2023-03-20 212 views
今日去到馬鞍山, 原來呢道都開左鮨樂, 之前食過觀塘果間覺得都唔錯, 就想再試下佢地, 去唔到旅行都頂住癮先啦叫左勁多是日推介既小食, 先黎食左個 #岩蠔, 都幾肥美, 蠔肚幾厚肉, 食落偏淡海水味, 都OK 既🌻🌻🌻經店員推薦, 叫左另一個是日推介既鹽燒青口, 超大隻, 燒起黎都唔鞋, 仲勁JUICY, 食落都幾好味, 🌻🌻🌻🌻之後再叫左熒光魷魚小食, 季節食品, 食起黎好爽口, 都幾好味 (不過如果有多幾隻就好喇 ) 🌻🌻🌻🌻主食方面我地叫左 是日推介既 #春子鯛壽司 , 春天就係食春子鯛既季節, 食起黎都有啲油份, 上面仲加左啲柚子皮提高鮮味, 唔錯, 時令之選🌻🌻🌻🌻🌻#海膽三文魚籽卷 睇到都超滿足, 成粒超多海膽一啖入口, 鮮甜, 滿足! 托底的係吞拿魚卷, 味道夾埋都幾 Creamy 正 🌻🌻🌻🌻🌻總括呢間都係幾正, 坐得舒服, 味道新鮮, 壽司刺身都算厚肉,可以頂住去日本思鄉情

是日推介鹽燒大青口
熒光魷魚
春子鯛壽司
海膽三文魯籽卷
2023-03-17 143 views
工作需要來到馬鞍山,經過見到這壽司店感覺高大上,把心一橫進內一試進內坐下,店員熱情招呼斟茶遞水我睇緊menu果時,店員亦細心介紹,招呼確實週到,抵讚!點左一個壽司拚盤加多幾款壽司,蟹肉海鮮蒸蛋,軟殼蟹手卷就這樣,等開吃第一樣上的是蟹肉海鮮蒸蛋確實第一樣已被驚艷到,海鮮足料唔偷雞,亦食到蛋既絲滑,正!第二樣,軟殼蟹手卷這就只可以講不過不失,大路野,基本上就是這味道最後就是壽司的環節點解壽司會最遲上,因為真係會見到幾個師父係壽司吧即場掐出黎下場我一定要坐吧台,真係會有Omakase既感覺首先來的是壽司拚盤本人以前食開壽x郎,發覺其用料不夠鮨樂新鮮一分錢一分貨拚盤係要黎開開胃跟著就是上主菜這幾款就是專登另外叫既幾款壽司每樣都是本人最愛珍寶虎蝦壽司,味道鮮甜而且肉質結實彈牙三文魚腩壽司,豐盈肥美,鮮甜滑嫩,係油脂愛好者嘅必吃推薦因為之前拚盤包含吞拿魚壽司所以專門額外加點中拖同大拖一於試齊試完之後發現中拖吞拿魚壽司是不用點的不是其不好吃而是大拖吞拿魚壽司實在實在太好吃什麼叫入口即溶試一試你就知道當你兩款都吃過就會反問自己在價錢差不多情況下為何不叫多件大拖!題外話,服務員真的很勤力,時常留意客人要
工作需要來到馬鞍山,經過見到這壽司
感覺高大上,把心一橫進內一試
進內坐下,店員熱情招呼斟茶遞水
我睇緊menu果時,店員亦細心介紹,招呼確實週到,抵讚!
點左一個壽司拚盤加多幾款壽司,蟹肉海鮮蒸蛋,軟殼蟹手卷
就這樣,等開吃

第一樣上的是蟹肉海鮮蒸蛋
確實第一樣已被驚艷到,海鮮足料唔偷雞,亦食到蛋既絲滑,正!
第二樣,軟殼蟹手卷
這就只可以講不過不失,大路野,基本上就是這味道
最後就是壽司的環節
點解壽司會最遲上,因為真係會見到幾個師父係壽司吧即場掐出黎
下場我一定要坐吧台,真係會有Omakase既感覺
首先來的是壽司拚盤
本人以前食開壽x郎,發覺其用料不夠鮨樂新鮮
一分錢一分貨
拚盤係要黎開開胃
跟著就是上主菜
這幾款就是專登另外叫既幾款壽司
每樣都是本人最愛
珍寶虎蝦壽司,味道鮮甜而且肉質結實彈牙
三文魚腩壽司,豐盈肥美,鮮甜滑嫩,係油脂愛好者嘅必吃推薦
因為之前拚盤包含吞拿魚壽司
而是大拖吞拿魚壽司實在實在太好吃
什麼叫入口即溶
試一試你就知道
當你兩款都吃過
就會反問自己在價錢差不多情況下為何不叫多件大拖!

題外話,服務員真的很勤力,時常留意客人要否加茶
抵讚
2023-03-16
$500 (Dinner)
  • 大拖羅壽司
2023-03-17 100 views
今天約了朋友到新港城逛逛剛好差不多到飯點 聽說附近有一家新開的壽司店 CP值挺高的就去試一試吧😆一坐下 乾濕紙巾都準備好 不用客人問來問去 店員很細心講解餐牌內容 這服務不錯啊在商場逛了那麼久 有點渴點了瓶青森縣蘋果汽酒 這酒味不大 比較像蘋果味的汽水不太接受酒精味的朋友 我個人是十分推薦杯子也有冷凍處理過 一喝進口就是爽餐前小吃鹽燒枝豆、燒玉子配著汽酒覺得好喜歡來了個吉列廣島蠔酥嫩酥嫩的 有一顆稍微焦了少許 不過也不太影響整體來說不錯要是有四顆就更好啦蟹味噌甲羅燒超驚艷的外面一般都是真的給你一個甲羅燒 頂多給你配個小餅乾或是烘過的面包片但這家 我會稱為浸沉式甲羅燒🦀🦀🦀看這蟹蓋裡都是滿滿的蟹肉和蟹膏混合一起的鹹香 配上銀魚脆片這可是沒幾家能做到的鮮味配鮮味誰能抵抗的了啊 滿分滿分💯本鮪(大拖羅)壽司、活北寄貝壽司真是超新鮮美味的活北寄貝超爽甜拖羅完全沒有筋 入口即溶 油份充足 別看著它是壽司 都切得挺厚的🍣是極品等級😋😋炸軟殻蟹手卷手卷記得要先吃 以最佳狀態入口 保證紫菜和裡邊炸過的軟殻蟹都是脆脆脆個人認為如果可以加點醬吃就能更美味吉列蝦反卷裡邊都有加點生菜 原來這樣吃 可以讓蝦顯得
今天約了朋友到新港城逛逛

混合一起的鹹香 配上銀魚脆片
這可是沒幾家能做到的鮮味配鮮味
誰能抵抗的了啊 滿分滿分💯

蟹味噌甲羅燒

本鮪(大拖羅)壽司、活北寄貝壽司
真是超新鮮美味的

炸軟殼蟹手卷

裡邊都有加點生菜 原來這樣吃 可以讓蝦顯得更脆 好愛好愛
喜歡吃炸的 千萬別錯過
吉列蝦反卷

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
總結

美中不足的是我胃沒那麼大
好多想點想加單的 最後因為撐太飽沒點上
吃了一頓豐富浸沉式日料 今天就這樣吧😁
2023-03-16
$250 (Dinner)
青森縣蘋果汽酒
鹽燒枝豆
自家製燒玉子
吉列廣島蠔
活北寄貝壽司
本鮪(大拖羅)壽司
炸軟殼蟹手卷
2023-03-14 105 views
今日接完仔落堂,經過新港城千色對面,原來之前間拉麵店已經冇做😅,開咗間新壽司店鮨樂,入去試咗個午巿定食套餐 9貫壽司盛合定食配稻庭烏冬,啲壽司質素係同一般連鎖壽司店唔同,好食好多,所以貴少少絕對好合理,阿仔唔食得生嘅只能食熟嘅手卷、蝦壽司同烏冬,但阿仔食完後不停話好食,我都覺得非常唔錯,咁嘅價錢絶對合理,連個烏冬都好食,下次一定會帶埋老婆嚟再encore,好想試吓佢哋晚巿嘅其他嘢食,期待😋😋👍👍
2023-03-14
$170 (Tea)
2023-03-12 129 views
馬鞍山固有美食沙漠之稱,不過最近新開了不少不同類型的餐廳,如壽司郎、fat Angelo&留下等。而鮨樂亦是其中一間,不過不知為何光顧的人數不太多,壽司郎即人山人海,但本人卻不太喜歡壽司郎的座位編排,因為太密集的關係,其實坐得不太舒服。相反,日本餐廳的好處是座位比較舒適,服務亦相對好。相信光顧鮨樂的食客都比較喜歡其魚生飯,因為都幾新鮮及多元化。而有部份直送的限定日本食物也相當有特色。今次嘗試了兩款魚生飯、白子小食及鰻魚飯。魚生飯除了海膽比較遜色少少以外,其實都不錯,白子也幾好,但鰻魚食即略嫌太多骨!
豐洲嚴選丼
北海道白子小食
蒲燒鰻魚飯
灸燒海膽丼
北海道白子小食
灸燒海膽丼
  • 白子
2023-03-09 128 views
平日下午一點半入座,全間餐廳得三枱客,唔駛等即入。枱與枱之間十分鬆動,而且播住日文歌特別好feel。 叫咗個set lunch,餐牌好似同之前個post唔同。壽司定食包味噌湯、沙律、烏冬或蕎麥麵,有得選擇冷或熱。職員有禮貌,我食咗45分鐘有自動自覺加咗兩次茶,可能唔係高峰期去食會有分別。 要咗個冷烏冬,烏冬彈牙,我要求加蔥同薑蓉職員都幫到手。 麵豉湯唔會得個鹹字有好多紫菜。 壽司新鮮,魚肉同飯偏細舊。落單時可以要求先加wasabi或唔加落壽司度。白生魚偏淡味,中吞拿魚腩有筋,玉子係無飯嘅 ,整體質素中上。一個女仔食十件壽司加烏冬係飽嘅,下次想試埋佢哋嘅串燒。

叫咗個set lunch,餐牌好似同之前個post唔同。
壽司定食包味噌湯、沙律、烏冬或蕎麥麵,有得選擇冷或熱。

要咗個冷烏冬,烏冬彈牙,我要求加蔥同薑蓉職員都幫到手。

麵豉湯唔會得個鹹字有好多紫菜。

一個女仔食十件壽司加烏冬係飽嘅,下次想試埋佢哋嘅串燒。

2023-03-05 110 views
對我而言   馬鞍山仍然是美食沙漠就算有好多連鎖店陸續進駐   食物種類跟味道質素都比較少同低所以我鮮有外出用膳    免得勞氣又傷財但始終見有新店進駐再加上早前同一商場光顧壽司X體驗強差人意所以希望可以繼續探索同區值得再訪的食店星期六晚上大概六點到達   新店關係並不多人室內環境光猛    蒲進店就可以見到長長BAR檯讓食客清楚看見師傅處理食物    非常企理乾淨除了主餐牌    會有該店限定的即日推介餐牌當天我們叫了岩蠔    青海蔘刺身冷盤   白子刺身冷盤   汁煮真鯛頭鮫   鰻魚飯    炸軟殼蟹手卷本人是白子忠粉   見白子必點這一次的白子跟我以前吃過的不同不同卻沒有不好表面微炙過   口感比較紮實並沒有任何腥味   感覺非常新鮮要挑剔的話    覺得醋JELLY可以多一點讓每一口都有   但酸汁可以減少   因為太多會把白子純粹的味道遮蓋第一次嘗試刺身海蔘    整體走帶酸清新路線面頭撒少許檸檬皮提味令人眼前一亮    但若果可以再多一點會更突出檸檬香   有點可惜青瓜跟海帶伴碟都理所當然   配搭得宜刺身海蔘吃下去口感獨特帶嚼勁    本身其實沒什麼味道    但仍然
對我而言   馬鞍山仍然是美食沙漠

要挑剔的話    覺得醋JELLY可以多一點讓每一口都有
但酸汁可以減少   因為太多會把白子純粹的味道遮蓋

第一次嘗試刺身海蔘    整體走帶酸清新路線
青瓜跟海帶伴碟都理所當然   配搭得宜
刺身海蔘吃下去口感獨特帶嚼勁    本身其實沒什麼味道    但仍然值得一試
不過個人認為整碟差點甜味平衡味蕾

吃下去飽滿可口
主角魚頭用汁煮過比鹽燒來得不那麼單調
魚肉亦非常嫩滑
不過倘若你本身怕甜的話    汁煮可能不適合

鰻魚飯鰻魚肉身肥美   微燒過的表面若果可以更脆身會口感更豐富更好
飯量不多    每一口飯配一塊已經切好的鰻魚剛好
$188來說定價並不特別高    但同時不要期望太高
所以我會比較建議下午茶$158來吃
份量一樣    會比較划算

最後炸軟殼蟹有四分一隻 真材實料 粉漿香脆不算厚

總括而言 連鎖店當中算比較有水準
可能因為新店關係 而且服務態度殷勤有禮
整體用餐體驗不錯 一分錢一分貨
價格低不一定就好 若果不斷開新分店但不能夠保持質素的話 相信最後不能好好經營下去
希望此店家可以做到

2023-03-04
Type of Meal
Dinner
白子
知道馬鞍山新開左🎏日本餐廳(舊位是拉麵店), 星期一午餐試試。經openrice 訂位1點。 午餐時段客3枱, 唔多人。點了午市套餐蒲燒鰻魚丼$158中華沙律,麵豉海帶湯,蕎麥茶鰻魚即燒? 夠熱, 不過飯好少, 薄薄一層, 女士都未必夠飽, 一定要另加配壽司或小食冮户前雜錦海鮮丼$118中華沙律,麵豉海帶湯,蕎麥茶海鮮丼飯, 又是飯好少, 薄薄在碗底一層。男士食完全唔夠飽, 分分鐘要2碗飯才夠。再配6貫壽司定食$119壽司飯細細舊, 一小口, 魚生比起"壽司郎"是新鮮好多, 唔腥又林。但太細舊。2人食3個餐, 6-7成飽。 如要飽肚, 份量可能4個餐才夠。總評。 [👈個人意見👉]食物質素 8分服務 8分 <有禮,輕力放下食物會講食物名稱。👍>環境 7分 <扣1分是入座有少許魚腥味>價錢。 7分 <食物份量少,以馬鞍山而言,價錢偏貴, 如平20-25%價就差不多>[👈個人意見👉]3个餐加一後$433, 平均今次2人吃, 要$217。。。 午餐太貴啦。
知道馬鞍山新開左🎏
日本餐廳(舊位是拉麵店), 星期一午餐試試。
經openrice 訂位1點。 午餐時段客3枱, 唔多人。

點了午市套餐
蒲燒鰻魚丼$158
中華沙律,麵豉海帶湯,蕎麥茶

冮户前雜錦海鮮丼$118
中華沙律,麵豉海帶湯,蕎麥茶
海鮮丼飯, 又是飯好少, 薄薄在碗底一層。
男士食完全唔夠飽, 分分鐘要2碗飯才夠。

再配6貫壽司定食$119

但太細舊。

2人食3個餐, 6-7成飽。
如要飽肚, 份量可能4個餐才夠。

總評。 [👈個人意見👉]
食物質素 8分
服務 8分 <有禮,輕力放下食物會講食物名稱。👍>
環境 7分 <扣1分是入座有少許魚腥味>

2023-01-27 296 views
唔係誇張,我呢兩個星期已經第五次幫襯。係馬鞍山美食沙漠,俾我搵到間有d質素既日式餐廳,就好似搵到甘泉一樣,好似越講越誇,不過我個仔好奄尖,而家食日本菜,佢都諗起呢間先。咁魚生新鮮一定係基本,佢d熱食,炸物都唔錯,雖然價錢略高,但間唔中食餐好既慰勞下自己都不失為過😆
加拿大海膽
花之戀
西京燒魚
炙燒壽司
牛肉烏冬
這間店子在馬鞍山開了兩星期,晚餐時間已經開始full house了!上星期先生及兒子到過,叫我一定要去試~今晚覺得:值得去!👍👍尤其喜歡高端刺身及壽司的你你我我!🤣 有邊個唔鍾意??🤣🤣好食嘅嘢好難形容🥹🥹🥹刺身講求新鮮及賣相;食客一般着重服務和氣氛, 呢間乜都有曬,坐吧枱就最享受,望住師傅嘅手藝,好 enjoy ~必食: 炸軟殼蟹手卷,西京銀鱈魚,燒牛舌, Tuna of course後記: 由於太好食的關係,兩父子一星期內去咗『鮨樂』三次,我就兩次~Lunch set 抵食👍Never settle for less😆😆😆😆
上星期先生及兒子到過,叫我一定要去試~今晚覺得:值得去!👍👍尤其喜歡高端刺身壽司的你你我我!🤣 有邊個唔鍾意??🤣🤣
Lunch set 抵食👍
Never settle for less😆😆😆😆
  • 軟殼蟹手卷
2023-01-21 216 views
餐廳設有壽司吧枱, 卡位和普通餐桌, 我個人偏好壽司吧枱, 一來可以看到當天的食材, 二來可以享受師傅處理食材的過程。剛巧當天有師傅教學徒處理食材, 是bonus。1) 午市定食套餐 - 料理定食- 蒲燒鰻魚丼定食 $158- 味噌湯- 沙律2) 油甘魚壽司 $213) all + 10%沙律新鮮清爽, 以胡麻醬調味, 味道不濃, 不會搶去菜蔬的清甜味道。味噌湯濃淡得宜, 內有大量紫菜, 增添口感。蒲燒鰻魚丼以竹製便當盒盛載, 鰻魚肉厚, 膠質重, 醬汁濃稠, 份量剛好, 飯的黏度和濕度偏高, 沾上少量鰻魚醬汁, 味道不俗。吃過蒲燒鰻魚丼定食, 心思思想試其壽司, 便叫了一客油甘魚壽司, 過過口癮。油甘魚魚肉軟綿, 沒油脂, 飯的醋味不濃, 有質素。玄米茶味濃, 忍不住多喝了幾口, 店員服務周到, 主動為我添茶。閒聊得知餐廳和板長壽司為同一集團下的品牌, 真的不說不知。

1) 午市定食套餐 - 料理定食
沙律 + 味噌湯

沙律

油甘魚壽司

2023-01-03
$197 (Lunch)
沙律 + 味噌湯
沙律
油甘魚壽司
2023-01-17 215 views
樓下開左間新嘅日本野,兩個人就衝入去試下味。首先叫左我去日本餐廳必點嘅炙燒魚背,都幾香口,軟林林幾好味。帆立貝好大舊,幾新鮮亦比較爽口。另外有叫三文魚腩,我覺得正正常常啦。但要講一講個炙燒原條星鰻,又香口又暖笠笠,我估我最鍾意食係呢樣,食完好滿足!啲軍艦係最特別,碟碟都多到爆落隻碟到。三文魚子好大粒好脆,冇乜腥味(本人比較鍾意食腥味重嘅)。個葱粒碎吞拿魚撈左啲醃蘿蔔入去,係特別嘅,但似乎有啲蓋住左吞拿魚本身嘅味道?個蟹肉蟹膏軍艦啲蟹膏太少,亦都感覺比較乾,帶吾出啲香濃嘅蟹膏味,不過啲蟹肉都有味嘅,ok 啦。成間野啲飯都比較細,包括個鰻魚丼飯都係好細份,所以要食飽真係需要叫多幾份壽司😂 我覺得個蟹子沙律幾新鮮嘅。整體黎講我覺得傾計係幾舒服,仲有卡位坐,私隱度比較高,如果想約朋友慢慢食同傾下計都幾好。不過價錢偏貴,兩個女仔食左860幾蚊,性價比偏低。

2023-01-02 265 views
18:30來到等位因為未有位留電話啦,咁好啦我去行下街先19:09收到門口帶位阿姐電話話有位19:19行到返黎個阿姐話打錯電話俾我,咁點解唔打返俾我話攪錯左?成個商場咁大你估一call即到咩😡我帶住老人家拖住細路俾你咁玩法幾好食都唔會幫襯😒
18:30來到等位因為未有位留電話啦,咁好啦我去行下街先
19:09收到門口帶位阿姐電話話有位