2010-06-12
平時都好少去九龍城食野, 通常都係去開果間糖水鋪食糖水, 一向喜愛榴槤甜品既我, 聽到友人話呢間既榴槤做得出色, 即刻拖埋一班好榴槤既人上去試下:1) 炸榴槤 - 個皮同入面既榴槤肉完全唔夾2) 榴槤腸粉 - 賣相好特別, 唔難食, 又唔好食囉3) 雜果白鑽 - 成兜最好味竟然係d生果, o my god !!!4) 海底椰黑鑽 - 好怪呀5) 甜品拼盤: 木槺豆腐布甸 + 流心朱古力湯圓配玫瑰花露 + 芒果河粉 - 唔錯唔錯 (特別係流心湯圓, 好好味; 大家都無諗住叫河粉食, 但對於甜品既河粉存有好多疑問, 就叫其中一樣黎試, d河粉帶有椰子味, 食落好煙"忍", 口感唔錯)呢間既甜品款式有別於一般既甜品鋪, 不論老闆幫每款甜品取既名字或買相都好獨一無二, 奈何d野配搭上黎有點怪怪, 如果佢係以新穎黎吸引客人, 佢係成功既; 但如果佢係以榴槤作gimmic, 咁就極度失敗, 因我呢個榴槤痴對於佢果兩款榴槤招牌甜品, 一d都唔鐘意, 唔會留下深刻印象外, 更加唔會再encore, 什至介紹人去食, 又或者呢間野唔太適合我地班80後既朋友們, 時代變, 口味轉, 如果我想再食好野, 可
1) 炸榴槤 - 個皮同入面既榴槤肉完全唔夾
2) 榴槤腸粉 - 賣相好特別, 唔難食, 又唔好食囉
4) 海底椰黑鑽 - 好怪呀
呢間既甜品款式有別於一般既甜品鋪, 不論老闆幫每款甜品取既名字或買相都好獨一無二, 奈何d野配搭上黎有點怪怪, 如果佢係以新穎黎吸引客人, 佢係成功既; 但如果佢係以榴槤作gimmic, 咁就極度失敗, 因我呢個榴槤痴對於佢果兩款榴槤招牌甜品, 一d都唔鐘意, 唔會留下深刻印象外, 更加唔會再encore, 什至介紹人去食, 又或者呢間野唔太適合我地班80後既朋友們, 時代變, 口味轉, 如果我想再食好野, 可能口味都需要轉黎迎合新世代既食物 !!!
唔講甜品質素, 呢到既地方好大, 可能地點夾涉, 琴晚係世界盃首戰, 果到有三部32"cable電視, bar枱位仲有獨立電視添, 但都只係得三丶四張枱, 真係廖廖可數, 如果有一大班朋友, 願意試新野, 不妨可以試試, 因果到用黎傾計唔錯, 無人等位, 又唔會趕你走, 加上又有電視睇, 仲收兩點, 大家可以睇埋波先返屋企, 肯定平過你落bar, 一個唔錯既聚腳點 !!