2020-07-27 1139 views
中午咁啱喺旺角附近,諗緊午餐食咩好咁啱見到朗豪坊呢間壽司店見過名有個「鮨」字應該質素有保證🤣🤣就入咗去試吓入面好闊落座位全部都係梳化幾個人一齊嚟食都可以坐得好舒服我叫咗呢個火炙三文魚腩+帶子 丼飯三文魚腩同帶子都好新鮮😆每件都好厚身好好口感!朋友叫咗吞拿魚丼飯吞拿魚鮮味十足每份套餐都會跟前菜有沙律同埋麵豉湯🤤🤤🤤最有趣嗰part就係呢度送餐係全自動~你叫嘅食物會由呢㗎車仔送過嚟😆新幹線嗰啲已經out晒啦
中午咁啱喺旺角附近,諗緊午餐食咩好
咁啱見到朗豪坊呢間壽司

每份套餐都會跟前菜
有沙律
同埋麵豉湯🤤🤤🤤

最有趣嗰part就係
呢度送餐係全自動~
你叫嘅食物會由呢㗎車仔送過嚟😆
新幹線嗰啲已經out晒啦
2020-07-19 772 views
公道說話:1. 環境優美,乾淨2. 食物是正規日本菜3. 刺身新鮮負面說話:1. 前菜味道咸,似放了很久2. 待應態度極其惡劣,我要轉頭同番個侍應道歉本身裝了此集團lubids的apps, 希望試試他們旗下的餐廳。入到餐廳,我問可否用積分換$100現金劵,即黑面。再問可否如apps表示可否半價換餐廳,問我:你邊度見到有個咁優惠。我同佢地道歉。食物排場似一般中上價日本菜,但一食味道咸,似放了一段時間。刺身非常新鮮,擺放精美。結論: 可能會再試他們旗下1881餐廳,其他唔好搞我。
公道說話:

1. 環境優美,乾淨
2. 食物是正規日本菜
3. 刺身新鮮

負面說話:
1. 前菜味道咸,似放了很久
2. 待應態度極其惡劣,我要轉頭同番個侍應道歉

食物排場似一般中上價日本菜,但一食味道咸,似放了一段時間。

刺身非常新鮮,擺放精美。

結論: 可能會再試他們旗下1881餐廳,其他唔好搞我。
2020-07-19
  • 刺身
今日星期五,本身想happy Friday,外賣返屋企食。已經知道呢一間等得耐,提前20分鐘打定電話叫外賣,話要等20分鐘就cup電話都算,再打過去直接cut線,我當叫左。20分鐘去到,又要要等多8分鐘,又等,問3次都冇,前後等左50分鐘先攞到。態度又差,問幾次都未有,好似理所當然咁。返到屋企一食,壽司飯鹹到痴線,份量又少。老婆炸曬型,上次堂食哎個刺身已經迷你到爆炸。呢間野冇下次,black list!
2020-06-19
Waiting Time
50 Minutes (TakeAway)
$98 (Dinner)
2020-03-13 1137 views
【豐盛午餐】迷你雜錦魚生飯,天扶良(5件),熱烏冬/蕎麥麵套餐。 $148 先送上前菜:黑醋沙津 比你醒醒胃🍱迷你雜錦魚生飯 雜錦魚生非常新解,大大粒魚子味道甘甜雖然細細碗但份量非常多🍤天婦羅:大蝦x2,冬菇,蕃薯,茄子 配蒜蓉天婦羅汁 熱辣辣送上**最近因疫情影響,店員到會在店外為食客量體溫,提供酒精搓手液給食客消毒才安排入座**#鮨之#日本料理 #sushi #LanghamPlace#yummy#hkfoodies #旺角

【豐盛午餐】
迷你雜錦魚生飯,天扶良(5件),
熱烏冬/蕎麥麵套餐。 $148

先送上前菜:黑醋沙津 比你醒醒胃

🍱迷你雜錦魚生飯
雜錦魚生非常新解,大大粒魚子味道
甘甜雖然細細碗但份量非常多

🍤天婦羅:大蝦x2,冬菇,蕃薯,茄子
配蒜蓉天婦羅汁 熱辣辣送上

**最近因疫情影響,店員到會在店外為食客量體溫,
提供酒精搓手液給食客消毒才安排入座**

#鮨之#日本料理 #sushi #LanghamPlace
#yummy#hkfoodies #旺角
2020-02-28 914 views
係肺炎疫情之下一路唔知情人節出街食還是在家食,所以都冇book枱,諗住應該少人。因為悶左咁多日,都决定出去食。上次係鮨之食過一次lunch,魚生品質幾好,今次决定試下 dinner。7pm到朗豪坊見大部分餐廳都唔多人,唔使排隊。唯獨鮨之門口有人等,拎左飛大約等20張枱。去附近行街消磨下時間,大約一小時有位。上次lunch孔雀魚送餐車沒有開動,今次終於見到啦不過唔係全部食物用送餐車上。蟹肉薯餅蟹子沙律,天婦羅,二人刺身併盤order左4樣野,衹有沙律用自動送餐車上。炸物熱辣辣好味刺身好新鮮,而且厚切,食完已經好飽肚。以呢度環境和食物質素,7xx呢個價算合理。

上次lunch孔雀魚送餐車沒有開動,今次終於見到啦
不過唔係全部食物用送餐車上。

蟹肉薯餅

蟹子沙律,天婦羅,二人刺身併盤

order左4樣野,衹有沙律用自動送餐車上。
炸物熱辣辣好味

刺身好新鮮,而且厚切,食完已經好飽肚。
以呢度環境和食物質素,7xx呢個價算合理。

2020-01-18 914 views
到朗豪坊找餐廳食飯,見到新開一間日本餐廳,名字好得意叫鮨之,裝修又唔錯,入去試一試😃一嚟刺身勁新鮮😳值得一讚👍🏻中吞拿魚刺身,入口溶化👍🏻高水準!刺身蝦係彈牙㗎😳海膽勁鮮味☺️串燒和牛外脆內軟,燒得恰到好處🙂估唔到燒物都咁好食😏有驚喜🥳終於到我最愛最愛嘅鵝肝😆好大件,配多士簡直絕配🤨最後嚟個芝麻雪糕做甜品,芝麻味濃郁,令整個晚餐完美畫上句號😌下次一定會再去✊🏻✊🏻✊🏻
終於到我最愛最愛嘅鵝肝😆好大件,配多士簡直絕配🤨
下次一定會再去✊🏻✊🏻✊🏻
2020-01-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2020-01-17 515 views
三姊妹最鍾意食日本菜朗豪坊新開左鮨之,即刻去試吓!不過都幾難訂位,好Full...鵝干燒得非常香~$100多啲一件,一件3個人食都okie海膽一底$1,680好好好大份好新鮮! (時令嘅$168一份)sake至愛680一支720mL都已經有大吟釀好開心嘅一晚~旺角區係一個唔錯選擇!行下街食下野
2020-01-17 386 views
朗豪坊food court那層新開了一家日本料理,座位空間寬敞,沙發卡位舒適。不過可能新餐廳,侍應較混亂,出現漏單情況,但食物質素不錯。午餐選擇蠻多,熟食、刺身、壽司也有供應。刺身御膳 7款想吃刺身推介點七款刺身盛。除了一盤刺身外,還配日本白米飯及麵豉湯,刺身每片都是厚切,魚肉新鮮,肉質豐腴肥美,最難忘的是魷魚卷海膽,整個包裹著海膽,魷魚卷爽口,本身沒有味道,配搭濃郁的海膽最適合不過,一濃一淡。最後還有每人一小份的甜品-綠茶麻糬,灑上苦澀的綠茶粉配微甜的麻薯,煙韌口感,日本吃過的味道,性價比高。
午餐選擇蠻多,熟食、刺身壽司也有供應。
1961 views
刺身御膳 7款

2020-01-15 242 views
年近歲晚,不免要到處廣辦年貨,旺角是熱門地區,血拼一輪,又是時候慰勞自己,食餐好的。朗豪坊的《鮨之》,質素不俗,加上有地利優勢,的確是個好選擇。光明機淨的環境,就是吧枱也令人覺得舒服。很喜歡這幅彩色壁畫,生動而帶藝術感。醬油牛蒡漬 $28,漬物入味,加上芝麻,知道牛蒡對健康很好,可惜自己不會煮,還是把握機會,外食算吧!間八柚子醋沙律 $98,越來越多餐廳用柚子醋做沙律醬,味道跟沙律菜一起,的確很好。間八亦名章紅,刺身新鮮,味道清甜爽口。油甘魚薄切佐黑松露酸汁 $98,同樣的沙律菜,換了醬汁,已是天淵之別。油甘肥美加上獨特魚香,只要是新鮮,都已經是美食了。葱吞拿魚腩薄脆 $58,錦鯉船直送,新奇有趣。吞拿魚蓉配以芝麻蔥花,放在米通上,魚蓉的軟綿配米通的乾脆,具創意的 cross over, 效果亦算理想。雜錦天扶良 $138,有海老、日本青椒、鮮冬菇、茄子及南瓜。炸漿夠薄,海老質感實淨,外脆內軟,輕輕點蘿蔔蓉汁,味道可人。黑豚肉泡菜石鍋飯 $128,泡菜微辣醒神,跟豚肉很夾,沒想過在壽司點吃泡菜飯的,感覺有趣 🤣🤣壽司真的甚麼時候都是這麼可愛😍😍,真是滿足愉快的一晚!

光明機淨的環境,就是吧枱也令人覺得舒服。

很喜歡這幅彩色壁畫,生動而帶藝術感。

葱吞拿魚腩薄脆 $58,錦鯉船直送,新奇有趣。

壽司真的甚麼時候都是這麼可愛😍😍,真是滿足愉快的一晚!
2020-01-15 262 views
喺旺角朗豪坊行街, 見到間新嘅日本菜, 感覺幾fusion, 所以特登約埋班朋友嚟慶祝生日。 入到去環境唔錯 ,侍應生好有禮貌 ,招呼周到, 安排我哋坐卡位, 牆身啲壁畫好靚, 打卡一流! 食物味道都唔錯, 特別推介牛油果軟殼蟹卷, 薄切黑松露帶子 和刺身盛合。 下次會再來。
燒雞軟骨
牛油果軟殼蟹卷
2019-12-20
$175 (Dinner)
Celebration
Birthday
燒雞軟骨
牛油果軟殼蟹卷
  • 薄切黑松露帶子
  • 刺身
1K
2020-01-10 2734 views
從日本飛機直送的壽司刺身,你應該一定吃過!今次我吃的壽司竟然是由「火車」直送 ... 這間位於旺角朗豪坊的日本餐廳,他們的食物是由一架「鯉魚火車」經一條軌道直接由廚房直送到你的餐桌位置,全程不需侍者便送到客人面前。看見鄰桌的小朋友興奮到拍哂手,大人則忙於拍低火車上的食物,坐在隔鄰的我們都感受到他們的喜悅。油甘魚薄切佐黑松露酸汁(HK$98)👍👍👍👍👍薄切的油甘魚有六片,入口甘美的油甘魚配以黑松露酸汁,既有黑松露的香氣,亦有酸汁的酸甜味道,令到這道菜式成為一個十分醒胃的味道,佐以新鮮的沙律菜,感覺更清新。華麗壽司三杯盛(HK$288)👍👍👍👍👍這個一客三種款式的華麗三杯盛包括:三文魚籽海膽壽司杯、海膽縞蝦蔥吞拿魚腩壽司杯、三文魚籽帆立貝柱蟹肉壽司杯。三文魚籽海膽壽司👍👍👍👍👍如果你喜歡吃三文魚籽,這個壽司杯一定滿足到你的食慾,晶瑩的三文魚籽配上入口即溶的海膽,兩種不同口感的食材都令人難以抗拒。海膽縞蝦蔥吞拿魚腩壽司杯👍👍👍👍👍這個壽司杯分為四層,底部是日本的壽司飯,上面有一層蔥吞拿魚腩蓉,然後是一片海膽,海膽上再放上一隻縞蝦。這款壽司杯不但外形吸引,多重的材料更加吸引,令人可以一次過吃到

油甘魚薄切佐黑松露酸汁(HK$98)
油甘魚薄切佐黑松露酸汁

華麗壽司三杯盛(HK$288)

海膽縞蝦蔥吞拿魚腩壽司
海膽縞蝦蔥吞拿魚腩壽司杯

這個壽司杯分為四層,底部是日本的壽司飯,上面有一層蔥吞拿魚腩蓉,然後是一片海膽,海膽上再放上一隻縞蝦。這款壽司杯不但外形吸引,多重的材料更加吸引,令人可以一次過吃到多種味道和口感。

三文魚籽帆立貝柱蟹肉壽司
三文魚籽帆立貝柱蟹肉壽司杯

最後這個壽司杯主要有三種材料,有三文魚籽、帆立貝柱、蟹肉。帆立貝切成粒狀,跟蟹肉混和,上面再放上三文魚籽,令顏色更鮮艷,味道亦更豐富。

特上壽司七件(HK$188)
👍👍👍👍
特上壽司七件

七款的特上壽司包括:海膽、赤貝、甜蝦、魷魚、三文魚、𩶘魚和赤身。壽司拼盤正正就是由火車直送,看著火車從廚房直送到我們的枱旁,我們都十分期待。
特上壽司七件

取了拼盤放在桌上,有七款不同的口味,我立即選擇了我的最愛的海膽、甜蝦和赤貝,各款都鮮甜美味,朋友則吃了餘下的四件不同的鮮魚壽司,四種不同的味道,由淡至濃,十分滿足。

門面

內在環境

餐牌
1990 views
2020-01-08
$316 (Dinner)
油甘魚薄切佐黑松露酸汁
海膽縞蝦蔥吞拿魚腩壽司杯
三文魚籽帆立貝柱蟹肉壽司杯
2020-01-08 231 views
旺角應該係全世界餐廳密度最高嘅地方之一。中餐、西餐、日本菜、韓國菜、快餐…應有盡有。但評價咁一面倒的就無幾多間。Let’s check it out!赤海蝦壽司蝦肉甜美細滑,甜美在口齒間逐漸散開,爽脆而鮮味亦十足。挪威三文魚腩壽司整條三文魚最肥美嘅位置,四個字形容:油香四溢華麗壽司三杯盛海膽,色澤金黃、表面乾身、顆粒明顯、味濃、肉厚肥大、甘甜、零腥味,好味到心心眼。北海道蟹膏軍艦蟹膏還滿到軍艦都跌倒鰻魚石鍋飯魚肉有彈性,夠嫩滑肥美,有入口即溶的油脂感。我好愛吃鰻魚飯,鰻魚汁撈飯是人間美味呢。

赤海蝦壽司
蝦肉甜美細滑,甜美在口齒間逐漸散開,爽脆而鮮味亦十足。

挪威三文魚腩壽司
整條三文魚最肥美嘅位置,四個字形容:油香四溢

北海道蟹膏軍艦
蟹膏還滿到軍艦都跌倒

鰻魚石鍋飯
魚肉有彈性,夠嫩滑肥美,有入口即溶的油脂感。
我好愛吃鰻魚飯,鰻魚汁撈飯是人間美味呢。
2020-01-06
$300 (Dinner)
2020-01-07 208 views
身為海女的一分子,總是離不開刺身、寿司、海鮮。發現在朗豪坊開左唔夠一個月的鮨之,係Lubuds 旗下的餐廳,我食過幾間,都幾有質素。鮨之的日式環境裝修,用上不少木材,滲透着藝術氣息,以魚為主題的立體壁畫,魚型燈也很可愛,加上規劃有空間感和音樂悠揚,感覺舒適。Menu相片十分吸引。自助綠茶。文甲魷魚海膽壽司佐鹽昆布 ($68/2件) ,魷魚十分彈牙,配海膽和佐鹽昆布食,味道多種層次,很特別。左口魚群邊 ($38/2件)每次必點,炙過的魚油更香,令肉質更肥美。羽太 ($58/2件)白身魚,口感清爽。北海道牡丹蝦 ($128/2件)厚肉,味道甘甜。劍魚 ($48/2件)油脂豐富,肉質鮮美。天華蔥吞拿魚腩卷 ($58/3件)賣相精緻,組合新穎,好吃。估唔到有孔雀魚服務生為你送上食物。黑糖腐皮蟹肉沙律 ($28/1件)餡料滿瀉,非常滿足。縞蝦佐蝦膏壽司 ($48/1件),縞蝦坊間少有,產量比牡丹蝦、甜蝦少,口感細緻鮮甜,加埋蝦膏,蝦味極濃,推薦!

Menu相片十分吸引。

自助綠茶。

羽太 ($58/2件)白身魚,口感清爽。
北海道牡丹蝦 ($128/2件)厚肉,味道甘甜。

劍魚 ($48/2件)油脂豐富,肉質鮮美。

估唔到有孔雀魚服務生為你送上食物。

黑糖腐皮蟹肉沙律 ($28/1件)餡料滿瀉,非常滿足。

$320 (Dinner)
  • 文甲魷魚海膽壽司佐鹽昆布
  • 縞蝦佐蝦膏壽司
放完聖誕假期既星期一... 完全無mood 返工 淨係想快啲放工同男朋友食好西 事關佢之前喺ig 見到朗豪坊有間新開日本野 咁今日我地就走左去左試~ 我地六點幾就去到 未算好多人 餐廳都幾大 而且位置鬆動 值得一提係佢有好多特色既魚裝飾 天花 牆上面都佈滿左呢條魚~好喇我地就坐低左喺卡位 跟住睇睇下menu 右手邊突然有條魚飛緊出黎!!! 喂呀 點呀 笑死我 xDD 原來佢地係有條送餐肥魚 佢會喺路軌將食物送出架 !!! 好搞笑!!!!!!睇完條魚我地就預備要點野食喇,佢地食物選擇都多 sushi 刺身 燒物 串燒 料理 飯烏冬樣樣有齊,因為同男人食野關係 同我地唔太好刺身,我地係叫左比較多飯類既! 先講火炙三文魚壽司:經過火輕燒過令三文魚的油花更香,而油香更滲透入壽司飯內。(sushi係會由肥魚送出,其他呢就由返店員送上)燒河豚魚乾:魚干仍然保持溫熱,令魚乾較為軟稔,味道帶點甜甜的,配上蛋黃醬,好惹味!燒魷魚,燒雞翼:燒物火候控制得宜,雞翼能做到皮脆肉身嫩滑多汁,而魷魚香味四溢,口感甚有嚼勁~~~之後就係明太子蟹肉石鍋飯:鮮甜的蟹肉,帶點辣味的明太子,將其拌勻,而飯內還有較重味的雪菜

之後就係明太子蟹肉石鍋飯:鮮甜的蟹肉,帶點辣味的明太子,將其拌勻,而飯內還有較重味的雪菜,令整體味道層次豐富起上嚟。

男朋友最愛既鰻魚石鍋飯:鰻魚肉質飽滿,份量比預想中多,而飯亦因石鍋的溫度帶點點焦香,令其有點煲仔飯的感覺。

牛肉烏冬:牛肉味濃,湯底有點麵豉的味道,烏冬彈牙爽口。

值得一提 佢地野食份量偏細份,男仔可能要叫多少少飯麵頂下肚hahaha!!!
2019-12-30
Type of Meal
Dinner
  • 燒河豚魚乾
2019-12-31 281 views
係呢度睇完戲,腦海中已經諗到今晚想食壽司,一心諗住幫襯火車壽司,點知去度先知原來開左呢間新店,都係食日本菜,望下門口餐牌,價錢中上位價,唔理啦,我...要....食.......壽..........司!入到去裝潢係有格調,以魚類作主題佈置,有卡位有二人枱,側邊亦有單邊位飲杯綠茶,再點菜為食壽司而來,唔想苦惱,叫客特上壽司盛 ($188),呢條"魚"就係用來運送壽司比客人嘅,相當過癮七件中有魚類有貝類仲有海膽,樣樣都可以淺嚐到,好味嘅可以再單點回味當中推介嘅有魷魚,軟身中又點嚼口縞蝦比起食開嘅牡丹蝦來得爽口海膽份量滿滿的,入口creamy,融入每粒壽司飯中,甘香甜美友人歡喜油甘魚,呢客油甘魚薄切佐黑松露酸汁 ($98)就逃唔過佢法眼,擺盤吸引,魚色靚仔,有埋沙律菜油甘魚嚴格黎講都唔算薄切,入口甘香,軟滑感覺,配埋黑松露香味及醋汁嘅酸味,整體配合相當唔錯!食完就到什錦魚生沙律 ($98) 出場,爽脆沙律菜中混入魚生粒,加埋開胃醬汁,為餘下嘅呢餐作好應援準備先完成凍食部分,係時候到熱食出場,打頭陣係串燒系列代表 : 燒魷魚 ($28)厚切但入口唔會韌,燒得面層帶點焦香味,味道偏淡,食到魷魚

飲杯綠茶,再點菜

當中推介嘅有魷魚,軟身中又點嚼口

縞蝦比起食開嘅牡丹蝦來得爽口

厚切但入口唔會韌,燒得面層帶點焦香味,味道偏淡,食到魷魚原味道!

跟住開始到濃味串燒 :

鹽燒牛舌 ($58)
鷄翼 ($28)
月見自家製免治鷄肉 ($38)

牛舌亦都算厚切,入口JUICY及帶點咬口,配合埋鹽燒,外微硬內裏軟腍,好味道!

燒鷄翼有邊個唔鍾意食?!  呢客燒至皮香肉嫩,外皮已有調味粉加味,一串又點會夠喉?!

自家製免治鷄肉,沾蛋黃食,增加香滑口感,又食到鷄軟滑碎嘅脆口感,加入香甜燒汁醬,又係好味道嘅!

呢客精緻嘅三文魚泡飯 ($68),清淡中加入三文魚碎,撈均後食又帶點魚肉香味,仲有小碟漬物伴食,一人享用岩岩好!

呢客牛肉烏冬 ($98)可算超級抵食,估唔到咁大碗!

牛肉未完全熟透,浸入熱湯就岩岩好,肉味出,口感帶點嚼口,絶唔係嚡口貨色;  烏冬口感滑,份量又多,呷口昆布湯,一注烏冬加一片牛肉,嗚.........滿足呀!!

本來諗住可以食埋甜品,但已經相當飽足,唯有嘆多杯綠茶,留待下次啦...........................
Type of Meal
Dinner