2022-01-10 54 views
一杯好豐富嘅甜品,頂層有honeycomb 、cream cheese 同埋海鹽焦糖味爆谷,下面就係份雪冰同埋海鹽焦糖醬,而最底層就係牛乳布甸,所以喺味道上面有好多層次。粉雪冰本身唔係無乜味道,就係靠其他食材嘅味道。粉雪本身個意思就係鬆軟嘅細雪,唔似一般冰咁好多水份,呢間甜品店嘅粉雪事實上係做到呢個效果。粉雪冰每搭一種食材去食嘅時候都會做出不同嘅效果,我覺得呢一款甜品可以用高潮疊起去形容,當粉雪冰配埋海鹽焦糖味爆谷一齊食嘅時候,會食到濃濃嘅海鹽焦糖味,口感上就會有爆谷嘅脆;當搭配cream cheese 一齊食嘅時候,就會有種軟綿綿質地,濃烈嘅芝士味,鹹鹹地;當搭配 honeycomb 嘅時候,蜂蜜嘅香甜;當你食到底部嘅時候,牛乳布甸嘅奶味濃。我覺得佢最厲害嘅地方係咁多仲食材都冇比對方遮蓋,而你食每一種食材都好清楚食到嗰種食材嘅味道。
2021-12-27 87 views
住紅磡個邊,不嬲都鍾意過黃埔個頭搵嘢食,今日我就同老公搵久仰大名據聞好正嘅甜品店,睇吓係咪真係咁好味先!店舖感覺好日系,裝修簡潔舒適,坐位不太多,最好選擇人不太多的時段來光顧,否則等位坐都有排等,又或者買完企門口食!胡麻軟雪糕 - 勁香濃,又軟滑,食到雪糕底層仲有類似米通的脆粒粒,雙重口感 + 雙重味道,都幾特別,完全沒有奇怪感,十分match !焦糖海鹽粉雪冰 - 冰嘅質感入口軟綿,好正!面頭有幾粒爆谷 、焦糖脆粒、芝士cream + 海鹽,真係好豐富!食到中下位置,仲有埋布甸㖭,一杯甜品令人味蕾經歷多層次的味道,好令人回味。Menu仲有幾款口味嘅甜品,下次都要過嚟再幫襯先得。紅磡黃埔天地百寶坊第三期地下G33號

Menu仲有幾款口味嘅甜品,下次都要過嚟再幫襯先得。

紅磡黃埔天地百寶坊第三期地下G33號
2021-12-27 53 views
🐽焦糖海鹽$50一望落去見到好飽滿 到足料嘅 😲首先食咗啲爆谷先啦 就係普通嘅焦糖味爆谷 🍿然後就係海鹽cream cheese 都幾好味嘅 🧈隔離仲有啲焦糖脆脆 比較偏甜啲 不過口感唔錯 👍🏻然後就介紹吓中層嘅粉雪冰 食落去都軟綿綿 但係冰本身就冇乜味 要混埋啲cream cheese同焦糖醬就好啲 🙈齋食嘅話就有少少扣分 食到最底層仲有布甸添!口感同味道都唔錯🍨🐽果蜜白桃$52個人覺得呢個賣相仲靚 好少女 👧🏻🤤食落去頂層有啲桃 幾甜唔錯 🍑隔離仲有啲桃乾 都好味嘅 ☁️不過中間嘅cream 就唔係特別好 怪怪地 中層都係會有啲粉雪冰 今次呢個冰食落去就有桃味 唔同上面嗰個冇乜味 個人鍾意呢個多啲 ✨食到底都有啲布甸 口感味道都OK🔥
🐽焦糖海鹽$50

🐽果蜜白桃$52
2021-11-05 294 views
焦糖海鹽粉雪冰🍨~~~~~~~~~~~~~~啲牛奶粉雪冰好綿密,但味道偏淡,冇乜牛奶味,爆谷亦唔夠脆。不過頂層嘅海鹽cream cheese就幾好食🤍另外,因為有焦糖醬同焦糖脆脆,所以都真係幾甜,唔鍾意甜嘅朋友可能就要試其他味道啦😂-焦糖海鹽粉雪冰($50)
焦糖海鹽粉雪冰🍨
~~~~~~~~~~~~~~

焦糖海鹽粉雪冰($50)
2021-11-03 320 views
成日見到有人食呢間紅磡雪糕冰店都勁吸引好想試下呢日見冇乜人又唔洗等就走咗去試店舖裝修以白色牆木系為主好有日式簡約感覺當然係以日式甜品為主除咗特色雪花冰之外🍧仲有雪糕同飲品🍨都係自助式 先買飛再入座焦糖海鹽粉雪冰見到係推介no 1 就試下佢都算幾大杯 賣相好igable面頭唧咗焦糖海鹽忌廉鹹鹹甜甜 好有焦糖香有啲似舊式奶油蛋糕嘅味道質感滑身加咗焦糖脆脆同爆谷脆脆地唔會太甜增加口感中間嘅雪花冰質感好棉好似雪花咁入口即化唔會食到碎冰但真係冇乜味道 唔甜只係淋咗好少焦糖同牛奶醬要夾埋忌廉同脆脆一齊食先好啲最底層係雞蛋布丁質感算幾綿滑但蛋香唔重感覺有啲格格不入😐-味道唔錯但唔算太特別唔會令我有特登再嚟食嘅衝動或者經過又想食甜品可以試下
成日見到有人食呢間紅磡雪糕冰店

味道唔錯但唔算太特別
唔會令我有特登再嚟食嘅衝動
或者經過又想食甜品可以試下
焦糖海鹽粉雪冰
📍Sweet Craft @ 黃埔ღ 焦糖海鹽 $50咁出名嘅雪冰又係呢排先第一次食😂果然無介紹錯🥰🥰啲冰好幼滑 啖啖牛奶味~焦糖海鹽配搭好夾 仲有啲焦糖脆餅同埋爆谷!痴痴地牙但又好想繼續食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)唯一希望就係佢可以出多啲新味特別係茶味😍回頭指數😼4/5(快啲開多啲分店喇(´∀`*)
📍Sweet Craft @ 黃埔

ღ 焦糖海鹽 $50

咁出名嘅雪冰又係呢排先第一次食😂
果然無介紹錯🥰🥰啲冰好幼滑 啖啖牛奶味~
焦糖海鹽配搭好夾 仲有啲焦糖脆餅同埋爆谷!
痴痴地牙但又好想繼續食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
唯一希望就係佢可以出多啲新味特別係茶味😍

回頭指數😼4/5(快啲開多啲分店喇(´∀`*)
焦糖海鹽
焦糖海鹽
📍三訪黃埔高質甜品小店‼️• 試下新嘢先😙 -- Sweet Craft🍦🤤•===========================已經第三次嚟sweet craft啦😙前排見佢哋出咗期間限定嘅豆乳味雪糕,小編就bookmark咗要去trytry!🤩------------------------------⭐️豆乳味軟雪糕 $34 (7.7/10)賣相好療癒,忍唔住係咁幫佢影相🤣食落豆乳味都幾濃郁,口感軟滑~甜度亦唔高👍👍杯底仲有大量嘅脆米通,令口感更為豐富!整體嚟講味道唔錯,又夠大杯,中意豆乳嘅朋友仔可以一試🤤不過小編都係私心黑芝麻雪糕同埋焦糖雪花冰多啲hehe🤪🤩------------------------------賣相:7.8/10味道:7.7/10性價比:7/10回頭道:7/10------------------------------店舖資料名稱:Sweet Craft地址:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖店舖資料:黃埔站B出口

===========================
⭐️豆乳味軟雪糕 $34 (7.7/10)

賣相:7.8/10
地址:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖
店舖資料:黃埔站B出口
  • 豆乳軟雪糕
2021-10-12 217 views
-Sweet Craft呢日同朋友係紅磡食完飯之後見到隔離有間裝修幾令 好minimal 風既雪糕店雪糕賣相幾令 又冇乜人食 就入去試下Aomori Apple Soda 青森蘋果梳打 ($28)呢杯完全唔知自己飲緊乜 冇蘋果味 冇甜味 只有梳打味 唔明點解係推介Rum Raisin Soft Serve with Junoheart Cherry from Almori 冧酒提子軟雪糕 ($38)呢個真係食到我同朋友係懷疑人生成個雪糕都係好似紅色藥水味 同埋會死甜底下會有啲炸米通 都好唔夾 整體黎講 未試過咁難食既雪糕飲品 仲要等左20分鐘左右 唔會有下次既甜品
Sweet Craft

整體黎講 未試過咁難食既雪糕飲品
仲要等左20分鐘左右 唔會有下次既甜品
2021-09-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2021-10-11 180 views
#灰到黃埔 #灰到食甜品之前去左一趟黃埔,咁啱經過呢間幾出名嘅甜品舖,同朋友食完lunch之後就嚟試試~-🔻焦糖海鹽粉雪冰 $50呢款應該係店內嘅signature,但同行友人同我都覺得一般🤔粉雪冰味道好似細個食嘅牛奶片,我自己就麻麻地😳最底嘅雞蛋布丁個冰都唔係好夾,而且唔係有蛋香味而係生雞蛋味(?)🤔我覺得係呢兩隻味係有唔同😂其他配料(爆谷,焦糖脆脆)係最好食😂後者脆得嚟又唔會好痴牙😚-👅食後感:呢款就唔太啱我口味🤧如果下次再去附近嘅話會想試埋芝麻雪糕🤔-👀個人喜愛度:6/10-🚩Sweet Craft紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖-#美食 #香港美食 #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #甜品 #디저트 #dessert #caramel #焦糖 #카라멜#shavedice #빙수
#灰到黃埔 #灰到食甜品
🔻焦糖海鹽粉雪冰 $50
👀個人喜愛度:6/10
🚩Sweet Craft
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖

(o´罒`o)Sweet Craft•呢間sweet craft就係hall對面,小妹成日經過,今次終於的起心肝試吓佢(๑•̀∀- )و~•🍦《豆乳軟雪糕》($34) 8.5/10就咁睇個樣好似好普通,但小妹覺得仲出色過隔離杯香蕉可可!佢食落好重豆乳牛奶味,重點係唔會太甜,唔會覺得好膩(๑•̀∀- )و雪糕質感好滑好厚重,加埋杯底啲鹹脆米一齊食,唔好睇佢細細杯,食完已經好飽⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾!•🍫《香蕉可可》($48) 6/10同上面嗰杯相反,呢杯野睇落好豐富,但就唔係特別巧食(˚ ˃̣̣̥ω˂̣̣̥ )最頂有cream、可可粉、香蕉塊同焦糖醬,焦糖醬鹹鹹地同杯甜品好唔夾,而且醬太多覆蓋咗香蕉味˚‧º·(˚ ˃̣̣̥⌓˂̣̣̥ )‧º·˚上面嗰層都係食緊cream同蕉only,沒什麼特別( ¯ ¨̯ ¯̥̥ )中間嗰層有啲雪冰同朱古力醬,大部分都係好大舊嘅冰(✘д✘๑;) ³₃食到最後杯野溝到浠晒(இɷஇ )最底有啲粟米片,同啲朱古力水一齊食就唔巧食了。°(°`ω´ °)°。•大家有冇試過sweet craft其他甜品推介吓俾小妹( ¯ ¨̯ ¯̥̥ )?•٩(ˊᗜˋ*)و✧*。📍Sweet Craft (紅磡)紅
(o´罒`o)
Sweet Craft

🍦《豆乳軟雪糕》($34)
8.5/10

🍫《香蕉可可》($48)
6/10

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍
Sweet Craft (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖

💰人均消費:>$50

#foodie小妹_紅磡 #紅磡 #甜品 #hkfoodie #sweetcraft
2021-10-05 153 views
人氣甜品店Sweet Craft 相信晤洗多介紹,而家好多人都去朝聖過嚟,去到大約2:30,等左10分鐘就有位,比左錢後大約都要等10分鐘,我地點既粉雪冰係逐杯整既,應該係冰機得一部,見住店員一邊加牛奶落冰機,我心諗都幾足料,旁邊另一個店員就等冰出爐加上不同既食材,一邊睇住整一邊等食,好治愈💛💛▪️焦糖海鹽粉雪冰 $50賣相已經贏咗一半,我係焦糖控,見到真係好開心,每層都有驚喜,頂層鋪咗焦糖脆粒,焦糖炮谷同埋芝士Cream (一D都唔漏),中層就係牛奶粉雪冰加焦糖醬,最底層係布甸,牛奶粉雪冰係冇味既,所以加埋其他材料一齊食甜度就啱啱好,超級好味💛💛💛▪️椰糖鳳梨粉雪冰 $52呢個味道就完全唔同,食落好清新,超香菠蘿味,頂層有菠蘿,椰糖脆粒,芝士Cream ,中層就一樣係牛奶粉雪冰加咗菠蘿醬,最底層都係布甸,如果唔鍾意食太甜嘅話可以試吓呢個,一樣咁好食💛💛💛

▪️焦糖海鹽粉雪冰 $50

▪️椰糖鳳梨粉雪冰 $52
  • 焦糖海鹽粉雪冰
2021-10-04 75 views
夏天行到熱最適合去食杯冰😋黃埔呢間雪花冰店行日系簡約風,舖頭唔算大,排隊買飛後可能要等一陣先有位😌【Peach Nectar Ice Flake 果蜜白桃粉雪冰】$52上層有桃肉,桃乾,同白桃cream cheese,中間有牛奶冰同桃醬,最底仲有桃味嘅布丁,層次好豐富,食完超級滿足,好好味🤤《𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 ℂ𝕣𝕒𝕗𝕥》📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖@sweetcrafthkg

《𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 ℂ𝕣𝕒𝕗𝕥》
📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖
@sweetcrafthkg
2021-09-30 79 views
第2次黎食,同上次一樣都叫左白桃味刨冰。果蜜白桃 $52胡麻雪花 $32 好重芝麻味,不過好快溶,要食快啲先得。食到底有啲脆米,但係因為太底,所以臨尾都唔係太多雪糕可以撈埋一齊食。黃埔卡有9折,如果有黃埔卡記住show比店員睇。食完杯芝麻雪糕之後肚痾左3次🤢短期內唔敢再食⋯
第2次黎食,同上次一樣都叫左白桃味刨冰。

果蜜白桃 $52

胡麻雪花 $32

黃埔卡有9折,如果有黃埔卡記住show比店員睇。

食完杯芝麻雪糕之後肚痾左3次🤢短期內唔敢再食⋯
今次試了招牌口味的焦糖海鹽粉雪冰($50)!賣相一流🤩 最上層有焦糖脆脆,焦糖爆谷,同球狀的海鹽芝士忌廉~中層是紐西蘭牛奶製成的粉雪冰,再淋上焦糖醬,粉雪冰入口好綿密,而且好重牛奶味!最底一層是法式燉蛋,超滑溜充滿蛋香,有驚喜!!!所有材料都非常夾,三層夾埋有不同的口感,而且甜度適中,推介💛👍🏻另外朋友點的豆乳雪糕($32)也非常好味!雪糕好滑,甜度剛好,配上黃豆香味跟微鹹的脆脆~正🍦

最底一層是法式燉蛋,超滑溜充滿蛋香,有驚喜!!!

2021-09-24 70 views
叫左綠茶及芝麻味職員都好主動介紹不同味道好好彩我入去時未full可以唔使食得太急啲toppings配搭不錯雖然我係綠茶fans,但個人更喜歡芝麻果杯好有驚喜!地方寬敞幾relaxing!
叫左綠茶及芝麻味
職員都好主動介紹不同味道
好好彩我入去時未full
可以唔使食得太急
啲toppings配搭不錯
雖然我係綠茶fans,
但個人更喜歡芝麻果杯
好有驚喜!
地方寬敞
幾relaxing!