2024-08-18 66 views
Sweet Craft @sweetcrafthkg 📍:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖🚗:黃埔地鐵B出口 步行5分鐘📞:+852 3543-1101💲:~HKD50-60/head for dessertFood quality✔️:焦糖海鹽、果蜜白桃👌🏼:濃厚豆乳總結:😋一間打卡好食兩相宜嘅甜品🍮店 主要賣招牌粉雪冰同雪糕 佢嘅粉雪冰其實係刨冰🍧刨到好薄 美曰其名稱為粉雪 😋一拎上手唔食都要瘋狂拎嚟打卡 請原諒我呢個港女😋試咗招牌焦糖海鹽 好少女心嘅一款甜品 超幼身所以啲冰食完好似冇食咁 令到口腔得陣焦糖海鹽味 但又唔會太甜 同埋嗰口感帶畀我年輕青春嘅感覺 令我回味我逝去嘅青春期✋🏻😋果蜜白桃就冇焦糖海鹽咁正 冇咁出眾 但都幾好食🤔濃厚豆乳軟雪糕🍦嗰口感好柔順 食落唔似一般雪糕 豆乳味都濃 但下面舖嘅米餅粒超難食 唔加好過加 勁扣分🤔坐得有啲逼 而且都唔好坐 但好係好呢間冇低消 所以都唔錯🫡
Sweet Craft @sweetcrafthkg
📍:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖
🚗:黃埔地鐵B出口 步行5分鐘
📞:+852 3543-1101
💲:~HKD50-60/head for dessert

Food quality
✔️:焦糖海鹽、果蜜白桃
👌🏼:濃厚豆乳

總結:

😋一拎上手唔食都要瘋狂拎嚟打卡 請原諒我呢個港女

😋果蜜白桃就冇焦糖海鹽咁正 冇咁出眾 但都幾好食

• 果蜜白桃粉雪冰
  • 焦糖海鹽粉雪冰
熱辣辣食冰就最岩🧊座位都幾闊落 收工時段去 唔係太多人杯杯都好靚😍少女心大爆發💓選擇困難症多人一齊依既好處就係可以試到幾隻味🫶🏻🫶🏻🫶🏻粉雪冰🍨🫶🏻🫶🏻🫶🏻焦糖海鹽🍯🌊(No 1 Seller👍🏻) $54見到個焦糖脆脆 勁想食上面係咸咸地的奶蓋 好幼滑下面係牛奶雪花冰中間有燉蛋 焦糖醬Mix埋一齊食都唔會好甜果蜜白桃🍑 $54呢個有新鮮桃肉亦有桃肉乾 幾特別上面都係奶蓋cream下面有桃汁冰好fresh💦個奶蓋吱得好靚😻🫶🏻🫶🏻🫶🏻軟雪糕🍦🫶🏻🫶🏻🫶🏻濃厚豆乳 $34豆乳味真係好濃郁上面有黃豆粉質感超幼滑我覺得3款都好食 賣相打卡掂💖食落都真係好味不過個冰好快溶 要影相就唔好影咁耐😅
熱辣辣食冰就最岩🧊

質感超幼滑

我覺得3款都好食 賣相打卡掂💖食落都真係好味
不過個冰好快溶 要影相就唔好影咁耐😅
2024-08-08 83 views
我自己不嬲唔係好鍾意食甜品,都唔鍾意食冰,今次都係陪朋友嚟食,點知意外地好好味。舖頭唔大,側邊幾張枱仔可以坐低食,本身諗住買走一路行一路食,但最後有位就決定坐下坐低食。得一個店員,落單又係佢,整野食又係佢,所以要等一等,就算冇人排隊,都要等佢整完先可以過嚟落單。我哋叫咗個果蜜白桃粉雪冰 $54等咗十分鐘左右,因為我哋前面仲有幾杯未整,都好彩店員唔係整好晒先嚟同我哋收錢落單,如果唔係真係有排企係度等。上面個奶蓋好滑,少少咸,唔甜,平時好少食奶蓋嘅我都覺得好食。下面有桃汁、冰、桃肉,唔會太甜,有桃嘅清甜,好清香。

我哋叫咗個
果蜜白桃粉雪冰 $54

果蜜白桃粉雪冰

下面有桃汁、冰、桃肉,唔會太甜,有桃嘅清甜,好清香。
2024-07-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
果蜜白桃粉雪冰
2024-07-08 158 views
-呢排日日都咁熱☀️🥵 梗係想食吓啲凍野啦😍 🍧 焦糖海鹽粉雪冰 ($54) 呢杯冰幾cute幾打卡able 📸🫶🏻 雖然細細杯咁但食落幾有層次,面頭有鹹鹹地嘅奶蓋同焦糖脆脆;中間係好綿密嘅牛奶雪花冰❄️;仲有焦糖醬同焦糖燉蛋😋🤩 食完透心涼又唔會好甜😙 不過呢個價錢大杯啲會再開心啲😉除咗最signature 嘅焦糖海鹽味,仲有tiramisu、提子乳酪🍇、白桃🍑同朱古力🍫味,去開附近可以試吓😛🍨 濃厚豆乳雪糕 ($34)豆乳雪糕好香濃,質地係偏實啲嘅,感覺好rich 😚📍Sweet Craft 紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖🍽️ 7.7/10

呢排日日都咁熱☀️🥵 梗係想食吓啲凍野啦😍

🍧 焦糖海鹽粉雪冰 ($54)

🍨 濃厚豆乳雪糕 ($34)
豆乳雪糕好香濃,質地係偏實啲嘅,感覺好rich 😚

📍Sweet Craft
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖
🍽️ 7.7/10
2024-05-21 300 views
一入到呢間餐廳,感覺非常寬敞,用餐區放咗一張張小圓桌,裝修雅致簡潔,係冇咩壓迫感! ❤️ 感覺無野做可以喺呢度chill一個下晝 ! 🍧 (不過可能會阻住人地做生意😝) 所以我都係外賣走~ 🥳佢呢度出名嘅係食刨冰,但係又怕食刨冰太涼會凍親個胃😂 (有時做女人都真係幾麻煩) ,所以我叫了一杯凍既焙茶鮮奶 $48;我都猶豫咗好耐,究竟要唔要叫呢一杯嘢 🥹因為佢價錢一啲都唔平。普通一杯抹茶鮮奶,凍嘅只需$42左右;焙茶鮮奶竟然貴過抹茶鮮奶! 飲過之後,果然佢嘅茶底好濃,唔苦澀,鮮奶唔會太甜,冰量剛剛好。 最後拎返公司慢慢飲,成杯都飲晒! 因為佢好貴!所以要飲晒 😂😂🤣🤣🤣
一入到呢間餐廳,感覺非常寬敞,
用餐區放咗一張張小圓桌,
裝修雅致簡潔,係冇咩壓迫感! ❤️

所以我叫了一杯凍既焙茶鮮奶 $48;
我都猶豫咗好耐,究竟要唔要叫呢一杯嘢 🥹
因為佢價錢一啲都唔平。
普通一杯抹茶鮮奶,凍嘅只需$42左右;
焙茶鮮奶竟然貴過抹茶鮮奶!

飲過之後,果然佢嘅茶底好濃,唔苦澀,
鮮奶唔會太甜,冰量剛剛好。
最後拎返公司慢慢飲,成杯都飲晒!
因為佢好貴!所以要飲晒 😂😂🤣🤣🤣
2024-05-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$48 (Other)
2024-04-24 264 views
❄️焦糖海鹽 SEA SALT CARAMEL $54牛奶雪花冰軟綿綿,帶淡淡的奶香。冰上放了美味的焦糖脆脆和類似芝士奶蓋的cream,cream味道濃厚,是帶咸味的芝士奶蓋味。焦糖脆脆是天使蛋糕上面的那種脆脆,有三大件和一小件。雪花冰淋上了海鹽焦糖醬。海鹽焦糖醬微咸的味道讓整個甜品更加平衡,不會感覺太膩。吃到最後發現底部藏著濃郁的雞蛋布丁🍮有驚喜。布丁質感滑順,很好吃。是一個人吃一整個都沒有問題的甜品。
❄️焦糖海鹽 SEA SALT CARAMEL $54

焦糖脆脆是天使蛋糕上面的那種脆脆,有三大件和一小件。

2024-04-22 227 views
預約咗附近一間餐廳,但時間未到,加上天氣有啲熱,就入黎叫個甜品同叫杯嘢飲,嘆住等~.*焦糖海鹽粉雪冰面層有焦糖奶蓋、爆谷同焦糖脆脆,中間係牛奶冰,底層仲有焦糖布丁。要讚個奶蓋好好食,淡淡焦糖味加埋牛奶冰好好食!焦糖脆脆唔焦係硬不甩個隻,一咬就咬開,非常鬆脆又唔會好痴牙,正!好怕食焦糖味嘅甜品會好死甜,但呢個一啲都唔會!整體唔會好甜,口感層次又多!大推!!.另外叫咗杯青森蘋果氣泡飲入面有薄荷,令杯飲品更fresh,飲落都OK,但都係推薦大家嚟到食佢嗰粉雪冰啦!
*焦糖海鹽粉雪冰
另外叫咗杯青森蘋果氣泡飲
焦糖海鹽粉雪冰
焦糖海鹽粉雪冰
2024-04-21 181 views
天氣炎熱, 閒逛累了, 想找間吃冰的店消暑休息一下, 搜尋之下, 尋得這間小店, 便來一試。小店環境舒適, 播放著音樂, 感覺輕鬆。果蜜白桃 $54果蜜白桃以布甸作底, 中間佈滿雪粉冰, 面層有一粒粒狀如水滴的忌廉芝士, 旁邊放有蜜桃和桃乾作點綴, 整杯以粉紅色作調, 滲透出少女心。桃乾外脆但入口漸漸被溶化, 鹹鹹的味道配上甜甜的蜜桃果肉, 又鹹又甜, 感覺特別。忌廉芝士奶香滿滿, 貫徹鹹甜味道, 感覺輕爽。雪粉冰質感幼細綿密, 入口即溶, 質感柔順, 不會有凍到震的感覺。杯底的布丁有張口的膠感, 質感有點格格不入, 是唯一不喜之處。

小店環境舒適, 播放著音樂, 感覺輕鬆。

果蜜白桃 $54

2024-04-16
果蜜白桃
呢間甜品真係打卡必備 睇左咁多人介紹 自己終於黎食!鋪面好整潔美觀~行日式裝修 可以自己拿紙巾🧻同餐具🍴【焦糖海鹽 Sea Salt Caramel】 $54一攞到手第一反應係好靚好精緻🤣要讚既係落既料頗多!有爆谷🍿Cream 奶蓋 一塊塊既焦糖脆脆同牛奶冰 冰口感幼滑 但未至於入口即溶 似糖水鋪既雪花冰❄️加左焦糖醬同煉奶🙈但係冇想像中咁甜!最底層係焦糖布丁🍮有多重層次感😙作為焦糖甜品~唔會話太甜!不過一個人食到後尾都會覺得太甜太膩 建議兩個人share 性價比💯!🌟可能因為期待值太高 所以冇想像中既驚豔🙈就係正常的甜品質素🍧但攞黎打卡真係一流!😋:7/10性價比:7/10回頭指數:7/10📍SWEET CRAFT紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖#甜品 #甜品控 #焦糖控 #刨冰 #冰沙 #雪花冰 #奶蓋 #焦糖脆脆 #約會餐廳 #chillvibes #黃埔餐廳 #紅磡餐廳 #好味 #香港美食 #香港必食 #遊客推薦 #香港打卡 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港十八區 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #
呢間甜品真係打卡必備 睇左咁多人介紹 自己終於黎食!鋪面好
整潔美觀~行日式裝修 可以自己拿紙巾🧻同餐具🍴

【焦糖海鹽 Sea Salt Caramel】 $54

😋:7/10
性價比:7/10
回頭指數:7/10

📍SWEET CRAFT
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖

#甜品 #甜品控 #焦糖控 #刨冰 #冰沙 #雪花冰 #奶蓋 #焦糖脆脆 #約會餐廳 #chillvibes #黃埔餐廳 #紅磡餐廳 #好味 #香港美食 #香港必食 #遊客推薦 #香港打卡 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港十八區 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #foodiehk #852food #hongkongfoodie #foodhk #hongkong
2024-03-28 181 views
黃埔人氣冰品店,位於人氣串燒拉麵店火夫及人氣日式蛋料理專門店米氣旁邊。主打粉雪冰,口感非常綿密輕盈,岩晒做飯後甜品,又可以打打卡!! 😍- 果蜜白桃 HK$54 🍑🍨香甜輕盈完美配搭!!頂部微酸白桃乾及香甜白桃粒雙重白桃體驗,超好食!!上層微咸奶香芝士奶蓋,中層係淡淡奶味粉雪冰,口感輕盈蓬鬆,同時帶有白桃醬的香甜香氣,底層係香滑奶凍。成個甜品味道平衡得非常好,味道豐富,同時提供多樣白桃風味!!好味到一啖接一啖一人個都成得晒成杯呀!!

- 果蜜白桃 HK$54 🍑🍨
$60 (Last Night Supper)
2024-02-24 175 views
焦糖海鹽這款雪花冰賣相十分吸引,雪花冰帶有淡淡的牛奶味,口感綿密細滑,搭配濃郁的海鹽芝士奶蓋,兩者味道完美融合,甜度剛好,食用時不會有漏的感覺。最底層竟然仲有雞蛋布甸,有啲驚喜,蛋味濃郁,口感滑溜。配料方面,焦糖蜂巢脆餅鬆脆可口,焦糖味濃郁,但焦糖爆谷口感不夠脆。整體而言,非常推薦,適合兩個人一齊share食!
焦糖海鹽
2024-02-08 164 views
今晚食完米氣,梗係順便去埋隔離食甜品啦。甜品影相好靚,日系裝修環境OK。🌟 焦糖海鹽粉雪冰|$54|8/10焦糖海鹽係呢間舖頭既人氣NO.1!! 有多層配料,例如蜜糖脆脆,爆谷,布丁,芝士奶蓋,粉雪冰等等。口感豐富,個冰底好綿,好香牛奶味,入口即溶。但係食到尾會覺得好甜兼且有D口渴,同朋友仔兩份share食一個岩岩好。😋推薦指數:8.5/10

🌟 焦糖海鹽粉雪冰|$54|8/10

😋推薦指數:8.5/10
2024-01-25 157 views
之前已經食過一次,覺得好抵食,所以再返黎食多次!刨冰價錢大約$60,雪糕就$40左右,同朋友叫左兩個味道share,焦糖同 tiramisu刨冰,味道都超級出色!
2024-01-23 145 views
人們都說甜品是裝在另一個胃,剛剛吃飽了一碗美味的米線後,繼續著我們的美食之旅,決定尋找一個甜品來犒賞大家的味蕾。當我們經過這家店時,立即被門口menu上的甜點所吸引。我選擇了一個看起來非常誘人的甜點,名為「果密白桃粉雪冰」。這道甜點的賣相吸引,頂部覆蓋著一層奶油,入口有著淡淡的鹹味。側面配上一片罐頭蜜桃及乾蜜桃片,中間是口感綿密的粉雪冰,與底層布甸相互融合。因為奶油稍微帶有一點鹹味,所以最好一口將奶油、粉雪冰和布丁一起品嚐,這樣可以平衡味道,使其更加美味。朋友選了另一道甜點是「黑蜜胡麻」。這個甜點有一種濃郁的黑芝麻味道,雪糕的質地非常滑順。最特別的是,在底部加入了一些爆米,與雪糕一起食用,口感十分獨特,讓人愛不釋手。

果密白桃粉雪冰

黑蜜胡麻

2024-01-19
2024-01-16 122 views
喺Sweet Craft嗰日,我同三五知己試咗個高人氣嘅海鹽焦糖雪花冰,真係又涼又消暑,完全係夏日必備!海鹽焦糖呢款冰品上面撒滿咗爆谷粒粒,呢啲爆谷唔係平時嚟響電影院食嗰啲,係帶咗啲焦糖香,食落去咸甜咸甜,覺得啱晒口味。再細心一食,其實每啖雪花冰都有股淡淡嘅牛奶香,食落好舒服,絲滑得嚟入口即溶,真係正👍!落到底,竟然重發現個層布甸藏身喺最底,甜度啱啱好,試完之後,覺得跟本係一個大滿足!同行嘅朋友仲話,下次要專程嚟試另一款人氣之選——濃厚豆乳軟雪糕。今次試咗粉雪冰之後,我都開始期待下次再嚟Sweet Craft嗰一刻。食完之後,感覺就好似食咗顆令人心情樂開花嘅甜品炸彈咁,個心靈都甜滋滋㗎啦!😋🍧🎉