838 views
生日唔知去邊好, 又唔想同人迫, 於是趁係閒日, 入西貢行返轉, 呼吸下新鮮空氣, 順便食埋晚飯先走~入西貢, 好多人會食海鮮, 但我又唔係遊客, 睇過d海鮮餐又唔係太抵食, 又貴又係食d普通嘢, 於是周圍搵下食乜好? 之前行過好多唔同國家的地方餐廳, 但又好貴咁, 行下行下, 見到前面有個招牌係食牛扒, 又行去八下先, 竟然發現寶, 原本呢間餐廳已經開咗好耐, 而且價錢又合理, 雖然望入去只有一枱客人, 但唔理咁多, 一於入去試下~入到去黑忟忟, 非常有情調, 差不多只係靠每張枱的燈去照明, 我連睇menu都要放响燈下先睇到食乜? 見到menu除咗牛之外, 仲有魚同羊, 雖然呢間應該係食牛扒出名, 但見到有羊食, 今次就先試下d羊係點先, 如果ok, 下次就食牛~呢度地方唔算大, 但就分咗做兩層, 侍應就有兩個, 唔知係打工定係老闆? 不過兩個都好有禮貌, 而且落單又慢慢每樣問清楚要咩汁? 幾多成熟等等, 連我地考慮緊兩個羊餐配咩汁好時, 佢就推介就咁點薄荷醬~   羅宋湯超濃超多料, 成碗料多過湯, 而且又唔辣, 只係熱辣辣啫~   牛油多士第一次响餐廳食多士, 係用生命麵包,

薄荷醬
羅宋湯
超濃超多料, 成碗料多過湯, 而且又唔辣, 只係熱辣辣啫~

牛油多士
第一次响餐廳食多士, 係用生命麵包, 搞到好似bbq咁, 好香好脆, 牛油又幫你查埋, 然後再一開二方便食

羊鞍餐配什菜+薯條

估都估唔到會有5舊羊鞍咁多, 仲要唔係細size先比咁多你, 絕對係你平時食開的餐廳還要大少少的size, 真係超級抵食, 而且我地叫7成, 真係啱啱好, 唔會過熟又唔會見血, 不過個邊就肥咗少少, 但竟然唔羶, 通常羊的羶味都係响肥膏果度, 越肥就越羶, 但佢唔會lor~ 再點埋佢個薄荷醬食, 真係一流, 因為佢唔係用果醬果種, 而係用薄荷葉打碎果d, 好香, 同個羊好夾, 我開頭仲以為係佢地自家製, 問起先知其實只係响超市買的, 仲比埋個樣我睇, 又介紹其實有兩種, 唔好買錯tim~
 除咗羊多, 薯條都好多, 多到切羊時, 成日整到跌哂落枱~ d薯條係熱辣辣, 脆卜卜的, 份量係出面食開的double~
 至於什菜, 其實係粟米粒再加車厘茄/西蘭花, 又係超多粟米~

羊西冷扒餐配什菜+薯條
恕我見識少, 真係未食過羊西冷, 通常只係知有牛西冷, 老公一見到, 即刻好興奮話要試呢個, 因為佢又係未試過羊西冷~
 超級大塊的羊西冷, 又有大半寸厚, 開頭我仲以為好大厚肥膏响邊位, 但原來唔係, 係一條筋, 但一d都唔難咬, 仲好似好爽咁~ 肉質好嫩, 肉味又夠濃, 最重要係唔羶, 配埋個薄荷醬, 又係一流~
 什菜同薯條一樣咁多

凍檸水
凍檸水
冇乜特別, 不過就夠大杯, 又唔駛加錢

雪糕
蕃薯雪糕
是日雪糕有朱古力、雲尼拿同蕃薯, 一聽到蕃薯, 已經唔駛考慮, 就要呢個, 因為好耐冇食過, 而且唔係咁多地方有, 果然冇選錯, 好香蕃薯味, 而且又唔會太甜

呢間餐廳真係令我有一個滿足的生日, 真係好得, 樣樣都正, 我開頭仲預計食唔哂, 因為見到份量咁勁, 可能個薄荷醬關係, 又或者兩個扒都唔肥, 所以唔會濟住, 全部KO哂, i'll be back, 一定要試齊佢其他款的扒至得~
2013-10-03
$180 (Dinner)
Celebration
Birthday
薄荷醬
蕃薯雪糕
2013-12-31 558 views
去到西貢唔想去bar食, 見到呢間餐廳係舊式扒房since1974, 環境好似唔錯, 入完食先知中伏.叫左一客羊胺一客柳眼, 餐湯紅和白, 兩種湯都係談而無味(拍住現在的花園餐廳咁差), 餐包..多士唔係多士, 但又好多牛油, 但又唔脆....餐飲凍檸茶得檸檬味, 一杯咖啡完全似雀巢咖啡粉開水....淡而無味. d扒出左黎無人送上到枱都凍左, 羊胺好煙靭, 柳眼還好少少...咁既價錢真係唔值, 只怪自己太遲睇到openrice既食評.其實呢間野做好d食物品質, 咁既環境一定好生意, 可惜浪費了since1974...既老字號

Other Info. : 同普通餐廳無異, 大家樂仲好過佢或自己買扒返屋企煎
2013-12-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • no....