2022-05-18 272 views
5月18日約下午5時到,唯一讚係不用等位,暫時食過最差既分店,比起外賣更差1)壽司飯過多水2)魚生切得好薄3)吞拿魚蓉軍艦有骨4)限定芫茜好少忘記影相作證,希望此分店能改進
1)壽司飯過多水
2)魚生切得好薄
3)吞拿魚蓉軍艦有骨
4)限定芫茜好少

忘記影相作證,希望此分店能改進
2022-05-18
$120 (Tea)
2022-05-11 302 views
依家疫情咁嚴重小妹都太唔敢出去食嘢... 所以今次就嚟實測吓壽司郎嘅堂食定外賣好食啲啦!由於小妹唔太食生嘢所以堂食同外賣都叫熟食為主🤣 比較之下就會覺得外賣嘅性價比略為高,雖然無得揀壽司,但其實我去到堂食都係order差唔多嘅食物🙈 加上嗰日排咗成三個鐘所以prefer外賣哈哈😬食物方面私心推介炙燒芝士同炙燒羅勒😋 茶碗蒸 同炸雞軟骨都好好食,值得推介😃!而抹茶蕨餅芭菲就一般,又貴又唔好食,下次試吓其他甜品先😕朋友話如果大家食生食為主就建議去返堂食啦😂 始終食材較新鮮,而且多好多選擇~ 壽司郎堂食 (黃埔)蟹柳天婦羅 $12炙燒芝士三文魚 $12炙燒羅勒三文魚 $12炙燒芝士鮮蝦 $12炙燒羅勒鮮鮮蝦 $12蝦三味 $17鹽醋漬鯖魚 $12油甘魚 $17特大虎蝦天婦羅卷 $27茶碗蒸 $19炸雞軟骨 $27抹茶蕨餅芭菲 $32堂食總數:$201 (兩人)壽司郎外賣:特製盛合($268 三人前)炙燒芝士三文魚($12 x 3)炙燒羅勒三文魚($12 x 3)醬烤鰈魚鰭魚($12 x 3)壽喜燒牛肉($12 x 3)極上鰻魚($22 x 3)醬烤日本帆立貝($17 x 3)厚切燒鯖魚($1

壽司郎堂食 (黃埔)
蟹柳天婦羅 $12
特大虎蝦天婦羅卷 $27
茶碗蒸 $19
炸雞軟骨 $27
抹茶蕨餅芭菲 $32
堂食總數:$201 (兩人)

壽司郎外賣:特製盛合($268 三人前)
炙燒芝士三文魚($12 x 3)
炙燒羅勒三文魚($12 x 3)
醬烤鰈魚鰭魚($12 x 3)
壽喜燒牛肉($12 x 3)
極上鰻魚($22 x 3)
醬烤日本帆立貝($17 x 3)
厚切燒鯖魚($12 x 3)
炙燒赤蝦($12 x 3)
原價總數:$333(三人)

⭐️ CP值:🐘🐘🐘🐘
⭐️ 打卡able:🐘🐘
⭐️ 舒適度:🐘🐘🐘🐘
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5
(5 星為滿分)

人均消費:$100
2022-05-08 419 views
食過好幾間壽司郎,黃埔呢一間係令我最失望既環境同壽司質素都無其他分店甘好平日放假早上去食,等左差唔多半小時就入得,算好快不過,佢既環境唔係太乾淨,座位枱面無擦乾淨。同埋壽司質素真係唔係幾好,最令人失望既係藍鯨吞拿魚腩,有好大既筋同埋無果種油脂入口化開既快感其他壽司既處理都無其他分店甘好,所以叫埋其他野食頂肚黃金脆薯同其他分店都差唔多,無太大出入另外我都係鍾意原味既卡達拉娜多過奶茶味,奶茶味我覺得麻麻地夾。蜜瓜味雪葩好可愛,裝係個小蜜瓜殼入面,味道都好突出,下次再試吓其他甜品
食過好幾間壽司郎,黃埔呢一間係令我最失望既
環境同壽司質素都無其他分店甘好

平日放假早上去食,等左差唔多半小時就入得,算好快

其他壽司既處理都無其他分店甘好,所以叫埋其他野食頂肚
黃金脆薯同其他分店都差唔多,無太大出入

iFOOD_ProMax 係疫情底下,偶爾都會買下外賣去郊外野下餐咁今次經過黃埔花園的壽司郎大排長龍,既然都冇可能等到堂食,就決定左直接買外賣盛盒Set B。三人份量Set B有火炙羅勒三文魚,火炙芝士三文魚,火炙左口魚裙邊,火炙帆立貝,火炙鰻魚,火炙牛肉,火炙鯖魚,火炙赤蝦(各3舊)值得一提的是火炙左口魚裙邊真係非常肥美,油脂飽滿,咬口彈牙,魚油滲透落壽司飯,惹味非常整體黎講,外賣質素其實同堂食幾乎冇分別,鮮度即使係提取後30分鐘都足以保持。加上正值冬天,氣溫對於食物都有加乘😆不過夏天就建議都係乖乖排隊堂食la🤣📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G10號舖

📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G10號舖
壽司盛盒Set  B
壽司盛盒Set  B
2022-04-22 407 views
今次食壽司郎冇等咁耐,因為係平日嚟所以小人啲,所以就15分鐘今次壽司郎又新出左食物啦佢個樣好似溶晒咁,但係個樣完全冇影響個蛋糕個味道,個抹茶蛋糕好軟林林個cream佢話對小朋友嚟講好好味,因為佢好甜,咁我搽蛋糕配埋嗰個cream唔會變成死甜個水牛芝士外面好脆卜卜,入面軟林林,入邊嘅水牛芝士仲好有彈性添好似呢幅圖咁個芝士可以拉到好長好有彈性,如果你想影張相係一條芝士拉到好長嘅話,你一定要食呢個。佢個水牛芝士好似普通芝士嘅味道,淨係鹹咗少少,佢個水牛芝士如果你想佢好似彈弓咁彈,你食嘅時候一定要掹住個舊芝士,然後就用筷子夾住佢外面,就可以整成呢個效果㗎啦環境:🌞🌞🌞🌛食物:🌞🌞🌞🌞🌝衛生:🌞🌞🌞🌞🌜舒服:🌞🌞🌞🌞

環境:🌞🌞🌞🌛
食物:🌞🌞🌞🌞🌝
衛生:🌞🌞🌞🌞🌜
舒服:🌞🌞🌞🌞
2022-04-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 水牛芝士,抹茶蛋糕
2022-04-13 409 views
壽司郎嘅壽司唔多講啦,佢嘅壽司有幾咁好食,款款都有幾咁出色大眾周知啦,不過今次介紹嘅就係期間限定嘅壽司同埋甜品,我唔記得咗佢個名,多多見諒啦🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️但大概我都知道佢係咩嚟嘅首先要介紹嘅就係呢一個入口即溶宇治抹茶蛋糕,呢個名我記得呀夠深刻,但其實即溶嘅係側邊嘅cream,但蛋糕都好軟熟同埋都好重抹茶味,like👍🏻之後嗌咗個鮟鱇魚肝壽司,我見佢幾特別所以就叫嚟試吓,佢個質感有啲似蛋黃,比我預期中冇咁腥,食落去個質感幾特別,但佢完全冇平時食開鴨肝或者鵝肝嘅嗰啲味道同質感,不過都唔錯嘅😆😆最後叫咗個🐟真鱸壽司,佢個色偏白,口感食落去同油甘魚差唔多,但佢反而唔係好重魚嘅味,質感唔錯👍🏻大家快啲去試啦😆😆

2022-04-13 198 views
Sushi is cheap, but the lines are always so incredibly long. They're always delayed for at least 30 min even when you order ahead of time, so end up I always have to place my order around 5pm. With that said, I'm always slightly worried that the fish will go bad. I especially enjoy their tuna. It doesn't have that icy texture common for cheap sushi places.

TakeAway
2022-03-30 1796 views
這個蜜瓜味雪葩外面是有一個杯的形狀很像真的哈密瓜一樣,但是請勿拿走這個杯,雪葩的味道很爽和很甜,有一點像哈密瓜的味道還有,這個是期間限定的,不只這個甜品還有很多不同的甜品,我下次會再試新的甜品再寫食評。這一幅圖外殼就是這個杯,下面這一張的圖很不像你撳點餐的圖片,因為它很像只是一個波波型的雪糕球。下面這幅圖就是我最喜歡吃的軟殼蟹,因為它有脆卜卜的軟殼蟹、沙律和蟹籽很夾,因為他這個軟殼蟹鹹了一點 點,但是因為他有飯中和。 下面這個可樂餅都是很好吃的裏面也有少少青豆,不喜歡吃豆人也可以吃因為他不是很感覺到。

2022-03-30 328 views
第18次壽司郎,阿女要儲公仔無辦法。每次去食,多數試期間限定。10:30開門,平日10:45去到也不用排隊,直入;星期六日就要早啲到,大約9:55前到就一定食到頭一轉。
蜜瓜雪葩
抹茶雪糕
野菜可樂餅
軟殼蟹壽司
2022-03-16 300 views
為咗試佢每月嘅新限定款式,🤰🏻又黎到一個月至少食一次嘅壽司郎🌝🌝極上厚切長鰭大吞拿魚腩 $12超抵食之選,比普通$12/2件嗰款,佢嘅魚油味更重更入口即化,但質素唔穩定,食嘅第一舊有啲筋🌚但第二舊好滑嫰🌝🌝赤烏賊雙味(生 • 炙燒)$12炙燒過嘅烏賊幾香口👍🏻仲有微辛醬汁加持幾夾幾好食,而生烏賊就係平時嗰款,煙煙韌韌夾埋塊紫蘇葉幾清香🌗黑鯥 $12少韌,冇乜魚油香,可以唔使試🌖平政 $17不過不失,冇大驚喜亦唔伏,但好食過黑鯥冇咁韌🌝明太子薯條 $12成日聽人講壽司郎薯條好食,今次終於第一次試🤣幼身薯條炸得香脆熱辣辣,點埋微辛而香濃嘅明太子醬非常好食🌝👍🏻🌗油甘魚天身 $17其貌不揚,外表睇落又乾又細舊過普通嗰隻油甘魚,但食落都ok滑唔韌,但同普通嗰款分別唔大🌝🌝大人の焦糖慕絲撻 $22一個🌝都唔足以表達,初初見到大人の,以為係有酒,再睇埋佢英文寫著bitter,心諗唔通係咖啡,點知完全錯晒🤣原來係唔甜反而有少少甘香嘅焦糖慕絲,焦糖味非常香濃🤤👍🏻令🤰🏻諗起走甜版嘅樂家杏仁糖🤣配埋伴碟嘅超濃奶香忌廉同底層嘅餅乾撻皮食,一絕👍🏻
為咗試佢每月嘅新限定款式,
🤰🏻又黎到一個月至少食一次嘅壽司郎🌝

🌝極上厚切長鰭大吞拿魚腩 $12
超抵食之選,
比普通$12/2件嗰款,
佢嘅魚油味更重更入口即化,
但質素唔穩定,
食嘅第一舊有啲筋🌚
但第二舊好滑嫰🌝

🌝赤烏賊雙味(生 • 炙燒)$12
炙燒過嘅烏賊幾香口👍🏻
仲有微辛醬汁加持幾夾幾好食,
而生烏賊就係平時嗰款,
煙煙韌韌夾埋塊紫蘇葉幾清香

不過不失,
冇大驚喜亦唔伏,
但好食過黑鯥冇咁韌

🌝明太子薯條 $12
成日聽人講壽司郎薯條好食,
今次終於第一次試🤣
幼身薯條炸得香脆熱辣辣,
點埋微辛而香濃嘅明太子醬非常好食🌝👍🏻

🌗油甘魚天身 $17
其貌不揚,
外表睇落又乾又細舊過普通嗰隻油甘魚,
但食落都ok滑唔韌,
但同普通嗰款分別唔大

🌝🌝大人の焦糖慕絲撻 $22
一個🌝都唔足以表達,
初初見到大人の,
以為係有酒,再睇埋佢英文寫著bitter,
心諗唔通係咖啡,
點知完全錯晒🤣
原來係唔甜反而有少少甘香嘅焦糖慕絲,
焦糖味非常香濃🤤👍🏻
令🤰🏻諗起走甜版嘅樂家杏仁糖🤣
配埋伴碟嘅超濃奶香忌廉同底層嘅餅乾撻皮食,
一絕👍🏻
2022-02-22 268 views
📍壽司郎新年恭喜發財系列🧧🥳驚喜就冇乜,不過價錢實惠,都抵試!🐟極上脂鰹魚 $17 (7/10)🐟完全食唔出魚油香,比較淡口,似一般鰹魚/赤身多啲😂🦐微辣生拌甜蝦軍艦 $12 (7.5/10)🦐其實都幾辣😂有少少中式蝦仁嘅感覺🦑北海道產魷魚拌辣醬軍艦 $12 (7.6/10)🦑直情係韓國辣魷魚嚟!!😂就咁就好食,擺上壽司飯就唔係話好夾🍣鱈魚白子軍艦 $17 (7.8/10)🍣個個聽到佢係精巢就唔敢食💁🏻‍♂️其實not bad喎,唔腥又creamy🥳不過唔知點解今次上面pat嘢變咗蒜蓉而唔係之前嘅啫喱
📍壽司
新年恭喜發財系列🧧🥳驚喜就冇乜,不過價錢實惠,都抵試!
🐟極上脂鰹魚 $17 (7/10)🐟
完全食唔出魚油香,比較淡口,似一般鰹魚/赤身多啲😂

🦐微辣生拌甜蝦軍艦 $12 (7.5/10)🦐
其實都幾辣😂有少少中式蝦仁嘅感覺

🦑北海道產魷魚拌辣醬軍艦 $12 (7.6/10)🦑
直情係韓國辣魷魚嚟!!😂就咁就好食,擺上壽司飯就唔係話好夾

🍣鱈魚白子軍艦 $17 (7.8/10)🍣
今次去特登想試一月份嘅蟹menu🦀🦀 可能我期望太高🥺🥺 平日中午都等左1個鐘45分鐘🥲🥲🌟極上水煮松葉蟹 $27 偏咸 無鮮味 失望 🌟特大生葉蟹腳 $27 偏咸 無鮮味 失望🌟蟹肉忌廉可樂餅 $17 - 友人勁鍾意呢個可樂餅 後尾仲追加多一件 炸到外層超酥脆 入面係超足料熱辣辣嘅濃郁蟹肉忌廉 真系好creamy好rich 食嘅時候小心燙親🤫 🌟金目鯛壽司 $17 新鮮好食👍🏻🌟北海道產特大活帆立貝 $39- 全店最貴既壽司? 真系好新鮮好大粒 肉質飽滿! 絕對絕對滿足到帶子愛好者❤️❤️❤️🌟巴斯克烤芝士蛋糕 $27- 芝士蛋糕軟滑 特製忌廉偏流質 唔會好Heavy好Rich 易入口👍🏻長期推介💁🏼‍♀️特選大吞拿魚腩💁🏼‍♀️香蔥赤蝦💁🏼‍♀️炸軟殼蟹💁🏼‍♀️日本產原隻帆立貝💁🏼‍♀️極上鰻魚💁🏼‍♀️赤蝦💁🏼‍♀️三文魚💁🏼‍♀️醬烤鰈魚鮨邊💁🏼‍♀️北海道牛乳生布甸

🌟極上水煮松葉蟹 $27 偏咸 無鮮味 失望
🌟特大生葉蟹腳 $27 偏咸 無鮮味 失望
🌟蟹肉忌廉可樂餅 $17
🌟金目鯛壽司 $17 新鮮好食👍🏻
🌟北海道產特大活帆立貝 $39
🌟巴斯克烤芝士蛋糕 $27

Waiting Time
105 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 特選大吞拿魚腩
  • 赤蝦
  • 極上鰻魚
  • 香蔥赤蝦
2022-01-27 267 views
今日去咗黃埔新天地食下午茶, 咁啱行過見到壽司郎,就禁飛。等咗大約20分鐘,我哋就可以入去叫嘢食啦。 我哋叫咗好多唔同嘅刺身壽司,都係碟碟$12/$17,仲要一疊有兩件壽司,真係去邊度搵啊!我哋叫咗三文魚、北寄貝、油甘魚、日本產帆立貝、特大海螺雙味、海松食貝、三文魚子軍艦海膽軍艦、芥末章魚軍艦、魷魚…..貝類: 不可不讚壽司郎嘅貝類,顏色非常鮮艷、肉質透明。入口的貝類非常爽口、新鮮甜味、滿載海水味,證明非常新鮮。軍艦壽司類: 外邊嘅紫菜唔會淋、非常之脆口。再配埋入面嘅非常新鮮的海膽/章魚,非常match。刺身類: 例如三文魚、吞拿魚腩都非常之新鮮。外觀晶瑩通透,入口爽口,亦非常有味! 我好鍾意壽司郎嘅抹茶粉,加水後釋出濃濃嘅茶香味。在配搭壽司, 一流! 但唯一缺點係無匙羹俾你搞混d 粉。 叫了32碟,最後埋單都係$36x抵到爛! 會再Encore!

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$180 (Tea)
  • 蔥花吞拿魚軍艦
  • 三文魚子軍艦
  • 特選大吞拿魚腩
2022-01-17 189 views
今日好肚餓冇食早餐‼️壽司郎嘅吞拿魚赤蝦 赤立貝 油甘魚 卡特拉娜 同軟雪糕都係must hv item!!期間限定試左蟹味茶碗蒸 蟹醬伴面 長腳蟹壽司 蟹可樂餅~~除咗蟹醬拌麵伏伏地之外其他都OK~~迴轉壽司入邊水平中等啦~細食嘅女仔人均$150左右^^
今日好肚餓冇食早餐‼️

期間限定試左蟹味茶碗蒸 蟹醬伴面 長腳蟹壽司 蟹可樂餅~~

除咗蟹醬拌麵伏伏地之外其他都OK~~

迴轉壽司入邊水平中等啦~

細食嘅女仔人均$150左右^^
2022-01-14
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
🤥慢慢等快快吃。名過於實連鎖壽司店🍣🍴壽司郎📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G10號舖日本人氣壽司郎自2019年進駐香港,分店開完一間又一間,但因為經常都大排長龍,而我又好怕排隊,一直都仲未有機會試。在政府宣布再次延長社交距離措施,無咩好玩的情況下,最適合的活動當然就是排壽司郎🤣🥴🥴 今日就專登去咗呢間OpenRice評分最高嘅壽司郎+最優秀九龍城開飯熱店,排一排,試一試😀😀 食評之前,俾個參考大家,今日我11am到店取票,大約130pm入座🤫🤫🔅醬漬智利海膽軍艦 第一次食智利海膽,無下次❗️完全冇海膽的鮮甜,仲少少腥🤢🔅 油甘魚壽司 🐟油份充足,好嫩滑👍🏻🔅蟹肉茶碗蒸 如果是被蟹肉🦀吸引而叫茶碗蒸的話,建議不要叫,因現實與圖片中滿滿的蟹肉非常有落差,而蟹肉也不鮮甜🥴🥴茶碗蒸配料算豐富,有熟帆立貝、蝦仔、冬菇及白果,都算滑,但冇乜蛋香,同埋好鹹好鹹🤢🔅日本產原隻帆立貝 🐚鮮甜肥美👍🏻🔅特選中吞拿魚腩🐟有魚香,但魚油脂略嫌不足😞🔅特選大吞拿魚腩 🐠油脂分布均勻,勝在無筋。但相比一般的大拖羅,油脂都是略嫌不足,稱不上是入口融化,也沒有一般大拖羅魚油脂的甘香🤨🤨🔅極上海膽海苔包 賣相已經扣咗
🤥慢慢等快快吃。名過於實連鎖壽司店🍣

🍴壽司
📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G10號舖

醬漬智利海膽軍艦

🔅醬漬智利海膽軍艦

第一次食智利海膽,無下次❗️
完全冇海膽的鮮甜,仲少少腥🤢

油甘魚壽司

🔅 油甘魚壽司 🐟

油份充足,好嫩滑👍🏻

蟹肉茶碗蒸

🔅蟹肉茶碗蒸

日本產原隻帆立貝壽司

🔅日本產原隻帆立貝 🐚
鮮甜肥美👍🏻

特選中吞拿魚腩壽司、特選大吞拿魚腩壽司

🔅特選中吞拿魚腩🐟
有魚香,但魚油脂略嫌不足😞

🔅特選大吞拿魚腩 🐠

極上海膽海苔包

🔅極上海膽海苔包

賣相已經扣咗分,偏水,完全冇顆粒感同光澤。食落有少少🤏腥,無鹹香味,亦無鮮甜味😫

餐單上冇註明產地,唔知係有幾”極上”呢❓🤔

赤蝦壽司

🔅赤蝦 🦐
好大隻,可惜蝦肉並不彈牙,亦不鮮甜👎🏻

特盛紅楚蟹海苔包

🔅特盛紅楚蟹海苔包 🦀

紅楚蟹果然特澎湃❗️蟹膏都勁有鹹鮮味🤤👍🏻
可惜,澎湃的紅楚蟹肉、與期望的新鮮蟹肉口感有太大反差,現實是完全無蟹肉味同鮮味,食落好似海苔夾住一堆無味的肉絲。。🤮

三文魚籽軍艦壽司

🔅三文魚籽軍艦
由於已好飽,只係試左三文魚籽,一個字,腥🤢

🍮🍮🍮 甜品 🍰🍰🍰

卡達拉娜

🔅卡達拉娜 (Catalana)

是日最愛❤️
口感是雪糕🍨、cheesecake🍰 及creme brûlée🍮
的混合版,好幼滑、又有好香嘅雲呢拿味。而Catalana上面的脆焦糖,也令味道同口感更有層次🤤

抹茶瑞士卷

🔅抹茶瑞士卷🍵

瑞士卷口感軟綿,抹茶忌廉帶點苦甘味,有茶香🍵
配生忌廉同吃令口感層次更加豐富👍🏻

🐷🐷整體評價:

出乎意料,壽司郎的甜品居然比壽司出色😵😵

壽司食材大多不夠新鮮,壽司飯粒也不夠飽滿,酸度略嫌不足。而最失望可說是吞拿魚腩同海膽,實在同外間對佢嘅極高的評價有著太大落差🥲🥲

食後感覺完全唔值得排咁耐隊,仲要限一個鐘還檯😵🤫
就連鎖店而言,元氣壽司整體的質素都比它好,而價格也不相上下,所以應該無下次了 (但會外賣甜品🤪🤪)‼️

同場加映,壽司郎口罩袋,好特別😅😅

2022-01-15
Waiting Time
150 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
油甘魚壽司
日本產原隻帆立貝壽司