2021-08-27 280 views
以後唔洗再去大西北先有得食喇😆🥳!!舍利鮨係銅鑼灣開左新店🎊,交通位置方便,餐廳採用日式風格裝潢,環境優雅、舒適,好似真係飛咗去日本咁👍。.餐廳⻝材每日都係由日本漁市場空運到港,所以絕對新鮮。.試咗毛蟹蒸蛋蒸得滑溜👍,一啖滑落喉嚨咁大拖羅、醬油漬中拖羅、春子鯛、帶子、蘋果木煙燻赤鯥+蛋黃醬油,每道菜式都精美絕倫,相當精緻👍。伊佐木鮮甜味美,口感回甘。青森蜆汁一個字"鮮",湯色清澈。.好開心book 到位,可以試到舍利鮨,果然名不虛傳,大力推薦👍🏼👍🏼👍🏼.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋3/5.🍽 舍利鮨 (銅鑼灣)📍銅鑼灣蘭芳道21號地舖
餐廳⻝材每日都係由日本漁市場空運到港,所以絕對新鮮。

試咗毛蟹蒸蛋蒸得滑溜👍,一啖滑落喉嚨咁
伊佐木鮮甜味美,口感回甘。
青森蜆汁一個字"鮮",湯色清澈。
好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋3/5
🍽 舍利鮨 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣蘭芳道21號地舖
以前去日本都會去食omakase,不過疫情下冇得飛,所以今次就同老公二人世界去食日本菜,估唔到會有驚喜。呢度環境幽靜,而且好有日本feel,食材全部都係由日本直接入口,一邊食一邊好似置身日本嘅感覺。毛蟹蒸蛋蟹肉食落十分新鮮,而蒸蛋都非常之滑,兩樣襯埋一齊味道真係好夾帶子肉身豐厚,味道鮮甜,食落重好彈牙伊佐木呢款魚我係第一次食,原來味道都好鮮甜,而且肥美甘香鰆魚壽司魚肉軟嫩,入口即化蘋果肉煙燻赤鯥魚皮夠香,再加上蘋果肉酸酸甜甜的,味道又夾又美味今餐真係好滿足!

毛蟹蒸蛋

帶子
肉身豐厚,味道鮮甜,食落重好彈牙

伊佐木
呢款魚我係第一次食,原來味道都好鮮甜,而且肥美甘香

魚肉軟嫩,入口即化

蘋果肉煙燻赤鯥
魚皮夠香,再加上蘋果肉酸酸甜甜的,味道又夾又美味

今餐真係好滿足!
2021-08-26 194 views
琴日同朋友慶祝生日,去咗呢一間評價唔錯嘅omakase,食咗好滿足嘅一餐。我哋嘅晚餐有麵豉湯,飲落唔係求求其其嗰啲,日本菜必備。另外有帶子,食落都比起平時嗰啲新鮮,朋友最鍾意食帶子。然後有白象拔蚌配三文魚子,象拔蚌刺身好爽口,三文魚子一齊食增加左鹹香,仲有少少青檸有清新嘅感覺。然後有禾稈草煙燻鰹魚,呢個煙熏味放喺刺身度都幾特別。之後有金目鯛壽司,有口感,冇油膩嘅感覺。鰆魚壽司我哋都係第一次食,佢個樣貌幾靚,界開一道道。另外仲有慢煮仙鳳趾蠔,我自己本身唔太鍾意食蠔,不過呢個又比到好印象我,蠔味好夠。而青森蜆汁幾新奇,冇諗過蜆汁可以咁樣飲,好鮮甜。整體嘅用餐經驗都唔錯,之後大時大節都會幫襯下。
2021-08-25 141 views
舍利鮨位於銅鑼灣蘭芳道,餐廳典雅設計給人舒適感覺,設有壽司吧枱同埋房間,主打江戶前壽司及日式料理,食物及環境非常吸引。一邊欣賞廚師手藝 #感受細緻藝術宴去品嘗Omakase。餐廳用上盛⻝材,#由日本漁市場空運直送到港,品嘗料理嘅最新鮮及原味道,而且道菜式都經過精心設計。前菜: 毛蟹蒸蛋蒸蛋好滑嘟嘟,食落帶有蟹嘅鮮甜味道北海道白海膽味道濃厚甘甜,回甘強春子鯛肉質嫩滑,厚度剛好,看得出廚師嘅刀藝,配上Wasabi 帶出魚香同鮮味白象拔蚌配三文魚籽口感爽脆利,充滿海水味道,三文魚籽甘甜帶子豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜最後品嚐: 小肌味道濃厚鮮明,口感豐腴舍利鮨 📍銅鑼灣蘭芳道21號地舖

前菜: 毛蟹蒸蛋
蒸蛋好滑嘟嘟,食落帶有蟹嘅鮮甜味道

北海道白海膽
味道濃厚甘甜,回甘強

白象拔蚌配三文魚籽
口感爽脆利,充滿海水味道,三文魚籽甘甜

帶子豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜

最後品嚐: 小肌
味道濃厚鮮明,口感豐腴

舍利鮨
📍銅鑼灣蘭芳道21號地舖
  • 毛蟹蒸蛋
  • 北海道白海膽
  • 白象拔蚌配三文魚籽
2021-08-25 103 views
知道呢間位於銅鑼灣新開的Omakase由買貨到上台都係最頂級食完你就知佢咩料啦位於蘭芳道既舍利鮨,望落去已經令人有返左家鄉既感覺大拖羅首先要介紹既當然係魚生界最令人回味既拖羅啦而你食過呢到既拖羅之後,你就會明白點解拖羅係日本人既至愛肥美既大拖羅,充滿天然魚油脂的甘香而且油脂豐富得黎口感細膩魚香濃郁令人回味無窮白象拔蚌配三文魚籽一道非常精緻既料理白象拔蚌旁伴以飽滿既三文魚籽上面更以鮮花做點綴,真係見到已經賞心悅目蚌身肉質爽脆鮮嫩,而且味道鮮甜本身味道相對清淡既象拔蚌配上爆汁得黎唔漿口既三文魚籽,簡直係完美配搭而且一小片既青檸為成道料理添上少少既酸甜,令味道更有層次禾稈草煙燻鰹魚呢種係一種叫たたき(Tataki)既傳統日式料理方法以禾稈草短暫地燻燒,令到只有外層燻熟同入面依然保持鮮嫩,為你帶黎雙重口感雙重享受更令到成塊鰹魚有股迷人既煙燻香小肌唔好睇小呢一件壽司,其實小肌係好考壽司師傅既功力由於小肌味道特別,本身唔易入口,所以通常會用到鹽同醋作調味但係用邊種醋,用幾多醋,甚至你咩季節食,都會有大大不同而呢一件就將小肌同醋完美結合將小肌既鮮味發揮出黎既同時,又唔會比醋味遮蓋,更令你胃口大開可見
食完你就知佢咩料啦

位於蘭芳道既舍利鮨,望落去已經令人有返左家鄉既感覺

首先要介紹既當然係魚生界最令人回味既拖羅啦
而你食過呢到既拖羅之後,你就會明白點解拖羅係日本人既至愛
肥美既大拖羅,充滿天然魚油脂的甘香
而且油脂豐富得黎口感細膩
魚香濃郁令人回味無窮
一道非常精緻既料理
白象拔蚌旁伴以飽滿既三文魚籽
上面更以鮮花做點綴,真係見到已經賞心悅目
蚌身肉質爽脆鮮嫩,而且味道鮮甜
而且一小片既青檸為成道料理添上少少既酸甜,令味道更有層次
禾稈草煙燻鰹魚
呢種係一種叫たたき(Tataki)既傳統日式料理方法
更令到成塊鰹魚有股迷人既煙燻香
小肌
唔好睇小呢一件壽司,其實小肌係好考壽司師傅既功力
由於小肌味道特別,本身唔易入口,所以通常會用到鹽同醋作調味
但係用邊種醋,用幾多醋,甚至你咩季節食,都會有大大不同
而呢一件就將小肌同醋完美結合
可見師傅功力之高
伊佐木
係香港相對較少見的一款魚
呢款魚比起一般白身魚,佢魚脂更為豐富
而且夏季係伊佐木產卵既季節,令佢累積左大量脂肪而比平日更加肥美
店家係呢個時節提供伊佐木,可見對於選料真係非常之用心
亦因為咁,你可以係到食到脂肪豐盈,肥美甘香,但同時有柔軟質感既伊佐木
金目鯛
金目鯛可以話係日本人最受歡迎同時亦最昂貴既魚之一,亦因而被稱為「白身魚之王」
佢油脂唔會太多太少
令佢口感相對細膩而且淡雅
但你同時可以食到魚身獨有甜香濃郁既味道

清酒
食日本魚生當然要配返日本酒
呢到連清酒都相當講究
入口你會感受到濃郁既米香,而且酒香醇厚
配上各種魚生都係完美既配搭
2021-08-24 63 views
呢日同朋友去銅鑼灣食飯慶祝,我哋喜歡食日本餐,就嚟新開嘅日本餐廳試試,回味日本美食☺️呢間餐廳環境都唔錯,座位都算舒適🙂呢度嘅食物好驚喜🤩好多都好精緻好靚,壽司款式好特別,非常值得一試👍🏻北海道白海膽:好多海膽在外面,食落口好正,完全唔腥,好新鮮👍🏻👍🏻帶子壽司:不是平日見到的樣子,很不平凡的帶子,樣子吸引,帶子好鮮甜美味😋😋小肌:外相真係好似肌膚🤣很特別的口感,微微嘅鹽味,帶出魚鮮味😆鰆魚壽司:魚味突出,亦心思十足😃醬油漬中拖羅:甜甜的、肥美的拖羅,醬油味令魚肉味更濃沃😋蘋果木煙燻赤鯥 + 蛋黃醬油: 第一次品嘗,配搭不錯吧,沒有太大腥味🙂麵豉湯:好似在日本飲的感覺,味道剛好,不會過咸。朋友食完都好滿意🤭太好了😃

呢間餐廳環境都唔錯,座位都算舒適🙂

鰆魚壽司:魚味突出,亦心思十足😃

醬油漬中拖羅:甜甜的、肥美的拖羅,醬油味令魚肉味更濃沃😋

麵豉湯:好似在日本飲的感覺,味道剛好,不會過咸。

朋友食完都好滿意🤭太好了😃

上次行過銅鑼灣,發現visual culture嘅舖位轉左一間新餐廳,呢間餐廳係廚師發辦,於是就訂咗位去試呢間新餐廳,餐廳嘅裝修日式風格,簡約為主,好舒適今日我哋坐係吧枱,廚師就喺我哋面前為我哋準備食物,個感覺就好似左去日本一樣,好想疫情快啲消失快啲去日本旅行金目鯛油脂含量適中,肉質细膩,魚肉又厚又大片,配搭壽司飯一口食好爽🐟青森蜆汁又幾特別,第一次咁樣飲蜆汁,好鮮甜慢煮仙鳳趾蠔雖然唔算好大隻,但係蠔味十足,蠔肉亦算飽滿,好食🦪醬油漬中拖羅配手握壽司🍣好正!!醬油醃過嘅拖羅好入味,但係又唔會破壞拖羅嘅口感,配合埋師傅嘅手握壽司真係好好味😋蘋果木煙燻赤鯥上面有蛋黃醬油,仲有切到好幼細既青蔥,煙燻過既赤鯥好香煙燻味,成舊壽司一齊食好滿足😍蜜瓜好香甜,超好食,勁想食多一舊🍈整體來說服務同埋食物質素都好高,值得再嚟

青森蜆汁又幾特別,第一次咁樣飲蜆汁,好鮮甜

蜜瓜好香甜,超好食,勁想食多一舊🍈

整體來說服務同埋食物質素都好高,值得再嚟
2021-08-23
Type of Meal
Dinner
2021-08-23 82 views
喺元朗由龍師傳所主打嘅omakase餐廳舍利鮨終於喺港島嘅銅鑼灣開咗分店啦!佢哋嘅用料上乘,大部分嘅食材都由日本直送,所以好有日本嘅味道。喺品嘗佳餚前先飲返碗店家嘅麵豉湯。呢次有好幾款都好想推介,分別係壽司嘅大拖羅,北海道嘅白海膽,醬油漬中拖羅,鰆魚,一品料理嘅慢煮仙鳳趾蠔。醬油漬中拖羅:油脂無大拖羅咁豐腴,肉質會較厚實,魚味都會較淡,所以同秘製嘅醬油非常夾,係另一番風味。鰆魚壽司:呢款魚好少地方見到,其實連聽都未聽過,但係食落肉質較中拖羅扎實,鮮味更加突出,係款好特別嘅壽司。北海道白海膽:北海道白海膽係海膽中嘅極品。佢哋最大特色就是粒大而長,味道清雅脫俗,口感極佳。大拖羅:見到肉身色澤偏白帶雪花紋路,肥美無筋,油腴肥嫩,入口即溶,足夠讓人無比沉醉。慢煮仙鳳趾蠔:仙鳳趾蠔喺日本有「海中牛奶」的美譽。北海道厚岸灣仙鳳趾是以生蠔聞名的地方,海水與飽含礦物質的湖水混合,孕育出尺寸矚目、肉身肥厚、質地滑口的生蠔,再加上龍師傳獨特嘅慢煮手法,令其味道變得更加鮮甜濃郁,口感嫩滑,令人回味無窮。清酒最啱炎炎夏日食住咁好嘅日式料理嘅時候品嘗。

喺品嘗佳餚前先飲返碗店家嘅麵豉湯。

清酒最啱炎炎夏日食住咁好嘅日式料理嘅時候品嘗。
2021-08-22 156 views
今日係銅鑼灣一個人唔知食咩好😅經過見到呢間新開日本🇯🇵餐廳!裝修係走一貫日本風格👍簡約舒服😌因為都唔係好肚餓,所以今日我叫左毛蟹蒸蛋及幾件壽司🍣及清酒🍶毛蟹🦀蒸蛋 呢個蒸蛋蒸得好滑溜😍食得出自熬高湯既鮮味🤤當中毛蟹肉與滑蛋一齊食又鮮又甜😋壽司🍣金目鯛金目鯛嘅油脂比較重👍肉質食落鮮嫩肥美😍油分甘香😬醬油漬中拖羅🐠中拖羅非常軟棉😋入口即溶帶有油香🤤醬油掃左係拖羅面🤩唔使點其他醬汁已經好好味😬伊左木 🐟肉質較為柔軟既伊左木壽司幾鮮甜😋唔錯!北海道白海膽北海道白海膽入口個種鮮甜感覺停留左係口腔好長時間🤤令人一試難忘❤️難怪被稱為海膽界愛瑪士啦🤩🤩🤩清酒🍶日本菜配Sake真係絕配😎呢壺凍Sake好香醇而且易入口😌配搭壽司一齊飲都唔錯🥰

裝修係走一貫日本風格👍簡約舒服😌

毛蟹🦀蒸蛋

壽司🍣
金目鯛
金目鯛嘅油脂比較重👍肉質食落鮮嫩肥美😍油分甘香😬

醬油漬中拖羅🐠

伊左木 🐟
肉質較為柔軟既伊左木壽司幾鮮甜😋唔錯!

北海道白海膽

清酒🍶
  • 北海道白海膽壽司
2021-08-21 101 views
-🔸鰆魚壽司🔸大拖羅壽司🔸春子鯛壽司🔸醬油漬中拖羅壽司🔸蘋果木煙燻赤鯥🔸毛蟹蒸蛋🔸味噌湯🔸清酒-放假同屋企人食好啲,嚟咗依間新開張嘅日式壽司店嘗鮮,點知又幾高質幾好味喎!壽司食咗好幾款魚類,由啖口味食到最愛嘅大拖羅,全部都係落單即場手握,感覺高質專業,而且全部都用料新鮮,最愛嘅大拖羅簡直齒頰留香啊!主食就食咗煙燻赤鯥,配嘅係蛋黃醬油,帶出魚肉嘅鮮味,而且肉質厚得嚟入口帶點魚油同煙燻香氣,非常特別。仲有蛋控必食毛蟹蒸蛋,以啖啖蟹膏蒸嘅水蛋,又滑又香,勁正!
🔸鰆魚壽司
🔸大拖羅壽司
🔸春子鯛壽司
🔸醬油漬中拖羅壽司
🔸蘋果木煙燻赤鯥
🔸毛蟹蒸蛋
🔸味噌湯
🔸清酒

仲有蛋控必食毛蟹蒸蛋,以啖啖蟹膏蒸嘅水蛋,又滑又香,勁正!
2021-08-20 113 views
銅鑼灣熱鬧的街道上…有一間新開張…..充滿日式風味的食肆…….試一試有幾有風味先…..!師傅在面前即製….有親切感👍🏻👍🏻 環境也很舒服….讓人忘掉忙碌的生活……..白象拔蚌配三文魚籽….好鮮味👍🏻👍🏻👍🏻口感回味無窮!金目鯛….魚的鮮甜味都到我口裡….青森蜆汁….很特別…值得推介一試👍🏻清香的味道…..👍🏻👍🏻最後這個毛蟹蒸蛋…….好滑口的蛋…….蟹肉也鮮味👍🏻👍🏻

白象拔蚌配三文魚籽….好鮮味👍🏻👍🏻👍🏻口感回味無窮!

金目鯛….魚的鮮甜味都到我口裡….

最後這個毛蟹蒸蛋…….好滑口的蛋…….蟹肉也鮮味👍🏻👍🏻
2021-08-19 89 views
最近迷上壽司同刺身,今日就嚟到朋友介紹嘅呢一間高級壽司店「舍利鰭」試吓睇吓有幾好味!因為就老公所以就嚟食晚餐,望到餐牌都好似幾貴咁,不過食落發現食物質素真係幾高!😋特別要推介下以下幾樣:大拖羅壽司- 肉質柔嫩細滑,入口即溶,雖然唔係好多油脂,但魚香味好重!👍🏻醬油漬中拖羅壽司- 肉質俾大拖羅厚實,咬落去有少少煙韌,醬油味香濃,同拖羅嘅魚味幾夾,係另一番風味!🥰鰆魚壽司- 呢款魚比較少食,所以都幾特別,比起拖羅肉質較韌,但更鮮味,食得出食材真係好新鮮!白象拔蚌配三文魚籽- 象拔蚌肉質彈牙,配上三文魚籽口感豐富!伊佐木刺身- 呢款刺身真係第一次試!感覺好新鮮,味道有啲似鯛魚。春子鯛壽司- 比起普通鯛魚更柔嫩。蘋果木煙燻赤鯥- 配上蛋黃醬有感覺創新☺️咬落去淡淡的蘋果香滲出,成件事好突出!必試!👍🏻整體來講雖然價錢偏貴,但論食物質素同環境都幾高級,就當得閒同老公慶祝一下啦!☺️
最近迷上壽司刺身,今日就嚟到朋友介紹嘅呢一間高級壽司店「舍利鰭」試吓睇吓有幾好味!
春子鯛壽司- 比起普通鯛魚更柔嫩。
蘋果木煙燻赤鯥
醬油漬中拖羅壽司
春子鯛壽司
伊佐木刺身
2021-08-19 191 views
.銅鑼灣新開左omakase小店 愛吃日本菜的我當然要即刻去潮聖🤩性價比不錯 lunch 大約580-980蚊就有交易了。仲有齊蒸物 壽司 湯同甜品 好豐富環境日式風 坐得都好舒服.我最愛海膽 中拖羅 金目鯛同帶子壽司 每件都好fresh海膽用上北海道海膽 入口即溶 巨鮮甜啊!仲好creamy 帶子壽司大大件 肉質一絲絲架 啖啖肉🥰中拖羅油花好香濃 魚身好軟腍 吞左之後味蕾都仲有魚香🐟.白象拔蚌配三文魚籽 完全係perfect match 象拔蚌味道本身較為清淡 三文魚籽則帶咸香味 香濃利用左三文魚籽顯出象拔蚌既鮮甜感👍🏻出色.食到最後仲有香甜日本蜜瓜作總結。
性價比不錯 lunch 大約580-980蚊就有交易了。
仲有齊蒸物 壽司 湯同甜品 好豐富
中拖羅油花好香濃 魚身好軟腍 吞左之後味蕾都仲有魚香🐟
白象拔蚌配三文魚籽 完全係perfect match
象拔蚌味道本身較為清淡 三文魚籽則帶咸香味 香濃
利用左三文魚籽顯出象拔蚌既鮮甜感👍🏻出色
食到最後仲有香甜日本蜜瓜作總結。

2021-08-16
✨北海道白海膽~其實唔係好知咩叫白海膽,唔知係咪白色呢🤣。不過食落原來同平時買外賣食開嘅有好大分別,質感軟滑豐腴,入口特別鮮甜。✨大拖羅~即係魚腩位,入口一刻已經感覺在口腔慢慢溶化,再加以細嚼,真正感受到那種肥美😍✨小肌~即係左口魚,食落比較爽滑,有淡淡的海水味,夠晒鮮甜,沾上一點Wasabi已經好足夠。✨禾稈草煙燻鰹魚~半生熟嘅魚肉,好有口感,煙燻味恰到好處,又冇帶走魚嘅鮮味,好難得👍睇得出廚師廚藝嘅精湛!
✨北海道白海膽

✨大拖羅