2022-05-17 549 views
👉🏻赤貝二食 $62 新鮮爽口👉🏻小肌 $55/2件 不過不失👉🏻帆立貝 $48/2件 無雪味但未去到好鮮甜👉🏻左口魚 $45 燒完好香, 油分高嘅魚👉🏻鮨德海膽魚生丼$188 +48 轉日本海膽有好多款魚生, 好豐富🫶🏻包括海膽三文魚籽, 飛魚籽, 三文魚,粒魚,帆立貝,油甘魚,北寄貝,蟹柳,熟蝦同埋玉子最好食係海膽,因為非常鮮甜入口即溶🥹跟住就係熟蝦👍🏼好大隻好爽口好味!👉🏻免治雞肉棒$30 呢個好味!食落有啲似雞軟骨, 調味唔錯, 點蛋漿食🫶🏻 對佢其他熱食幾有興趣總括魚生新鮮, 水準不過不失, 可以一試 味道:7/10 服務:6/10 (個後生仔態度輕佻,同有禮貌嘅叔叔差好遠)環境:8/10 (門面裝修靚, 入面都坐得舒服 )性價比: 7.5/10
👉🏻赤貝二食 $62 新鮮爽口

👉🏻小肌 $55/2件 不過不失

👉🏻帆立貝 $48/2件 無雪味但未去到好鮮甜

👉🏻左口魚 $45 燒完好香, 油分高嘅魚

👉🏻鮨德海膽魚生丼$188 +48 轉日本海膽
有好多款魚生, 好豐富🫶🏻

👉🏻免治雞肉棒$30
呢個好味!食落有啲似雞軟骨, 調味唔錯, 點蛋漿食🫶🏻
對佢其他熱食幾有興趣

總括
魚生新鮮, 水準不過不失, 可以一試
味道:7/10
服務:6/10 (個後生仔態度輕佻,同有禮貌嘅叔叔差好遠)
環境:8/10 (門面裝修靚, 入面都坐得舒服 )
性價比: 7.5/10
2022-05-14 408 views
同事生日,放lunch去試下呢間日本餐廳,開係商場當中黎講環境相當之清幽,我地同行7位,職員亦相當有禮,菜式亦介紹得吸引,風趣幽默。同行7人都各自叫左一份午市定食套餐,餐跟茶碗蒸,沙律,昆布湯,午市定食套餐黎講,茶碗蒸相當之有質素,丼飯更非常足料。同行亦有人試左隻岩手蠔,夠大隻、鮮甜,$88一隻黎講都可以一試。總括嚟講,lunch既質素同體驗都幾好,會令我想試埋晚飯時間既食物質素,希望會再有驚喜。

2022-05-14
$100 (Lunch)
餐廳位於美孚曼坊內不起眼的一角*ˊᵕˋ)੭穿過🎋日系竹林🪴後會到達餐廳, 疫情嚴峻下雖然減少了外出用膳反而多左買外賣, #鮨德 連外賣便當也把食物擺放得井井有條, 用心對待每一份餐點♡︎----* 🍱魚子蔥吞拿魚腩茸飯$97⭐️8/10----* 🍣鮨德刺身壽司便當$105⭐️8/10----* 🍖燒雞扒定食$78⭐️6/10午市定食套餐均包括🥚茶碗蒸🥘味噌湯🥗沙律🍡甜點( •̀∀︎•́ )✧︎ 我食的是鮨德刺身壽司便當🍱刺身部分: 油甘魚好肥美♥︎三文魚同車海老新鮮甜美, 🍣壽司部分: 油甘魚, 吞拿魚腩茸&帶子, 三款同樣出色, 厚切魚生同份量感滿滿的粉嫩魚茸 一啖都食唔晒 ₍ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ₎ 另有印有鮨德二字的甜玉子及 蟹子蟹肉沙律伴飯團 🍙 餐點主食出色 😋唯配角如茶碗蒸 / 味噌湯 / 甜點 就普通發揮 ♡⃛︎🎏聽返朋友意見 生食比熟食優秀 (*´꒳`*)

----* 🍱魚子蔥吞拿魚腩茸飯$97⭐️8/10
----* 🍣鮨德刺身壽司便當$105⭐️8/10
----* 🍖燒雞扒定食$78⭐️6/10

🎏聽返朋友意見 生食比熟食優秀 (*´꒳`*)
鮨德地址: 美孚寶輪街1號曼克頓山商場(曼坊)1樓101A號舖電話: 36190644🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🇯🇵好抵食嘅日本菜🇯🇵呢間餐廳位於荔枝角與美孚之間嘅曼克頓山,由美孚站行過去大約8分鐘,上一層扶手電梯轉左行到最盡頭。門口望落好日式,私隱度都好高,入去餐廳入面要行一段小走廊,兩旁用石春裝飾,有啲似起日本住溫泉酒店時起酒店內行果啲路仔咁,明顯裝修上放咗小小心思。星期五夜晚唔太full, 大約8成入座率。不過都建議預約咗先,可以指定要sushi bar 或table🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣💫池魚壽司 ($55/2件)💫醋鯖魚壽司($55/2件)兩隻都有好鮮味,肉質有彈性爽甜,性價比好高!💫帆立貝壽司($48/2件)應該加珍寶兩隻字上去,好大件,爽口鮮甜。💫油甘魚腩壽司($48/2件)一定要嗌腩,好大件,$24一件真係好抵食。魚身肉質柔軟可口!💫鮮蔥吞拿魚腩蓉軍艦($58/2件)呢個價錢,呢個味道係正常。超大堆頭堆到高高滿一滿,魚腩蓉仲多過舊飯。💫火炙鰻魚壽司($38/2件)好肥美嘅鰻魚。有少少用火燒過嘅焦香味。💫煎鵝肝帶子卷($82/4件卷物)全晚最好味係呢個,鵝肝煎得好香
鮨德
地址: 美孚寶輪街1號曼克頓山商場(曼坊)1樓101A號舖
電話: 36190644

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🇯🇵好抵食嘅日本菜🇯🇵

🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣

💫池魚壽司 ($55/2件)
💫醋鯖魚壽司($55/2件)

兩隻都有好鮮味,肉質有彈性爽甜,性價比好高!

💫帆立貝壽司($48/2件)

應該加珍寶兩隻字上去,好大件,爽口鮮甜。

💫油甘魚腩壽司($48/2件)

💫鮮蔥吞拿魚腩蓉軍艦($58/2件)

💫火炙鰻魚壽司($38/2件)
好肥美嘅鰻魚。有少少用火燒過嘅焦香味。

💫煎鵝肝帶子卷($82/4件卷物)

全晚最好味係呢個,鵝肝煎得好香,好大件,我覺得食咗成個月嘅膽固醇Quota😜

💫炒野菜 ($48)

嗌佢擺明係想balance 番過度吸取嘅膽固醇啦😇

💫土佐豆腐($45)

炸得過咗龍,好多炸粉。我最尾拎走炸果塊皮,只食入面嘅豆腐,入面個豆腐好滑。

💫雞軟骨串($22)

太飽,搞到食之無味。sorry

💫鹽燒赤雞翼($58/2件)

呢個略嫌遜色咗少少,建議醃吓味。

服務都亦很好!又會俾多張櫈我地放嘢、又會到時到候幫我地添茶。

整體好食指數:🤤🤤🤤🤤🤤(5/ 5)

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
$300 (Dinner)
2021-12-06 397 views
喺openrice 見到,難得喺美孚呢個冇嘢好食嘅地方有一間OK嘅日本菜,叫咗泡菜豬肉鍋加烏冬底,湯底味道唔錯烏冬口感非常好,三文魚帶子鵝肝檔好好味,特別係啲壽司飯混咗一啲芝麻同菇粒,醋鯖魚壽司同柚子白身魚壽司都OK,但係最後一樣感覺俾人搵咗笨, $68嘅溫泉蛋天婦羅,係兩隻蛋開邊分為四件,之前問過waiter佢話有四隻蛋……原來只係得兩隻蛋開邊我覺得$68兩隻蛋非常唔值,味道亦都係不外如是,係成餐飯嘅唯一美中不足。
2021-11-16 545 views
早兩個星期經過,原來有中午定食,於是便來試一試😋😋今次叫咗三款定食,入座時已經見到沙律放在枱上,份量雖小,但味道不錯。1)壽司定食配牛肉細烏冬這個定食與附近嘅連鎖壽司店差不多。於是試一試比較下。上菜時真是意外驚喜,壽司有七件,不但款式及質素,也比連鎖店嘅高。烏冬份量適中,而且味道很好,值得推介👍🏽2)日替便當3段包括煮物、刺身及天婦羅。一次過食到三樣,最適合樣樣都想食少少嘅客人。刺身新鮮、天婦羅大大件、煮物嘅汁可以撈飯撈飯。不錯。3)滑蛋吉列豬扒飯定食這個套餐就比較失色。豬扒雖然厚切但比較韌。豬扒汁偏少味道唔夠突出。同上面嗰兩個定食比較,這款定食失色。整體來說,這個價錢有這樣的食物及質素,CP值高。下次可以再來。
早兩個星期經過,原來有中午定食,於是便來試一試😋😋

1)壽司定食配牛肉細烏冬

2)日替便當3段

3)滑蛋吉列豬扒飯定食

2021-11-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 壽司定食
2021-11-08 401 views
已經唔係第一次黎呢間餐廳認識咗師傅之後知道原來除咗餐牌上嘅嘢之外想食啲咩都可以同師傅溝通會有新鮮嘅飛機貨真係好想好想食白子同師傅講之後就有得食真係超級開心白子半生熟超香超滑仲有其他美味菜式~真係超級大満足
已經唔係第一次黎呢間餐廳
認識咗師傅之後知道原來除咗餐牌上嘅嘢之外
想食啲咩都可以同師傅溝通
會有新鮮嘅飛機貨
真係好想好想食白子
同師傅講之後就有得食真係超級開心
白子半生熟超香超滑
仲有其他美味菜式~
真係超級大満足
2021-10-11 422 views
一夠鐘就打電話去BOOK位今次多人去, 比左間房我地, 但相對地比較難叫侍應咁應該同同事都食過幾次 所以入到去都知大概有D咩叫黎食而平時食開既唔知咩三文魚飯賣曬於是就想試下佢既D熟食最後就揀左燒汁雞扒飯 純粹諗住應該正正常常無伏咁慣例就有沙律,茶豌蒸同麵豉湯做頭盤茶豌蒸係我至愛 通常我都會食埋同事個份XDD食完之後, 等左陣個雞扒飯就黎左佢個皮燒到好脆! 但肉就好JUICY!!!一D都唔老比我想像中好味好多!nice!汁都唔係食咸, 都唔係就咁既鰻魚汁(出面好多都係)下次冇魚生飯我可以多個選擇!
一夠鐘就打電話去BOOK位
今次多人去, 比左間房我地, 但相對地比較難叫侍應
咁應該同同事都食過幾次 所以入到去都知大概有D咩叫黎食
而平時食開既唔知咩三文魚飯賣曬
於是就想試下佢既D熟食
最後就揀左燒汁雞扒飯 純粹諗住應該正正常常無伏
咁慣例就有沙律,茶豌蒸同麵豉湯做頭盤
茶豌蒸係我至愛 通常我都會食埋同事個份XDD
食完之後, 等左陣個雞扒飯就黎左
佢個皮燒到好脆! 但肉就好JUICY!!!一D都唔老
比我想像中好味好多!nice!
汁都唔係食咸, 都唔係就咁既鰻魚汁(出面好多都係)
下次冇魚生飯我可以多個選擇!
2021-10-07
  • 燒汁雞扒飯
2021-09-26 1617 views
這間日本餐廳,地點有點偏僻,在荔枝角及美孚中間的曼克頓山下的商場。到了商場,又在一樓的一角。到了這角,又要經過彎曲的窄走廊,才到達餐廳的接待處。餐廳是小店,大堂座位不多,有bar枱位,也有房間。腐皮壽司 ($28)及三文魚壽司 ($38),壽司飯量足夠,三文魚是厚切,一分錢一分貨。蟹棒卷 ($22)和青瓜卷 ($22),一碟6件,飯是軟軟的,好。牛油果軟殼蟹卷 ($78),幾大份,近乎一位女士一餐的份量,每件都很大,不知從那裏放入口。什錦天婦羅 ($88),即叫即炸,炸漿不厚。蝦很大隻,有3隻;南瓜、薯仔、冬菇天婦羅各一。天婦羅好吃,所以追加了一客日本南瓜天婦羅 ($48),有6塊,這個價錢物超所值。我們一口叫了餐廳裡全部四款的烏冬麵:稻庭烏冬 ($68)、牛肉烏冬 ($68)、鍋燒烏冬 ($75)、及蕎麥冷麵 ($58)。牛肉烏冬和鍋燒烏冬是粗烏冬,稻庭烏冬是齋烏冬,幼烏冬。兩種都好吃。牛肉烏冬有點油,鍋燒烏冬材料足夠。總評味道:一分錢,一分貨;環境:店外環境一般,店內環境可以;服務:上菜速度算快;衛生:OK。

餐廳是小店,大堂座位不多,有bar枱位,也有房間。

總評
味道:一分錢,一分貨;
環境:店外環境一般,店內環境可以;
服務:上菜速度算快;
衛生:OK。
$120 (Dinner)
  • 什錦天婦羅
  • 日本南瓜天婦羅
2021-09-14 537 views
今日晏晝同同事黎到呢間睇落好有格調既鮨德🍣我嗌左個日替定食😛其中一格入面有鯛魚壽司,吞拿魚蓉壽司同帆立貝壽司🍣個吞拿魚蓉非常大舊,好似就黎同壽司飯一樣咁大,魚料亦都幾新鮮😛唔錯👍🏼第二格係三文魚,甜蝦同鯛魚刺身🐟三文魚切得非常之厚,我諗佢地真係諗住俾你食到夠先切到咁厚,都係新鮮的😋第三格係洋蔥三文魚沙律壽司同兩舊有“鮨德”兩個字既玉子🥚洋蔥三文魚沙律壽司超級有驚喜!洋蔥帶甜又有少少辛辣味非常惹味,增添左啲爽脆既口感,同三文魚撈埋一齊係絕配🥰仲有加沙律醬令個口感油潤啲,唔會食食下覺得好乾😍呢個炸牛肉餅又係一絕🧆係牛絞肉撈埋啲洋蔥碎一齊去炸,洋蔥幫牛肉加左幾分甜味,牛肉唔會話pack到好實先炸,咬落係舒服鬆脆的😋仲要係即叫即炸的,外脆內軟,非常好食!但可惜係食第二件會有啲漏😮講真呢個價佢俾到呢個質素既野食我,已經係中上水準🤩一定有下次啊🥰
今日晏晝同同事黎到呢間睇落好有格調既鮨德🍣

2021-08-22 733 views
午餐時食淨半個石頭鍋牛肉飯, 同佢講攞走, 佢將石頭鍋牛肉飯收咗去掉, 我即時同佢講話係攞走嘅, 佢就話整番一個新嘅畀我, 等咗三、四個字就畀返兜飯我, 夜晚食嘅時候打開蓋發覺唔似係一個新整嘅牛肉飯, 似係將我之前食淨收咗嗰個飯, 重新擺番落個碗裏面, 因為嗰個飯本身係撈咗蛋汁, 新嗰個飯就呈現出呢樣嘢, 如果新整嘅飯係冇可能有撈勻嘅蛋汁, 我覺得咁樣係欺騙。
2021-08-22
2021-07-21 932 views
係美孚有間幾唔錯既日本餐廳,價錢合理,食物都唔差!我多數會去食佢地既午餐,好抵食,份量亦夠🍱今日我地叫左個日替定食同埋魚子蔥吞拿魚腩丼~🍱日替定食日替定食有壽司、刺身,仲有個炸天婦羅三文魚小食特別推薦天婦羅小食,用紫菜包住三文魚,外面脆,裡面鮮味多汁~🍚魚子蔥吞拿魚腩丼呢個飯有山咁高既蔥吞拿魚腩,上面再鋪左三文魚子,再加隻鵪鶉蛋;鵪鶉蛋撈埋蔥吞拿魚腩,加埋脆口三文灸子,好好食~有時坐bar枱可以見到佢個缸蟹仔係度郁下郁下,好得意~
係美孚有間幾唔錯既日本餐廳,價錢合理,食物都唔差!

我多數會去食佢地既午餐,好抵食,份量亦夠

🍱今日我地叫左個日替定食同埋魚子蔥吞拿魚腩丼~

🍱日替定食
日替定食有壽司刺身,仲有個炸天婦羅三文魚小食
🍚魚子蔥吞拿魚腩丼
有時坐bar枱可以見到佢個缸蟹仔係度郁下郁下,好得意~
平日中午很多時都人山人海,今天一個人,坐吧枱不用等。點了一個午市套餐,有前菜沙律、魚生、壽司、蒸蛋、麵豉湯,今天的特選小食是3 件炸餃子。沙律新鮮,配上醒胃醬汁。蒸蛋非常清甜嫩滑,入面還有一件雞肉。先來三件炸餃子,炸得剛剛好,外脆內軟,裡面還可保持肉汁鮮嫩,配上餃子汁,三件很快吃清光。三文魚刺身,很大件很厚而且有咬口,和甜蝦一樣都十分新鮮。帶子和吞拿魚壽司,飯與魚生的比例恰到好處,而且壽司不會一夾便散。$96 午餐不用加一,其實CP值真的很高。可惜這裏人手不夠,侍應服務態度真的麻麻。最後還送上小甜品。
平日中午很多時都人山人海,今天一個人,坐吧枱不用等。

沙律新鮮,配上醒胃醬汁。
蒸蛋非常清甜嫩滑,入面還有一件雞肉。

三文魚刺身,很大件很厚而且有咬口,和甜蝦一樣都十分新鮮。

最後還送上小甜品
2021-07-07
2021-07-04 462 views
元氣嘅級數,千兩嘅價錢。一定唔會再嚟食,不推薦!壽司啲飯好似平時屋企啲白飯,完全冇醋味,散收收,夾起就跌晒。連保守d諗住加個雞泡魚乾都可以係食過最難食嘅,太令人失望。
2021-06-29 629 views
一日兩個人去完荔枝角公園,兩點幾見曼克頓山商場呢間門面幾好,於是入去食lunch,入面得兩枱客4個人,於是坐於有人嘅枱隔一張,男店員叫我哋坐去有人嘅枱隔離,迫埋一齊,話嗰張枱有人訂咗,其實有大量空枱,直到我哋走都冇人嚟坐,所以唔會有下次,我哋叫嘅係午市定食,約90蚊位,食物一般。