2021-01-19 939 views
——#平價小店系列 🤩#大埔友 🥳🤔有次放學落大埔搵lunch食 搵到呢間野🌟餐廳主打平價西餐 價錢實惠店內類似茶餐廳裝修🙈門口平平無其 本身冇太大期望😂$50 包埋餐湯同野飲😍#卡邦尼忌廉芝士烏冬 竟然會用#稻庭烏冬😱❤️ #煙煙韌韌 醬汁雖然係芝士忌廉 但食完都唔漏😌大家經過開大埔可以試下🤣——————大榮樺 (大埔)大埔安慈路4號昌運中心商場地下8-9號舖#winfat#winfat大埔
——

$50 包埋餐湯同野飲😍

#卡邦尼忌廉芝士烏冬

大家經過開大埔可以試下🤣

——————

大榮樺 (大埔)
大埔安慈路4號昌運中心商場地下8-9號舖

#winfat#winfat大埔
  • 忌廉烏冬
2021-01-06 756 views
我諗大埔既街坊對大榮樺都唔陌生平時午市同晚市都要排隊因為大埔中心以呢個價錢黎講既西餐係好少見重點係⋯⋯佢既味道同份量都唔差兼大份!疫情下都唔少人黎買外賣每次黎黑毛豬都好快冇晒今次就試下佢先,配左沙津菜減低油膩感肉質好厚, 一D都唔乾好juicy!今次上菜好快(平時最少等15mins above)不過男朋友既豬肋骨等得比較耐醬汁好入味~燒得剛剛好,肉質都好淋做到骨肉分離薯角好脆!同一啲都唔油好好食我地兩個人晚餐$300內好抵又好食又飽肚
我諗大埔既街坊對大榮樺都唔陌生
平時午市同晚市都要排隊

因為大埔中心以呢個價錢黎講既西餐係好少見
重點係⋯⋯佢既味道同份量都唔差兼大份!

疫情下都唔少人黎買外賣

每次黎黑毛豬都好快冇晒

今次就試下佢先,配左沙津菜減低油膩感
肉質好厚, 一D都唔乾好juicy!
黑毛豬

今次上菜好快(平時最少等15mins above)
不過男朋友既豬肋骨等得比較耐
豬肋骨

醬汁好入味~燒得剛剛好,肉質都好淋做到骨肉分離
薯角好脆!同一啲都唔油好好食

我地兩個人晚餐$300內
好抵又好食又飽肚

黑毛豬
住大埔嘅朋友介紹食大榮樺,話大件夾抵食,去到門口見到都有唔少人幫襯,一於去試吓。**********西冷牛扒($118)跟飯🍚/意粉🍝/薯菜🍟配黑椒汁,黑椒汁唔會太辣蓋過牛扒落單姐姐話冇得揀幾成熟,嚟到大概7/8成熟,都可以接受嘅,唔太生,又唔會熟過龍好韌。牛扒都算厚,不過都係茶餐廳貨色,感覺上係先炸熟再係面輕輕煎兩下。上菜嘅時候真係嚇親,真係好大塊,放把刀埋去真係有成把刀咁長🔪**********🍅鮮茄羅勒意粉配炭燒蜜糖鴨胸($78)🍯炭燒蜜糖鴨胸:一個字「鹹」😵唔知餐廳係咪將鴨胸再醃,鹹到真係將佢切到細細舊咁食...但都係頂唔順,最後同朋友share咁食咗半舊就放棄...但鴨胸係燒到啱啱好...切開仲係好juicy🍝鮮茄羅勒意粉:羅勒味非常突出,完全蓋過蕃茄味,只係食到蕃茄嘅甜甜酸酸,中和番鴨胸嘅鹹。**********整體嚟講,食物比較重口味,同埋都幾油膩,食完個碟有好多油。份量大碟,女仔好大可能會食唔哂。餐廳環境比較擠逼,侍應要食客未入座前先落單,之後先安排座位。座位唔算多,繁忙時間會等得耐。

西冷牛扒($118)跟飯🍚/意粉🍝/薯菜🍟
配黑椒汁,黑椒汁唔會太辣蓋過牛扒

**********

🍅鮮茄羅勒意粉配炭燒蜜糖鴨胸($78)
🍯炭燒蜜糖鴨胸:一個字「鹹」😵
但鴨胸係燒到啱啱好...切開仲係好juicy

2020-10-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2020-09-09 738 views
等位時已經幫你在門口落單,我心諗有無咁既需要咁趕咁,當時都係得幾個人等位,入到去坐低就有另一個男人入黎坐在同一張卡位搭枱,大概30分鐘,當時搭枱的男人,食完就走我差唔多食完,我就已經聽到有個待應叫入黎問入唔入得,裡面果個待應或老闆娘就話未得,仲有一個,隔左陣我食完了,杯drink都未飲完,又聽到裡面果個同待應講,幫佢收左野先,裡面果個待應見我食完都唔走已經都一直望住我!!行為上根本就趕客走,見客食完就要走,仲要40 分鐘都無???經過了這麼多防疫限制,都不能夠對客人好些嗎?

塊西冷用鬆肉粉"拿"到唔似牛扒西湯但中湯味道加$8 轉意粉叫做有dd驚喜,用忌廉同蒜蓉炒過,有少少 al dante員工態度差我真係唔理解點解咁多人推崇備至係咪大埔少西餐到咁無要求?
塊西冷用鬆肉粉"拿"到唔似牛扒
西湯但中湯味道
加$8 轉意粉叫做有dd驚喜,用忌廉同蒜蓉炒過,
有少少 al dante

員工態度差
我真係唔理解點解咁多人推崇備至
係咪大埔少西餐到咁無要求?
2020-06-15 1856 views
一直想不到為什麼,這間位處大埔小商場的小型西餐廳,為何每一次都那麼快就賣光🤔而且,未夠12點午市時段,已經有10多人在外邊排隊。之後有次早了來,終可進店內坐。卒之叫了一個黑毛豬,結果真的如友人所述,等候的時間非常耐。😴先拿來的就是那個有點蕃茄味的湯,還算是有點意思,不算太過濃香。好像11時許已經去到,等到12時過後,黑毛豬才端來。但黑毛豬質素的確非常之好,外皮邊皮見到香脆,少許脆口的質地,中間肉亦都不會太過肥膩,內裏充滿肉汁,溢出香噴,豬肉味道香濃。據說炸薯角要加錢,加$8,但其實分量相當多,但也沒法子,因為一坐下,店員已經說這天薯角已經賣光了。亦都沒有加錢要意粉,因為一向害怕如果只是普通的幼條型意粉,其實都不是十分之喜愛。友人的西冷牛扒,不覺格外特別,就份量夠大,夠長身,中間不太老的是即磨咖啡,但是味道亦都相當普通,不算特別傑出,細細杯,但是味道質素就好像飛機餐的免費咖啡一般而已。後來有一次,又去了這間大榮樺,12時許,還要是週末,當然是極其多人。這次黑毛豬亦都是早早賣完,上次見到牛扒質素也不是格外出色🤔因此就試一試蛋包飯。是巴基斯坦式咖喱吉列魚柳蛋包飯。蛋包飯非常之大件,外邊又有不

之後有次早了來,終可進店內坐。卒之叫了一個
黑毛豬,結果真的如友人所述,等候的時間非常耐。😴

先拿來的就是那個有點
蕃茄味的湯,還算是有點意思,不算太過濃香。

好像11時許已經去到,等到12時過後,
黑毛豬才端來。

黑毛豬質素的確非常之好,外皮邊皮見到香脆,

據說

這次
蛋包飯。是
巴基斯坦式咖喱吉列魚柳蛋包飯。

蛋包飯非常之大件,外邊又有不少咖喱汁,當然就會增加了它的「嘩」元素。

但其實,
咖喱味道也不錯,都是比較有辣味的巴基斯坦式咖喱,辣得來又不會很搶眼的味道;蛋包飯其實除了好看之外,因為蛋接觸得飯比較耐,
就會越擺越熟,因此拍照之後,放了一會兒,蛋越擺越熟,
其實味道不太特別,而且沒有了蛋的滑溜。

同樣,
炸魚柳相當之長型,亦都是「嘩」元素之一,但其實內裏的味道不算太特別,因此吃來吃落,都覺得不算太有新意,或是格外出色。

以午市吃扒來說,這兒確是不錯;但如果要大排長龍專程來,又不自太過特別值得試,只覺得剛好路過肚子餓,試試這兒的
黑毛豬還是不錯的!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
  • 黑毛豬
2020-06-02 842 views
大埔小店x煮出驚喜🧆炭燒黑毛豬扒................$58(薯角+$8)每次嚟都會售罄今次終於都試到唔知係咪今次失水準覺得黑毛豬一啲都唔juice 仲有啲乾有啲啲失望不過真係好大好大塊薯角亦炸得好香脆🧆西冷牛扒.........................$58(意粉+$8)平時喺呢到食西冷牛扒係超級大塊今次食又有少少失望細塊左好多又冇主動問幾多成熟食落都係7成意粉唔係白灼意粉係用忌廉同蒜煮過👍🏻😋🧆黑松露牛肝菌鮮菇忌廉意粉..........$48好香菇味好creamy 份量亦好多.如果你又鍾意美食又唔介意裝修盡管可以試試但要預早少少等位哦😊*** 奉送湯+熱飲
大埔小店x煮出驚喜

*** 奉送湯+熱飲
西冷牛扒
黑松露牛肝菌鮮菇忌廉意粉
2020-05-16 573 views
相信好多大埔人對昌運呢間食店都唔會陌生,價錢實惠之餘,食物的質素又有番咁上下。係一次機緣巧合的情況下試左同事果個鴨胸飯,就一試愛上。首先,鴨胸唔似平時食到個D咁好大陣煙燻味,取而代之的係陣陣的蜜糖芥未味呢隻醬汁同鴨胸真係非常之塔搭配,而且食落亦唔會好似平時個D咁漏所以一個人食曬咁大舊都焯焯有餘,同埋佢個份量亦都好足料,我自問食量大都兜得好飽。但呢間餐廳唯一一個缺點就係太受歡迎,所以lunch時間黎食真係最小要等十五分或以上,而且因為有部分扒類係即叫即整的關係,所以上菜的速度真係都幾慢下,有次試過十二點三去到等位,到足足一點先食到個黑毛豬飯 !
係一次機緣巧合的情況下試左同事果個鴨胸飯,就一試愛上。
2020-04-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 蜜糖芥未炭燒原隻鴨胸飯
2020-05-01 693 views
放假懶散散晏一晏先出去食 lunch,估佢唔到好多餐廳都仲要等位喎 🤔食客自發喺餐廳外等位,侍應出嚟問都唔問就隨機比飛人,明明我哋到先但又比人先喎。 。 。好彩其他客都明事理!終於等到有位,未入坐侍應就幫我哋落埋單,坐一陣鰻魚飯先上,但個飯好似好細喎,我一個女人食完都唔飽 🙄🙄🙄食完個鰻魚飯個咖哩飯都未到,問吓先發現漏單,唯有又繼續等啦… 然後叫上 2 杯熱奶茶,估唔到都要 3 催 4 請先到! 其實餐廳知唔知食客喜歡食物一齊上嘅呢?呢個喺好基本嘅服務嚟喎,如果連咁基本都做唔好點叫食客返轉頭呢?

鰻魚飯
咖啡吉列大蝦飯
2020-03-21 702 views
份量係大份,賣相係靚,百零蚊食到咁大塊牛扒好似係好抵,係好林,不過似係用梳打粉「拿」到林,質素似係加大版大家樂牛扒囉意粉係好食,呢點值得讚員工無禮貌,未就坐前會要你落order先,你講遲2秒即俾面色你睇,再唔落就轉身就走叫你諗下先,如果餐想改意粉或其他嘢好似係死罪,佢比你改係特赦咁,態度超差!!! 🤮🤮🤮食物等待時間長,差不多每枱都要追,同枱的總會有一個食完另一個d食物未到,追親都係愛理不理態度,敷衍地話係要等😩😩但又想你快d埋單走,收你枱面嘢快到一個點……枱同枱之間超窄,就算係隔離枱其實同搭枱無分別值唔值得就見仁見智啦~~~

意粉係好食,呢點值得讚

枱同枱之間超窄,就算係隔離枱其實同搭枱無分別

值唔值得就見仁見智啦~~~

2020-03-08 625 views
食午餐。同預期有很大出有。服務員態度差,入去前問食咩。等漢堡扒蛋餐等左足足45分鐘,我女朋友的饅魚飯已經食完都未出到。漢堡扒很大件,很多咬不開的碎肉組成。賣相好睇。座位迫。食完即刻走人,請我都唔去。真是不了。不了。大家要認真考慮。
食午餐。同預期有很大出有。
服務員態度差,入去前問食咩。
漢堡扒很大件,很多咬不開的碎肉組成。
賣相好睇。
座位迫。
食完即刻走人,請我都唔去。
真是不了。不了。
大家要認真考慮。
2020-03-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
住大埔既應該都知道呢間西餐,11點同5點半開門前都會大排長龍原因係價錢正常,午餐$5-60,晚餐大慨一百但食物質素頗高,份量夠大,味道好食尤其黑毛豬次次我去到都無晒!但講緊只係正常7點食飯時間所以今次星期日我地一早黎排隊,五點三諗住已經好早點知去到已經排緊隊,我地排第四定第五排到五點半開門既時候後面已經排緊十幾組客人真心好誇張因為人流一直好多,唔會有咩服務姐姐好急問你食咩,要快啲落單,但態度唔差既因為餐廳係即叫即整,可想而知第一round入去個批野食會有排等湯煮好既好快上,黎左幾次都無飲過相同既餐湯變化都幾多,今次係南瓜甘筍忌廉湯唔係好食甘筍既我頭幾啖會覺得甘筍味比較強但之後會飲到南瓜既清甜同香味忌廉好好咁將兩樣食材Combine埋一齊飲落都幾Mild唔會突兀主菜我地叫左烤鴨胸配蕃茄意粉鴨胸烤得真心靚,唔切開咁焗真係要考啲功架切既時侯已經感覺到肉質軟腍,切開熱辣辣入口軟嫩之餘咸香味突出,配埋佢既蜜汁甜甜地咸甜中和得幾好😍蕃茄意粉味道都唔錯,用新鮮蕃茄,夠蕃茄味又唔會過酸仲食到新鮮蕃茄粒既味道再黎珍寶蠔焗意大利飯燴意大利飯用方型平碟present感覺差左少少意大利飯味道好香奶味,調味唔錯
原因係價錢正常,午餐$5-60,晚餐大慨一百
但食物質素頗高,份量夠大,味道好食
尤其黑毛豬次次我去到都無晒!但講緊只係正常7點食飯時間

所以今次星期日我地一早黎排隊,五點三諗住已經好早
點知去到已經排緊隊,我地排第四定第五
排到五點半開門既時候後面已經排緊十幾組客人
真心好誇張

因為人流一直好多,唔會有咩服務
姐姐好急問你食咩,要快啲落單,但態度唔差既

湯煮好既好快上,黎左幾次都無飲過相同既餐湯
變化都幾多,今次係南瓜甘筍忌廉湯

唔係好食甘筍既我頭幾啖會覺得甘筍味比較強
但之後會飲到南瓜既清甜同香味
忌廉好好咁將兩樣食材Combine埋一齊
飲落都幾Mild唔會突兀

主菜我地叫左烤鴨胸配蕃茄意粉

鴨胸烤得真心靚,唔切開咁焗真係要考啲功架
切既時侯已經感覺到肉質軟腍,切開熱辣辣
入口軟嫩之餘咸香味突出,配埋佢既蜜汁甜甜地
咸甜中和得幾好😍
蕃茄意粉味道都唔錯,用新鮮蕃茄,夠蕃茄味又唔會過酸
仲食到新鮮蕃茄粒既味道

再黎珍寶蠔焗意大利飯

燴意大利飯用方型平碟present感覺差左少少
意大利飯味道好香奶味,調味唔錯夠咸夠味道
入口好Creamy,惟份量少左啲
芝士焗珍寶蠔無得輸,勁大隻,入口嫩滑
配埋芝士調味超好食👍🏻👍🏻👍🏻

之後係百花蜜焗豬仔髀

等左一陣終於黎,非常熱辣辣要攤一陣先食到
豬仔髀有三大件,一個人食真係會好飽
外層塗左滿滿既百花蜜,食落好香蜜糖味
入面既豬仔髀有燒烤醬餣過,好香口惹味
蜜糖中和番佢既咸同埋食落有芝麻香
薯角係正常薯角,但好大份鐘意食薯角既我食得好開心🤣

最後係萬眾期待既烤黑毛豬配意粉

黑毛豬無之前黎食咁大
不過我見隔離枱都好大塊,可能咁岩呢件細左啲
黑毛豬好厚身,食落啖啖肉超滿足
而且咬落好腍又好香豬味👍🏻👍🏻出面既燒汁配黑毛豬都好夾好惹味
想再重口味啲可以點埋微辣既BBQ sauce
另外值得一讚係意粉好有心思唔係香烚意粉
係蒜香白汁意粉,入口好香

總括然而,一百蚊有湯有主菜有野飲,咁高質唔怪得咁多人排👍🏻
2020-01-15 660 views
食過幾次都一樣咁好味😋每次都一大班人食,每次都會叫西冷牛扒同芥末鴨胸呢兩個餐都係性價比高嘅,今日試埋佢個忌廉海鮮烏冬如果鐘意忌廉汁嘅朋友一定要試因為個烏冬超多忌廉汁💯
食過幾次都一樣咁好味😋每次都一大班人食,
每次都會叫西冷牛扒同芥末鴨胸
呢兩個餐都係性價比高嘅,今日試埋佢個忌廉海鮮烏冬
如果鐘意忌廉汁嘅朋友一定要試因為個烏冬超多忌廉汁💯
2020-01-13 420 views
咁早就爆滿😱好彩好快有位😆本來想叫黑毛豬😔估唔到咁快無晒😩相信一定好好食🤤得返牛同雞🤔最後揀咗烤雞蛋包飯配秘制豉油😮看似普普通通嘅餐廳塊雞扒出奇地好食🍗鮮嫩多汁無雪味唔似雪藏冰鮮雞咁,一切開熱辣辣好嫩滑又多汁,而雞蛋包飯同醬油好夾唔太鹹好耐都未食過咁正嘅雞扒👍🏻👍🏻👍🏻有機會試下其他先😋😋😋值得推介👅食完已經覺得可以返轉頭😋估唔到大埔有咁正嘅隱世餐廳,下次一定要早黎食先得🥺🥺

最後揀咗烤雞蛋包飯配秘制豉油😮看似普

2019-12-25 516 views
如果晏就想食西餐,建議大家可以試下大榮樺,平均都係五十幾蚊一個餐,平得黎又高質又好食。記得預時間排隊同諗定食乜,一般都要等幾張枱,但因為長期都好多人等位,啲客都好識趣食完就會走讓番張枱出黎,所以都唔會話要等好耐。差唔多到你伙記會叫你落定單先,如果叫到你又落唔切單,佢地就會叫下張枱架啦。午餐嘅選擇都算多,有牛扒、雞扒,仲有意粉、烏冬、鰻魚,總有一款會啱你。蒲燒醬汁鰻魚飯平時出面食個鰻魚飯閒閒地都七八十蚊,呢到56蚊真係抵食。鰻魚好食,份量再多d就好啦😛唔會腥,略嫌個飯有啲dry多d鰻魚汁會好食d。卡邦尼忌廉芝士煙肉烏冬好濃郁嘅忌廉同芝士味,加埋蛋同煙肉,個烏冬口感好滑,味道好香,好味!西餐廳嘅奶茶多數都唔好飲,但大榮樺嘅熱奶茶都唔錯,值得一讚!

蒲燒醬汁鰻魚飯

卡邦尼忌廉芝士煙肉烏冬

2019-12-25
$56 (Lunch)