2022-06-28 84 views
一向到雲壽司通常都會點丼飯或是廚師發板,今次見到新推出期間限定的特選二人餐分量相當豐富低食,決定一試。套餐有前菜、湯、刺身、壽司及丼飯樣樣齊,以份量和質素而言真的相當超值。已有大半年沒有來了,食物質素仍然保持得不錯!刺身/海鮮鮮甜肥美,醋飯調味一流👍🏼特選二人餐 $680前菜•蕃茄沙律 •麵豉湯刺身·牡丹蝦 ·深海池魚·磯煮鮑魚壽司·北海道海膽壽司 ·拖羅壽司·辣味帶子軍艦 ·油金魚壽司·赤蝦壽司·灸燒左口魚裙邊壽司丼飯·迷你蔥吞拿魚腩飯·迷你鰻魚飯

套餐有前菜、湯、刺身壽司及丼飯樣樣齊,以份量和質素而言真的相當超值。

已有大半年沒有來了,食物質素仍然保持得不錯!
刺身/海鮮鮮甜肥美,醋飯調味一流👍🏼
特選二人餐 $680

丼飯

·迷你蔥吞拿魚腩飯

·迷你鰻魚飯
2022-06-21 684 views
雲壽司 (太子)太子西洋菜南街254號地下及閣樓有冇諗過$380都可以食到Omakase呢?放心喎,呢度唔會Hea你㗎,食材新鮮,有料😋今日同細佬去咗太子食餐飯,就試咗呢度嘅$178蚊10件壽司🍣同埋$380嘅特上刺身拼盤。刺身系列甜蝦肉質厚身Q彈,鮮甜好味😋赤貝極度推介,超級好食,新鮮到一個極致。海膽海膽嘅鮮甜味係最吸引嘅,配上青瓜口感雙重清新。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩真鯛日本真鯛鮮度十足,肉質一流。拖羅脂肪比例少,魚味濃香,入口即溶又鮮甜。壽司系列🍣三文魚濃郁的味道,豐富的油質,Omega-3營養價值高。帆立貝鮮度不流失外,味道鮮甜,肉質扎實爽脆。赤蝦肉質厚彈鮮甜,入口油甘。甜蝦🦐肉質細綿、味道甜美。火炙左口魚裙邊炙燒左口魚裙邊係我必食嘅,因為火炙嘅濃香會令到魚油香氣散溢,甘滑程度特別高。火炙帆立貝炙帆立貝魚生,薄切帆立貝表面經火炙帶點燒焦味,內裡軟淋有鮮味。拖羅吞拿魚最靚嘅部位,入口即溶,冇得彈。油甘魚魚肉同油脂比例極好,粉紅色嘅魚生好鮮嫩。深海池魚魚身花紋幾好睇,幾容易辨認,口感嫩滑,肉質鮮甜。真鯛鯛魚係白身魚的頭號代表,肉質鮮美彈性高,細膩油脂。

壽司 (太子)
太子西洋菜南街254號地下及閣樓

刺身系列

甜蝦
肉質厚身Q彈,鮮甜好味😋

赤貝
極度推介,超級好食,新鮮到一個極致。

海膽
海膽嘅鮮甜味係最吸引嘅,配上青瓜口感雙重清新。

深海池魚
肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩

真鯛
日本真鯛鮮度十足,肉質一流。

拖羅
脂肪比例少,魚味濃香,入口即溶又鮮甜。

壽司系列🍣

三文魚

濃郁的味道,豐富的油質,Omega-3營養價值高。

帆立貝
鮮度不流失外,味道鮮甜,肉質扎實爽脆。

赤蝦
肉質厚彈鮮甜,入口油甘。

甜蝦🦐

肉質細綿、味道甜美。

火炙左口魚裙邊

火炙帆立貝

拖羅
吞拿魚最靚嘅部位,入口即溶,冇得彈。

油甘魚
魚肉同油脂比例極好,粉紅色嘅魚生好鮮嫩。

深海池魚
魚身花紋幾好睇,幾容易辨認,口感嫩滑,肉質鮮甜。

真鯛
鯛魚係白身魚的頭號代表,肉質鮮美彈性高,細膩油脂。
2022-06-21
頭盤蕃茄🍅沙律及麵豉湯蕃茄皮薄多汁又鮮甜,營養價值豐富👍👍👍麵豉湯湯汁濃於,口感順滑。剌身牡丹蝦北海道的三大名蝦之一,蝦肉肥碩,口感充滿彈性,鮮甜爽口🎊🎊深海池魚脂厚油香,入口魚油甘香細膩,一試難忘🎏🎏碟煮鮑魚鮑魚口感彈牙,淋刭適中,證明是師傅的用心製作。壽司拼盤北海道海膽壽司味道濃郁,回味中帶有滿滿甘甜味,睇到流哂口水😋拖羅壽司入口即溶,魚油豐富😋😋油甘魚壽司肉質甜美,有咬口感🐟🐟火灸左口魚壽司灸燒後甘甜的魚有滲出,識落更覺濃郁。赤蝦壽司爽滑彈牙,鮮甜的蝦味迷你鰻魚飯鰻魚軟身入味,富有光澤和油光。迷你蔥吞拿魚腩丼師傅親手將吞拿魚腩琢成蓉,軟綿綿的口感加上脂香,加了蔥的微辣中加上化合作用,簡直就是幸福😍😍😍
頭盤
蕃茄🍅沙律及麵豉湯
蕃茄皮薄多汁又鮮甜,營養價值豐富👍👍👍

麵豉湯
湯汁濃於,口感順滑。

剌身
牡丹蝦
北海道的三大名蝦之一,蝦肉肥碩,口感充滿彈性,鮮甜爽口🎊🎊

深海池魚
脂厚油香,入口魚油甘香細膩,一試難忘🎏🎏

碟煮鮑魚
鮑魚口感彈牙,淋刭適中,證明是師傅的用心製作。

壽司拼盤
北海道海膽壽司
味道濃郁,回味中帶有滿滿甘甜味,睇到流哂口水😋

拖羅壽司
入口即溶,魚油豐富😋😋

油甘魚壽司
肉質甜美,有咬口感🐟🐟

火灸左口魚壽司
灸燒後甘甜的魚有滲出,識落更覺濃郁。

赤蝦壽司
爽滑彈牙,鮮甜的蝦味

迷你鰻魚飯
鰻魚軟身入味,富有光澤和油光。

迷你蔥吞拿魚腩丼
特選二人餐
2022-06-21
$300 (Lunch)
特選二人餐
近年Omakase非常盛行,但唔想餐餐都食到太貴,其實都有平民化選擇嘅~雲壽司呢幾年開到中環、太子、銅鑼灣,方便市區唔同地點嘅食客。剛好喺太子工作完畢,就6點多入餐廳食飯,好彩有位!到左7點就陸陸續續好多人想入來食飯喇。 當晚試左個二人餐 $680 ,簡簡單單唔駛諗😋真係好唔錯喔! 🍅🥗前菜有超fresh嘅番茄沙律 🦐味噌湯:有落蝦鬚好鮮甜👍🏻 🍣😍壽司6點:上排:辣味帶子、日本海膽、火炙左口魚下排:赤蝦、油甘魚、拖羅每樣都好新鮮,最愛拖羅!好肥美油香四溢😉辣味帶子用上秘製辣汁,但其實只算微微微辣~ 刺身:牡丹蝦、深海池魚,配埋磯煮鮑魚,完全感受到返左去日本嘅感覺😍 最後就有兩個迷你丼飯:蔥吞拿魚、鰻魚飯(用料新鮮唔會有腥味,好感動!)食完就剛剛好飽曬~有唔會頂住個胃,食物份量點到即止,呢個就係我欣賞日本菜嘅地方之一。餐廳與時並進,可以靜靜地用手機落單,當然都可以同店員溝通啦~值得讚賞嘅,係師傅都有偶爾問問食物質素如何,感受到佢地真誠嘅待客之道。😇座位二人一組,適合情侶/想親密D嘅食客。

🍅🥗前菜有超fresh嘅番茄沙律
🦐味噌湯:有落蝦鬚好鮮甜👍🏻
🍣😍壽司6點:
上排:辣味帶子、日本海膽、火炙左口魚
下排:赤蝦、油甘魚、拖羅
座位二人一組,適合情侶/想親密D嘅食客。
2022-06-15 111 views
今日黎左一間Omakase性價比勁高既餐廳 因為平價既關係引起網民討論過 今次我終於黎試試 發覺其實都好高質 最重要 抵!試叫左Omakase中間價格既餐《雲 Kumo》 $4804款刺身、7款壽司、1款手卷、麵豉湯4款刺身由象拔蚌食起到拖羅 淡味到濃味 拖羅真係刺身之中最鮮甜最好味 入口即溶口感真架正 壽司方面真係每一道慢慢上 望住師傅新鮮整個下感覺真係特別優越 北寄貝、白蝦、伊佐木、金木鯛、海膽、炙燒吞拿魚、炙燒銀鱈魚 款款都特別深刻 仲有吞拿魚手捲 紫菜真係脆到爽口特別好食 同埋一碗麵豉湯做結尾另外叫左 #特上壽司拼盤 $268 10款壽司選擇再跟埋麵豉湯同沙律 款款新鮮刺身 特別係海膽真係夠曬鮮 吞拿魚冇根 炙燒左口魚都非常出色 真心都好抵食!📸 Credit to Instagram: @mroolong

試叫左Omakase中間價格既餐

炙燒吞拿魚
炙燒銀鱈魚
吞拿魚手捲
特上壽司拼盤
最近一直都搵緊間價錢合理又高質嘅日式餐廳,見好多人都讚呢間,食完分享下先,2個人去食,夠飽🧏🏻‍♀️而雲壽司係太子都開左分店-有個期間限定既特選2人set $680 ,源自日本嘅食材,好新鮮勁抵食麵豉湯香濃嘅麵豉湯再加上營養豐富嘅海帶,有大量膳食纖維,同埋豆卜絲,鮮甜👍🏻番茄沙律生菜蕃茄粟米加埋黑醋,蕃茄新鮮Juice,食落好開胃🧏🏻‍♀️壽司系列🍣北海道海膽壽司源自日本🇯🇵原汁原味嘅海膽,一定係就咁食,唔使加任何芥末同醬油,完全食到海膽嘅鮮甜🤤拖羅壽司拖羅係吞拿魚嘅其中一部份,屬於魚背部位,脂肪比例少,質感較腍,魚味香濃冇筋,入口即溶😈辣味帶子軍艦香甜帶子,食落口唔覺得辣,食到後面啲辣味隨即而上😎好有層次油甘魚壽司油甘魚食落甘甜,魚肉呈淡紅色,肉身油分高,每啖都充斥魚油香氣,具清爽口感,營養價值又高赤蝦壽司肉身爽彈 鮮甜,大大嚿嘅蝦肉,好有軟糯口感火炙左口魚邊壽司每次食日本嘢都會食左口魚,仲要一定係炙燒,炙燒後令本身嘅魚油滲出,口感肥美又爽口食落更覺濃郁甘香,入口即溶,刺身方面😎😎😎牡丹蝦蝦肉質地紮實、鮮甜度高,唔洗加豉油都好好味!深海池魚池魚魚身花紋似魷魚,口感嫩滑, 肉質爽口,魚味突

番茄沙律

壽司系列🍣

北海道海膽壽司

拖羅壽司

辣味帶子軍艦
香甜帶子,食落口唔覺得辣,食到後面啲辣味隨即而上😎好有層次

油甘魚壽司

赤蝦壽司
肉身爽彈 鮮甜,大大嚿嘅蝦肉,好有軟糯口感

火炙左口魚邊壽司

刺身方面😎😎😎

牡丹蝦
蝦肉質地紮實、鮮甜度高,唔洗加豉油都好好味!

深海池魚
池魚魚身花紋似魷魚,口感嫩滑, 肉質爽口,魚味突出!

磯煮鮑魚
磯煮係日本嘅一種煮海鮮方法,係用醬汁同昆布慢火炆煮,短時間嘅炆煮,令肉質保持鮮嫩彈牙,又令濃郁的湯汁鎖住鮑魚,夏日必食!

丼飯系列 🍚🍚

迷你蔥吞拿魚腩丼
吞拿魚蓉mix蔥花一齊食,好有口感,食得再有層次啲可以加埋子薑、豉油同芥末,但又唔會蓋過魚味👍🏻

迷你鰻魚飯
魚肉肥美,咬落油脂豐富,分量十足
表面微微焦香 口感豐富,蒲燒醬汁調味,令鰻魚更有層次感
#太子美食 #旺角美食 #香港美食 #omakase #omakasehk #雲壽司 #日式料理 #日式傳統 #日式定食 #日式丼飯
2022-06-09 84 views
😂 我又當咗自己去日本✈️用晒消費券食好啲去📍雲壽司 OMAKASE(🌸KUMO 雲)$480 包括刺身4點 ,壽司7件,手卷1條和麵豉湯刺身4點🐟拖羅入口即溶🐙 八爪魚鮮味爽脆🥹帶子軟綿綿鮮味🍣北寄貝🍣左口魚🍣沙甸魚🍣金目鯛🍣海膽🍣吞拿魚臉肉🍣銀雪魚😋 海膽超正一啲都冇腥味🍣吞拿魚手卷唔喜歡廚師發板既朋友,亦都可以自選壽司12件$208🍱🍲麵豉湯我覺得好好飲雖然無蜆肉但有蜆豬肉味道😂👍🏻Omakase 黎講這間價錢大眾化之餘仲食到高質食材真係超值第二次消費仲有九折添🤗👍 廚師用心介紹每款壽司👍 環境乾淨企理👍 食物新鮮
😂 我又當咗自己去日本✈️用晒消費券食好啲去📍雲壽司

👍 廚師用心介紹每款壽司
👍 環境乾淨企理
👍 食物新鮮
2022-05-26 134 views
好耐好耐無寫食評,真係忍唔住要寫,食過好多次雲壽司,食開銅鑼灣,之後太子開左就去太子食多,但份量越來越細件,跟之前少咗一倍,以往食開12件壽司Set$198,依家$208/12件壽司,無諗過細件成咁,我諗叫多一份都唔夠飽,今次覺得非常唔抵食,希望老闆正視下呢個問題,遲下再上Openrice睇下有無改善,如果都係小童份量應該唔會再黎。
好耐好耐無寫食評,真係忍唔住要寫,食過好多次雲壽司
,食開銅鑼灣,之後太子開左就去太子食多,但份量越來越細件
12件壽司迷你
12件迷你壽司
2022-05-24
$208 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2022-05-22 131 views
以呢個價錢食到omakase叫做過下癮都不錯丫😍🙌,不要期望過高🍣 但如果以呢個價錢食壽司就可以有其他選擇😝點了中間價位的omakase @$4xx🍣 4款刺身🍣 7件壽司🍣 1件手捲🍣 麵豉湯😝單點 黑椒和牛壽司 @$68刺身有 帆立貝+象拔蚌+八爪魚+拖羅切得大大件,食落好有咬口🤣,帆立貝 八爪魚尚算鮮甜😋,可惜象拔蚌唔夠新鮮,拖羅有筋🙃壽司整體可以,要讚既喺海膽壽司鮮甜😋,冇怪味,可惜啲壽司飯一夾就散🙃最後點的 "黑椒和牛壽司" 沒有和牛的油香,有點失望如果環境可以寬敞一點會更好💡職員態度有善❤️

點了中間價位的omakase @$4xx
🍣 4款刺身
🍣 7件壽司
🍣 1件手捲
🍣 麵豉湯
😝單點 黑椒和牛壽司 @$68

刺身有 帆立貝+象拔蚌+八爪魚+拖羅

最後點的 "黑椒和牛壽司" 沒有和牛的油香,有點失望

如果環境可以寬敞一點會更好💡

職員態度有善❤️
廚師發板。4道刺身: 扇貝/象拔蚌/八爪魚/拖羅
廚師發板。4道刺身: 扇貝/象拔蚌/八爪魚/拖羅
  • 海膽壽司
2022-05-17 87 views
三色丼---海膽鮮甜唔腥,但唔算好creamy嗰種,帆立貝就比較薄身,如果厚切嘅話會食得開心d😂,最驚喜係三文魚子,真係好鮮甜唔會好腥好鹹👍因為之前係其他地方食過嘅三文魚子真係幾鹹又帶少少腥,所以有少少擔心🫢不過呢到嘅三文魚子完全無呢個問題。至於飯係珍珠米黎,飯量真係好多,起碼有2-3飯係入面咁,我食左一半就已經好飽🤦🏻‍♀️就算幾飽都要order個北海道海膽軍艦🤭好想知道單叫嘅同丼飯嘅有咩唔同🤣結果好似無咩特別分別咁,唔係我想要creamy嗰種,但好似有比丼飯入面嘅鮮甜少少,唔知係咪心裡作用呢🤣

2022-04-12
2022-05-15 69 views
太子|雲壽司🍣𝑆𝑢𝑠ℎ𝑖 𝐾𝑢𝑚𝑜500幾蚊就食到咁新鮮嘅食材,仲要係廚師發板嘅high class dinner🥰絕對值得回頭👍🏻————————————————————————🌸𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆-𝑲𝒖𝒎𝒐雲 $𝟒𝟖𝟎< 刺身4點,壽司7件,手卷1條,麵豉湯1碗>刺身🐟- 象拔蚌刺身好新鮮,爽口又鮮甜!- 大拖羅好厚身,油脂分布平均,入口即溶🤤- 鮫鰈片卷包住用火炙過嘅鮫鰈,調味偏啖~壽司🍣第一名:北寄貝💯第二名:海膽第三名:白蝦手卷- 拖羅蓉手卷少腥🥲麵豉湯- 咸咗啲😇🔺有加一服務費整體而言▪️味道 4.5 / 5▪️環境 4 / 5▪️抵食 4.5 / 5📍太子西洋菜南街254號地下及閣樓
太子|雲壽司🍣𝑆𝑢𝑠ℎ𝑖 𝐾𝑢𝑚𝑜
————————————————————————
🌸𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆-𝑲𝒖𝒎𝒐雲 $𝟒𝟖𝟎
< 刺身4點,壽司7件,手卷1條,麵豉湯1碗>

刺身🐟
- 象拔蚌刺身好新鮮,爽口又鮮甜!
- 大拖羅好厚身,油脂分布平均,入口即溶🤤
- 鮫鰈片卷包住用火炙過嘅鮫鰈,調味偏啖~

壽司🍣

▪️環境 4 / 5
▪️抵食 4.5 / 5

📍太子西洋菜南街254號地下及閣樓
2022-05-01
$560 (Dinner)
2022-05-13 78 views
之前睇過啲post 都話呢間唔錯,同埋要book位。但今次估唔到我地就咁walk in 都食到😆-自選壽司拼盤12pcs🍱 💰$208💰三文魚腩x2,左口魚裙邊x2,火灸帶子x2,池魚x2,油甘魚x2,鯛魚x2-大拖羅刺身 💰$1xx 💰係我至愛😍😍好肥美🤤好耐冇食過Omakase了,所以我地就叫左一份 <Kumo> Omakase 💰$680💰刺身7點: 牡丹蝦,帶子,中拖羅,劍魚,魚肝,鯛魚,蔥油伴鯛魚壽司7點: 活赤背,三文魚籽,白金槍魚,左口魚裙邊,鰹魚,鯖魚,銀鯧魚中拖羅手卷麵豉湯🥣Overall 都👌🏻既。我同朋友覺得最出色係大拖同埋左口魚裙邊😍😍咬嗰陣感受到啲油脂係個口入面化開☺️其他我覺得普通喇,我朋友就話有啲腥😢Omasake都做得唔錯既,廚師會事先問有冇咩唔食,食唔食得辣,因為佢會將Wasabi包埋一齊!同埋係擺碟既時候會說明一下件壽司👍🏻但個人覺得$680 食個一人lunch Omakase 其實都吾算平😢呢個價可以食到環境更加好,更加好食既餐廳🙊

-自選壽司拼盤12pcs🍱 💰$208💰

-大拖羅刺身 💰$1xx 💰
係我至愛😍😍好肥美🤤

好耐冇食過Omakase了,所以我地就叫左一份
<Kumo> Omakase 💰$680💰
中拖羅手卷
麵豉湯🥣

其他我覺得普通喇,我朋友就話有啲腥😢

$400 (Lunch)
2022-05-06 132 views
美食記🥢雲壽司以平民omakase聞名,聽說有前米芝蓮廚師班底。晚市嚐了覺得還好吧環境乾淨明亮,但坐得略為擠迫,像迴轉壽司的座位,茶水要自己酙。看不到師傅捏壽司的過程,視線被放滿海鮮的玻璃冰櫃擋住了我點的「雲」有四款刺身,七件壽司,一個手卷,一碗麵豉湯。整體感受是高開低走刺身很美味!肥嘟嘟的蠔口感creamy,配清新帶鹹的醬汁,襯得鮮甜極了。象拔蚌刺身很新鮮,一小條一小條,爽脆又鮮甜。鮫鰈片卷着火炙過的鮫鰈,沒甚麼油分也沒甚麼味道,一般。大拖羅令人眼前一亮,厚切令人極滿足,油花滿佈,入口即化,脂香滿溢壽司較普通。理想中廚師發板是不需要食客調味的,捏的飯也要富空氣感而不鬆散。但它的飯很散,要夾得很小心,一用力就掉一桌。飯的調味無論是甜味、醋味還是鹹味,都不太感受到,我要不停點醬油。金目鯛最出色,帶點紅艷的烤過的皮,很香。海膽和白蝦都算好吃,但鮮甜度和齋藤、舞鶴沒得比,加上沒甚麼味道的飯,不太衝擊。別的魚中規中矩。北寄貝入口略腥,後來越嚼越甜。吞拿魚腦天壽司、拖羅蓉手卷都油脂豐潤但帶腥味。麵豉湯太鹹吃了一小時十五分鐘侍應便催我們走⋯人均$480再加一,麥當勞都不會趕我吧⋯不會回頭。
美食記🥢雲壽司

刺身四款
刺身四款
  • 大拖羅
2022-04-16 84 views
知道呢間壽司店在中環也有分店,但偏偏未有機會試,難得放假就試下太子呢間😃除左廚師發板,佢都有幾多其他set, 原來佢亦係翔壽司集團。今次我地試左380同480個set. 另外再encore左白蝦同新鮮北寄貝👍🏼所有嘢都好肥美新鮮🥰呢間舖個位置好方便,直情始創後面,通常呢條街都係d假台灣或日本料理,好難得開左呢間有咁新鮮日本直送既壽司店,會再來🥰

所有嘢都好肥美新鮮🥰

2022-03-04 134 views
之前食過一次已經覺得啲料好少今次見外賣有平就試下但係除咗話刺身ok新鮮就no comment三文魚好薄 海膽得一丁點 師傅刀功very nice值得一讚去隔離街食會更好更開心可以話不過不失但不會回頭
之前食過一次已經覺得啲料好少
今次見外賣有平就試下