2025-02-02
喺廣東道嘅一間日式餐廳,座位都幾闊落、坐得幾舒服,見佢有其他間房、私隱度好,可以同朋友好好傾計聚舊。食物方面都唔錯:最令人驚豔嘅就係佢嘅壽司拼盤,overall嚟講都係新鮮、高級嘅,每件壽司大小都剛剛好可以一口食到,欣賞佢似日本本地師傅一早就包咗Wasabi 喺壽司入面。要提一提佢嘅拖羅,加咗檸汁,借由檸香解一解佢肥美嘅魚油香。估唔到有埋海膽壽司,有海水香;左口魚壽司上面仲有灸燒左口魚邊,好有心思;另外仲有北寄貝、池魚、帶子、鯛魚,無論係常見定罕見嘅壽司都有出現。另外,我哋試咗燒白鱔串,燒白鱔串份量慷慨,每件都相當厚實,燒烤的炭火香氣撲鼻,加上鹹甜適中的醬汁,特別有日本風味。 不過,魚肉比較多幼骨,食用時要小心。建議不擅長處理魚刺嘅朋友多加留意。好欣賞佢最後嘅魚湯,好暖胃,魚味重又唔會腥,入口鮮甜實在,完全熬出材料嘅鮮味,加埋入面嘅蜆肉同海帶,的確係幾適合做成餐飯嘅結尾。