2022-05-16 177 views
小妹同朋友食完LUNCH,甜品癮發作,就同朋友繼續下一餐🤤 本身旺角都好多甜品店,但同朋友一致想法,就決定食呢間😎 餐廳位於旺角,鄰近地鐵站,地理上十分方便快捷,主打甜品,選擇包羅萬有,搞到小妹有選擇困難症😵 有雪糕,心太軟,窩夫及棉棉冰等等…最後小妹同朋友決定叫🙈 抺茶窩夫及朱古力鬆餅,三人份量剛剛好😍👍🏻🍫🥞朱古力鬆餅小妹雖然不是朱古力迷,但呢個鬆餅非常豐富💕 當中有朱古力雪糕、朱古力忌廉、奧利奧餅、棉花塘、曲奇餅碎,加上兩塊鬆餅都好鬆軟,好有蛋味,再配上香濃朱古力忌廉,食到一半小妹覺得好滯好甜🤣但整體算不錯😋🍵🧇抹茶窩夫小妹覺得窩夫絕對係必點之一,本身有諗住點窩夫派對,但驚食唔哂,揀咗份抹茶窩夫🧇 黎到小妹當然唔放過,瘋狂打卡📸 份量多,非常夠食👏🏻 加上窩夫即叫即整,食落口熱熱地及好脆,襯埋微微苦嘅抹茶雪糕同cream,加埋甜甜紅豆蓉,4樣各有特色,同一時間一齊食可以互補不足🤗裝修簡約大方,溫馨舒適,聽住音樂,幾令人放鬆😌 小妹覺得係旺角算係性價比高吖😍下次再嚟試吓其他款式💕

🍫🥞朱古力鬆餅

🍵🧇抹茶窩夫

朱古力鬆餅
抺茶窩夫
抺茶窩夫
2022-05-08 159 views
疫情好轉,終於有返晚市,好耐都冇同朋友食完晚飯之後,再食飯後甜品。好掛住呢度嘅抹茶心太軟,所以食完飯之後,就嚟咗食甜品。.🍵抹茶心太軟 $60一場嚟到當然要叫我最愛嘅抹茶心太軟,這個係抹茶控必點!抹茶味超香濃,而且個心太軟焗得岩岩好,外面香脆,一切開入面d抹茶醬衝擁而出,加埋抹茶雪糕、曲奇餅碎、果仁、生果和紅豆,感覺超滿足!.🍧榴槤小丸子西米露 $56一上台就好香濃榴槤味,個榴槤球真材實料,榴槤肉口感紮實。芋圓都有幾款口味,而且食落煙煙韌韌。另外,還有小丸子、西米、脆珠,令到整個甜品味道和口感都好豐富。
🍵抹茶心太軟 $60

🍧榴槤小丸子西米露 $56
Type of Meal
Last Night Supper
2022-04-01 206 views
平時同朋友係旺角行街行到攰都會去食甜品,通常都係煙廠街個頭見到邊間唔洗等位就行入去😛今日到呢間唔洗等位就食呢一間啦👍🏻嗌咗一份Tiramisu窩夫 ($66) Tiramisu係港式餅舖個種,個底唔係ladyfinger而係普通海綿蛋糕底,cream cheese味唔算好出,咖啡味都算有但酒味就唔係好出🤔 不過窩夫都做到外脆內軟🧇但呢一個口味嘅窩夫唔算好吸引,下次可能試其他味嘅窩夫🤪之前同朋友食嘅時候佢嗌嘅心太軟好香,香到我流晒口水🤤今次就嗌咗朱古力心太軟 ($55)🍫一上枱就超香,回頭度極高😂😂朱古力味係偏甜,但勝在即叫即製,夠晒熱辣辣,而且外面烤到有少少脆個種,加埋球雲呢嗱雪糕冰火交融咁極度推介🤩但要講回頭度最高一定係佢哋嘅火焰雪山🏔️一上就全店熄燈倒啲酒落去超正🔥下次都想試下嗌🤣

2022-02-04 279 views
餐廳位於旺角,鄰近地鐵站,地理上十分方便快捷,餐廳主打的就是甜品,而我最喜愛它的原因就是因為它的甜品味道不錯,最重要不太甜,這樣已經令我十分滿意。這天我挑選的也就是他的榴槤梳乎厘,絕對是我的至愛,榴槤方面,挑選了時令的d24榴蓮,絕對是味道十足,榴槤香味濃郁,最重要配搭得宜,梳乎厘方面,更是令我同樣的驚喜,入口口感不錯,最重要就是那個動L的感覺,喜愛的朋友一定要來吃一次,作為和朋友輕鬆一下,絕對的一個好去處。
2022-01-01 303 views
食完晚飯,甜品癮引就同朋友繼續下一餐。旺角本身都多甜品店,見好耐冇食甜牙牙於是就同朋友黎食。建議早少少黎,愈夜愈多人。甜品選擇方面包羅萬有,有選擇困難症,雪糕心太軟,唔同味道既waffle, 呢d 甜品唔少得。我地叫左水晶紅豆芋圓杯$48耶汁係底,比較濃郁。配料十分多,有寒天水晶(jelly), 芋圓(呢個值得一試,有唔同味道既芋圓,抹茶圓,番薯圓都有),仲有小玉子,爆珠,西米,乜都可以食到,好有口感。抹茶心太軟$60即叫即整,要等15分鐘左右,但都係十分值得等待。有抹茶雪糕,紅豆,仲有cream 點綴。心太軟熱辣辣,一切開十分流心,濃郁既抹茶醬,蛋糕外脆內軟。
食完晚飯,甜品癮引就同朋友繼續下一餐。

我地叫左水晶紅豆芋圓杯$48

抹茶心太軟$60

心太軟熱辣辣,一切開十分流心,濃郁既抹茶醬,蛋糕外脆內軟。

2021-12-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2021-12-20 241 views
肥肥肥叫左2款甜品抹茶心太軟,榴連鬆餅格黎係忌廉雪糕🍦右面係榴連蓉,幾好食上面有啲粒粒鬆餅。。好固體😂唔識講撻洛地係會有pak 一聲抹茶就好出色,無論雪糕同個心太軟都好正食完已經飽到癲下面仲配少少紅豆 好正
肥肥肥
叫左2款甜品
抹茶心太軟,榴連鬆餅
榴連鬆餅

格黎係忌廉雪糕🍦
右面係榴連蓉,幾好食
上面有啲粒粒
鬆餅。。好固體😂唔識講
撻洛地係會有pak 一聲
抹茶心太軟

抹茶就好出色,無論雪糕同個心太軟都好正
食完已經飽到癲

下面仲配少少紅豆 好正
2021-12-19 191 views
午餐之後想食甜品,想起甜牙牙,專程拜訪。實在令人感到失望😮‍💨,去到門等候時望一望發現一個顧客都沒有,但旁邊兩間甜品屋就好多人排隊輪候,心中已感覺不妥,還是走入去食。入內細小座位算多。經典焦糖燉蛋$48燉蛋應該是熱吧!為什麼上枱凍的,芒果浸了糖水,燉蛋口感還好。堤拉米蘇鬆餅$72超級無敵失望,鬆餅不鬆軟也不軟綿綿,一口Tiramisu完全沒有酒味,一大舊cream膩到我不想食,綠茶雪糕好好食。唉!實在好懷念以前尖沙咀食人氣甜品甜牙牙,每次去都會大排長龍。

經典焦糖燉蛋$48

堤拉米蘇鬆餅$72

經典焦糖燉蛋
堤拉米蘇鬆餅
$80 (Tea)
2021-12-05 212 views
兩兄妹好鍾意食甜品。😌今次同佢地去甜牙牙,叫了芒果窩夫和朱古力鬆餅,三人份量剛剛好!芒果窩夫(芒果雪糕、忌廉、芒果、曲奇餅)窩夫新鮮出爐,非常香脆,裡內鬆軟。芒果都新鮮🥭配上芒果味雪糕味道好夾!朱古力鬆餅🥞(朱古力雪糕、朱古力忌廉、奧利奧餅、棉花塘、曲奇餅碎)本身我係朱古力迷,鬆餅鬆軟,配上香濃朱古力忌廉,好好味!😋😋

芒果窩夫

朱古力鬆餅🥞
(朱古力雪糕、朱古力忌廉、奧利奧餅、棉花塘、曲奇餅碎)
2021-11-27 137 views
而家疫情關係,好多食店都係10點就無得食😔但呢間位於旺角既甜牙牙🦷就開到12點,行完街夜左想食個甜品都得👍🏻甜牙牙就吾係食傳統港式糖水既,者係無芝麻糊、湯圓、腐竹糖水個d,反而係食西式甜品為主,例如窩夫🧇、水果茶、心太軟等等👍🏻我地今次叫左一個心太軟、提拿米蘇窩夫+朱古力窩夫🧇窩夫幾好食😋個presentation係不錯既,窩夫外脆內軟🍮連埋個雪糕🍦就perfect!!心太軟就略厭硬左少少,但都係流心既✅而個紅豆椰汁水晶芋圓就都幾多料,椰汁味重,但就份量較少。

我地今次叫左一個心太軟、提拿米蘇窩夫+朱古力窩夫🧇

2021-11-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
  • 提拉米蘇窩夫
2021-11-23 126 views
食完飯又未想走住緊係去食甜品做下場🤣呢間鋪真係百食不厭.💎$60 蜂蜜玉桂窩夫好好味嘅窩夫😆溫熱香脆嘅窩夫外皮配住雲尼拿雪糕 忌廉 玉桂粉 同香蕉好正😍😍每一啖都係幸福嘅感覺🥰食完成碟都意猶未盡咁🤩.💎$40 椰汁桃膠入冬緊係要叫下熱嘢食碗桃膠好足料 仲有好多木耳😍食完暖笠笠🥰.🛋環境:環境好光猛好舒服😍無論係兩三個 定係一班人嚟食都啱哂🤣.📸打卡位:靠牆沙發座位🧚🏻‍♀️.⏰等位時間:平日嘅7點去到唔算多人🙈
食完飯又未想走住

靠牆沙發座位🧚🏻‍♀️
⏰等位時間:
平日嘅7點去到唔算多人🙈
2021-11-17 157 views
食完飯心思思想食甜品閒日8點無乜人唔洗等位✌🏻中意甜牙牙環境光猛又夠乾淨牆身、枱面唔會痴笠笠👍🏼👍🏼👍🏼仲有好多梳化位坐最岩同朋友舒舒服服嘆甜品😋甜品種類以西式為主款款都勁岩我胃口😍啲窩夫無論賣相定實際味道都好正不過今日晚餐食得太飽都係食碗冰算了😅連自家製花茶都有好特別!『抹茶綿綿冰』係甘香嘅抹茶味😍配埋甜甜地嘅紅豆同煙煙韌韌嘅小丸子完美組合💯再加埋脆珠令口感更加豐富半溶嘅冰令茶味更加突出👍🏼『益力多綿綿冰』綿綿冰嘅益力多味勁濃好正呀!旁邊嘅芒果爆珠同雜果條比較甜配埋QQ嘅芋圓一齊食成件事平衡返好多😋
食完飯心思思想食甜品
閒日8點無乜人
唔洗等位✌🏻

中意甜牙牙環境光猛又夠乾淨
牆身、枱面唔會痴笠笠👍🏼👍🏼👍🏼
仲有好多梳化位坐

再加埋脆珠
令口感更加豐富
半溶嘅冰令茶味更加突出👍🏼
抹茶綿綿冰

『益力多綿綿冰』
綿綿冰嘅益力多味勁濃
好正呀!
旁邊嘅芒果爆珠同雜果條比較甜
配埋QQ嘅芋圓一齊食
成件事平衡返好多😋
益力多綿綿冰

2021-11-17
$60 (Dinner)
抹茶綿綿冰
益力多綿綿冰
喺旺角我同朋友食完泰國菜之後慢慢行吓花園街附近啲小舖,買吓嘢,滿載而歸,近廣華醫院也有很多食肆,甜品店亦不少。見到甜牙牙有窩夫食,即刻心心眼,人人都話女人有多一個甜品胃呢🤪急不及待叫咗個芒果窩夫,我同朋友講:可以揀綠茶雪糕就好啦,店員聽到喎,話可以幫我轉綠茶雪糕!嘩!好開心呀⋯⋯😍😍今時今日嘅服務態度真係令人非常、非常之滿意啊~即做嘅窩夫🧇好香、好脆👍🏻,芒果又甜,仲有我嘅至愛:綠茶雪糕,完美🥰🥰朋友叫咗個榴槤小丸子西米露,佢一路食一路呼出濃郁嘅榴槤香味,引死人啦😋😋

2021-11-02 193 views
食完晚飯,行左陣街見時間尚早,就決定去食甜品。🔸芒果鬆餅配料及醬:芒果雪糕、芒果忌廉、芒果、焦糖鬆餅鬆餅需時製作,但等待食到熱辣辣的鬆餅都唔錯。鬆餅並不是梳乎厘鬆餅,而是偏向蛋糕質感的,口感較為紮實,優點係蛋味較為突出,外層煎到有少少焦焦脆脆的感覺,所以食落好明顯食到脆>軟既口感。芒果雪和芒果忌廉都是味道不錯的芒果,而芒果都好甜。🔸榴槤小丸子芋圓中間榴槤肉好紮實而且真材實料好香榴槤味,芋圓比想像中煙韌同份量多,小丸子亦好軟糯。除左呢三樣食材,仲有大菜糕丸子同西米,兩者提昇左成碗甜品既口感同令其更多豐富有趣。個人覺得椰汁唔錯,明顯食到椰汁同夠濃。甜牙牙係我心中係一間好務實既甜品舖,雖然每年都會有好多過江龍或者五花八門新興既網紅甜品,但甜牙牙依然保持初心,或者佢地既甜品無誇張打卡既外形,但絕對唔係只有打卡而唔好食,最重要係價錢好合理,唔會下下都賣過百一份甜品。
食完晚飯,行左陣街見時間尚早,就決定去食甜品

🔸芒果鬆餅
配料及醬:芒果雪糕、芒果忌廉、芒果、焦糖鬆餅

🔸榴槤小丸子芋圓

2021-10-28 162 views
今日夜晚walk in嚟咗呢間甜品店 咁啱有位 唔駛等就入得去 (行慢一步都要排隊)周圍都有公告寫住45分鐘用餐時間 最低消費一樣食品👀 同大多數甜品舖一樣 啲位都係好窄好細 坐得唔係幾舒服 就係想等你快啲走🤣🤣🤣叫咗個抹茶心太軟 ($60)大概15分鐘 甜品先至嚟到 雪糕已經係溶溶地😅😅😅好快就溶到成個碟都係不過個心太軟幾好食 一督落去個留心流晒出嚟 仲係熱既 抹茶味好濃 配左1d水果 有士多啤梨 藍莓 等等 食落去唔會太甜 👍👍👍👍

2021-10-27 87 views
甜牙牙呢間甜品店響旺角已經有好多年既歷史 - 無論附近廣華街﹑黑布街甜品區點樣改變都好,甜牙牙似乎都仲係唔少人會選擇既地方。趁而家仲係晚上7點幾時間,早少少響晚飯後去食個甜品先。雖然剛食完晚飯,不過見到餐單有關窩夫同鬆餅既圖片,都係會忍唔住想試下。諗左陣,決定試下佢既蜂蜜玉桂窩夫,以及朱古力鬆餅。大約10分鐘後,離遠都已經聞到濃濃玉桂香味既窩夫首先到場! 香蕉及窩夫既擺法,感覺就好似有個哈哈笑既圖案咁;窩夫本身都整得幾脆,響餘溫既威力下,配合雪糕一齊食就可以減低飽肚感;再加埋已灑滿玉桂粉既香蕉,味道尚算豐富。而朱古力鬆餅隔左陣都送到喇! 鋪滿餅碎既鬆餅食個陣雖然唔算好滑,但配合朱古力雪糕一齊食味道都唔錯! 當然將附加既棉花糖連埋朱古力雪糕一齊食,邪惡感即刻提升左好多!

2021-10-19
$60 (Last Night Supper)