在旺角心郁郁想吃下午茶,除了茶餐廳的炸雞髀薯條還有什麼選擇?Sweet Tooth 甜牙牙在下午茶時段有75折,原來這間更是元祖級甜品舖。餐廳座位很適合一大班人來用餐,所以和朋友們聚餐後想吃甜品這會是個好選擇。甜品餐牌都有配圖,而且款式都算多,有些更是即點即製的。桂花麻糬西米露 (HKD 56) 有滿滿材料的一碗。芋圓十分煙韌有咬口,抹茶味的幾濃。另外還有小丸子也很煙韌軟糯。再加上西米露和紅豆,讓口感更豐富有層次。軟糯的麻糬亦很有延伸性 (笑) 配椰汁一起吃甜而不膩。椰子心太軟配曲奇雪糕 (HKD 70)心太軟雖然沒有預想的流心,不過外層焗得很香脆,內裡則是軟軟的口感。喜歡吃椰子的會喜歡吧。不只椰子味很香濃還能吃到椰子絲。配的曲奇雪糕幾香滑,冷熱一起吃就很快吃完囉。紫米龍珠脆脆酸奶 (HKD 54) 這個屬於健康低脂甜品。最頂層是吃起來黏黏糯糯的紫米,下層則是脆脆。配搭濃稠綿密的酸奶來吃,不會很甜。最下層還有 "龍珠",都幾得意。
甜品餐牌都有配圖,而且款式都算多,有些更是即點即製的。
桂花麻糬西米露 (HKD 56) 有滿滿材料的一碗。
再加上西米露和紅豆,讓口感更豐富有層次。
軟糯的麻糬亦很有延伸性 (笑) 配椰汁一起吃甜而不膩。
桂花麻糬西米露
椰子心太軟配曲奇雪糕 (HKD 70)
喜歡吃椰子的會喜歡吧。不只椰子味很香濃還能吃到椰子絲。
配的曲奇雪糕幾香滑,冷熱一起吃就很快吃完囉。
椰子心太軟配曲奇雪糕
紫米龍珠脆脆酸奶 (HKD 54) 這個屬於健康低脂甜品
最頂層是吃起來黏黏糯糯的紫米,下層則是脆脆。
紫米龍珠脆脆酸奶
2024-05-21
$67.5 (Tea)
紫米龍珠脆脆酸奶
2024-07-14 208 views
今日係旺角同frd食完飯就嚟食個甜品再返屋企平日嘅夜晚都幾多人見到依個雪山 即刻就吸引咗我燃點溶岩火焰雪山 $118(朱古力心太軟 | 曲奇雪糕 | 蛋白霜 | 橙皮酒)熄晒全店嘅燈嚟點火 少少嚇親 原本以為邊個生日 點知捧嚟我哋枱😂食個甜品都儀式感滿滿講返個甜品 朱古力心太軟 曲奇雪糕 蛋白霜 全都是我喜歡的東西三款分開食 定係夾埋一齊食 都好味但浸得太多橙皮酒嗰部份就有少少苦朱古力心太軟流心效果唔錯唷外層暖粒粒 脆脆的 入面嘅朱古力漿 就好香濃燒過嘅蛋白霜 真係my all time fav曲奇雪糕最後我哋仲嗌咗杯西柚梳打 酸酸甜甜
今日係旺角同frd食完飯就嚟食個甜品再返屋企
平日嘅夜晚都幾多人
見到依個雪山 即刻就吸引咗我
燃點溶岩火焰雪山 $118
(朱古力心太軟 | 曲奇雪糕 | 蛋白霜 | 橙皮酒)

三款分開食 定係夾埋一齊食 都好味

曲奇雪糕
最後我哋仲嗌咗杯西柚梳打 酸酸甜甜

2024-07-09
Dinner
在旺角吃完晚餐後 便來到煙廠街很有名的甜品舖一試我們9時便到達 所以無需排隊不過入面亦已坐滿顧客餐廳雖然不大 不過尚算舒適亦很適合一大班人吃飯後甜品甜品款式比想像多西式的不限於心太軟/Waffle/鬆餅/火焰雪山中式的亦有烤雪梨/桃膠/芋圓而消暑的亦有水果茶及梳打等飲品 我們最後叫了兩個甜品, 加一個飲品由於是即叫即整, 大約等了15分鐘Tiramisu鬆餅 + 蛋糕 + 曲奇雪糕 ($78)雖然鬆餅沒有想像中的軟綿綿不過蛋香味卻非常豐富加上Tiramisu忌廉異常的吸引蛋糕及曲奇雪糕一冷一熱,一軟一硬亦令口感顯得非常豐富朱古力心太軟+ 曲奇雪糕 ($70)心太軟雖然沒有想像的流心但外層卻非常的鬆脆內裡的朱古力醬也是非常香濃配上曲奇雪糕也是非常匹配水晶茶青檸梳打 ($36)飲品的賣相很漂亮, 打卡之選加上底部的啖啖啫喱絕對是夏天的解渴佳品
在旺角吃完晚餐後

甜品款式比想像多
西式的不限於心太軟/Waffle/鬆餅/火焰雪山
中式的亦有烤雪梨/桃膠/芋圓
而消暑的亦有水果茶及梳打等飲品
我們最後叫了兩個甜品, 加一個飲品
由於是即叫即整, 大約等了15分鐘

Tiramisu鬆餅 + 蛋糕 + 曲奇雪糕 ($78)
雖然鬆餅沒有想像中的軟綿綿
不過蛋香味卻非常豐富
加上Tiramisu忌廉異常的吸引
蛋糕及曲奇雪糕一冷一熱,
一軟一硬亦令口感顯得非常豐富

朱古力心太軟+ 曲奇雪糕 ($70)
心太軟雖然沒有想像的流心
但外層卻非常的鬆脆
內裡的朱古力醬也是非常香濃
配上曲奇雪糕也是非常匹配
朱古力心太軟

水晶茶青檸梳打 ($36)
飲品的賣相很漂亮, 打卡之選
加上底部的啖啖啫喱
絕對是夏天的解渴佳品

2024-07-12
$90 (Last Night Supper)
朱古力心太軟
2024-07-07 118 views
最近去旺角食咗一個幾好味嘅甜品「西重窩夫PARTY」以原味窩夫為基礎,突出窩夫自身的香甜口感。配料1. 朱古力 - 提供了巧克力的濃郁滋味。2. 忌廉 - 為窩夫增添了滑順的質地。3. 朱古力球 - 添加了更多巧克力元素。4. 曲奇碎 - 提供了酥脆的口感層次。包括窩夫本身的經典風味,以及朱古力、忌廉等各色配料,既保留了窩夫的傳統特色,又融入了創新口味,為顧客呈現出層次豐富、口感多變的甜品體驗。榴槤西米露口感: - 軟糯綿密的西米露,與鮮甜多汁的榴槤完美融合,層次豐富。 - 結合了熟悉的西米露質地,又增添了榴槤獨特的香氣和風味。
最近去旺角食咗一個幾好味嘅甜品「西重窩夫PARTY」

以原味窩夫為基礎,突出窩夫自身的香甜口感。

配料
1. 朱古力 - 提供了巧克力的濃郁滋味。
2. 忌廉 - 為窩夫增添了滑順的質地。
3. 朱古力球 - 添加了更多巧克力元素。
4. 曲奇碎 - 提供了酥脆的口感層次。

榴槤西米露口感:
- 軟糯綿密的西米露,與鮮甜多汁的榴槤完美融合,層次豐富。
- 結合了熟悉的西米露質地,又增添了榴槤獨特的香氣和風味。
2024-07-06 130 views
食完晚飯緊係要食甜品,飯後甜品是餐後完美嘅總結,令人滿足!甜品店地方都幾寬敞,仲有舒適嘅梳化座,環境光猛。餐簿整得好靚,有齊晒相片,睇落好吸引!有心太軟、窩夫、拿破侖、鬆餅、中式糖水、燉蛋、棉棉冰、河粉、水果茶等等。男朋友係榴槤痴,揀咗份榴槤鬆餅 ($82)。即點即製,熱辣辣,榴槤香四溢!用料有鬆餅、榴槤肉、忌廉、焦糖醬、曲奇碎和曲奇雪糕。軟鬆餅雖比梳乎里班戟的質感實在一些,但食落都係鬆軟,又好有蛋香,配上冰凍甜美的曲奇雪糕更正。榴槤肉非常香滑,優質!男朋友極滿意。我就要滋潤一下,川貝蓮子雪耳烤梨 ($60) 用一個很有特色的杯子作為燉盅,有趣!熱度十足,用料亦足,內有川貝、原粒蓮子、雪耳和原個雪梨,燉至腍嫩,味道甘甜,滋潤順喉。
食完晚飯緊係要食甜品,飯後甜品是餐後完美嘅總結,令人滿足!
甜品店地方都幾寬敞,仲有舒適嘅梳化座,環境光猛。
2024-07-03
$71 (Last Night Supper)
2024-07-05 102 views
去咗旺角行街,又到下午茶時間梗係食返個甜品,下午茶時間仲有75折😙😙抵食好多🤎抹茶心太軟 心太軟即叫即焗仲有配搭紅豆同雪糕🍵抹茶餡料流心效果做得好好,好滿足抹茶雪糕都好濃抹茶味🍦🤎芒果龍珠脆脆酸奶配搭酸奶口味幾啱我心水,又有芒果又有龍珠同脆脆增加口感,開胃又健康🤤🦥甜牙牙 (旺角)旺角廣華街3號百利達廣場地下4號舖 🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.5/5🌼懶住去指數:4.5/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤

🤎抹茶心太軟
抹茶雪糕都好濃抹茶味🍦
🤎芒果龍珠脆脆酸奶

🦥甜牙牙 (旺角)
旺角廣華街3號百利達廣場地下4號舖

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.5/5
🌼懶住去指數:4.5/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2024-06-23 96 views
旺角食完晚飯想食d 糖水滋潤下,我就會介紹廣華街既甜牙牙🦷🍮🍬🥣出名糖水店甜牙牙,西式糖水同中式糖水都有,甜品同梳芙尼更是頂呱呱。最近天氣乾燥,又想滋潤下,我就點左碗熱既桂花雙雪❄️燉桃膠,ㄧ來熱飲暖下胃,又可以補充下骨膠原。呢碗糖水有賣相又夠足料,桂花香,雪梨🍐又夠甜夠清潤,岩曬平時講野講得多既我,最重要係我最鐘意既桃膠好Q好彈牙,而且份量種好多🤭飲完碗糖水即刻覺得自己靚左滋潤曬啊🤭
2024-06-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
2024-06-20 84 views
旺角好味甜品店芒果鬆餅 - 這道甜品以軟綿的鬆餅為基底,配上新鮮多汁的芒果、香濃的忌廉,最後淋上可口的焦糖醬,並撒上酥脆可口的曲奇碎,口感豐富層次感強。雪糕 - 這是店內的招牌作品之一,以古老傳統製作法炮製而成的雪糕,採用優質牛奶和當季新鮮水果製作,口感細緻柔滑,清新自然的果香縈繞在口腔中,令人垂涎欲滴。整體而言,這家甜品店以新鮮時令水果為主打,糕點和雪糕都製作精緻,融合了傳統和創新的元素,為顧客帶來極富特色的甜品體驗。店舖環境優雅舒適,適合與摯友或家人一同品嘗美味佳餚,度過愉快的時光。
旺角好味甜品

2024-06-13 78 views
位於旺角的這家甜品店,主打的就是性價比。芒果窩夫,這道甜品將香甜多汁的芒果肉完美地融入了酥脆可口的窩夫之中。窩夫的外皮呈現出焦黃色澤,內裡蓬鬆軟綿,而芒果的芳香與甜蜜剛好補充了窩夫本身的底味,交織成一道絕妙的滋味。每一口都令人陶醉於芒果的迷人香氣之中,是一道難能可貴的甜品。芒果西米露河粉,這道甜品將Q彈柔軟的西米露與鮮甜多汁的芒果肉完美結合。湯汁清透可人,帶有淡淡的芒果香氣,與柔滑順口的河粉相呼應,彷彿一場芒果雨中的細語。這道甜品清新爽口,令人回味無窮,是夏日午後的絕佳選擇。這家甜品店用心鑽研每一道菜品的口味搭配,將芒果這一水果的原汁原味完美地展現出來。

位於旺角的這家甜品店,主打的就是性價比。

2024-06-12 74 views
餐廳提供各式各樣中式糖水及西式甜品,選擇非常多。 椰子心太軟一切開便流出暖暖的椰子醬,椰子味香濃,有點像雞尾包的味道蛋糕口感鬆軟,配上雲呢拿雪糕,同樣是最佳配搭。 桂花麻糬西米露滿滿材料,麻糬、小丸子和芋圓口感煙韌軟糯,再加上西米露和紅豆,口感更豐富有層次,另有桂花增添清新香氣。 水晶仙草芋圓杯內有Q彈易入口的彩色芋圓、小丸子和仙草凍,再加上朝氣光澤的水晶球蒟蒻,配椰汁一起吃,甜而不膩。 除了甜品外,餐廳另有主食供應。
餐廳提供各式各樣中式糖水及西式甜品,選擇非常多。
椰子心太軟
一切開便流出暖暖的椰子醬,椰子味香濃,有點像雞尾包的味道
蛋糕口感鬆軟,配上雲呢拿雪糕,同樣是最佳配搭。
桂花麻糬西米露
水晶仙草芋圓杯
除了甜品外,餐廳另有主食供應。
2024-06-09 49 views
少女心經過呢間甜品鋪,好吸引,即係入去試下,店鋪細細,但都好多選擇,心大心細,最後點了二個精緻甜品🥳🤩川貝蓮子雪耳烤梨🍐😋呢排天氣唔穩定,口嚨總是有點乾咳,見到呢個養生滋潤系列,真係要點一個來滋潤,來到的時候,杯子好鬼特別,有懷舊感覺,大大個雪梨🍐慢慢嘆,認真足料,其他配料都好多,有雪蓮子、蒠仁、蓮子和紅棗,食完晚上訓師覺都冇乾咳了✨✨抺茶心太軟🍫🤤朱古力心太軟食得多,抺茶心太軟未見過,即叫即整等15-20分鐘出爐,擺碟十分精美,抺茶味香濃,有種苦苦澀澀味道,有豐富配料有紅豆、曲奇碎、杏仁同士多啤利,再夾埋抺茶雪糕一齊食,真係完美的配搭💯💯平日晚上都幾多人,都幾滿座,有唔少遊客,呢到都充滿驚喜,因為沒有加一服務費,真心讚🔥🥰甜牙牙🤤旺角廣華街3號百利達廣場地下4號舖

川貝蓮子雪耳烤梨🍐😋

抺茶心太軟🍫🤤

🥰甜牙牙
🤤旺角廣華街3號百利達廣場地下4號舖

2024-06-08 35 views
旺角廣華街是我喜愛覓食的地方,尤其是甜品,這天經過「甜牙牙」,見人多應該質素有保證,就和友人來試試。餐廳選擇頗多,有窩夫、心太軟、鬆餅、綿綿冰,酸奶還有中式甜品。我們分別點了「Tiramisu鬆餅」及「抹茶窩夫」,賣相和口感都不錯。👍🏻 鬆餅綿密鬆軟,有點似疏乎厘班戟但厚厚的更有質感,配上忌廉曲奇雪糕,忌廉及一件Tiramisu,混搭一起吃也不错。窩夫需時較長,大概要等15分鐘,花花型形窩夫切開後呈心型,甜蜜加分,溫暖的窩夫外脆內軟,上面有一層忌廉及綠茶粉,另外配上紅豆蓉、 抹茶雪糕及忌廉,同樣是混在一起最好吃!😋最後還加點「紅棗雪耳烤雪梨」,以印上祝福語的大耳杯盛載,用料十足,滿滿的都是紅棗、雪耳及雪梨,滋潤又補身。👍🏻店內如有人點了火焰雪山甜品,店員就會關燈,讓火焰效果更明顯,打卡一流。
Tiramisu 鬆餅

抹茶窩夫

紅棗雪耳烤雪梨

Last Night Supper
Tiramisu 鬆餅
紅棗雪耳烤雪梨
  • 提拉米蘇鬆餅
2024-06-05 53 views
食完晚餐總會想食甜品,附近有甜牙牙,唔使諗啦,入嚟嘆飯後甜品Tiramisu鬆餅($78) - 鬆餅蛋香十足,口感一流,配上忌廉、oreo雪糕、Tiramisu、果碎,好有層次,味道豐富,蛋、朱古力同咖啡味夾得嚟又唔會互搶朱古力窩夫($70) - 窩夫賣相好靚,口感煙韌,朱古力香氣撲鼻,配上忌廉、opera同朱古力雪糕,香濃朱古力味出晒嚟,好邪惡,朱古力控必選餐牌勁吸引,無論中式糖口定西式甜品,同樣賣相精美,好啱打卡店面乾淨闊綽,佈置幾有心思,啲掛畫同小擺設都好靚,坐得舒適,食得開心

餐牌勁吸引,無論中式糖口定西式甜品,同樣賣相精美,好啱打卡

2024-06-04 54 views
細個個時次次同frd食完飯都要去搵個地方食甜品,難捨難離咁,唔捨得走。琴晚咁啱經過決定要回味下呢d回憶不過人大左食的野就唔同左,原來餐廳都推多左新款,年紀大左去都搵到好多啱食。呢個賣相相當吸引,就吸引左我要叫一個芒果龍珠脆脆酸奶($64)人大左唔中意食咁甜甜,酸酸甜甜就啱哂我了,呢個酸奶杯實物仲大杯過幅圖畫,D芒果大大粒,酸奶入面仲好多脆脆同龍珠,酸奶酸酸甜甜好開胃,就算食飽飯去食都唔會食唔落,開初食個陣我好擔心唔夠脆脆同龍珠,但發現我過慮了,脆脆同龍珠的份量啱啱好,可以令我每一啖都食到之餘,食到最後一啖都有,好滿足呢!另外朋友叫左個朱古力心太軟($70),呢個要等耐d,就真係要等15-20分鐘出爐,但一上枱就聞到朱古力味香噴噴,一切開超級流心,朱古力漿溶哂出來,配埋花生碎同曲奇雪糕食,中和個甜味,又冰火交融,正!

琴晚咁啱經過決定要回味下呢d回憶

• 芒果龍珠脆脆酸奶
2024-06-02 39 views
今晚同朋友食完飯想起食甜品,第一時間就想起「甜牙牙」好耐冇嚟啦;店內都好多人,但係我地唔駛等好耐就有位。餐牌好多選擇,望到我地眼花花,最後揀左抹茶窩夫+抹茶雪糕$72同埋芒果西米露河粉$56。(窩夫即叫即焗,要耐心等待)抹茶窩夫🧇味道都唔錯,暖暖地,外脆內軟,上面放咗cream及淋上朱古力醬及抹茶粉,旁邊嘅抹茶雪糕 同紅豆蓉配搭令味道更佳;另外,濃郁嘅椰汁西米露、放滿好多芒果汁河粉及脆球,食落卜卜脆,甜蜜蜜好幸福。

2024-05-30
Last Night Supper